Nikola086 Nikola086 komentáře u knih

☰ menu

Zmizení Sáry Lindertové Zmizení Sáry Lindertové Kateřina Šardická

Wau. Nečekala jsem, že mě bude tento příběh bavit. Nechybělo tomu napětí. To by se v některých pasážích dalo krájet. Nechyběl ani mráz v zádech při čtení nebo hltání jedné stránky za druhou až do brzkých ranních hodin.
Při čtení jsem si myslela, že příběh skončí zcela jinak. Ten konec mě dostal, vůbec jsem to nečekala. Veliké překvapení na závěr...
Prvky mystiky dodávaly příběhu zajímavou jiskru. Vřele doporučuji.

22.04.2024 5 z 5


Krajiny Metropole smrti Krajiny Metropole smrti Otto Dov Kulka

Zcela jedinečné vyprávění přeživšího holocaustu. Nejedná se o "obyčejné" vyprávění života. Autor se vrací ke svým vzpomínkám z hlediska zkoumání své mysli.
Rozhodně se jedná o poměrně náročnou knihu, na kterou potřebujete během čtení klid a čas. Každopádně rozhodně stojí za přečtení.

17.04.2024 5 z 5


Jak říct ne sociálním sítím Jak říct ne sociálním sítím Chloe Ramsden

Jednoduchá příručka, jak dokázat odložit mobilní zařízení i sociální sítě. Rozhodně by se mělo několik tipů objevit při výuce na základních školách. Některé typy jsou úžasné pro informační hygienu.
Z knihy jsem si odnesla zajímavé poznatky, které využiju.

17.04.2024 5 z 5


Skutečné zločiny na Ostravsku 2 Skutečné zločiny na Ostravsku 2 Ivana Žáková

Opět fantastická kniha, která odkrývá mnoho mrazivých případů. O to více, když narazíte na některé, které vlastně fakt znáte... Nad některými případy budu kroutit hlavou ještě dlouho.
Vřele doporučuji všem fanouškům Truecrime literatury!

12.04.2024 5 z 5


Jeho zákusek Jeho zákusek Penelope Bloom

Oddechovka, která naprosto sedla na víkendové čtení. Milé, úsměvné, jednoduché. Příběh psaný tak, aby čtenář vypl hlavu a užíval si jen příběhu.
Moc se mi líbilo, jak autorka do "třetího" dílu zakomponovala hrdiny z předešlých dvou.

08.04.2024 4 z 5


Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Od knihy jsem moc nečekala, tedy spíše minimum. Podle názvu jsem si myslela, že půjde třeba o nějakou mysteriózní zápletku. Světe div se kniha nabídla fakt nečekanou zápletku.
Autorka má specifický styl psaní. Není to úplně to, co bych vyhledávala, ale vůbec mi to nevadilo. Knihu jsem doslova zhltala na jedno posezení.

05.04.2024 5 z 5


Vypálená nenávist Vypálená nenávist Angie Thomas

Knihu jsem dlouho odkládala, neboť jsem se bála toho vyprávění z pohledu teenagerky. Nakonec mě velmi mile překvapila. Kniha byla opravdu velmi čtivá, ve své podstatě do posledních stran i hodně napínavá.
Občas se projevila naivita mladé dívky, ale jinak byla Starr velmi rozumná a z pohledu čtenáře na mě působila sympaticky.
Téma knihy je poměrně vážné pro danou společnost. Popravdě si nedovedu představit, jak bych se sama zachovala být v jejich společnosti. Já osobně se snažila nepřiklánět ani na jednu stranu, protože těžko tyto situace soudit.
I přestože je kniha pro young adult čtenáře, tak nadchne i dospělé.

03.04.2024 4 z 5


Autistky: O ženách na spektru Autistky: O ženách na spektru Clara Törnvall

Kniha, kterou by si postupem času měl přečíst každý. Protože když si ji člověk přečte, dojde mu spousta věcí a dost se i zamyslí. Nejen nad sebou, ale i nad celým světem tak trošku.

02.04.2024 5 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Vůbec nevím, co ke knize napsat. Dost se to vleklo. Autorka dle mého názoru popisovala úplné zbytečnosti a podstatné věci absolutně vynechala.
Na jednu stranu chápu, o co se snažila, na druhou stranu to bylo chvílemi tak přitažené za vlasy...
Posledních cca 50 stran jsem četla už z donucení, div jsem neumřela nudou. Konec byl naprosto zřejmý a krom některých pasáží mě v knize nic nedostalo.
Je mi to líto, neboť jsem si myslela, že mám k tématu docela blízko, ale Amerika je asi jiný svět, kde to funguje jinak nebo autorka prostě celý příběh přejela až moc.

20.03.2024 2 z 5


Druhá tvář Druhá tvář Ashley Audrain

Kniha mi doma ležela poměrně dlouho a docela lituji toho, že jsem po ní nesáhla dříve.
Mrazivý příběh, který ve vás vyvolá znepokojivé myšlenky a pocity. Příběh nejedné matky s dcerou. Příběh o tom, jak je dobré dávat na svou intuici nebo možná taky ne?
Za mě to bylo skvělé čtení, obzvlášť v podání tohoto typu vyprávění, kdy se občas celý děj knihy vrací o mnoho let zpátky, aby čtenář pochopil, kde spočívá to a ono.
Jedna postava mě ve mně vyvolávala fakt vztek, čímž autorka nejspíš dokázala vykreslit dost chování dané postavy.

