Hilda_ Hilda_ komentáře u knih

☰ menu

Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

2x čtené a teď doposloucháno jako audiokniha. Až při poslechu jsem si všimla, jak moc jsou všichni hrdinové "sveřepí". V namluvené verzi toto dnes už tolik nepoužívané slovo působilo nadužívaně. :D Jinak jsem si potvrdila, že tento příběh se mi nikdy neomrzí.

15.02.2024


Nebeská letka Nebeská letka Brandon Sanderson

Příběh skvělý, asi lepší než předešlý Cytonik. Jen mi někdo vysvětlete, v čem je to soubor tří novel? Příběh plynule navazuje, mezi údajnými novelami nejsou žádné dějové skoky, jsou tam dokonce stejné hlavní postavy a jediné, co se změní je nejhlavnější postava, neboli úhel pohledu. Ale s tím se u románů běžně setkáváme. Za mě je to dost matoucí a dokonce jsem kvůli tomu knihu odkládala, protože mě často krátké příběhy nenadchnou tolik, jako ty rozvinutější. Podle mě je to trochu přešlap i z marketingového hlediska.

29.11.2023 5 z 5


Hvězdný prach Hvězdný prach Neil Gaiman

(SPOILER) Film vs. kniha. To tu srovnává skoro každý. Ok, tak se do toho taky pustíme. Film je bezesporu skvělý, ale když bych měla vybrat co se mi na filmu líbilo víc než v knize, budou to jen scény na vzducholodi a potom vyobrazení mrtvých princů. Filmu chybí Gaimanův důvtip, hra se slovy... Film také z Victorie udělal zbytečně úplnou blbku a ten konec mě na filmu mrzel nejvíc. To se kletba matky zrušila jen smrtí čarodějky? Kde jsou dva pondělky v jednom týdnu? A ten konec s vládnutím? To mi v knize připadalo tak důležité, že Tristan nechtěl vládnout a x let nechal vládnout matku a ve filmu to vyzní, jak kdyby jediný štěstí v životě byla koruna na hlavě. Za mě má kniha mnohem lepší pointu.

08.10.2022


Střípky hvězd Střípky hvězd Tereza Janišová

Poslední díl za mě nejlepší, asi hlavně proto, že mi přišel nejvíc propracovaný. I stylem psaní mi to přišlo vyzrálejší, než předešlé dva díly. Jsem ráda, že jsem sérii nakonec dočetla celou.

21.04.2022 4 z 5


Zimní pohádky Zimní pohádky Dawn Casey

Ilustrace za 5 hvězd. Ty vysvětlující odstavce bych dala vždy až za pohádku, ne před. Spusta překlepů a některé příběhy byly dost slabý. Z 18 pohádek mě zaujalo tak 5. Nejlepší: O dvanácti měsíčkách, Děti a Slunce, Králičí dárek, Louskáček, Vánoční hvězda

10.12.2021 3 z 5


Srdcerváči. Kniha 4 Srdcerváči. Kniha 4 Alice Oseman

(SPOILER) Za mě asi taky nejlepší díl. O to víc, když se mě téma okolo psychiatrie osobně dotýká. Děkuju za takovou knihu!

04.11.2021 5 z 5


Průzkumník oceánu - Tajemství hlubin Průzkumník oceánu - Tajemství hlubin Sabrina Weiss

Knihu jsem si náhodou půjčila v knihovně. Pak mi ležela více jak 2 měsíce doma, než jsem po ní sáhla. No, a nakonec jsem ji zhltla za jediný večer. Skvěle zpracovaná a asi si jí pořídím i do domácí knihovničky. :)

11.10.2021 5 z 5


Nejrudější růže rozkvétá Nejrudější růže rozkvétá Liv Strömquist

Obsah skvěle vede k zamyšlení nad vztahy obecně, ale mě přiměla přemýšlet i nad mou samotnou láskou a udělat si trochu sebereflexe.
Záporně hodnotím obal. A to jakože fakt fuj. :D K tomu je i nesmyslný. Nejrudější v názvu a nejrůžovější vizuálně.

11.10.2021 4 z 5


Všech bitek velký král Všech bitek velký král Joann Sfar

Má to pár stránek, ale směju se snad na každé. Velká škoda, že se už dál nepřekládá a nevychází nové díly. Ráda bych si pořídila do knihovničky. Přečtu tedy alespoň vše, co je dostupné jako e-kniha.

