NikiMedy NikiMedy komentáře u knih

☰ menu

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Stephenie Meyer

Možná zbytečně dlouhé (v polovině už jsem si říkala, ať to skončí) a občas omílané věci pořád dokola. Jinak ale zajímavý pohled do toho, jak funguje Edwardovo čtení myšlenek a dostaneme se více do rodinné dynamiky Cullenů a upířích záležitostí, takže přečtení nelituji.

Twilight byla jedna z prvních (ne-li první) knížka, která mě přivedla k masivnímu čtení, takže vždycky bude mít speciální místo mezi mými oblíbenými knížkami. Je to ale už přes 10 let a už pár let, co mi není náct, takže bylo mnohem snazší všimnout si slabých stránek série a hned několika nelogičností, když se nás autorka snažila přesvědčit, jak věci fungují.

24.07.2023 3 z 5


Umění války Umění války Sun-c'

Klasika, kterou by měl mít doma každý. Tuto knihu jsem sháněla již dlouho a jako studentka mezinárodních vztahů jsem v knihkupectví nemohla odolat a toto vydání nekoupit. Myslím, že z překladu z angličtiny se do češtiny dostaly všechny důležité pointy a rady jdou vztáhnout na spoustu věcí, tak jinak boj v jakékoli podobě :) Protože život je boj.

26.12.2021 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Knihu jsem dostala jako dárek a svým popisem mě moc neohromila, myslela jsem, že si jí snad ani nepřečtu. Poté jsem si ale zalistovala a zaujaly mě krátké pasáže z pohledu vrány. V tu chvíli jsem se rozhodla, že si knihu přečtu. Nakonec mě kniha překvapila, nemohla jsem se od ní odtrhnout a skončila přečtená za jedno odpoledne. Myslím, že to nemusí být úplně čtení pro každého, i já měla občas problém, aby mě kniha nedeprimovala, ale myslím, že si na ní každý může zároveň najít něco pozitivního. Konec byl zpracován velmi dobře a je důvodem proč dám knize místo 3 hvězdiček 4.

23.12.2021 4 z 5


Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Přišlo mi, že se v knize neustále zbytečně opakovaly některé věci, které jí přidaly na objemu, což nebylo nutné. Celkově mně kniha bavila méně než předchozí díly a trochu mě mrzelo autorčino nutkání všechny hlavní postavy mezi sebou spárovat, nepřišlo mi, že se všechny dvojice k sobě hodí. Na to, že se v sérii nepokrytě mluví o tom, že postavy neopovrhují ani jedním pohlavím, žádná z hlavních postav nemá jako druhou polovičku někoho stejného pohlaví. Jediné co dostaneme je zmínka o druzích vedlejších postav. Už od Královny stínů jsem měla slabost pro Manon a Elide a docela mě mrzí, že spolu neskončily. Doufám, že nejsem jediná :D

18.08.2021 4 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

(SPOILER) První půlka knihy mě naprosto vtáhla do sebe a těšila jsem se z neustálé akce. Kniha byla ještě lepší než předchozí díly. Nevím co se stalo, ale v druhé půlce mě už kniha tolik nebavila a radost ze čtení trochu opadla. Docela mě i mrzelo když autorka Aelin spárovala s Jeřábem (Rowan) (kterého jsem celou Dědičku ohně viděla jen jako jejího přítele) místo Chaola, ze kterého se autorka (asi aby nás to nemrzelo) rozhodla udělat nesnesitelného týpka, utápějícího se v sebelítosti.
Díky ale za dějovou linku Manon a Elide.

17.08.2021 5 z 5


Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Knihu jsem četla v originále. Jak autor na konci psal, nejdříve napsal povídku o červovi a k tomu doplnil zbývající dvě. Za mě je povídka o červovi pro účely této knihy ale opravdu zbytečně moc dlouhá a i když z ní nakonec plyne docela dobré poučení, také mě moc nebavila.
Autor se měl do tohoto světa buď vrátit pořádně a napsat něco dějově více provázaného, lepšího a delšího, nebo vydat low-key knížku o několika povídkách a nedělat kolem toho takový povyk, že je to bůhvíjaký návrat do Alagaësie.
Neříkám, že to bylo špatné, ale mohlo to být lepší :)

22.07.2021 3 z 5


BTS: Ikony K-popu BTS: Ikony K-popu Adrian Besley

Jako ARMY pro mě většina věcí v knize nebyla novinkou. Kniha mě ale bavila. Někdy jsem trochu chytala záchvaty smíchu např. při čtení popisů fotek a přepisy korejských jmen a názvů do češtiny mi přišly docela úsměvné, někdy až iritovaly. Dávám přednost anglickým přepisům, které přeci jenom vypadají lépe. Myslím si ale, že knížka je výborným průvodcem pro někoho, jehož blízký člověk je fanoušek BTS, aby pochopil, o kom že to vlastně dotyčný pořád mluví a proč. Dát přečíst tuto knihu tak můžete například rodičům, pro které jsou tak přepisy do češtiny jako dělané.

