OxxyOyxxO OxxyOyxxO komentáře u knih

☰ menu

iPohádka iPohádka Karel Kovy Kovář (p)

Skoro mě bolela jaký průměr tahle kniha byla. Styl psaní, příběh i reference - všechno to byl jeden velký ubíjející průměr.
Sloh jednodchý a prvoplánový jako od žáka ze základky, předvídatelná zápletka (opravdu musíme ten holocaust cpát všude? Nevím, jestli to víte, ale děly se i jiný genocidy) a pár slovních hříček a odkazů na online svět, které vás baví tak prvních pět minut, než vám začnou lézt ušima. Na tomhle se prostě kniha utáhnout nedá. Ve výsledku kniha nikoho neurazí ani nenadchne - prostě jí za večer přečtete, zavřete a už nikdy si na ní nevzpomenete.

03.08.2020 2 z 5


Kde zní zpěv krkavců Kde zní zpěv krkavců Klára Kubíčková

Úžasná knížka plná nádherných, podmanivých myšlenek, mezi kterými září jedna - člověk se nikdy nesmí vzdát svých snů a touhy, nehledě na to, kolikrát mu byly jeho představy vymlouvány, nebo kolik lidí je odsuzuje. V tomhle se prostě musí najít každý, kdo si alespoň jednou v životě řekl, že sem prostě nepatří. Do tohohle světa, doby společnosti.
Příběh neskutečně předčil všechna moje očekavání a já na tomhle místě nemůžu víc, než vám ho všemi deseti doporučit.

"Když člověk hledá v životě něco důležitého, nesmí to vzdát, dokud to nezíská nebo si neuvědomí, že už to dávno má."

06.10.2019 5 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

Páni.
Tohle... Tohle teda bylo něco.
Abych pravdu řekla, tak nějak jsem nevěřila, že by se autorce podařilo na těch skoro tisíci stránkách uzavřít tu asi tunu dějových linek patřící asi dvou tunám postav, které si tam vytvořila, ale ano, vážně se to povedlo. (A stejně tak bych nevěřila, že by se mi mohlo podařit tu neskutečně tlustou bichli přečíst za necelé tři dny, ale stalo se.)
Linka s Manon a Crochankami byla skvělá, dokonce ani ten Dorian mi tam nevadil - i přes to, že jsem čekala, že se jim tam bude tak trochu plést pod nohy, což se díky bohu nestalo. Chaol mi lezl krkem nachlup stejně jako v minulých knihách, (stejně jako jeho a Yrenina linka, než se do ní přidaly ostatní postavy) ale to jsem tak nějak čekala. Ale jak moc mi vadí Chaol, tak moc žeru vztah Lysandry a Aedona. No a k lince s Aelin se vzhledem ke spoilerům vyjadřovat nějak do podrobna nebudu a jediné, co řeknu je, že i ta byla vážně vydařená.
Co se týče bitev a akčních částí... No, některé byly slabší, jiné silnější, u některých jsem přeskakovala odstavce, od jiných jsem nedokázala odlepit oči, ale všechny plus, mínus splnily účel - navodily úžasnou atmosféru, jak zoufalství, tak naděje, a donutily mě se o postavy skutečně bát. Takže si vlastně nemám na co stěžovat.
Tahle kniha se každopádně povedla, i přes tu délku mě skoro celá, krom těch několika málo bojových částí bavila a já beru jako víc než podařené ukončení jedné z mých nejoblíbenějších sérií.

PS.: koho z vás, když jste četli tu první hezky napsanou a čtivou knihu o osmnáctilené nájemné vražedkyni, zlém králi a rýsujícím se milostném trojúhelníku napadlo, že se z toho jednou stane něco takhle velkýho?

