Nay Nay komentáře u knih

☰ menu

Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

Nebýt severské tématiky a osobitosti, tak nevím jestli by ledoborec projel prvním ledem, ač knihy jen nerada vracím s nálepkou nepřečteno.
Je to trochu jako s lidmi, ne všichni jsou hned na první možnou těmi, co vás okouzlí a naopak.
Tohle listování chce bezesporu nejednu dávku trpělivosti. Prokousat se všemi popisy a informacemi, které občas postrádají trochu písmenkového kortizolu. Dlouhodobě záhadné - k čemu to vše spěje? Jako snaha prokouknout politika, nabalují se na sebe archivní informace, osoby, všechno to jsou stopy ve sněhu, pro ty, co nespěchají. Pečlivost nad pečlivost.

Led, Grónsko, Inuité, drzost/svéráznost Smilly, mechanikova příprava jídel a nápojů (sakreže(ru) pečlivost), moře a lodě -- kdo má tohle rád, tak směle za Smillou, dokud kalendář říká březen, za kamna vlezem.

11.03.2024 4 z 5


Šepot včel Šepot včel Sofía Segovia

Ach, tohle čtení mě těšilo. Bylo mi milo, úzko, vztekle i soucitně. Jen man. vztah mezi Beatriz a Franciscem mě přišel už od počátku jaksi až moc dokonalý. Každopadně ke všem popsaným těžkým událostem to bylo asi nutné/příjemné vyvážení, onen pevný rodinný základ.

29.05.2022 5 z 5


Návrat žítkovských bohyní Návrat žítkovských bohyní Vlastimil Hela

Jako vážně? Když to vezmu jen od začátku - co je to za název - název, co Helovi vydělá slušný peníz? Jaký návrat žítkovských bohyní? Nulová zmínka. Kniha je plná rádoby hlubokých blábolů a vyhlodaných odstavců cizích autorů. Doporučuji neztrácet čas. Tohle je prázdné.

27.11.2021 odpad!


Cesta svatým Vít-ahem Cesta svatým Vít-ahem Eva Prchalová

První cca polovina knihy se mi námětem i dobře vykresleným sourozeneckým vztahem Amose a Viléma pozdávala. Už mě napadal knihovnický program pro děti ZŠ... když tu se kluci vydali na pouť do chrámu sv. Víta a od této chvíle se příběh změnil ve změť podivnosti. Ani jako dospělák si postavy, postup příběhu nedokážu dát rozumně dohromady a skloubit v jakous pochopitelnost. Je to trochu přeplácané vším. Nevím jak dětská mysl, ale tu mou to neokouzlilo. Škoda.

26.11.2021 2 z 5


Island - 111 nej.... Island - 111 nej.... Jan Sucharda

Pokud nemáte tolik chuti věnovat se průvodcům, kde píšou o každé restauraci, možnosti nakupů, ubytování, nočního života aj. (bizarností :) Tak tohle je šikovná varianta, jenž vás i rychle seznámí s krásnými místy Islandu na jihu přes západ,sever i východ.. Na každé straně je krátce popsáno jedno místo a okolí + jedna fotka + označení v jaké části islandu se nachází + jak se k němu dostanete (4x4, pěšky,asfalt,..) Díky pane Suchardo!

26.08.2019 5 z 5


Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční Ben Brooks

Záměr je dobrý,.. ale nějak se mi zdá, že je zde častou mužskou osobností právě ta, která se necítí být ve správném těle - radši by muž ženou byl anebo se jedná o gaye. Vůbec nic proti čemukoliv ze zmíněného, jen mě zarazilo, že je to opakující se a mužů tohoto typu je v knize zmíněno nejvíce. Možná je to záměr, jak zmírnit případnou nenávist, která některými k těmto tématům cloumá,.. osobně bych volila různorodější osazenstvo mužských osobností, aby to čtení bylo pestřejší,.. takhle z toho cítím poselství pro kluky, že se nemusí bát být jiní, to je ok, ale zas by bylo dobrý, kdyby bylo i nějakých vzorů ryze mužných. Takových, co jsou ve 'správné' mužské roli. Nemusí být ženy hlavně jófeministky a muži zjemnělí. Líbí se mi verze původních rolí, mužů ochránců a jemných žen.

16.04.2019


Písečný vlk Písečný vlk Åsa Lind

Jak už se píše níže, kniha smyslem připomíná Malého prince, Bertíka a čmuchadlo, knižní sérii o Sáře, která má přítelkyni v moudré sově. Všechny ty, které ve svých příbězích hledají odpovědi u moudrých zvířat či smyšlených tvorů.
Otazníkem však je zdali právě děti odpovědi na mnohé z těchto otázek skutečně hledají. "Tady a teď" Ano děti žijí tady a teď, ale myslím, že neuvažují o přítomném okamžiku, jen ho přirozeně prožívají. Některé z otázek, zrovna nekonečnost vesmíru je naopak spíše dospělácky lákavou otázkou.
Každopádně knížka bude ke společnému čtení rodiče a dítěte určitě milou zábavou. Například zrovna v kapitole o hlídání nebo strachu ze tmy, té děsivé noční hrůzy. Copak písečný vlk neví, co je to tma a že se v ní schovávají nestvůry? ...Rodiče i děti mohou společně dojít k prozření/připomenutí, že tma skutečně nebezpečná není. :)