edit 09.09.2022: Přikládám svoje postřehy a poznámky:
|Popis videoklipů povrchní - jen to co vidíme, nejde to do hloubky, nezmiňují se o teoriích, příběhu, jako kdyby to ani žádný děj snad ani nemělo.|
|Text volenými slovy chvílemi působí jak z google překladače.|
|G-Dragon je referován jako skupina - záměna za BIGBANG.|
|Hrozně cringe, neustále výrazy typu skvělý, dokonalý, úžasný.|
|Kniha se snaží navodit atmosféru faktů, ale i přes to, že jich tam pár je, je to spíš směs cringe přívlastků.|
|Nevysvětluje pořádně spojitosti (Seo Taiji, BIGBANG, EXO na hitparádách, mohlo to být více rozvedené pro lepší představu, čeho BTS dosáhli a čeho dosáhly ostatní skupiny).|
|Příšerné přechylování, skloňování jmen, ale jen vybraných, něco zůstává stejné - nemá to logiku, navíc výslovnost moc nesedí, jako když v počeštilé verzi je Taeyang jako Tchejang - když už tak "h" místo "ch", nehledě na to, že Taeyang je používáno jako umělecké jméno tudíž by to mělo zůstat v původní formě.|
|Snaží se to působit objektivně, akorát, že vůbec.|
|Zajímavé je, jak můžeme mít odlišné názory na přívlastky autora popisující píseň - jak na nás píseň/hudba působí...záleží na našem myšlenkovém rozpoložení.|

01.03.2020 2 z 5


Krátký druhý život Bree Tannerové Krátký druhý život Bree Tannerové Stephenie Meyer

Svým způsobem mě příběh asi bavil i více než vyprávění z pohledu Belly. Nebyla tam všudy přítomná romance a celkově byl příběh plný akce a napětí. Byla to pro mne pěkná oddechovka a oceňuji pojetí.

07.11.2019 5 z 5


Jak je důležité míti Filipa Jak je důležité míti Filipa Oscar Wilde

Naprosto mistrovské dílo. Kniha mě vážně bavila. Nutno ale říct, že ve vydání z roku 2013 jsou docela chyby.

07.07.2018 5 z 5


Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Youtoubery skoro vůbec nesleduji ale od Kovyho jsem viděla pár videí, která mě zaujala. Jeho postřehy mi přijdou inteligentní a tak mě zaujalo i vydání jeho knihy. Sice jsem si jí neplánovala koupit, ale v knihovně jí neměli a když jsem jí viděla v knihkupectví neodolala jsem a skončila u mě na poličce. Ani jsem jí neplánovala hned číst, ale jen co jsem nakoukla, jsem se začetla a tak kniha skončila za den přečtená. Je vtipná, poučná i tragikomická a docela oddechovka. Nelituji, že jsem si jí koupila a určitě se k ní někdy vrátím.

05.07.2018 5 z 5


Pan Krátur Pan Krátur Chris Priestley

Příběh se mi moc líbil. Jediné co mě zarazilo byl konec. Na obálce knihy píší, že autor napsal knihu s koncem, který překvapí...no konec mě skutečně překvapil, akorát nevím jestli v dobrém slova smyslu. Nejdříve jsem byla docela zklamaná, že je příběh v podstatě neukončený ale ve výsledku mám nutkání přečíst si i knihy, kterými se autor inspiroval - Frankenstein a Oliver Twist. Tudíž za mě asi dobré zakončení.

23.06.2018 5 z 5


Elementum Elementum Jiří Dittrich

Na knihu od českého autora jsem byla velmi zvědavá. Moc jsem toho od ní neočekávala, ale zároveň doufala v zázrak. Kniha byla v celku dobrá, ale vadilo mi, že často bylo něco řečeno a hned potom vyvráceno, tudíž trochu nelogicky napsané hlavně na začátku knihy. Pak mi také vadily gramatické chyby. Co ale musím pochválit je popisování Alexova pracování s mocí hlavně v trénincích. Celý popis od napojení se na skořápku až po hlasité rány jako od zvonu při užívání zemské sítě, mě velmi příjemně překvapil a zaujal. Celkově kniha tedy nebyla propadák ale na světovou literaturu pořád nemá.