03.03.2024 4 z 5


Cop Cop Lætitia Colombani

Nádherné tři příběhy výjimečných žen, se kterými se osud nepáře. Autorka nádherně vykreslila ženskou odvahu a sílu. A k tomu dokázala vykreslit kontrasty stejné doby ale z různých světadílů.
Autorka píše velmi čtivě, kapitoly končily bezvadně, takže vás to nutilo číst dál a dál...
Moc krásná kniha, na kterou budu ještě dlouho vzpomínat.

21.02.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Být to pro mě prvotina autorky, tak by se zařadila mezi top přečtené knihy. Jelikož jsem ale četla více autorčiných knih a vím, jak dokáže nechat příběh vygradovat do poslední chvíle, tak to mi tady trošku scházelo, za což dávám nižší hodnocení.
Kniha se každopádně četla naprosto sama. Autorka skvěle popisuje rodinné vztahy, což skvěle působí na pocity čtenáře.

17.02.2024 4 z 5


Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Parádní oddechovka, u které se člověk nasměje. Už od prvních stránek jsem věděla, že to bude zase bláznivá jízda plná překvapení a humoru.
Vím, že tento humor není pro každého a ne každému se tato kniha bude líbit. I přesto bych ji ráda doporučila právě čtenářům, kteří se chtějí zasmát nebo zkusit něco jiného než je jejich běžný šálek kávy :)

23.01.2024 4 z 5


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Tohle bylo náročné čtení... Miluju všechny knihy, které Colleen napsala, ale tahle mi moc neseděla. Není divu, že jsem ji četla skoro 3 měsíce...
Od začátku je jasné, jak celý příběh skončí, to by vůbec nevadilo, čekali a hlavně jsme to všichni chtěli. Ale chybělo mi v knize nějaké to drama, které nikdy v její knize nechybělo. Tady příběh běžel naprosto obyčejně, nestalo se nic u čeho bych seděla s otevřenou pusou a četla jako o závod. Kapku nějakého dramatu tady mohla přidat a bylo by to boží. Bez toho na mě celý příběh působil dost mdle.

16.01.2024 3 z 5


Psí Vánoce Psí Vánoce W. Bruce Cameron

Autor si měl získal svým jedinečným kouzlem psát o psích příbězích, které chytnou za srdce. Psí vánoce však byly úplně krok vedle.
Kniha začala velmi slibně, čekala jsem kdy se na scéně objeví štěňátko a jak bude příběh vyprávěn i z pohledu pejsků. To se však nestalo, max pár vět.
Od poloviny knihy mi přišlo, že autor strašně usekává, přeskakuje, občas mi něco nedávalo smysl a posledních 50 stran jsem dočetla jen z principu.

31.12.2023 2 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Je až neskutečné, jaké emoce ve mně dokázala vyvolat tato útlá knížečka. Autor má velmi zajímavý styl, který ve mně dokázal vyvolat emoce, především úzkost při čtení. A myslím si, že u takových témat je to potřeba, protože člověk si tak dokáže více představit, jak závažný může gaslighting být.
Kniha rozhodně stojí za přečtení a rozhodně pak i za přemýšlení nad samotným tématem, které by nám mělo umět otevřít oči

24.12.2023 5 z 5


Média, lži a příliš rychlý mozek Média, lži a příliš rychlý mozek Petr Nutil

Zajímavě napsaná kniha plná informací, které jsou potřeba obzvláště v dnešní digitální době. Minimálně jednou by si něco takového měl přečíst každý a rozhodně by pár kapitol z knihy mělo být vyučováno nejen na středních, ale už i základních školách, aby se kritické myšlení a mediální gramotnost mohla rozvíjet co nejdříve.

18.12.2023 4 z 5


Průmysl lži – Propaganda, konspirace a dezinformační válka Průmysl lži – Propaganda, konspirace a dezinformační válka Alexandra Alvarová

Něco do sebe tahle kniha má. Ale při čtení některých kapitol mi přišlo, že autorka trpí až příliš vysokou dávkou nenávisti vůči některým státům, lidem...
Chvíli jsem se u knihy i pobavila, chvíli ale na mě došla neskutečná úzkost.
Myslím si, že jednou a dost vystihuje celkové pocity ke knize.

11.12.2023 2 z 5


Fany byla při tom Fany byla při tom Hanna Schott

Knihu jsem musela objednat po zhlédnutí filmu. Kniha je o dost jiná než film, ale rozhodně má pořád co předat nejen dětem, ale i dospělým. Kniha je psána pohledem malé Fany, která musí velmi rychle pochopit události roku 1989. I přesto, že se jedná o silné téma, tak je kniha pro děti napsána opravdu geniálně a rozhodně zaujme i svou grafikou.

25.11.2023 4 z 5


Deníky ze Severní Koreje Deníky ze Severní Koreje Nina Špitálníková

Pokud sledujete autorku více, viděli jste a slyšeli s ní několik rozhovorů, tak vás deníky ničím nepřekvapí. I tak je zajímavé sledovat autorčin výlev pocitů během pobytu v jedné z nejděsivějších diktátorských zemích.
Občas se zasmějete, občas se zamyslíte nad tou bezbranností a občas nebudete chápat, co vše člověk v takové zemi může zažít.

25.11.2023 5 z 5