Murysek Murysek komentáře u knih

☰ menu

Proč spíme Proč spíme Matthew Walker

Po obsahové stránce vlastně kromě pár drobností nic moc nového, alespoň ne pro mě. Ano spánek je důležitý, spánková deprivace je fakt problém a je dobré na to upozorňovat, ale kniha je místy psaná až způsobem, jaký bych čekal od ezomaniaků píšících o tom, že citronová kůra smíchaná s muším hovnem vyléčí rakovinu. Vlastně nejkladněji hodnotím asi to, že audioknihu namluvil Borek Kapitančik. :)

24.02.2021 3 z 5


Lara Croft: Tomb Raider Lara Croft: Tomb Raider Dave Stern

Kniha napsaná podle filmu, který byl natočen podle hry. Mohlo to dopadnou mnohem, mnohem, ale opravdu mnohem hůře. Takhle to bylo jen asi jako film, né špatný, né dobrý, né průměrný, obyčejný. Tenkrát bych to hodnotil asi pozitivněji, ale s odstupem času jsou tři hvězdičky tak akorát.

28.09.2017 3 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Pořídil jsem si audioknihu za korunku z akce na Audiolibrix. Byl to moc pěkný příběh, dobře se to poslouchalo, měl jsem zrovna pochroumanou nohu, tak jsem to zvládl v podstatě v kuse. Je to Sci-Fi, ale velmi lehké a naprosto bez jakékoliv promyšlenosti co se týká technické stránky věci, ale mimozemšťan Hanuš, prach i Gorompedi byli zajímaví. Zajímavé jsou i vzpomínky na minulost, kdy měl po revoluci se svými prarodiči problémy po smrti otce, který za minulého režimu vyslíchal a mučil lidi, jako člen StB.

28.09.2017 4 z 5


Mega hustej nářez Mega hustej nářez František Kotleta (p)

Jeden z nejlepších upírských příběhů, celá trilogie mě naprosto pohltila. Úžasný počin tuzemského autora se slovníkem mě velmi blízkým. Sám jsem zastáncem toho, že emoce kromě obličejových svalů nejlépe vyjádří kvalitní český vulgarismus, případně kombinace obojího.

28.09.2017 5 z 5


Poločas rozpadu Poločas rozpadu František Kotleta (p)

To je ale blbej konec, kvůli tomuhle nesnáším seriály a ona mi to udělá i kniha...

03.09.2017 5 z 5


Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

"Všichni jsme to už někdy pocítili." "Všichni jsme tak či onak blázni."

01.08.2017 4 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

V podstatě první kniha, kterou jsem četl. Nechtělo se mi začínat, nikdy mě čtení moc nebralo. Asi to bylo tím, jak nás nutili číst ve škole, ale osoba, která mi knihu doporučila a zároveň půjčila byla opravdu přesvědčivá. Večer jsem tedy místo zapnutí počítače nejdříve zkusmo otevřel knihu a zavřel jsem ji až druhý den. Poté, co jsem se místo školy vyspal, otevřel jsem ICQ (to býval náš Facebook messenger :D) a oznámil, že mám přečteno. Ano, bylo mi řečeno, že jsem magor, věděla, že nečtu. Pokud dokáže kniha přesvědčit nečtenáře, aby četl celou noc, má určitě něco do sebe. (ano zcela logicky jsou mé vzpomínky trochu zkreslené, určitě to nebylo za jednu noc)

01.08.2017 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Jediná kniha, kterou jsem již četl dvakrát.

01.08.2017 5 z 5


Húrinovy děti Húrinovy děti J. R. R. Tolkien

Příběh mě zaujal v Silmarillionu, ta kratší verze byla o trochu lepší než celá kniha, ale i tak stojí určitě za přečtení.

01.08.2017 4 z 5


Barva z kosmu a jiné horrory Barva z kosmu a jiné horrory Howard Phillips Lovecraft

Mé první setkání s Lovecraftem a zřejmě ne poslední. Příběh má neskutečnou atmosféru, připomněla mi Věc od Johna Carpentera a hned jsem si ji znovu pustil. :)

01.08.2017 5 z 5


Obr Dobr Obr Dobr Roald Dahl

Kniha pěkná, film neskutečná prasárna.