PPS.: doufám, že ta předchozí věta dává smysl

05.08.2019 5 z 5


Posmrtný život Holly Chaseové Posmrtný život Holly Chaseové Cynthia Hand

Asi mi vybuchne hlava...
Vážně. Ten konec... No ten konec jsem nečekala. A vlastně jsem za něj ráda... A vlastně nejsem. Protože... Ach ta kniha je skvělá! Prostě a jednoduše skvělá, což pro mě není žádně překvapení - jméno Cynthia Hand na obalu pro mě znamená jednoduše potvrzení vážně kvalitní YA - ale, že se mi až takhle zakryje pod kůži? Ne, to jsem nečekala.
Takže 5*/5 a já si jdu pro ibalgin.

31.12.2018 5 z 5


Temný duet Temný duet Victoria Schwab

Tak tohle byla pecka...
Upřímě, do téhle knihy jsem nevkládala moc velké naděje - přece jen, druhé díly bývají vždycky horší. Nevím, možná to bylo tím, že tenhle díl byl zároveň poslední, takže se nedá považovat za "průměrný druhý vycpávkový díl" jak ho známe z trilogií, ale tohle bylo stejně dobré - ne-li lepší - než jednička.
Opravdu, mě to bavilo. Jak nové postavy, tak i děj, všechno bylo skvělé. Tedy... No, konec.
Ten konec... Ten byl úžasně napsaný a stejně dokonalý jako zbytek knihy o tom není pochyb, ale mě osobně zcela zabil. Pokud, jste tuto knihu již četly, pak s vámi soucítím, pokud se na knihu chystáte, pak přeji pevnou vůli.
Za mě tedy 5/5 z pěti, protože za smutné konce se bohužel - či snad bohudík - body neodebírají.

17.11.2018 5 z 5


Rebelové vln Rebelové vln Sara Raasch

Musím říct, že... Páni. Prostě páni. Potom co jsem četla Sníh nebo popel, jsem od knihy neočekával víc, než průměrnou a předvídatelnou YA fantasy. Ale tohle bylo dokonalé. Celičký svět i nápad "rostlinné magie" byl originální a skvěle zpracovaný, stejně jako např. říční piráti. Nic nebylo ponecháno ladem a každičká narážka byla později vysvětlena. Stejně tak kultura a církev i se svým odporem k magii. Co se postav týče, každý charakter je propracovaný a do detailů vykreslený. A konec... Ach, ten konec! Za mě Teda pět hvězdiček a těším se na další díl.

09.10.2018 5 z 5


Mráz nebo noc Mráz nebo noc Sara Raasch

Tohle bylo vážně skvělé. Druhý díl mě sklamal, ale tohle... Pro takhle dobrý díl téhle sérii odpouštím všechno špatné. Dobře, uznávám, ten konec byl poněkud moc optimistický, ale komu by to vadilo?

27.08.2018 5 z 5


Bez srdce Bez srdce Marissa Meyer

Ze začátku jsem se do knihy nějak nemohla začíst. Vleklo se to, nic se neděje, postavy ani prostředí mi tak nějak neevokovali Carollovu Říši Dívů. Po krátké pauze jsem se k ní však vrátila a udělala jsem dobře. Na všechny ty hádanky, zamotaný děj a smysluplné nesmysly kam se člověk podívá by mohl být hrdý i sám Caroll. A co se příběhu týče... Opravdu, opravdu a opravdu jsem doufala, že to skončí dobře. Ano, bylo to naivní, ale jsme přeci v Říši Divů! Bylo jasné jak celý Cathin příběh skončí, ale přesto mě zakončení zdrtilo. Tedy... Posledních asi sto stránek jsem zhltla jedním dechem, takže jsem ani neměla čas o nich přemýšlet, ale jakmile jsem přečetla poslední větu začala jsem si všechno spojovat. Bylo to vážně úžasné a rozhodně jedna z nejlepších knih na téma Alenka v říši divů (hned po Šepotání).

