Netopyr07 Netopyr07 komentáře u knih

☰ menu

Pod skleněným zvonem Pod skleněným zvonem Sylvia Plath

Podruhé jsem zvládla Plathovou a bavila mě stejně jako před lety. Je to vážně síla a vynikající vhled do duše člověka. Psané s tak krásnou nadsázkou... Věřím, že bližní, o kterých se zde píše, mohli skákat a brát autorku jako nevděčnou... ale není to také psycho, brát si vyprávění osobně? :-D Jo a prý se o té knížce mluví v seriálu Přátelé.. sorry, přátelé, ale já Přátele nesleduji.. takže tomu věřím ;-)

15.04.2024 5 z 5


Staré hodiny Staré hodiny Ernest Claes

Páni!!!! Toto jistě není kniha pro každého, jelikož k mému velkému překvapení - vzhledem k tomu, kdy kniha vyšla (1972), začíná kniha přípravou malého hrdiny na první svaté přijímání a vírou a křesťanstvím a premonstráty a faráři se to tam hemží jak v mraveništi :-D Jsem moc ráda, že jsem knihu objevila !!! Trošku připomíná Andělin popel, ale je méně rozsáhlá a méně drsná :-))

08.04.2024 5 z 5


Čerstvá voda pro duši Čerstvá voda pro duši Zdeněk Jančařík

Nakonec je to o dost jiné, než knížky Bruna Ferrera ;-) Jsou to zamyšlení a úvahy, některé dosti hluboké... a jsou z českého prostředí. Modlitby u každé úvahy jsou skvělé!

17.03.2024 4 z 5


Muži jsou vinni? Muži jsou vinni? Klára Mandausová

Rozhovor je samozřejmě zajímavý a anotace knihy byla nesmírně lákavá... Nicméně asi jsem poněkud zabedněná, protože mám za to, že v mnoha případech je položena otázka a odpověď je jaksi překombinovaná a výklad ulétl k něčemu jinému. Jako kdybych byla chvíli "za školou". Skutečně kniha prošla jazykovou úpravou??? Ale uznávám, že zde člověk najde mnoho věcí, které ho osloví.

26.02.2024 4 z 5


Vyprávěj mi o komunismu Vyprávěj mi o komunismu Johana Hovorková

Nepatřím mezi vyložené pamětníky, takže jsem se více méně poučila, jaký měli náhled "ti starší" a přitom mladí. Několik věcí se mi osvětlilo, na některé mám vlastní názor, nad jinými žasnu, jak se dění kolem mnohým lidem dařilo zametat pod koberec a tvářit se, že jsme všeci happy. Dalo by se o všech tématech vykládat a vykládat... až by z toho byla kniha o 7000 stránkách ;-) Doporučuji !!! A k tomu se mi kniha hodí do Čtenářské výzvy - autor nosí brýle a boj o lidská práva je tu taky :-D

19.02.2024 5 z 5


Don Bosko: světec pro dnešní dobu Don Bosko: světec pro dnešní dobu Lukáš Kosík

Nedá se to napsat jinak - jedná se o bakalářskou práci na téma osobnosti Dona Boska a "senzací" kolem něj - jeho zázraky a jeho sny. Pár zajímavých paralel, či jak to říct, s biblickými texty. Jinak, za mě, dost zklamání. Proč jsou v knize odkazy na originál Memorie biografiche (Životopisné paměti), když si autor nedal tu práci, aby správně přepsal jména osob, které ve své práci uvádí? Kde je přesná citace zase naopak chybí, odkud je čerpáno. Takže... autor měl odvahu vydat knižně text, který pojednává o osobnosti, již evidentně obdivuje, s tím, co zaujalo jeho. Mně osobně na osobnosti Dona Boska fascinují jeho vlastnosti: laskavost, klid de facto v každé situaci, vytrvalost, stálá víra a víra v naději...

04.02.2024 2 z 5


Morčata v akci Morčata v akci Klára Smolíková

Knížku jsem přelouskla o Vánocích, když jsem ji našla v knihovničce neteří. To jsem se zasmála. A musím říct, že je to skvělé pro děcka i rodiče. Ať žije zdravá strava a třídění odpadu :-)) Krásně skombinovaný příběh s "návody pro život".

01.02.2024 5 z 5


Juditin kříž Juditin kříž Bryan Houghton

Podruhé jsem přelouskla Juditin kříž, když je de facto výročí II. vatikánského koncilu a dokážu pochopit pocity "laiků" na některé změny v liturgii a v prostoru kostela. Ale také žasnu nad tím, jak Judit alias konvertitka dokáže vést ty sáhodlouhé hlubokomyslné teologické rozhovory s knězem. V Anglii, kde byli mimo jiné anglikáni - a katolíci byli trpěni kdesi na okraji, musel skutečně být "přerod" po II. vatikánském koncilu těžký... Jdu se vrhnout na Mitru ;-)

01.02.2024 5 z 5


Pouť do Santiaga de Compostela Pouť do Santiaga de Compostela Ondřej Šebesta

Dobrý deníkový záznam, autor má smysl pro humor :-)) Praktické rady se určitě také budou hodit, minimálně pro srovnání, jak by člověk mohl být vybaven. A fotky jsou nádherné !!!

