Nerevanin Nerevanin komentáře u knih

☰ menu

Setkání v Opeře Setkání v Opeře Hana Marie Körnerová (p)

No nevím. Když jsem to četla, tak jsem měla pocit, že na to, že se jedná o poměrně moderní záležitost, tak jsme se výstavbou příběhu vrátili tak o sto let dříve. Nejen že vydání, které jsem měla v ruce, obsahovalo obrovské množství překlepů, chybějících uvozovek a podobně (např. "jedno Z druhým"), ale SPOILER SPOILER SPOILER nedokážu hodnotit kladně knihu, jejíž hlavní zápletkou je to, že samolibý manipulativní hejsek opakovaně obtěžuje a nakonec znásilní holku, která sice má být duchaplná, samostatná a odvážná, ale zřejmě je spíš patologický případ, protože ona se do něj nakonec zamiluje a žijí šťastně až do smrti. Prostě NE. Alespoň kdyby to bylo pojato jako psychologický rozbor oběti, tak by to bylo něco jiného, ale tohle je prostě braková literatura "pro ženy".

23.10.2021 1 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Při prohlížení ostatních recenzí se mi zdá, že jsem patrně něco nepochopila. Kniha mi připadala, že má velmi dobrý námět, nicméně jeho provedení mi připadalo polovičaté a jako vyplýtvaný potenciál. Nemám ráda, když v knihách z žánru scifi či fantasy si čtenář musí mnoho věcí vymýšlet o "lore" světa, což je případ této knihy. Knihu jsem dočetla jen kvůli tomu, že mi ji půjčil přítel a chtěl si o ní pak popovídat, jinak bych ji vzdala nejpozději v polovině.

23.10.2021 2 z 5


Vše o mé dceři Vše o mé dceři Kim Hjedžin (p)

Velmi zdařilé. Autorka nenásilně a nenápadně zachytává niternou proměnu postoje starší ženy ve vztahu k její dceři. Při srovnání jejího počátečního a finálního duševního rozpoložení jde o dvě velice různé polohy, mezi nimiž autorka proplula zcela plynule. Děj mi nicméně trochu připadá jako vytržený z kontextu, jako sled někdy nepříliš navazujících epizod, a rovněž si nejsem jistá, jak se postavit ke staré paní Jenny jako katalyzátoru všech událostí. Nicméně velmi zdařilá kniha.

31.08.2021 4 z 5


Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Až mě překvapuje, jak se mi kniha líbila, neboť jsem žádná velká očekávání neměla. Autorka rozehrává ambiciózní šmodrchanici vztahů a nutno říct, že vcelku úspěšně. Omniscientní styl vyprávění (respektive na střídačku vyprávění z perspektivy všemožných postav) působí trochu rušivě, na druhou stranu se ale příběh postupně dostává do bodu, kde (rozumný a snesitelný) motiv měl prakticky každý, což je obdivuhodné. Finální rozuzlení sice působí trochu vycucaně z prstu a překombinovaně, ale i přesto byl můj dojem z této knihy veskrze pozitivní.

30.06.2021 4 z 5


Sama proti všem Sama proti všem Brian Freeman

Za mě spíše podprůměrné. Kniha mi nijak zvlášť napínavá nepřipadala. Autor si pro sebe schovával informace, aby je mohl vybalit v pravou chvíli pro "šokující" závěr. Dočetla jsem s vypětím vůle.

11.06.2021 2 z 5


Pekingský rozparovač Pekingský rozparovač Peter May

Tato kniha od Petera Maye mi připadá trochu slabší. Rozehrává se v ní na první pohled velkolepé představení plné machinací z vysokých míst, ale připadá mi, že končí vlastně nijak. Motiv vraha mi připadal krajně nedostatečný, stejně tak nebyla dokončena dějová linka jeho totožnosti a zcela nevyřešené jsou i další problémy týkající se Siao Ling, Margaretina víza, Liho místa a další, které vyvstaly během vyšetřování vražd. Byť je kniha prezentovaná jako poslední díl série, zdá se mi, že autor si touto neukončeností otevírá vrátka k dalšímu pokračování.

10.06.2021 3 z 5


URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Vcelku originální, místy zachází až do absurdity, což ale není na škodu. Jen si myslím, že knize by prospěl o trochu kratší rozsah - ačkoli ze začátku jsem ze stylu knihy byla nadšená, kolem půlky už euforie opadala a do určité míry jsem měla dojem, že je to "pořád to samé dokola". Velmi pozitivně nicméně hodnotím vtipné vložky a takové pomrkávání na čtenáře ze strany autorky (např. "Joe Sagrado Colorado Chuchin. Místo narození: Jáchymov. A teď tomu věřte."). Některé dějové linky se mi zdály trochu nedotažené, ale celkový dojem je pozitivní.

