MonikaDominika MonikaDominika komentáře u knih

☰ menu

O štěstí a smyslu života O štěstí a smyslu života Mihaly Csikszentmihalyi

Nadchnul mě Seligman, tak jsem zatoužila číst nějakého jiného spoluzakladatele pozitivní psychologie. A zklamalo mě to.
Zatímco Seligman je profesionální a vědecký, Csikszentmihalyi zabředává příliš mnoho do filozofična a já s ním v zásadních bodech, ze kterých vychází, opravdu nemohu souhlasit (např. jeho ostrá kritika náboženství - přitom to s vědeckým výzkumem štěstí nemá nic společného).

15.04.2018 4 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

U žádné jiné knihy na světě není tak důležité číst ji správně. Jak pravil klasik, když ji nečtete správně, je největším argumentem pro ateismus.

Začátečník se bez dobrého poznámkového aparátu (Jeruzalémská Bible) nebo knihy, která předkládá alespoň základy různosti žánrů a radí, jak číst (Jak číst Bibli s porozuměním) neobejde. A hlavně mi, prosím Vás, netvrďte, že nejlepší je Bibli číst v originální hebrejštině/aramejštině/řečtině a nemá smysl se kvůli Bibli učit latinsky, nebo Vás asi uškrtím...

Hlavní je vybrat si dobrý překlad (nejrozšířenější ekumenická rozhodně není nejlepší, natožpak Bible 21), začít od Evangelií, případně nějakého novozákonního listu a hlavně nečíst ji jako beletrii, padesát stránek za den. Jde to, ale odnesete si jen znalost biblických příběhů a vůbec nic z křesťanské teologie.

A ano, vím, že má pseudorecenze se hodně míjí se žánrem recenze, ale copak mohu recenzovat Bibli? Je to nejdokonalejší kniha, kterou je třeba číst celý život s vědomím, že si stejně odneseme jen minimum v ní obsažené moudrosti. Je třeba ji studovat, ne jenom číst. Je třeba ji milovat. Není to jediný zdroj pravdy, ale je to nenahraditelný zdroj.

28.02.2018


Houževnatost Houževnatost Angela Duckworth

Houževnatost je nejlepší kniha, jaká se mi mohla dostat do rukou. Popisuje nesmírně důležité aspekty úspěchu a předkládá vědecké studie odpovídající na otázku, jak se stát výjimečným.
Četla jsem ji zatím dvakrát a chystám se potřetí.
Všem ambiciózním lidem doporučuju knihu přečíst a také si pravidelně dělat test na webu autorky, zjistit své grit score.
Moc zajímavé jsou i webovky související s knihou - characterlab.com

Je vidět, že autorka je tématem zcela pohlcená a má obrovské znalosti, přitom píše krásně čtivě a poutavě... Nemůžu se dočkat, až česky vyjde její druhá kniha. Nebo se budu houževnatěji učit pořádně anglicky a přečtu si ji v roiginále... :)

27.02.2018 5 z 5