MorriconeTheGod MorriconeTheGod komentáře u knih

☰ menu

Ještě není konec Ještě není konec Michal Sýkora

Román, který si přímo říkal o filmové zpracování a dočkal se ho pod názvem Vodník. Temnější téma už ani nešlo zvolit a kniha je dostatečně sugestivní, byť její pomyslný vrchol přichází už na začátku. Přesto jde o velmi čtivou záležitost.

15.05.2023 4 z 5


Ecce Homo Armatus Ecce Homo Armatus Ondřej Čada

Na jednu stranu skvělá, informačně nesmírně bohatá kniha. Autor navíc dokáže popisovat i složité technické věci pochopitelně a srozumitelně. Na druhou stranu se autor netají až obsedantním obdivem k Americe, čímž se kniha stává spíše/především pojednáním o amerických zbraních 19. století. S postupem knihy navíc autor dává stále více prostoru svým podivným názorům a ideologiím, kniha je subjektivnější a emocionálnější. Navíc má podivnou strukturu. Velkou část zejména druhé poloviny tvoří jakési náhodně vybrané historky z novin o různých přestřelkách, vrazích apod., které autorovi slouží především jako podklady pro jeho ideologické teze hraničící s docela otravnou propagandou. Když si odmyslím tohle, zůstává kniha výborným průvodcem vývojem palných zbraní.

18.01.2022 4 z 5


Umění války Umění války Sun-c'

Klasická záležitost, která přináší vhled do válečných strategií a politiky staré Číny. Ty jsou v mnoha ohledech přenositelné na evropské starověké poměry. Pro našince sice už nenabízí v zásadě nic nového či převratného, ale je aspoň krátká. Psána je vesměs jednoduše a pochopitelně až na některé příliš "čínské" pasáže. Zájemci o čínskou kulturu z ní budou asi více u vytržení než já.

16.01.2022 3 z 5


Čísla nelžou Čísla nelžou Václav Smil

Zajímavá kniha plná čísel a statistik. Autor v úvodu upozorňuje, že s čísly se dá různě mlžit, manipulovat, vybírat si... a přesně to taky občas dělá. Je nicméně jasné, že u tak krátkých a multioborových kapitol se nedá jít kdovíjak do hloubky. Jistě se v knize dá najít spousta zajímavých informací a dá se říct, že právě svou rozmanitostí si udržuje čtivost.

16.01.2022 3 z 5


Smysl lidské existence Smysl lidské existence Edward O. Wilson

Kniha je jakýmsi nepříliš systematickým souborem autorových myšlenek. Jakýchsi esejů. Zřejmě se v knize snažil vyjádřit vše, co je pro něj důležité. Ale stalo se to tak trochu volným spádem. Od mravenců se skáče k mimozemšťanům od nich k náboženství od něj k neurologii... Jeho myšlenky jsou někdy nejen zmatečné, ale i přímo rozporuplné. Autor nezřídka zastává názor, který sám vyvrací. Ostatně hezky to na konci shrnul Jan Havlíček v dodatku. Wilsonovo vidění na mě působí velice úzce a zjednodušeně, někdy až naivisticky. V knize je pár zajímavých informací a myšlenek, ale dala mi méně, než bych chtěl či doufal.

10.01.2022 3 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Kniha je hodně spánkocentrická, po přečtení by mohl člověk nabýt dojmu, že pořádný spánek vyřeší všechny problémy člověka i lidstva. Jinak ale zajímavé čtení.

30.03.2021 3 z 5


Zlaté Mykény Zlaté Mykény Antonín Bartoněk

Bohužel, jedná z mála česky vydaných knih, které se zabývají helladským obdobím a mykénskou kulturou v Řecku. Ale tato kniha, byť starší, je obsáhlá a kvalitní náplast. Chtělo by to revidované vydání - a taky mnohem víc knih o tomto období v češtině.

22.05.2020 5 z 5


A dívky mlčely A dívky mlčely Pat Barker

Opravdu striktně ženský román pro ženy. Hned na první straně se dočteme o menstruační krvi - protože to je hrozně in o tom mluvit, tak to tam musí být. Ženy v knize jsou soustavně buď těhotné nebo menstruují nebo dělají jiné přísně ženské věci, aby bylo všem jasné, že jsou to skutečné ženy - nikoli pouze muži s parukami a vycpaným dekoltem (jako to kdysi udělal mocný Achilleus). Autorka se dívá na svět tehdejší doby svým přísně ženským supermoderním pohledem - a to není styl, který b mě osobně ve spojitosti s Iliadou nějak zvlášť oslovoval (vlastně ani ve spojitosti s čímkoli jiným, ale tady dvojnásob). Dočteno s tíhou asi do poloviny, takže nehodnotím. Ale věřím, že někomu jinému se to může líbit moc, napsané je to celkem dobře.

