Morgana Morgana komentáře u knih

☰ menu

La Belle Sauvage La Belle Sauvage Philip Pullman

Návrat do světa Lyry pro mě byl úžasný a nostalgický. Jeho temné esence jsem četla někdy na druhém stupni základní školy a staly se pro mě jedním z nejúžasnějších příběhů co jsem kdy četla (spolu se světy Gartha Nixe). O tom jak Pullman zvládne návrat ke svému trháku jsem vůbec nepochybovala a kniha splnila očekávání. Jediné co mě zarazilo, byl na Pullmana až moc rychlý a shrnutý úplný konec. Od strhujícího mauzolea (kdy mi opravdu běhal mráz po zádech a bylo mi až špatně) najednou hop do Chelsea a hop zpátky do Oxfordu. Ale nedá se říct, že by mi to nějak zkazilo požitek z knihy, spíš mi bylo líto, že už to tak rychle končí. A jak už tu někdo zmínil, první polovina knihy je dost poklidná, ale vlastně mě to došlo až ve chvíli, kdy se začalo něco dít a vůbec mě tato část nenudila, poskytla mi přesně ty informace, po kterých jsem prahla. Jediné s čím se nejsem schopná smířit a stále mě to neskutečně točí je to, že v nových překladech označují Pantalaimona zkráceně jako Pantíka, což mě příjde strašně potupné na rozdíl od původního a podle mě výstižného Pana. Jinak za mě super a už se těším na další díl!

22.06.2019 4 z 5


Zlatoruká Zlatoruká Garth Nix

Pro mě, jako pro naprostou milovnici Nixovy tvorby, úplně boží pokračování ze Starého království. Krom očekávaného vývoje vztahu mezi Lirael a Nickem se mi moc líbilo seznámení se s dalšími dosud neznámými oblastmi tohoto světa a hlavně letmé rozvedení osudu Clariel. Po vydání stejnojmeného dílu série, jsem si tu holku dost oblíbila a s tím i změnila pohled na Chlor s maskou. Přestala pro mě být takový ten klasický záporák, ale daleko hlubší postava. Doufám, že se k ní Nix ještě někdy vrátí a že si Lirael skutečně dohledá v knihovně její příběh abhorsenky, protože by mě opravdu zajímaly ty okolnosti kolem masky a celkově kolem toho zlomu, kdy se z Clariel stala Chlor.

27.02.2019 5 z 5


Koncept kontinua Koncept kontinua Jean Liedloff

Názor a postřehy super, celkem hodně tento přístup zastávám. Ale způsob psaní autorky, rozvleklost a neustálé opakování informací... No, kdyby mi kniha nebyla doporučena, tak bych ji asi ani nezačla číst, natož ji dočetla. Takhle jsem se nějak kousla a dotáhla to až do konce. Jsem ráda, protože je tam dost inspirace, ale čtení bylo fakt útrpné.

03.11.2018 3 z 5


Žabí polibek Žabí polibek Garth Nix

Naprosto skvělá pohádka pro děti :). Po Starém království nebo Klíčích, je to samozřejmě slabý odvar, ale je potřeba vzít v potaz, že kniha je určená pro děti. Z tohoto hlediska pak pro mě byla kniha, jak prakticky každá kniha autora co jsem četla, geniální. Relativně jednoduchá, ale ne úplně běžná a tuctová myšlenka dějě oživená o hodně postav a vedlejší zápletky. Malé děti si z toho vezmou jen to hlavní, ty starší se začnou učit vnímat víc věcí najednou a zároveň pro rodiče, co knihu dětem čtou, to není ten nudný klasický příběh a jsou schopni si ho užít také. Za mě z pohledu dětské knihy, jednoznačně super :).

04.10.2018 4 z 5


Černí čarodějové Černí čarodějové Douglas Niles

Na můj vkus je tam strašně moc boje, zdlouhavě popisovaného, prakticky se buď bojuje nebo se za bojem přesouvají. Další co mě tak trochu nesedí je, že odlišné rasy nežijící spolu ani nijak blízko sebe, vyznávají stejného boha. Celkově mě kniha přijde dost překombinovaná, jakmile se něco zauzlí, tak okamžitě jim spadne řešení do klína aniž by si nad tím nějak víc lámali hlavu. Většinu knihy jsem se dost nudila, prostě to není kniha podle mého gusta.

26.04.2018 2 z 5


Vyhnanství Vyhnanství Robert Anthony Salvatore

Drizztův příběh v Temných říších mě bavil už víc. Líbila se mi zápletka s jeho otcem a pád matrony Zlovůle. A teď konečně hurá na povrch.

14.04.2018 4 z 5


Domovina Domovina Robert Anthony Salvatore

Po přečtení ságy Ledu a ohně je moje hodnocení asi trochu nefér, ale i tak mi první kniha přišla slabší. Nic to ale nemění na tom, že se mi líbila.

11.04.2018 3 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Časová linka běží souběžně s knihou Hostina pro vrány, akorát se zabývá událostmi na severu a ve východozemí. Děj je opět plný zvratů a nečekaných změn. Osobně se mi moc líbilo, že Daenerys má problém s ovládáním draků (že to není tak vysněně jednoduché, jak by to v knížce mohlo svádět). Vypatlanost hloupého davu v linii Jona Sněha je až mrazivě reálná. A Cersey mě neustále vytáčí do běla :D... Dříve jsem toto téma dost odsuzovala, ale potom, co jsem to přečetla nepřestávám žasnout nad genialitou a propracovaností díla! Naprosto si nedokážu představit co bude dál a nemůžu se dočkat další knihy.

11.04.2018 5 z 5


Hostina pro vrány Hostina pro vrány George R. R. Martin

Velmi zajímavý vývoj osob i situací. Přijde mi, že v této knize už autor nepopisuje tak rosáhle a často. Vzhledem k tomu jak se v každé knize mění směr i postavy, tak jsem opravdu zvědavá co bude dál.

22.03.2018 5 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Hodně zvratů a situací, které bych rozhodně nečekala a ne všechny se mi líbily. Pořád mě ale nepřestává fascinovat rozsah a propletenost děje ačkoli někdy je autor na můj vkus až moc rozvleklý a podrobný v popisování.

13.03.2018 4 z 5


Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Boží kniha! Pro mě jako milovnici podzemí úžasné. Podpraha je krásná, ale Podlondýn zní mnohem romantičtěji, do toho pěkný poutavý děj a přečetla jsem to jedním dechem. V zápětí mě zklamalo shlédnutí seriálu, co byl podle této knihy natočen, podle mě měl hodně daleko od propracovanosti knihy

30.07.2015 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Skvělá kniha plná zajímavých mouder. Hodně změnila můj pohled na svět i mou cestu po něm. Všude kolem nás jsou znamení a dokud nedojdeme svého cíle, nezůstaneme v klidu.

30.07.2015 5 z 5


Samurajský meč Samurajský meč Zdeněk Hurník

Pro mě to byla naprosto suprov kniha, která mě uvedla do základní problematiky výroby samurajských mečů. Pěkně polopaticky vysvětlené, že to pochopíte i když nejste kováři. Milovníkovi chladných zbraní by určitě neměla chybět v knihovně.

30.07.2015 5 z 5