monushka Online monushka komentáře u knih

☰ menu

Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Tato kniha mě hodně obohatila. Až doposud jsem nevěděla vůbec nic o modrých lidech. Hned jsem si vyhledala spoustu zajímavých informací spojených s tímto tématem.

Co se týče příběhu, Cussy mi hned přirostla k srdci. Autorka příběh napsala tak živě a poutavě, že jsem knihy rozvážela společně s hlavní hrdinkou.

14.04.2024 5 z 5


Špína Špína Barbora Bernátová

Druhý díl je stejně dobrý jako první. Na sériích mám ráda postupné seznamování se s hlavními postavami. David Meizner mi je sympatický. Těším se na jeho další případ.

06.04.2024 4 z 5


Můj bratr Můj bratr Karin Smirnoff

Hrozně zvláštní kniha, jejíž hlavní hrdinka mi strašně lezla na nervy.

Chybějící velká písmena a diakritika mi zase až tak nevadila, při čtení jsem si na to zvykla. Do poloviny jsem četla s nadšením, ale poté mi začal vadit příběh samotný. Ale druhý díl si ze zvědavosti přečtu.

06.04.2024 3 z 5


Žena s modrou hvězdou Žena s modrou hvězdou Pam Jenoff

Od spisovatelky jsem četla knihu Velitelovo děvče, které mě neoslovilo až tak moc, jak jsem ji myslela, že osloví. Ale Žena s modrou hvězdou byla úplný opak. Hltala jsem každé písmenko. Beletrizovaných příběhů z druhé světové války načteno dost, ale tento byl prvním, ve kterém se někdo schovával na dost netypickém místě. Moc se mi to líbilo.

06.04.2024 5 z 5


Barva nachu Barva nachu Alice Walker

Polovinu knihy jsem doslova zhltla. Strašně mě bavily dopisy adresované Bohu. Dopisy adresované vzájemně sestrám mě už nebavily tolik. Ale i přesto se mi líbilo, že román řeší několik témat, která budou aktuální ve všech dobách a za všech generací.

29.03.2024 4 z 5


Šílená Šílená Louisa Treger

Beletrizované historické události či životopisy čtu ráda. Pokaždé mi rozšíří pohled na danou událost či osobnost a já vždy při čtení dohledávám konkrétní události ještě na internetu.

A tomu tak bylo i v případě Šílené, za kterou se dobrovolně označila Nellie Bly. Moc povedený životní příběh, který dokazuje, že pokud si člověk jde tvrdě za svým snem, splní si ho.

26.03.2024


Vyvolali jsme bouři Vyvolali jsme bouři Vanessa Chan

Bolestně krásný příběh odehrávající se v Malajsii za válek. Střídání časových rovin čtenáři dovolí pochopit, že každý čin má nějaký důsledek.

24.03.2024 5 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Nechápu časté přirovnání ke knize Kde zpívají raci. Každá z nich je úplně jiná. Buď jako řeka mě ze začátku bavila, pak jsem měla delší čtecí období, kdy jsem se do čtení nutila a pak mě bavil až konec, kdy se toho spousta vysvětlí. Ale kniha mě zklamala, dle zdejšího hodnocení jsem očekávala mnohem více než co je čtenáři nabídnuto.

24.03.2024 3 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Šmírák je velmi čtivá kniha, která má i skvělé téma vražd inspirovaných známými vrahy. Ale na můj vkus byly všechny charaktery vykresleny pouze z rychlíku, strašně mi vadila postava Jess (která se jen tak náhodou nenápadně přidá i do řešení případů). Vraha jsem vytušila v podstatě hned, co se v příběhu objevil. Jsem ráda, že jsem knihu nečetla v době jejího neustálého marketingového omílání. To na mě působí právě naopak než aby mě to navnadilo k přečtení.

19.03.2024 3 z 5


Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Pipi Dlouhá punčocha je má nejoblíbenější postava spojená s dětstvím. Jak knihu, tak film jsem zbožňovala a zbožnuji dodnes. Rovněž tak i Děti z Bullerbynu, jejichž dobrodružství v současné době prožívá i má mladší dcera.

Beletrizované životopisy čtu ráda, přiblíží nám onoho člověka ve světle "normálnosti". Kniha o Astrid Lindgrenové se mi moc líbila. Během jejího čtení jsem si nachystala všechny její knihy, které v naší knihovně máme a brzy se do nich začtu a vrátím se na chvíli do toho bezstarostného a dobrodružného dětství.

Obálka knihy je dokonalá!

16.03.2024 5 z 5


Šepoty Šepoty Ashley Audrain

Příběhy několika žen, které se v určitém momentě protnou. Líbilo se mi, že každá z žen je jiná a každá z nich má své "mouchy" a trápení. Od autorky si rozhodně přečtu i její předchozí román.

14.03.2024 4 z 5


Na vlásku Na vlásku Lucy Score

Nenáročná kniha na pár večerů. Bylo to úsměvné, předvídavé, vtipné, ale na můj vkus místy až moc naivní.

14.03.2024 3 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Knihy paní Bartošové mě opravdu baví! Už se těším na další setkání s Lukášem a Honzou.

10.03.2024 5 z 5


Portrét novomanželky Portrét novomanželky Maggie O'Farrell

Krásný historický román, po jehož dočtení si budete chtít vyhledat o Lukrécii více informací. Zamlouval se mi překlad a jazyk příběhu. Když bych však měla srovnat Portrét novomanželky s Hamnetem, jasně u mě vede Hamnet, neboť ten byl o osobě, která je mnohem více známá než Lukrécia. Těším se na další autorčinu knihu.

06.03.2024 4 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Jako první jsem přečetla Klekánici a jako druhou Dceřinu kletbu (v knihovně jsem byla první, kdo jí četl a Vodníka jsem v té době měla zarezervovaného). Musím říct, že mě detektivky paní Bartošové velmi baví. Už mám doma půjčeného i Vodníka, na kterého se těším.

02.03.2024 5 z 5


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

O vietnamské kultuře a historii jsem neměla sebemenší znalost. Hory zpívají jsou emotivním příběhem, v němž se střídají dvě časová období. Kniha se mi moc líbila.

02.03.2024 5 z 5


Nikdo nás nečekal Nikdo nás nečekal Helga Hošková-Weissová

Od paní Helgy jsem četla již její Deník. Tato kniha je vyprávěním převážně o jejím životě po válce.

02.03.2024 4 z 5


Jeden den Jeden den David Nicholls

Na Netflixu mě podle popisu zaujal seriál Jeden den. Když jsem zjistila, že je podle knižní předlohy, bylo jasné, že před shlédnutím seriálu si musím přečíst knihu. Bylo to moc pěkné čtení, kdy jsem mohla strávit několik let se dvěma hlavními hrdiny a jejich osudy.

24.02.2024 4 z 5


Malé tečky světla Malé tečky světla Zuzana Švédová

V této povídkové knize se mi nejvíce líbila část o dětech a o knihobudce. Příjemná rozjímání o každodenních maličkostech, skutečnostech, radostech a úvahách.

20.02.2024 4 z 5


Devatenáct dopisů Devatenáct dopisů Jodi Perry

S sebou na dovolenou jsem si původně vezla jinou knihu. U mamky v knihovně mě však na první pohled zaujala obálka Devatenácti dopisů, tak jsem se nakonec pustila do ní. Jsem za to vděčná, protože tohle byl ten pravý odpočinkový román plný lásky a naděje, ačkoliv byl hodně naivní. Ale má romantická duše tleská. Přesně to jsem k odpočinku potřebovala.

16.02.2024 5 z 5