nothing_forever nothing_forever komentáře u knih

☰ menu

Poslední den stvoření Poslední den stvoření Wolfgang Jeschke

Knihu napsal autor na podnět ropné krize, ve které se svět ocitnul v letech 1973-1974. Vymyslel geniální nápad, který pak čtenáři představuje postupně a připravuje mu půdu pro samotný příběh hlavního hrdiny. Jako čtenář pak aktivně odhalujete důležité indicie, které Vás přivedou k překvapivému zlomu, kde se příběh změní na dech beroucí akci. Vše je popsáno velice realisticky a věrohodně, a kvalitu si příběh udržuje až do samotného konce. A aby toho nebylo málo, závěr je ještě mnohem překvapivější, než jsem očekával. Takové zakončení miluji a je jen málo spisovatelů, kteří tohle dokáží. Je to klenot pečlivě vybroušený jako briliant.

21.04.2021 5 z 5


Hudba krve Hudba krve Greg Bear

Pro mě jedna z nejlepších sci-fi knih, jaké jsem kdy četl. Příběh se dynamicky mění. Začne jako vědecká sci-fi, pak plynule přechází do pandemické katastrofy a nakonec ji autor mistrovsky ukončí jako filozoficko-spirituální překvapení. Klenot, jak nápadem, stylem tak i poselstvím. Obzvlášť aktuální dnes v době covid-19, jak píše R47 přede mnou. Mistrovské dílo, na které nezapomenu.

20.04.2021 5 z 5


Síť myšlení Síť myšlení Jiddu Krišnamurtí

Moc rád čtu přednášky nebo spíše dialogy Jiddu Krishnamurtiho. Po tom, co jsem přečetl Kurz Zázraků, mám pocit, že už rozumím tomu, o čem tento výjimečný člověk mluvil. Úžasné. Připomnělo mi to moment z mého oblíbeného seriálu Kung-fu, kde se Kwai Chang Caine zamýšlí: "Kolik lidí klade opravdu důležité otázky, a kolik z nich na ně dostane odpověď?"
Jiddu Krishnamurti takové odpovědi nabízí.

11.02.2020 5 z 5


Moderní channeling a jeho tajemství Moderní channeling a jeho tajemství Richard Gilík

Přesně takovéto něco jsem hledal. Autor se snažil zmapovat hodně rozsáhlou a rozmanitou oblast jako je channeling. Zpracoval ve své knize poznatky z pěti nejznámějších světových channelingových děl, které vznikly v průběhu posledních padesáti letech. Musel to být velice těžký úkol a zdá se mi, že autor ho zvládl skvěle. I když celým textem se nesl jeho obdiv jenom k jednomu z těch pěti materiálů. Velice se mi líbí, že autor věnoval značný prostor i tomu, jak tato díla vznikala a co jim předcházelo. Knihu doporučuji každému, kdo se chce zorientovat v této velice málo probádané oblasti duchovní literatury.

20.03.2019 4 z 5


Kurz zázraků (úplné vydání) Kurz zázraků (úplné vydání) Jakob Thor

Tato kniha je jako červená pilulka z filmu Matrix. Vlastně ne jedna pilulka, ale deset tisíc červených pilulek. Kniha byla sepsána proto, aby Vás její poselství probudilo. Pokud ji začnete číst, jsem přesvědčen, že to bude Vaše poslední kniha, protože číst cokoliv jiného už nebude mít pro Vás smysl.

29.11.2018 5 z 5


Kurz zázraků (úplné vydání) Kurz zázraků (úplné vydání) Jakob Thor

Úžasné! Každý odstavec je klenot, který musím číst více krát, abych tu nádheru vychutnal a vstřebal. Čtu každé ráno kousek a musím říct, že každý den cítím ve svém nitru zvláštní silnou radost...

13.09.2018 5 z 5


Otázky a odpovědi Otázky a odpovědi Jiddu Krišnamurtí

Úžasné čtení, hodně jsem se dozvěděl o tom, jak viděl svět Jiddu Krishnamurti - opravdu výjimečný člověk. Těším se na další jeho knihy. Všem hledajícím vřele doporučuji.

06.09.2018 5 z 5


Komentáře o životě Komentáře o životě Jiddu Krišnamurtí

I tato kniha pána Krishnamurtiho mě nadchla a úplně pohltila. Různí lidé se setkávají s J. Krishnamurtim a ptají se ho, jak mají řešit své problémy. On si je vyslechne a pak spolu s nimi analyzuje jejich situaci a snaží se jít s nimi až k samé podstatě problému. Tak jim nastavuje zrcadlo. Avšak podívat se do toho zrcadla je častokrát velice nepříjemné a bolestivé. Úžasná kniha, kterou všem doporučuji přečíst.