19.05.2021 3 z 5


Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Povedené. Poměrně podobné Geniální přítelkyni, co se týká zasazení děje, střetu "lidové" a "kultivované" vrstvy lidí i tím, že se jedná o coming-of-age dílo. Velice dobře a velice přesně je zde zachyceno myšleno dospívající dívky a procházení si různými fázemi. To vše na pozadí složitých rodinným vztahů, u kterých se vlastně nikdy pořádně neví, kdo je v právu. Rozhodně podařená kniha, doporučuji.

05.05.2021 4 z 5


Střemhlavý pád Střemhlavý pád Sandra Brown

Přinejlepším průměrná kniha. Zápletka se tváří chvílemi jako špionážní román, chvíli jako detektivka, ale ve finále je celá zápletka spíše obyčejná (byť dost nafouknutá). Některé zvraty nedávají moc smysl a celý příběh je překombinovaný. Jednotlivé postavy jsou povětšinou charakterově ploché a chovají se naivně / nerealisticky. Autorka si neodpustila nejrůznější klišé. Nejhorší na knize je nicméně český překlad. Ten působí "odfláknutě" a jako kdyby si ho po sobě překladatelka nepřečetla. Některé věty nedávají smysl, některé mají děsivou větnou stavbu, některá slova působí v kontextu dost nahodile a když jsem se ke konci knihy dozvěděla, že jistá postava "doufá, že příště přivedou Taylora Swifta", tak mě chytaly mdloby. Dočetla jsem to jenom proto, že jsem neměla co jiného číst, jinak bych to zejména kvůli tomu překladu zahodila už dávno.

04.05.2021 2 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

(SPOILER) No jako dočetla jsem to, ale celkem s velkým sebezapřením. Celkově ve mně kniha vzbuzovala dojem, že autorka potřebuje přisypat do své rozpočtu nějaké peníze a tak se rozhodla vyždímat univerzum Hunger Games, jak to jde. Fakt, že se kniha dějově vrací do hluboké minulosti, je spíše na škodu, protože vytváření podoby Hunger Games je vlastně jen opakováním toho, co už známe z předchozích knih, a pobyt splátců v aréně (tedy nejatraktivnější část celé knihy) je vysloveně odfláknutý. K tomu neskutečně protivná hlavní postava. Konec byl asi překvapivý, ale vůbec mi na základě předchozího děje nedával smysl. Skalní příznivci Hunger Games tuto knihu možná ocení, ale jinak ji nedoporučuji.

13.04.2021 2 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Velice povedené. Zejména mě překvapila (příjemně) rozpracovanost příběhu a způsob, jak na první pohled banální zápletka postapokalyptické budoucnosti "prostě proto" postupně dostala až překvapivě ucházející vysvětlení (samozřejmě na poměry toho, že je to fantasy). Čtivé, dobře napsané. V některých ohledech by mohly být reálie lépe vysvětlené (typu co je ta Distribuovaná banka?) a autor občas zabředává do jistých klišé (hlavní hrdina samozřejmě neporazitelný a co do schopností a dovedností prakticky nesmrtelný, klasický happy end...), ale jinak se bezpochyby jedná o zdařilé dílo, které je ideální pro trochu lehčí četbu.

13.04.2021 4 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Jedna z nejlepších knih, které jsem (minimálně za poslední dobu) četla. Samotný příběh asi není nijak objevný nebo převratný, ale kniha je velice dobře napsaná. Nesnaží se moralizovat nebo kritizovat chování jednotlivých postav, ale přesto výborně vykresluje jednotlivé charaktery a jejich uvažování takovým způsobem, že je to téměř dojemné. V příběhu se proplétá množství různých úhlů pohledu, takže se motivace všech postav dají dobře pochopit. Jednoznačně doporučuji.

13.04.2021 5 z 5


Vražda na blatech Vražda na blatech Catherine Shepherd

Lehce nadprůměrná detektivka-thriller, v níž je ona mírná nadprůměrnost dána spíše čtivostí, než originalitou příběhu. Příběh totiž příliš originální není, u všeho má čtenář pocit, že něco takového již četl. Rozuzlení zápletky mně osobně připadalo tak překotné a tak nedostatečně vysvětlené, jako když autorce došel papír. Navíc osobně nejsem příznivec detektivek, kde je vrahem někdo, kdo za celou dobu v knize nebyl (ačkoli v tomto případě se to dalo vzhledem k minimu postav očekávat). Nevím, jestli kniha patří do nějaké série, nebo nikoli, nicméně hlavní hrdinka Julia mi připadala celkem kvalitně vykreslená. Jak již bylo zmíněno v začátku, největší předností knihy je její čtivost, ale jinak se nejedná o nijak závratné dílo, které by ve čtenáři zanechalo hluboký dojem.

22.09.2020 3 z 5


HALÓ, HALÓ! Kompletní válečné deníky Reného Artoise HALÓ, HALÓ! Kompletní válečné deníky Reného Artoise John Haselden

Kniha mi byla půjčena, aniž bych viděla jediný díl seriálu. Přečetla jsem ji, ale mé dojmy z ní jsou trochu rozpačité. Od začátku jsem se ztrácela mezi postavami a kdo je na čí straně (natolik, že jsem si musela vzít na pomoc google). Děj jednotlivých epizodek, který v seriálové podobě nejspíš zcela stačí, byl v literární formě zmatený a hrozně zjednodušený. Kladně hodnotím práci s jazykem a tudíž i překlad, který si zaslouží uznání. Závěrem mám dojem, že se jedná asi spíše o dílko, které má hodnotu pro ty, kteří znají seriál, ale nezasvěcenému mnoho neřekne.