04.05.2018 3 z 5


Kalonův pád Kalonův pád Kristin Cast

Přiznám se, že u ostatních novel jsem měla problém. Moc mě nebavily a přišly mi moc zdlouhavé. U této to ale bylo přesně naopak, zhltla jsem ji za den a myslím, že se autorky klidně mohly více rozepsat.

12.03.2018 4 z 5


Příběh draků Příběh draků Rachel Hartman

Tuto knihu jsem již četla dvakrát. Poprvé skoro před třemi roky a moc mě neohromila, připadala mi divná a první polovina mě moc nebavila. Když jsem ji ale četla podruhé, musím říct, že to byl úplně jiný zážitek. Myslela jsem si, že mě děj už tolik nepřekvapí ale opak byl pravdou. Zjistila jsem, že si spoustu věcí nepamatuji a celkově jsem z knihy měla mnohem lepší pocit. Už jsem byla připravená na to, co mě čeká a všem pohnutkám postav jsem lépe rozuměla. Kniha mě napodruhé moc bavila a přes ten prvotní dojem už si myslím, že je to velmi dobré dílo. Nelituji, že jsem si jí před těmi třemi roky koupila a jen doporučuji. Doufám, že druhý díl bude mít také co nabídnout.

24.01.2018 4 z 5


Vykoupená Vykoupená Kristin Cast

Pozor obsahuje SPOILERY

Na celé sérii mě nejvíce štvalo, že se Zoey pořád chová tak nedospěle (podle mě se i její přátelé mnohdy chovají dospěleji než ona). Zvláště když to má být velekněžka a nejmocnější mládě na světě. Celou sérii se chová jak děcko a pak najednou ze stránky na stránku změna a je z ní ta dospělá rozvážná velekněžka. Bohužel ale až na konci knihy.
Dále mě také naštvala smrt mé nejoblíbenější postavy - Kalony...Co to bylo za smrt? Když pochopil, že ho Neferet vlákala do pasti, proč tam i přesto letěl? Sice říkal, že chce zachránit lidi ale místo toho se nechal trefit ještě dříve než tam vůbec doletěl. Navíc přeci nemohl vědět, že je Neferet nebude z terasy házet dál - pak by se nechal zabít úplně zbytečně. Také jsem moc nepochopila...když měl být nesmrtelný...
Sice vím že svou nesmrtelnost daroval na onom světě Starkovi, ale tomu přeci daroval jen část své nesmrtelnosti. Byla to prostě podle mě nedomyšlená a naprosto ''blbá'' smrt trochu postrádající smysl.
Celá série byla také moc natahovaná, v posledním dílu hlavně dlouhé popisy okolí, které zrovna nikoho až tak nezajímají atd.

22.10.2017 4 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Jediné co mě na knize štvalo, byly neskutečně dlouhé popisy a neustále text přes celou stránku. Kvůli tomu se mi kniha nečetla lehce a občas mě nudila. Jinak ale určitě zajímavá kniha, která mě uchvátila a doporučuji.

31.08.2017 4 z 5


Předurčená Předurčená Kristin Cast

Jednu hvězdičku ubírám akorát za občasnou tvrdohlavost a dětinskost postav (hlavně Zoey). Jinak se mi kniha dobře četla, bavila mě a jsem moc ráda za postavy jménem Lenobia, Kalona, Aurox a Refaim.

23.02.2017 4 z 5


Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Paul Remark

Úžasně napsaná kniha, která vezme za srdce. Rozhodně všem doporučuji.

25.12.2015 5 z 5


Šampion Šampion Marie Lu

POZOR OBSAHUJE SPOILERY!
Celá tato série byla úžasná a opravdu mě nenechávala vydechnout. Moc se mi líbilo kolik tam bylo akce a logického uvažování a postavy na mě opravdu dobře zapůsobily. Jediné co mě na této knize zklamalo byl ten ,,strhující" závěr. Ani tak mi nevadilo, jak Day na June zapomněl (i když mi to dost nepříjemně připomínalo tygří ságu) a chápala jsem proč mu nechtěla pomoct si na ni vzpomenout. To co mi vadilo byl 10-ti letý odstup (zbytečně dlouhá doba) a to jak knížka končila tím, že se navzájem představili-byl to pro mě neuspokojivý konec, protože s jistotou nevím jestli si Day na June vzpomene. To pro mě bylo jediné mínus, autorka se tam mohla více rozepsat. Jinak ale jedna z mích nejoblíbenějších ság a určitě všem doporučuji.

19.12.2015 5 z 5


Fenomén Fenomén Marie Lu

Tato kniha mě stejně jako Legenda (myslím, že i víc) naprosto pohltila. Šíleně se těším až si přečtu další díl. Jediné co mi vadilo-a to nebyla chyba autorky-byly chyby a překlepy hlavně ke konci knihy.

13.12.2015 5 z 5