28.08.2018 5 z 5


Vnitřní revoluce Vnitřní revoluce Jiddu Krišnamurtí

K tomuto autorovi jsem se dostal skrze negativní komentář na knihu "Moc přítomného okamžiku" od E. Tolleho. V komentáři se píše, že Tolle vykradl Krishnamurtiho myšlenky a učení. Není to pravda. Oba autoři mluví o tom samém, každý však úplně jiným způsobem. Byl jsem schopen číst a rozumět Krishnamurtiho dílo jenom díky tomu, že mi to pan Tolle velice jednoduše a pochopitelně vysvětlil. O to více jsem žasnul nad moudrostí, bystrostí a lehkostí, s jakou Krishamurti analyzoval jakékoliv opravdu vážné problémy běžných lidí. Nemohl jsem se od toho odtrhnout. Krishnamurti zde definuje pojmy, nad kterými jsem já nikdy neuvažoval, jako je například problém a jeho řešení, strach, touha, naděje, láska, konflikt, potlačování, odmítání, duchovnost a mnoho dalších. A pokaždé jde až na samou dřeň zkoumaného jevu.
Pokud Vás zajímá učení E. Tolleho, určitě si nenechte ujít ani tuto knihu od pána Krishnamurtiho a velice pravděpodobně i jeho další knihy.

27.07.2018 5 z 5


Ptáci a kámen Ptáci a kámen Anastasia Novych

Tak tahle nenápadná kniha mě hodně překvapila. První povídka "Služba" byla hodně zajímavá. Začalo to jako akční krimi a změnilo se to v něco, co jsem nečekal a co mě nejvíce zajímá.
I v druhé povídce "Vše je tak jednoduché" sem našel zajímavé informace.
Ale třetí, nejrozsáhlejší povídka "Ptáci a kámen" mě nadchla tím, jak je přeplněná informacemi, které nám Anastasia chce zdělit. Úžasné čtení. Doporučuji všem hledajícím.

11.07.2018 5 z 5


Benedikt XVI. - Poslední rozhovory s Peterem Seewaldem Benedikt XVI. - Poslední rozhovory s Peterem Seewaldem Peter Seewald

Co říct k této knize? Mám velikou radost, že jsem mohl nahlédnout do života a myšlení člověka, kterého obdivuji jako výjimečnou a nenahraditelnou osobnost naší doby. Zároveň na mě doléhá smutek z toho, že jak ubývaly stránky této pozoruhodné knihy, tak ubývají i dny života tohoto pro mne opravdu svatého muže a velikého myslitele. Ale jak se píše i v Bibli, jeho boj není marný, protože svou víru zachoval a nám zanechává veliký dar.
Až když jsem si přečetl zlomek jeho díla - "Úvod do křesťanství", encykliky "Láska v pravdě" a "O křesťanské naději" a taky knihy "Ježíš Nazaretský", pochopil jsem, jak moc výjimečný člověk je pan Joseph Ratzinger.
Děkuji Vám pane Ratzingere za vše, co jste pro nás udělal.

28.06.2018 5 z 5


Nová země – Objevte v sobě smysl života Nová země – Objevte v sobě smysl života Eckhart Tolle

Po přečtení knihy "Moc přítomného okamžiku" jsem byl nadšen a chtěl jsem vědět více. V knize "Nová Země" jsem to dostal. Vše je uspořádáno do deseti přehledných kapitol a napsáno tak jednoduše, jak to jenom jde. Kdybych si měl podtrhnout jenom ty opravdu důležité myšlenky, musel bych počmárat téměř celou knihu. Nepomohlo mi to odstavit od kormidla moje ego, ale někde uvnitř cítím, že učení Eckharta Tolleho je pravdivé. Kromě toho to potvrzuje mnoho jiných lidí, námatkou jenom Jill Bolte Taylor, nebo Jiddu Krishnamurti, anebo taky knihy Kurz zázraků anebo AllatRa. Oprah Winfrey řekla, že "Nová Země" je právě tou knihou, po které je třeba sáhnout, pokud máte ve svém životě přečíst aspoň jednu jedinou knihu.
A já s ní musím souhlasit.

12.06.2018 5 z 5


Drasticky děsivý Dexter Drasticky děsivý Dexter Jeff Lindsay (p)

Po pravdě, po dvou letech, kdy jsem přečetl první díl, si pamatuji jenom to, že konec knihy byl trochu jiný než ten seriálový. Televizní seriál jsem viděl jako první. Přitáhl mě k němu skvělý Michael C. Hall po shlédnutí předchozího veledíla Six feet under (Odpočívej v pokoji), ve kterém hrál jednu z hlavních postav. Televizní Dexter je báječný a moc se mi líbil. Doufal jsem, že knižní verze bude mnohem propracovanější a detailnější než seriál, ale není tomu tak. To by těch knih nebylo osm, ale osmdesát. Knižní příběh je podstatně zredukovaný, avšak nabízí detailnější pohled na svět očima Dextera. Pohled inteligentního psychopata bez emocí, plný sarkazmu a vtipných postřehů na adresu nás, obyčejných lidí. Kdybych neznal tento příběh ze seriálu, asi bych byl dost zmatený z toho oparu pochybností, co je realita a co je jenom Dexterovo snění v této první knize. Ale oplatí se vytrvat a pustit se i do dalších dílů...
Nechápu, proč se překladatel držel hezkého nápadu autora každý Dexterův přívlastek začít písmenem D. Ty názvy knih jsou tím pádem přeloženy úplně otřesně a vůbec nevyjadřují příběh knihy. Doporučuji vám číst americký originál.

