multikonik122 multikonik122 komentáře u knih

☰ menu

Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

"...že soumrakem nastalo období v denním životě, kterému se říká krása."

Moje druhé setkání s Bohumilem Hrabalem. Název útlé knížečky se mi zalíbil ihned, takže jakmile jsem si knihu vzala do ruky, tak jsem si přečetla anotaci a zalesklo se mi v očích, jak na mě samotnou některé věty sedí.
Při četbě jsem byla unášena krásou všedních věcí, kterou Hrabal s lehkostí zachycuje. Příběh doplňují zmínky o jiných autorech a umělcích, takové střípky detailů, které do kontextu zapadají. Dějově jednoduchý příběh zachycuje nádheru "obyčejných" chvil, proměňující se společnost, a sílu a krásu knih.
Střídaly se ve mně pocity okouzlení, smutku, radosti. Přemýšlela jsem nad pomíjivostí a krásou života. Je hezké se zamyslet nad tím, jakým směrem jde dnešní doba a přece jenom, zda není někdy dobré se v něčem vrátit zpět. Zpomalit a všímat si krásy okolo nás.

"...jsem džbán plný živé a mrtvé vody, stačí se maličko naklonit a tečou ze mne samé pěkné myšlenky, jsem proti své vůli vzdělán, a tak vlastně ani nevím, které myšlenky jsou moje a které jsem vyčetl, ..."

Je to kniha pro poetické duše. Co více dodat.

22.04.2020


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Obraz Doriana Graye, román, který zdaleka ne každému padne do chuti. Samotný příběh a myšlenka celé knihy mají obrovskou hloubku, kterou navíc prohlubuje úžasný autorův cit pro jazyk. Popisné pasáže vás zavedou do ateliéru prosluněného odpoledním zlatavým sluncem, či se ocitnete v podzimní mlze, která dělá malou uličku Londýna ještě tajemnější, než sama o sobě je. Autor dokáže popsat přesně to, co vnímám ve světě - všemožné barvy a vůně, které vytváří ojedinělou atmosféru každého momentu v životě. Přečtením této knihy prožijete něco tak hluboce, jak někteří lidé ani nikdy nic nepocítí.

"Život je otázka nervů, žilek a ponenáhlu budovaných komůrek, v nichž se ukrývá myšlenka a sní vášeň. Můžete si nakrásně představovat, že jste v bezpečí, a myslet si, že jste silný. Ale náhodný barevný odstín v pokoji nebo na jitřním nebi, zvláštní voňavka, kterou jste kdysi miloval a jež vyvolává prchavé vzpomínky, řádek ze zapomenuté básně, na který jste znova narazil, pár taktů z melodie, kterou už dávno nehrajete - na takových věcech, to vám říkám, Doriane, závisí náš život."

Co mě na románu okouzlilo asi nejvíce, je právě jeho atmosféra. Vždy, kdy si na knihy s tak silnou atmosférou vzpomenete, pocítíte v sobě jakousi "ochutnávku" atmosféry z knihy. Zůstane ve vás zakořeněná. Wilde vás donutí v průběhu čtení se zamyslet nad sebou samým. Při čtení jsem přemýšlela nad smyslem života, hříchem, krutostí, smrtí, ale i láskou a krásou. Emocí, které se uvnitř mě prostřídaly, bylo mnoho. Wilde rozuměl světu, lidské nedokonalosti, manipulaci, sobectví, ale i kráse a umění. Wilde dokázal jemně a dokonale popsat to, jak je člověk nedokonalý v kontrastu s dokonalostí umění.

"Poznání by bylo osudné. Kouzlo je právě v nejistotě. V mlze je všechno podivuhodné."

Na závěr bych jen chtěla dodat, jak podivuhodná je lidská představivost. Když jsem teď knihu četla podruhé, ocitla jsem se v úplně stejném letním ateliéru s otevřenými dveřmi na zahradu, jak před několika lety. Nevím, zda na tom má podíl bohatý a okouzlující jazyk díla, či tomu tak jednoduše je. Každopádně navrátit se do světa Doriana Graye nebude nikdy špatná volba pro místo na přemýšlení...

12.02.2019