30.06.2018 5 z 5


Princezna v utajení Princezna v utajení Connie Glynn

Milé oddechové čtení na víkend. Pohádkové, čtivé a kouzelné. Knížka byla opravdu hodně návyková - přečteno za odpoledne - a promyšlené. Celá hlavní zápletka je sice trochu ohraná a působí předvídatelně, přesto zjistíte, že je vážně originální. Promyšlené charaktery, hezký a odlehčený styl psaní a do detailů vypracovaná záhada - to všechno dělá tuhle knihu skvělou!

17.06.2018 4 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Tahle kniha sice nebyla tak dobrá, jako předchozí díly, což z části bylo taky proto, že tam nebyla Aelin XD Bála jsem se, že kniha bude celá jenom o tom, jak se Chaol snaží uzdravit a trochu jsem se toho bála, ale naštěstí tam toho bylo mnohem více. Nesryn jsem si obrovsky zamilovala i když mi v minulích dílech byla trochu protivná. V EoS jsem se cítila trochu provinile, že jsem si ji s Chaolem neuměla vůbec představit... A jsem ráda, že autorka to očividně viděla stejně XD Trochu mě v knize štvala ta romantická linka... Přece jen, Maasová je úžasná ve zvratech, odhaleních a zvratech... A takhle se o ty silné pasáže ochudit romantikou... Zdála se mi tam trochu násilně vespaná. Konec byl tradičně skvělý a já asi umřu než vyjde Kingdom of Ash. A i přes to, že jsem tady teď vyjmenovala spoustu mínusů... Maasová opět zabodova a kniha mi bude ještě hodně dlouho hlodat v hlavě.

26.05.2018 5 z 5


Náš tajný příběh Náš tajný příběh Jessi Kirby

Jedním slovem - skvělé. Kniha byla úžasně napsaná, čtivá, tajemná a tak uvěřitelná... S každou kapitolou objevíte něco víc o Livině minulosti, o tom, že nebyl taková, jakou ji svět viděl a o její lásce k fotkám. Musím říct, že už v půlce knihy jsem přesně věděla, jak to skončí. Ovšem... Mylně :D Konec mě vážně překvapil. Jediné mínus je asi konec. Byl takový unáhlený, rychlí a nepřirozený. Na druhou stranu, možná už k tématu nebylo, co říct

10.05.2018 4 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Prostě... Bomba. První díl mě moc nenadchnul - hrozně se vlekl, zápletka byla naprosto předvídatelná a konec to největší Disney klišé. Druhý díl jsem si přečetla jenom kvůli víře v mou oblíbenou autoeku a jsem ráda, že Sarah vážně nesklamala!
Tohle prostě nemělo chybu. Konečně nějaká akce, prostor pro teorie a styl psaní, díky kterému si můžu autorčinu druhou sérii číst pořád dokola a nikdy mě nepřestane bavit.
Možná bych vypustila nějaké sexuální scény, ale to je spíš problém třetího dílu.
Prostě podtrženo a sečteno, jsem ráda, že za chvíli vyjde Věž svítání, protože jinak bych si do aCoFaS vyrvala všechny vlasy.

08.04.2018 5 z 5


Zrádné srdce Zrádné srdce Mary E. Pearson

Tak tohle byla bomba! Ano, rozjezd byl trochu delší, ale od nějaké té strany 50 už knihu nelze odložit. Hrozně se mi líbilo to, jak autorka dokázala vykreslit tu ponurou zahnívající atmosféru Vendy a Svatyně. A upřímně... Pořád fandím Rafeovy

01.03.2018 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

No... Nic moc. První polovina se hrozně vlekla a druhá byla zase tak akční, až byla nudná. Se žádnou z postav jsem se nějak nedokázala stotožnit. A co se týče hlavní hrdinky... Feyere mi občas přišla jako naivní holka z hororu, občas jako blbka co si snaží hrát si na hrdinu a občas jako trapná parodie na Aelin, z ToG. Se Skleňeným trůnem se to nedá vůbec srovnávat, tam jsem si zamilovala všechny postavy, kvůli hlavní jedince jsem brečela a přemýšlela jsem o něm ještě týdny po dočtení. Ale tohle? Posledních asi sto stránek byl mix asi deseti klišé pozbíraných z disneyovek a YA knih. Ale abych nebyla jenom negativní, měli to to osobité kouzlo, kvůli kterému jsem si zamilovala i ToG. Tahle autorka by i z toho největšího braku udělala alespoň průměrné dílko. A nějaké shrnutí? Nebylo to nic moc, ale doufám, že se to spraví v dalšího dílech.

