Morgaine07
Uspokojivé texty, krásná potrava pro duši
(SPOILER) To byla jízda, krásně napsané. Oceňuji sexuální podtext i erotiku a očekávání, krere je někdy víc atraktivnější než samotný akt. Docela mě štvala absence naplnění milostného - fyzického vztahu mezi Brion a Tovenem. Ta chemie byla smrtící, chci další díl.
(SPOILER) Nevím, co více dodat. Příběh odkrývá lásku dvou lidí, kteří jako by si byli souzeni. Přestože je osud neustále rozděluje, jejich cit přetrvá více než padesát let. Nakonec se spolu setkají jako muž a žena a společně odplouvají po řece Magdaléně. Je to příběh velmi čtivý a poutavý, protože autor jde hluboko do lidských emocí a ukazuje sílu i křehkost lásky.
Na konci si člověk klade otázku: dostane jejich věrná láska konečně to, co si zaslouží?
Nemohu si pomoci, ale vidím zde určitý protipól mezi láskou fyzickou a láskou duševní. Hlavní hrdina miluje Ferminu celých 51 let, aniž by jejich vztah po tuto dobu skutečně naplnil. Jeho láska je založena především na vzpomínkách, představách, touze a hlubokém citu. Naproti tomu Fermina během svého života prožívá fyzickou lásku se svým manželem a zpočátku se nezdá, že by jí tato stránka vztahu nebyla vlastní. Ani její milovaný není bez chyb – i on má své milenky.
Proto si kladu otázku: byla jejich láska skutečná, nebo milovali spíše představu jeden druhého? Nebyla jejich celoživotní oddanost jen útěkem k idealizované, téměř dětské lásce z mládí? Nemilovali nakonec více obraz, který si o sobě vytvořili, než skutečného člověka?
Ano, nakonec spolu byli. Přesto však zůstává otázka, zda nebyl jejich společný čas, jejich mládí a část života, kdy nemohli být spolu, promarněná. Nebo je právě schopnost čekat, věřit a milovat i přes nepřízeň osudu tím nejhlubším důkazem opravdové lásky.
Nakonec pravé zamyšlení? Kdyby se ti dva dříve rozhodli být spolu nenaril by jejich vysněný vztah na realitu? Opravdu by jejich láska přečkala až do samotného konce? Když někoho opravdu milujeme netkví samotné odloučení od jiné osoby a následování našeho milovaného v opravdosvosti a hloubce citů? Nebo jde jen o dobře mířenou správnou dobu, kdy už nemůžeme o nic přijít?
Impozantní až mystický příběh plný hlubokého zamyšlení o lásce, bohatství a hledání myšlenky života.
(SPOILER) Příběh o nešťastné lásce, která je předem odkázaná k záhubě. Mladík se dozvídá pravdu o své milované pozdě.
Nádherná kniha, silný příběh, který se četl sám plný emocí a lásky
Knihu jsem četla po X letech a až teď jsem ji pochopila. Milé čtení
Zatím nejslabší kniha od autorky jakou jsem četla, nenadchne, ale neurazí. Doporučuji pro teenagery
(SPOILER) Nádherné zakončení série, místy dlouhé a zbytečné pasáže, ale jinak nádhera a dobrý konec
Nic moc nového jsem se nedozvěděla, kniha je vizuálně pěkná, ale ….
(SPOILER) Druhý svazek této ságy vnáší do příběhu mnohem hlubší melancholii než jeho předchůdce. Události po sebevraždě korunního prince Rudolfa mají rychlý spád. Richard se ocitá v nemilosrdném sevření vděku a společenských konvencí. Jako vězeň ve zlaté kleci, ukované penězi a vlivem svého strýce, budoucího tchána je nucen podstoupit oběť nejvyšší – spojit svůj život s Amálií, kterou zná od malička. Jeho novopečená choť, hýčkaná a marnivá sestřenice, představuje vše, co si lze koupit, ale nic z toho, co Richard skutečně postrádá v tomto materialistickém světě. On samotný nemá silu vymanit se z tohoto sňatku a vzdát se všeho co zná pro milovanou ženu.
Svou lásku potkává po boku své snoubenky na únorovém plese, neubrání se žárlivosti ani vášni a když vidí svou milovanou ženu Žofii jak kráčí po boku jiného muže už nedokáže utéct od pravdy svých citů. Nejkrásnější scéna v celé knize…
Zatímco Richard kráčí k oltáři, v pozadí stojí Žofie. Je nucena přihlížet svatbě muže, kterého miluje, s ženou, která jej vlastní jen díky rodinným intrikám. J
Navzdory tomu, že je Richard nyní vázán manželským slibem – poutem, které bylo v očích tehdejší společnosti i Boha nerozlučitelné – nedokáže umlčet své srdce. I přes přísné zákazy rodiny a hrozící skandál se opět vydává na nebezpečnou cestu k Žofii, aby jí nabídl pomocnou ruku v její tísni.
Vnitřní rozpor: Richardova duše je rozpolcená mezi loajalitou k dobrodinci a spalující touhou.
Richard tak zůstává mužem, který sice navenek patří monarchii a své povinnosti, ale každým dechem zoufale hledá způsob, jak se znovu přiblížit k ženě, která jako jediná dává jeho životu smysl. Kniha se odehrává v 19. století převážně ve Vídni, chválím uvěřitelné zobrazeni tehdejší společnosti, včetně císaře Františka Josefa a Sissi. Užívala jsem si kapitoly jak Žofie po boku Sissi na cestách tak Richarda na jeho výpravách v Salzburgu. Díl je ukončen dramaticky a končí smrtí strýce a majitele kavárny naší Žofie, která mezitím utekla od dvora a snaží se vymanit z vlivy od svého krutého otčíma. Žofie mi přijde místy mnohem odvážnější než Richard, i když chápu i jeho postoj, bez svého tchána a Amálie by neměl nic. Poslední kapitoly končí příslibem a věrnosti a lásky těch dvou, Žofie slíbí Richiemu, že na něho počká jak dlouho bude třeba.
Povídky skvěle, ale proč ma skoro každá sexuální myšlenku? ;)
Moje první kniha od Kinga
Oceňuji silný příběh jedné neobyčejné a odvážné ženy
Druhá část knihy byla lepší než první, kniha v sobě nese hluboké zamyšlení.
(SPOILER) Londonův Martin Eden ve mně vyvolal zvláštní a hluboké emoce. Kniha v sobě nese mnohem silnější myšlenku, než by se na první pohled mohlo zdát. Kdyby se ke mně nedostala náhodou, možná bych se nikdy nezačetla do tak krásného, a přitom krutého a bolestného příběhu. No byla by to veliká škodu pro můj osobní růst.
Osud hlavního hrdiny je neustálým balancováním mezi snem o vzdělání a společenském povznesení a tvrdou realitou, která mu neustále připomíná jeho původ. London dokonale vystihl, jak neúprosná může být touha po uznání – a jak snadno se může proměnit v posedlost, která člověka zničí. Postupná proměna Martina Edena je fascinující i děsivá zároveň; sledujeme, jak se z obyčejného námořníka stává muž zmítaný ambicemi, láskou, odmítáním i pochybnostmi.
Nemůžu říct, že jsem si postavu Martina zamilovala ba naopak, nepřirostl mi k srdci ani trošku. Přesto nemůže říct, že bych si pro nepřála lepší konec. Zatímco Ruth mi byla extrémně nesympatická, prostě snobka, která měla vždycky vše…
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: