Monicay Monicay komentáře u knih

☰ menu

Pohyblivé obrázky Pohyblivé obrázky Terry Pratchett

Tento díl Zeměplochy mě nikterak neuchvátil... prokousávala jsem se jím pěkných pár dní. Možná je to hodně tím, že celkově Hollywood nemám ráda a knihy s filmovou tématikou mě nudí. Bavilo mě jedině snad pojetí bytostí z jiného světa snažících se dostat do zeměplošské reality skrze filmový průmysl.

10.09.2016 2 z 5


Magické pouto Magické pouto Larry Correia

Stejně jako jednička, byla i tohle parádní jízda. I když se mi příběhově série Lovci monster líbí o maličko víc, v Grimnoirských kronikách oceňuji skvělý nápad na to, kde se bere magie a jak celý svět vlastně funguje. Correia je báječný v tom, že když už si myslíte, že nemůže být horší padouch, než jaký se dosud objevil, najednou je tam někdo ještě větší a zlejší. Navíc je tam Jake (Owen) a ve dvojce se objevil i Toru (Franks), takže jsem maximálně spokojená. Charakterová podobnost postav se mi u Correii víc než zamlouvá, i když u jiných autorů mi je spíše na obtíž.

04.04.2016 5 z 5


Město nebeského ohně Město nebeského ohně Cassandra Clare (p)

Vyjadřuji se k celé sérii, jelikož jsem ji celou slupla naráz... Jsem opravdu ráda, že jsem se do čtení pustila, až když vyšly všechny díly série, jelikož na sebe jednotlivé knihy navazovaly a já vždy byla ráda, že hned můžu otevřít pokračování. Perfektní dílo, strašně mě bavilo. Všechny postavy mi připadaly zajímavé, takže mi vůbec nevadilo střídaní pohledů. Třetí díl působil jako ukončení série a já si říkala, že už to dál nemůže být nic moc, ale autorka příjemně překvapila. Stránky ubíhaly a já si užívala čtení tak, že nyní lituji, že už jsem na konci celé série. Uvítala bych, kdyby se Clary víc zabývala vytvářením run a jejich studiem (protože by mě to celé moc zajímalo)... ale vím, že se vše odehrálo v krátkém časovém úseku, takže na nic takového asi nebyl čas.

25.03.2016 5 z 5


Dalajlamova kočka a umění příst Dalajlamova kočka a umění příst David Michie

Četla jsem, že druhý díl je lepší než první... za mě to neplatí. Oba díly jsou srovnatelné, ten druhý mi jen připadá akčnější. Líbilo se mi to.

07.03.2016 4 z 5


Trůn lebek Trůn lebek Peter V. Brett

Celá tahle série je boží. Jediné, co mě na ní štve je to, že jsem ji nezačala číst, až vyjde celá. Pokaždé, když dočtu další díl, jsem tam kde jsem začala - netrpělivě hledám na netu info o tom, kdy vyjde další část. Trochu mě mrzelo, že v tomhle díle není víc Arlen a Ahmann, ale jak už kdosi v komentářích níže psal, ostatní postavy to dobře táhly samy. Tohle je jedna z mála knih, u kterých si nejsem jistá, které válčící straně fandím. Když to bylo mezi Arlenem a Ahmannem, byla jsem pro tým Arlen, ale teď... prostě nevím. Trochu mi vadí všechna ta jména na A... kdo si pak má pamatovat, kdo je kdo?

07.03.2016 5 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

K téhle knize mě napadá jediné slovo - milá. Byl to příjemný příběh vyprávěný z pohledu neobvyklé hlavní postavy. Nemůžu říct, že by mě myšlenky v knize nějak zvlášť oslovily, i když vždycky říkám, že kdybych si musela vybrat náboženství, byl by to buddhismus. Možná jsem trochu jako Franc, který vidí zprvu hlavně to pozlátko - no, snad se časem taky posunu někam dál.