13.04.2018


Magický průvodce městem pod pahorkem Magický průvodce městem pod pahorkem Pasi Ilmari Jääskeläinen

Měla jsem potíž prokousat se první polovinou knihy a to jsem z literárního klubu Laury Sněžné vykročila s nadšením. Snad to bylo Olliho sněním nebo mou náladou. Možná v tajných chodbách Jyväskylä bychom na krátkou chvíli našli odpověď.
Druhá část knihy zachránila svou pověst podivnosti. Měla větší spád a zavedla mě do 'magičtějších' míst.
Na závěr mě potěšila zpráva o existenci druhé knižní verze finálního rozuzlení. Čteme tak konec, který přidělila náhoda... Dostala se k vám kniha s pro vás správným koncem?

"Proč se spokojovat s menší rolí ve svém jediném životě?"

13.04.2018 3 z 5


Ptáček a lev Ptáček a lev Marianne Dubuc

Krátký, převážně obrázkový příběh, který Vás zahřeje nejen díky krásným ilustracím krbového ohníčku. Nebezpečný picture book u nějž hrozí, že jej budete chtít domů. :)

01.03.2018 5 z 5


Ne před slunce západem Ne před slunce západem Johanna Sinisalo

Má fascinace severem se rozrůstá. Škoda, že stránky dobrých knih se otáčí vesmírnou rychlostí,..na začátku jsem se snad jen trochu obávala vztahů, které se na severu obvykle popisují dost bez obalu, avšak obavy byly (minimálně v tomle případě) zbytečně přemrštěné.
Po celou dobu čtení jsem se v hlavě snažila uplácat podobu trolla Pesiho nebo 'Sinisalotrollo' obecně. Proklikávala jsem obrázky/ilustrace trollích stvoření, ale žádná vyvedená podoba mě nesedí a tak se musím vrhnout do vlastního vypuzení popisované představy, alespoň na papír. Ráda bych taky přičichla k oné borovicové, jalovcové, jehličnaté,.. hutné lesní vůňi. Troll Pesi a tahle vůně je jeden z hlavních důvodů, proč tuhle fantazii zařadit do škatule přečteno. :)
Nejvíce oceňuji, že autorka čerpá z vlastních finských kořenů/mýtů, které oživuje a páruje se současností. Charaktery postav jsou jasné a jednotliví aktéři dostávají slovo vždy ve vlastní kapitole. Příběh je proklán řadou úryvků z finských mýtů, pohádek, poezie, románů, článků ze zpravodaje, odborné literatury,..dotýkajících se trollích stvoření z různých pohledů.

Můžeme si pro sebe uzamknout kus lesa? nebo 'exotické filipínské srnčí oči'? či cokoliv jiného, co nás popadne?

06.12.2017 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Minimalistický, přesto velmi tísnivý příběh, který čtenáře udržuje ve stálém napětí. Pořád očekáváte, co děsivého se stane.

Jen konec mě trochu ´zklamal´, očekávání bylo odlišné, vzhledem ke všem popsaným/viděným hrůzám v průběhu cesty. Tak jo.

09.10.2017 4 z 5


Šógun (I. díl) Šógun (I. díl) James Clavell

Jak už jsem četla v komentářích níže: stejně i já jsem na začátku zápolila s Clavellovým románem. Rozhovory námořníků mezi sebou mě neuchvátily a celkový první dojem byl hodně hrubý a surový,..až jsem si nebyla jistá, jestli knihu dočtu. Později se vše začalo více vysvětlovat a týkat samotného Japonska, jejich obyvatel, zvyků a nastupovalo čím dál větší napětí, které mě nutilo rychle otáčet čtené stránky do té chvíle, než jsem první díl rovnou vyměnila za stránky dílu druhého. Kdo má Japonsko či obecně východní země v oblibě, nechť jistojistě sáhne po tomto knižním kousku. Příběh vás zcela vtáhne do japonského světa v době 17.století a seznámí vás s tehdejším velmi rozdílným uvažováním západních a východních zemí i nevraživostí mezi katolíky a protestanty.

12.08.2017 4 z 5


Obrázkový svět Obrázkový svět František Nepil

Dobrá myšlenka slovníku spojeného s poznáním Země a dějinami našeho lidského bytí. Pro děti jistě samovolně zajímavá. Jediná vada je socialismus čpící na některých stranách. Kdyby se kniha přepsala a znovu vydala, mohla by být dobrým dětským pomocníkem či spíš kamarádem k prohlížení a následovnému poučení.

29.05.2017


O díře z trychtýře O díře z trychtýře Petr Stančík

Upečený ´dort´ jako od Pejska a Kočičky. Zřejmě napsáno vše, co autor v hlavě našel.

28.04.2017 2 z 5


Železný muž Železný muž Ted Hughes

Šáhla jsem po téhle knize díky panu Nikkarinovi, který je mým oblíbencem a české vydání ilustroval a byla jsem mile překvapena i příběhem. Tohle ´pohádkové scifi´ je kraťoučké a i přesto stihne vyjádřit mnoho a odnést Vás daleko.
Závěr jistě pohladí fantazii každého dospěláka a snad i dítěte.

19.12.2016 5 z 5