19.12.2019


Mazaní Slované Mazaní Slované Malgorzata Fabianowska

Západní historiografie trvale a s obdivuhodnou důsledností a zarputilostí odmítá připustit existenci čehokoli slovanského v dějinách Evropy a světa. Proto jsme se ani nemohli dočkat dílu o některém slovanském národu - natož Slovanech jako takových - v originální sérii. Našinci tedy museli vzít iniciativu do vlastních rukou. Alespoň za tu snahu si zaslouží pochválit.

14.11.2019 4 z 5


Jak zrzci udělali tmu Jak zrzci udělali tmu Miloslav Jágr

Parádní pohádka, která má nápad, vtip a šmrnc a taky parádní atmosféru. Bohužel zapadla a je málo známá, rozhodně je to škoda, doporučuju.

09.08.2019 5 z 5


Jezero Jezero Bianca Bellová

Po takřka geniálním začátku začíná příběh ztrácet na síle, ačkoli se ještě místy trochu oklepe a vzepne. V některých částech se příliš tlačí na pilu. Ke konci mám pocit, že autorka spěchala. Zprvu vytříbený jazykový styl se s postupujícími stranami stává neuhlazenějším. Konec je naprosto odfláknutý. Snad autorka nevěděla, jak jinak to zakončit, tak se spokojila s tímto. Přes tyto výtky je to ale poměrně fascinující dílo, které si ocenění zasloužilo. Má totiž vysloveně světovou úroveň a jsem rád, že něco takového vzniklo u nás.

14.07.2019 4 z 5


O chytré kmotře lišce O chytré kmotře lišce Josef Lada

Jo tak tuhle pohádku mám rád.

30.05.2019 5 z 5


Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Je to skoro stejně úmorné jak filmové zpracování.

29.05.2019 2 z 5


Legendy Camelotu Legendy Camelotu Filip Jahoda Jahyron

Války, turnaje, zrady i romance. Ačkoli se kniha odehrává v prostředí artušovských legend, rozehrává autor vlastní příběh. Napsaný je z pozice vypravěče, děj má spád a svědčí mu dělení do krátkých akčních kapitol či epizod, které jsou ale navzájem více nebo méně provázány. Zdařilá prvotina.

28.05.2019 5 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Námět možná celkem zajímavý, ač nijak zvlášť originální. Mohlo to mít aspoň dobrou atmosféru. Ale spíš je to jen očekávání vystřídané zklamáním. Zdaleka nejhorší jsou ale postavy. Hlavní hrdina je ubožák na přes hubu, člověk si k němu nedokáže najít ani špetku sympatie nebo zájmu. Jednání postav je nerealistické, začátek je natahovaný atd.

21.01.2019 2 z 5


Dějiny Anglie Dějiny Anglie André Maurois

Kniha je zpracována čtivě a přehledně. To se cení. Bohužel informační hodnota není tak vysoká. Jde spíš o populární než odbornou četbu. Narazíte na řadu už dávno překonaných nebo upravených hypotéz. V době, kdy kniha vznikla, asi ještě překonané nebyly, přesto autor předkládá teorie jako loženou věc, nezabývá se jinými možnosti, jde si svou cestou. Objektivita je tedy nízká, zejména v prehistorické a raně historické části (v té pozdější možná taky, ale tam to nepoznám). Jako základní a komplexní přehled o dějinách jednoho z největších evropských národů je to ale pro běžného zájemce dostačující.

23.10.2018 3 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Péťa Květen umí vykouzlit parádní máyovou atmosféru. Prostředí hebrid je skvělé a tento díl se mi z celé trilogie vryl asi nejvíc pod kůži.

21.10.2018 5 z 5


Od Olympu k Akropoli - Jak se žilo ve starém Řecku Od Olympu k Akropoli - Jak se žilo ve starém Řecku Joachim Fernau

Starší kniha, jejíž mnohé závěry jsou již jistě překonány nebo alespoň zrevidovány. Přesto jedna z mých nejoblíbenějších historických knih. Důvodem je styl, jakým je napsána, který je vypravěčský až beletristický - velmi sugestivní. Žádné suché údaje a fakta, ale příběh, který probouzí fantasii a inspiruje - a informační hodnota je navíc dostačující minimálně k základnímu pochopení řeckých dějin od vpádu indoevropských Achájů až po úpadek v helénském období.

21.10.2018 5 z 5


Kniha hněvu Kniha hněvu Theodore Isaac Rubin

Velmi jalová publikace, myšlenkově na úrovni článku na bety.cz nebo v jiném magazínu pro ženy.

15.10.2018 1 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Tady už se stalo něco, co se stát podle mě nemělo. Ze zábavného a svižného "survival" příběhu se autorka snaží urputně vypotit cosi jiného...na vážné sci-fi to ale zůstává příliš plytké a v tomto díle už místy vyloženě bizarní nebo komické...na "young adult" oddychovku je to zas jaksi moc nuceně politické.

12.10.2018 2 z 5