21.03.2021 5 z 5


Hrdina věků Hrdina věků Brandon Sanderson

Zrovna jsem dočetla a měla jsem slzy v očích. Takhle mají příběhy končit.
Kdybych věděla, jak mě nadchne i tato série, nechala bych si ji od mistra také podepsat. Ale jen to, že jsem se se Sandersonem viděla, mám s ním fotku a podepsané dvě knihy pro mě má s každou jeho přečtenou knihou větší a větší význam!.

01.03.2021 5 z 5


Ikabog Ikabog J. K. Rowling (p)

První polovina knihy mě moc bavila, potom už nadšení trochu klesalo. Bylo to ale vcelku příjemné čtení pro dospělého. Jelikož je to kniha pro děti, dávám 4/5 (místo 3/5). Jako dítě bych z toho byla nadšená. :)

29.12.2020 4 z 5


Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Spoustě lidem přijde tento komiks jako zábavný, úsměvný... A já do toho šla se stejným očekáváním. Tak jsem ale soucítila s hrdinkou (autorkou), že mi jí bylo spíš hrozně líto. Když si člověk myslí, že je fakt sám samotinkej a že má snad nějakou poruchu, to mi přijde hrozně frustrující. Úplně chápu, jak pro ní musela být úlevné prozření, že není sama.

01.12.2020 5 z 5


Bílý písek Bílý písek Brandon Sanderson

Vlastně ani nevím jak hodnotit. Od Sandersona se čeká hodně a tohle určitě nepřinese tak úžasný požitek, jako jeho ostatní díla. Na druhou stranu je to prostě komiks a myslím, že po komiksové stránce je to celkem podařené. Víc se z toho třeba ani vyždímat nedalo. Potom tedy vyvstává otázka, jestli byl vůbec dobrý nápad zvolit komiksovou formu prezentace příběhu, nebo raději jít klasickou cestou.
Fungování světa se zdá být docela zajímavé, ale uvidíme, co přinesou další díly.

Prozatím hodnotím 3* za odvahu, ale ještě mi to hodně leží v hlavě a hodnocení možná půjde dolů.

14.04.2020 3 z 5


Meč Přísahy Meč Přísahy Brandon Sanderson

(SPOILER) SPOILER
Za mě si tento díl vede úplně stejně, jako oba předchodí. :)
Už se nemohu dočkat, až probudí k životu Urithiru.

Na mém profilu je pro zájemce vložen odkaz na cca patnácti-stránkové "výcucy" z knih Archivu Bouřné záře pro osvěžení děje. :)

08.04.2020 5 z 5


Cesta králů Cesta králů Brandon Sanderson

Touto knihou jsem odstartovala svou posedlost Sandersonovými díly. Je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

Na mém profilu je pro zájemce vložen odkaz na cca patnácti-stránkové "výcucy" z knih Archivu Bouřné záře pro osvěžení děje. :)

08.04.2020 5 z 5


Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

(SPOILER) SPOILER
Zrovna jsem dočetla knihu podruhé a bavila mě pořád stejně, možná i více. Nebudu nikomu vyvracet, že děj plyne pomalu. Každý totiž má rád trochu něco jiného a určitě to není žádná jednohubka. Jenže já jednohubky většinou nerada. Popravdě mi přišel závěr nezvykle rychlý a klidně bych ho protáhla. :D
Často jsou negativně kritizovaná i intermezza. Já se na ně vždy nesmírně těšila. A nevěřím tomu, že jsou zbytečná. Někdy intermezza přímo pasovaly do dějové linky, jako třeba ty s Ešonai. Jiná Intermezza, jako třeba Lift s jejím "Pustonošem" Motouzem nám (podle mě) poodkrývají důležité postavy následujících dílů.
Mezi nejlepší části knihy určitě patří sbližování Kaladina se Šalán v rokli a jako mou nejoblíbenější postavu vyhlašuju (obviously) Filutu. Na jednu stranu je mi líto, že v knize nevystupoval více. Na druhou stranu by to ale nejspíš kazilo dojem jeho tajemné stránky.

Na mém profilu je pro zájemce vložen odkaz na cca patnácti-stránkové "výcucy" z knih Archivu Bouřné záře pro osvěžení děje. :)

18.01.2020


Fíla, Žofie a Smaragdová deska Fíla, Žofie a Smaragdová deska Petr Stančík

Tak mě se teda tato kniha vůbec nelíbila. Mám načteno spoustu dětských knih a v tomhle aby se čert vyznal, natož děti.

26.08.2019 1 z 5


Magický prazdroj Magický prazdroj Terry Pratchett

Tak tenhle díl byl podle mě o něco slabší. I tak tam bylo několik kouzelných pasáží. :)

SPOILER

"Co na světě je takové aby stálo za to žít?"
Smrť se na chvíli zamyslel. KOČKY, odpověděl nakonec. KOČKY JSOU MOC MILÁ STVOŘENÍ.

Lituji, nevím proč, ale mě vyhlídka na téměř jistou smrt v neznámích zemích a pařátech exotickejch oblud vůbec neláká. Zkoušel jsem to, ale nějak jsem tomu nepřišel na chuť.

Slunce shlíželo na slavnostní ráno Dne malých bohů jako špatně usmažené vejce.

"A mučil jsi ho?"
"Ne"
"Takže ses moc nechoval jako pravý barbar, co?"
"Podívejte, já na tom pomalu pracuju," odpověděl popuzeně Nijel. "Tak například už jsem mu nepoděkoval"

"Ovládám obzvláštní a neobvyklé síly," poslíšil si Mrakoplaš. A to ani moc nelžu, pomyslel si v duchu, protože téměř naprostá neschopnost ovládnout jakýkoliv druh magie je v každém případě schopnost u mága velmi neobvyklá, a kromě toho, a kromě toho, když někdo lže hadovi, tak se to nepočítá.

12.05.2019 3 z 5


Lehké fantastično Lehké fantastično Terry Pratchett

Pár kouzelných pasáží z knihy:

SPOILER

"Co budeme dělat?" rozhlížel se Dvoukvítek.
"Zpanikaříme?" navrhl Mrakoplaš s nadějí. Vždycky si myslel, že nejlepší cesta k záchraně je zpanikaření. Jeho teorie vycházela z toho, že lidé, kteří se v minulosti setkali se šavlozubým tygrem, dali rozdělit zhruba na ty, kteží zpanikařili a utekli, a na ty druhé, kteří zůstali stát na místě a říkali něco jako "ó, jak vznešená šelma."

"Vzpomínáš, když jsme letěli v mracích a já měl strach abychom do něčeho nenarazili, řekl jsi, že jediná věc, do které bychom v té výšce mohli narazit, je mrak nacpaný kamením."
"No a?"
"Jak si to věděl?"

31.03.2019 4 z 5


Neviditelné dítě a jiné příběhy Neviditelné dítě a jiné příběhy Tove Jansson

Takhle před Vánoci mě poslední příběh úplně dostal.

SPOILER

"Už je jaro?" zabručel muminek. "Jaro?" řekl Bambul popuzeně. "Jsou Vánoce, chápeš, Vánoce! A já nemám nic obstaráno, nic zařízeno a navíc mě ještě pošlou, abych vás vyhrabal. A všichni pobíhají jako blázni, nic není hotové..."
A pak bambul zase hřmotně odešel. "Maminko, probuď se," ozval se muminek zděšeně. "Něco strašného se stalo. Říkají tomu Vánoce."
"Co to má znamenat?" odpověděla maminka a vystrčila čenich. "Já vlastně ani nevím. Ale nic není zařízeno, někdo se ztratil a všichni pobíhají jako blázni. Asi další potopa."

Další typicky muminí úryvky z knihy, které pohladí.:

Dnešní večer byl jako stvořený pro písničku, pomyslel si Šňupálek. Pro novou písničku složenou z jednoho dílu očekávání, ze dvou dílů jarní trudnomyslnosti a ostatní bude jenom bezuzdné veselé, že můžu cestovat, být samotný a spokojený sám se sebou.

"Když budeš pokračovat, stane se z tebe brzy dospělý, řekl pimek. "Budeš jako tatínek a maminka, a to ti patří. Budeš vidět a slyšet všedním způsobem.

"Domů už se sotva vrátíš. tvé kosti zbělají v prérii, tatínek a maminka vypláčou tolik slz, že se v nich utopí, a ze všeho nezbude nic, ale docela nic, a nad tím pak budou výt hyeny."

12.12.2018 5 z 5