13.09.2020 2 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Zdařilá a nadprůměrná kniha, jako ostatně všechny Backmanovy počiny. Na můj vkus kniha začíná poněkud zmateně, když se prolínají různé časové roviny a různé postavy, a některé části (jedná se zejména o úvodní část) jsou možná až moc filozofické. Podobně jako u některých jiných Backmanových knih jsem místy měla pocit, jako kdyby vykrádal sám sebe (např. postava zesnulé matky a manželky policistů silně připomíná babičku z Babička pozdravuje a omlouvá se). Až na tyto výtky se však jedná o celkem svěží a kvalitní četbu. V textu vyniká rozdíl mezi dialogy (často komické - a za mě nejlepší část knihy) a nepřímou řečí (v drtivé většině vážná). Knihu doporučuji.

04.09.2020 4 z 5


Z pohledu jezevčíka Z pohledu jezevčíka Frauke Scheunemann

Taková oddychovka, která neurazí, ale nenadchne. Kniha je zajímavá vlastně jen tím, že je vyprávěna z pohledu psa, jehož postřehy o světě lidí jsou místy docela úsměvné. Děj samotný je ale víceméně červená knihovna bez větší inspirace, jen mírně ozvláštněná psem-vypravěčem. Vadilo mi také poněkud dosti nerealistické chování psa, i když asi je třeba knihu brát trochu s nadsázkou. Váhám mezi 2 a 3 hvězdami, nakonec dávám 2. Znovu už tuto knihu číst nehodlám, ale jako prázdninové čtení neurazí.

25.08.2020 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Nadprůměrná kniha, která je velice čtivě napsaná. Autorka výborně pracuje s jazykem a umí vytvořit reálně působící postavy a dobře vykreslit prostředí. Za jediné mínus knihy bych považovala nechronologický způsob vyprávění, kterým kniha spoileruje sama sebe. Například není třeba se o Hanu v poslední části knihy bát, když z první části víme, že válku přežije. To je jediná výtka, neboť kvůli tomuto přeskakování časových rovin působí kniha poněkud antiklimaticky. Jinak není co vytknout a knihu doporučuji.

25.08.2020 4 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Velice podařená kniha. Čtivá, napínavá a skvěle napsaná. Hlavní postava je propracovaná a nabízí plejádu emocí a duševních rozpoložení. V určitých ohledech může kniha působit trochu osekaně, jelikož některé věci jsou jen naznačeny (například proč je vlastně hlavní hrdinka služebnicí) či nevysvětleny (jaká je vlastně úloha tet). Kniha dějově takřka dokonale odpovídá první řadě seriálu, takže kdo čeká něco extra jiného, bude zklamán. Pokud se však člověk dokáže od seriálu odprostit, čeká ho velice zajímavý příběh v dystopické budoucnosti. Zajímavý je také epilog v podobě vědecké konference v další nespecifikované budoucnosti, zřejmě po pádu Gileádu. Knihu jednoznačně doporučuji.

13.08.2020 4 z 5


Řev motýlů Řev motýlů Reginald Hill

(SPOILER) Takové oddechové dílko. Není špatné, ale taky nejspíš nenadchne. Víc než zápletka samotná zaujme styl vyprávění s relativně vtipnými glosami hlavního hrdiny. Děj samotný mně osobně připadal překombinovaný na to, že se jednalo vlastně o takovou drobnost, a zároveň prostý jakýchkoli zvratů. To mi připadalo jako promarněná příležitost, protože v této podobě jsou "těmi zlými" a "těmi hodnými" přesně ty osoby, které si hlavní hrdina do daných rolí vybral. Na letní čtení k vodě ideální kniha, ale nevím, jestli mě nalákala na další knihy od tohoto autora.

07.08.2020 3 z 5


Cujo Cujo Stephen King

Tato kniha má poměrně pomalý rozjezd, byť ten slouží k připravení půdy pro vyvrcholení celého děje, ale poté je kniha velice napínavá, chvílemi až nervydrásající. Poprvé v životě se mi stalo, že jsem musela knihu uprostřed četby odložit, protože jsem na to neměla nervy, a vrátit se k ní až po chvíli. Jednotlivé postavy jsou možná trochu archetypální, ale na druhou stranu jsou vykreslené s velkým množstvím detailů, takže působí velmi živě a skutečně. Líbí se mi, že na rozdíl od jiných knih od Kinga, které jsem četla, se v této nevyskytují žádné nadpřirozené síly (šatník ignoruji), takže celý odvyprávěný děj působí o to realističtěji a tím pádem děsivěji. Konec je poměrně působivý. Jen škoda toho pomalého rozjezdu.

04.08.2020 4 z 5