23.01.2024 5 z 5


Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Děravé paměti - Šedesát báječných let pod psa Michal Viewegh

Páni... Docela dost soucítím s těmi, kteří Michala zklamali, protože si to s nimi parádně vyřídil přes stránky svých pamětí :-D Jinak se mi pár věcí osvětlilo a jak se zdá, upřímnost nade vše. Je to dobrá oddechovka. A přiznávám se, že Michalovy Deníky jsou fajn. Jak sám píše, je "multižánrový" a každý si může vybrat, co mu sedne nejlépe.

02.01.2024 3 z 5


Papežův švagr Papežův švagr Jiří Miček

Dobrá česká detektivka! Pro milovníky teologie, filosofie, biblistiky (jo, je to trochu přitažené) jsou zde i krásné dialogy mezi dvěma postavami, např. o podobenstvích. Text plyne hezky, nenásilně... ;-)

13.12.2023


Wíbuch Plýny Wíbuch Plýny Jeffrey Patrick Kinney

Mno.. jako oddechovka to ušlo, ale nejvtipnější mi stejně přišel Výlet za všechny peníze ;-)

07.12.2023 3 z 5


Všechny cesty vedou do Santiaga Všechny cesty vedou do Santiaga Ladislav Zibura

Tak toto je počin, před kterým hluboce smekám. Krásně čtivý, vtipný, prostě paráda!!! Odradily mě totiž tak nějak předchozí knihy o Arménii a Gruzii a buddhisti a komunisti tak trochu též. Ale Santiago !!!! A ty nádherné ilustrace!!! Vážně, úžasně zpracované. Sice jsem zpočátku pak již obracela oči v sloup při (pro mě) nadměrném užívání slovesa "stydět se", ale naštěstí to pak byla "jízda" a Ladík se stydět přestal :-D

06.12.2023 5 z 5


Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Toto byla paráda! Vůbec mi nevadilo, že se počet stran blíží 1000. Vážně se to povedlo, včetně překladu, např. ten zašifrovaný dopis toho magora Creeda ;-) Pokud tedy bude Rowlingová pokračovat, obávám se, že další knihu už v rukách neunesu.... Líbil se mi i podle knihy zfilmovaný seriál.

28.11.2023 5 z 5


Cílem je vrchol Cílem je vrchol Peter Habeler

Další "horolezecká kniha", v níž je hlavní postavou BOREC ;-) Vyprávění střídají rozhovory a je to paráda! A ty fotky, no nádhera. Lákají k vlastním cestám.

14.10.2023 4 z 5


Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

Mno, jako oddechovka se sem tam zajímavými postřehy by to šlo. Ale osobně mě štvalo, jak by se dalo říct, "prozrazování budoucnosti postav". Také přehršel vulgárních výrazů mi docela vadila. Původně jsem chtěla knihu pro mé neteře, ale ještě si to rozmyslím, i když, samozřejmě, jako každý teeneger všechna použitá slova znají. Proč je tak moderní a úchvatné v knihách používat sprostá slova???

09.10.2023 3 z 5


Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka Josef Kolář

Nesmrtelný Modroočko! Matně si pamatuji, že snad byl večerníček... postavičky byly háčkované??? Knížka je krásná, famózní... vhled do kočičího života :-))

17.09.2023 5 z 5


Démon alkohol Démon alkohol Jack London

Už jsem od prvního čtení zapomněla, od kteréhože roku věku začal autor "chlastat". Takže mě to "umrtvilo" (vykrádám Kdo chytá v žitě). To vyprávění je skutečně silný příběh. Cituji: Uvědomte si prosím, že když vyprávím, jak se ze mne stal piják, nejsem ani blázen, ani slaboch... Mé tělo je silné. Obstálo tam, kde slabší lidé umírali jako mouchy. A přece to, o čem vyprávím, zasáhlo mé tělo i mě celého. Jsem skutečnost. Mé pití je rovněž skutečnost... A jak se na to dívám já, dokazuje jen sílu Démona alkoholu, brutálnost, které stále ještě dovolujeme, aby existovala, skutečnost, která je pozůstatkem dávných, šílených a krutých dob a která vymáhá vysokou daň na mládí a síle, na vznešenosti ducha, na všech nejlepších z našeho pokolení.

14.09.2023 5 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Sovu jsem začala číst, když jsem dělala korektury de facto milostné korespondence, která byla tak sladká, že jsem to musela proložit něčím vážně drsným :-) a to teda Sova 100% splňuje! Severské detektivky (thrillery) jsou vůbec drsné (Nesbo např.) Měla jsem pokušení Sovu fláknout do Výzvy jako "hlavní postava je alkoholik", ale Mia "jen" občas pije I. ligu... takže nic :-)))

13.09.2023 4 z 5


Autobiografické spisy /Dějiny duše/ Autobiografické spisy /Dějiny duše/ Thérèse de Lisieux

Ano, musím souhlasit s lenkou0383 - není to čtení pro každého. Terezičku mám ráda, nicméně možná je to i grafickým provedením knihy, nebo poznámkovým aparátem až na konci knihy... Prostě jsem asi tak v polovině a dál to nejde... Třeba se k ní ještě vrátím.

10.09.2023