23.02.2016 4 z 5


Angelopolis Angelopolis Danielle Trussoni

Četbu druhého dílu této série jsem dlouho odkládala, protože jednička mě tuším před nějakými třemi lety moc nebavila. Byla jsem příjemně překvapená, že se mi Angelopolis vážně líbilo. Mrzí mě, že ještě není vydaný další díl (a nikde jsem nenašla info o tom, jak to s ním vypadá), protože bych velice ráda pokračovala v četbě. Možná díky jedničce mi postavy přišly jako staří známí, o kterých jsem dlouho neslyšela. Nyní jsem ráda, že vím, jaký byl jejich další osud, ale stále chci vědět víc.

23.02.2016 4 z 5


Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Čtyři dohody – Kniha moudrosti starých Toltéků Don Miguel Ruiz (p)

Já nevím, z některými myšlenkami autora souhlasím, ale asi nejsem ve správné životní situaci, abych knihu ocenila jako přelomovou. Nemám pocit, že bych se k ní musela vracet a objevovat skrytá poselství. Spíš je to pro mě jedna z těch knih přečíst --- zapomenout. Asi by bylo pěkné, kdyby lidi nehřešili slovem a nebrali si nic osobně (druhá dvě poselství si už nepamatuji a to jsem knihu dočetla před čtyřmi dny). Nehřeš slovem bych doplnila ještě dohodou nehřeš myšlenkou, protože kdyby se člověk dokázal zbavit nepříjemných, kritických a soudů vynášejících myšlenek, i jemu samotnému by se žilo mnohem svobodněji.

23.02.2016 3 z 5


Vzácná a drahocenná Vzácná a drahocenná Raine Miller

Hledala jsem, co bych si půjčila v knihovně a tuhle sérii měli celou, tak jsem po ní sáhla. Litovala jsem toho asi v polovině hned prvního dílu, ale jelikož vždycky dočítám, dolistovala jsem až do konce čtverky. Nejvíc se mi v knihách líbily ty negativní věci - útoky, nehody, smrti, kterých ale bylo bohužel pomálu. Rychlé řešení každého problému taky nebylo nikterak zajímavé.
Nejvíc mě vytáčelo to, jak se hlavní postavy pořád oslovovaly celým jménem a příjmením, myšlenkové pochody Ethana, nezajímavé rozhovory o ničem, Brynnina práce, která ji baví, ale téměř nic o ní neřekne, a také to, jak několikrát zmínili, že něco není možné ani slovy popsat... od toho snad ale knihy jsou, ne?

31.01.2016 2 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Knihu jsem louskala dost dlouho, což je u mě měřítkem líbivosti. Nemůžu říct, že by byla špatná, ale Oveho jsem přečetla jedním dechem, na rozdíl od autorovy druhé knihy, kde jsem se občas musela do čtení nutit. Nejvíc se mi na ní líbil konec.

17.12.2015 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Měřítkem hodnocení líbivosti knih je pro mě rychlost, s jakou ji přečtu. Do čtení Poslední aristokratky jsem se musela nutit, vracet se k ní se mi příliš nechtělo. Nemůžu říct, že by to byla špatná kniha, ale navzdory množství humorných narážek jsem se nad knihou usmála pouze jednou. Možná mi vadila forma deníkového zápisu, nikdy jsem podobné knihy nevyhledávala, jelikož tento styl nemám ráda.

21.10.2015 3 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Zaujala, to nepochybně. Je napsaná tak čtivě, že jsem si četla dlouho do noci, i když každou chvíli vstávám, abych nakrmila mimčo... než jsem dočetla, vyhrávala tahle kniha i nad potřebou spánku. Strašně jsem se chtěla dostat na konec, abych se dozvěděla, jak to celé skončí. Na konci mě překvapilo, jak dlouhou dobu na Marsu Mark strávil - během čtení jsem si moc nevšímala plynutí času, jelikož se zdálo, že má hlavní hrdina pořád spoustu věcí na práci, takže není prostor na nějaké deprese.