04.11.2017 3 z 5


Má lady Jane Má lady Jane Cynthia Hand

Kniha se mi hodně líbila. Byla čtivá, vtipná, zamilovaná a plná intrik tehdejšího života. Ale to co autorky udělaly s hystorií... Občas jsem jen oněmněle zírala. Myslím, že asi všem došlo, že verité mají představovat protestanty a ediané katolíky. A upřímně? Kniha byla úžasná a miluji Bess! Alžbětu I. mám ráda i co se týče skutečných dějin. No no, abych to shrnula, příběh byl krásný a já jo můžu jen doporučit :D

20.10.2017 5 z 5


Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

Co to sakra...?! Dobře, přiznávám se. Asi měsíc před vydáním jsem začala šílet. Moje hlava byla plná znamení sudby, Eleniných nesrozumitelných hádanek a konspiračních teorií. Ale tohle? Upřímně, kdo z vás to čekal? Já každých zhruba sto stránek (autorka si ty wau momenty dost rovnoměrně rozložila) slintala na podlahu, nebo jsem ječela přes celí barák něco o královně, jež byla přislíbena a polonahých vílích válečnících. A ten konec? Jako fakt?! Kvůli těm posledním asi padesáti stránkám, jsem upadla do hluboké deprese. Vážně nevím jak přežiju čekání na další díl. Nejspíš si vytrhám všechny vlasy, nebo tak něco...

17.10.2017 5 z 5


Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Naprosto nádherně dokonalá kniha! Miluji ji a řadí se mezi mé oblíbené série. Hned jak vyšla jsem si říkala ,,Jé, to je fakt originální! To si přečtu!" Jenže pak si ostatní autoři všimli jaký má kniha úspěch a to bez nápadu začaly samozřejmě taky psát knihy s námětem ,Alenka v říši divů'. A teď je tu nějak přealenkováno. (Př. Po Alence, Alenka v říši zombie...) Něco podobného se stalo i u Percyho Jacksona. Najednou je řecká mytologie děsně cool. Každopádně nic z toho nesahá Šepotání ani po kotníky a já jsem jeho věrná faninka.

PS.: I❤Morfeus

20.09.2017 5 z 5


Deník Mimoňky : Příběhy neschopný psí chůvy Deník Mimoňky : Příběhy neschopný psí chůvy Rachel Renée Russell

No... Žádná ultra kvalitní literatura to není, ale odpočineme si u ní, zasmějete se (nebo vás spíš chytnou záchvaty smíchu) a dáte si pauzu od toho věčného přemýšlení a vymýšlení konspiračních teorií, které většinou čtení provází. Knihu jsem měla přečtenou za dvě hoďky a dost mi zlepšila náladu. Takže pokud už máte naprosto zavařený mozek z toho věčného fantasy a sci-fi, pak rozhodně doporučuji.

20.09.2017 4 z 5


Tajemství oceánů Tajemství oceánů Tanya Stewner

Skvělá kniha! Vím, že jsem na ni už trochu stará, ale já ji prostě miluji! Moc se těším na další díl!

19.09.2017 5 z 5


Stačí jen chtít Stačí jen chtít Joelle Charbonneau

Ty jo... to jsem nečekala. Děsí mě to. Protože je to tak... reálné. Tak skutečné, že by se to klidně mohlo stát. A já jsem si jistá, že by to fungovalo. Kniha mě vážně zasáhla a byla úžasná. Doporučuji.

21.07.2017 5 z 5