29.05.2018 3 z 5


Z jiného světa Z jiného světa Mike Oldfield

Miluji hudbu Mike Oldfielda, obzvláště první třetinu jeho tvorby. O to víc jsem byl překvapen a taky zklamán, když jsem se od oblíbeného skladatele a hudebníka osobně dozvěděl, že všechno, co se mi tak líbí, bylo vytvořeno pod vlivem drog. Ale teď mi to docela dává smysl. Je to možná jenom jiná cesta ke zdroji. Autobiografie je velice zajímavá. Má jedinou chybu, že je docela krátká. Autorovo dětství a mládí je popsáno hodně podrobně a zbytek mi přijde už jenom narychlo dopsán. A to je veliká škoda, protože číst o tom, jak ty krásné skladby a písně vznikali, mě velice baví... V každém případě díky i za tuhle knihu.

28.05.2018 5 z 5


Peníze od Hitlera Peníze od Hitlera Radka Denemarková

Pro mě jedna z nejkvalitnějších knih, jaké jsem kdy četl. Ten způsob, jakým autorka vykresluje vnímání nesnesitelné reality mladou dívenkou, vracející se z koncentračního tábora domů, tak ten mi bránil dýchat. Prostě nepředstavitelná hrůza, to běsnění některých lidí se nedá ani pojmenovat. Jsem moc rád, že jsem tu dobu nezažil, asi bych se z toho nikdy nevzpamatoval. Pani spisovatelka Radka Denemarková si podle mého mínění plně zasluhuje ocenění Nobelovou cenou za literaturu.

28.05.2018 5 z 5


Hyperion Hyperion Dan Simmons

I když knihu mám ve složce Přečteno, nedokázal jsem ji dočíst. Kniha začala velice zajímavě. Příběh kněze byl skvělý. Těšil jsem se, co bude dál. Ale jak začal myslím že příběh vojáka, to mě teda velice zklamalo. Bohužel, od mistrovských děl sci-fi to má opravdu hooodně daleko, alespoň v mém osobním řebříčku. Díky, ale tohle je pro mě ztráta času.

26.05.2018 2 z 5


Dexter v hlavní roli Dexter v hlavní roli Jeff Lindsay (p)

Bída s nouzí. Stěží jsem to dočetl. Autor konečně vysvětlil, proč se Deborah chovala tak nepříjemně k Dexterovi, ale utnul to dříve, než tuto zajímavou psychologickou linku rozvinul, škoda. Dexter se pořád jenom chlubil, jak je úžasně chytrý a choval se jako naprostý pitomec. A pak jenom čekal, co se bude dít. Ty dva bodíky jsou pro Kyleho a taky pro Codyho a Astor. Jinak to za moc nestálo.

23.05.2018 2 z 5


Pán much Pán much William Golding

Mistrovský vhled do našich dětských duší. Dlouho jsem tu knihu ignoroval v mé knihovničce. Když jsem ji po letech vzal a začal číst, vrátila mi to pořádným kopancem přímo do... Ale nelituji, stálo to za to. Pan Golding je Pan Spisovatel. Valná většina mých ostatních knih může jenom zahanbeně odpochodovat do antikvariátu, pokud je tam vůbec budou chtít.

14.05.2018 5 z 5


Ztroskotání Christophera Martina Ztroskotání Christophera Martina William Golding

Tak na tento příběh nikdy nezapomenu. Už chápu, proč pan Golding dostal Nobelovou cenu za celoživotní dílo. Čte se to lehce, ale prožívá se to těžce. Možná je lepší o některých věcech vůbec nevědět. Zatím jsem četl kromě této knihy jenom Pána much, ale oba příběhy se mi zakously až do kosti. A i po letech ty rány pořád cítím.

14.05.2018 5 z 5


Temné světelné roky Temné světelné roky Brian Wilson Aldiss

Nejsme schopni pořádně komunikovat mezi sebou, natož s mimozemskou civilizací. Tohle je naše zrcadlo a to co v něm uvidíme, není vůbec lichotivé ani hezké.
Tenhle příběh mnou hluboce otřásl. Myslím si, že každá vyspělejší civilizace, která nás ve vesmíru objeví, vyhne se nám velkým obloukem. Mistrovské dílo pana Aldisse.

23.04.2018 5 z 5