29.07.2017 4 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Nejdříve jsem hrál obě hry, poté jsem zařal číst knihu. Kniha je perfektní a jsem rád, že autoři hry to pojali trošku jinak. Jsou to dvě skvělé verze jednoho příběhu od dvou úchvatných vypravěčů. Těším se na další dvě knihy a za nedlouho třetí hru.

29.07.2017 5 z 5


Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Další tak neuvěřitelný příběh, jakému se dá ještě uvěřit, že byl vůbec napsán.

25.06.2017 5 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Formou audioknihy jsem ji dostal darem za nějaký nákup, až po několika měsících při cestě autobusem jsem ji začal poslouchat spíše z aktuální nouze, než z touhy poslechnout si příběh celý. Než jsem dojel domu, měj jsem místo prvních tří stop staženou celou knihu a poslouchal jsem při hraní Angry Birds i na záchodě. :D Příběh je dobrý, napínavý, zbytečně se nevleče a je celkem originální. Postavy jsou celkem klasické, chytrá mladá policistka, starší ostřílený komisař, který má svoje "mouchy", zkorumpovaný policajti, menší gangsteři, super gangster a nějaká ta love story. Zřejmě se podívám i na další díla autora.

05.12.2016 4 z 5


Vím, že máš duši Vím, že máš duši Jeremy Clarkson

Perfektní kniha plná jeho klasického humoru a spousty zajímavostí o slavných strojích :) Rozhodně ale nečekejte technickou příručku, je to vyprávění nadšence a velkého baviče. Odletět s autem kvůli kontrole funkčnosti zpětného zrcátka na druhou stranu zeměkoule, protože je tam pěkný výhled, to je Jeremy Clarkson. :)

29.04.2015 5 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Tohle je opravdu fantasy, to je takové fantasy, je to neskutečné, je to fakt promyšlené a přitom tak přiblblé, je to Tolkien a Sapkowski po drogovém večírku. :D Nedá se nic dělat, budu pokračovat v sérii, protože věci jako čtyřstranný trojúhelník, kruh se dvěma konci, dřevo Myslícího hruškovníku a nebo rovnou samotná Zeměplocha, tak ty mě opravdu zajímají.

08.04.2015 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Parádadní příběh, dost jsem se u toho nasmál, musel jsem cestou autobusem vypadat jako blázen. :)
Doufám, že film nedopadl jako spolupráce strýčka Stalina s Alanem Karlssonem. :)

Všem co se rádi zasmějí vřele doporučuji.

PS: Dávejte si pozor na faráře a na ty co nepijou kořalku a vůbec nejhorší jsou faráři co nepijou kořalku. ;)

10.12.2014 5 z 5


Apokalypsa II Apokalypsa II Mario Giordano

... po shltnutí prvního dílu se pustíte do druhého a co se nestane? Další vlna překvapení, vysvětlení, doplnění znalostí a za mě super zakončení. (že by signor Mario při psaní závěru sledoval seriál Doctor Who? :D )
Není v tom tolik historie a reality, jako v knihách Dana Browna, také to není Dan Brown, ale ten nádech tam je. A koho zaujala Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni a vůbec příběhy točící se kolem Templářů, všech možných náboženství a více či méně tajných sekt, tak těm Apokalypsu mohu jedině doporučit.

08.12.2014 5 z 5


Apokalypsa Apokalypsa Mario Giordano

Moc pěkný příběh, "rozkouskovaná" časová linie postupně včas vysvětlovala vše potřebné a potěšily mě i docela překvapivé zvraty a předtucha, že tohle neskončí tak, jak by jsem čekal po prvních stránkách, jako to u některých příběhů bývá.

Nejsem zatím žádný velký čtenář, tak nemám moc s čím srovnávat, ale v obou dílech je dost překlepů a někdy párkrát jsem narazil na místa, kde podle mě úplně chybělo nějaké slovo, na jedné stránce je dokonce jedno jméno napsané ve dvou "verzích". :) Tím ovšem nechci nikoho od čtení odrazovat.

Stojí to zato.

08.12.2014 5 z 5