10.10.2015 5 z 5


Žár Žár Maya Banks

Celou sérii jsem četla najednou, takže oceňuji, jak pěkně se jednotlivé příběhy doplňovaly a navazovaly na sebe. Knihy se dobře četly, přičemž nejvíc mě asi zaujal druhý díl díky netypičnosti prostředí, ze kterého pocházela hlavní hrdinka Bethany (navíc se mi moc líbí tohle jméno). Až na občasné opakování slov a množství sexuálních scén to byla příjemná, oddechová četba. Třemi hvězdičkami ale celou sérii hodnotím proto, že mi vadily nerozvinuté zápletky. V každé knize se nějaké našly... v prvním díle např. Gabeova otravná bývalka. Proč ji vůbec zmiňovat, když se jí další děj nijak netýkal? Scéna v knize pak působí pouze jako vata.

10.10.2015 3 z 5


Prokletý milenec Prokletý milenec J. R. Ward (p)

Tuhle sérii prostě můžu. Na každý další díl se těším jako na Ježíška, jakmile je v předprodeji, hned objednávám. Moc se mi líbí, jak autorka zapojuje do děje postavy z předchozích knih. Někdy bych si přála, aby děj směřoval jinam, abychom se mohli podívat za jinými postavami (už několik dílů čekám na Murhdera - fakt doufám, že o něm autorka taky napíše), ale po dočtení jsem většinou spokojená. Tomuhle dílu ubírám hvězdičku za konec, který nebyl tak docela podle mých představ... i když uznávám, že se tam prostě hodil.

05.09.2015 4 z 5


Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Četbu série jsem dlouho odkládala, až jsem ale nakonec podlehla a pustila se do toho. Rozhodně nelituji. Jen jsem se tím připojila k dalším tisícům nedočkavých čtenářů, kteří netrpělivě vyhlížejí další díl, tak Georgi piš, piš, piš.
Jelikož jsem četla všechny knihy najednou, děj mi splývá, nevím, kde se co stalo. Každopádně vím, že pátý díl končil napínavě... už se nemůžu dočkat, až se dozvím víc o Jiných, Dornech i Daenerys. Mou nejoblíbenější postavou byl a pořád jí zůstává Bran, takže doufám, že i o něm šestý díl bude. Martin je jednoznačně velký spisovatel - způsob, jakým dokáže vykreslit postavy, až vám připadají jako skuteční lidé, je fantastický. Pořád jsem se pohybovala od nenávisti k lásce, jak se postupně odkrývaly a měnily jejich charaktery.

05.09.2015 5 z 5


Drsná magie Drsná magie Larry Correia

Correia prostě píše skvěle. Lovci monster se mi líbili o maličko víc, ale rozhodně mám v plánu pořídit si do své domácí knihovničky i celou tuhle sérii. Je to skvělé čtení, když chce člověk zažít pořádnou akční jízdu a určitě se ke knihám tohoto autora po čase vrátím.

09.08.2015 5 z 5


Nádherné vykoupení Nádherné vykoupení Kami Garcia

Celou sérii jsem četla najednou, takže se vyjadřuji souhrnně ke všem dílům. Všechny knihy se dobře četly, sledovat příběh z pohledu chlapce byla osvěžující novinka. Moc se mi líbila postava Ammy a pojetí Onoho světa, se kterým jsme se více seznámili ve čtvrtém dílu. Všechny knihy byly nabité akcí, což jsem ocenila. Na každé stránce se něco dělo, takže jsem pořád chtěla pokračovat v četbě. I když už nepatřím do cílové skupiny čtenářů, tuhle sérii jsem si užila. Mám jen celkem výhrady k jejímu zakončení, které jí v mých očích ubralo pár bodů - čekala jsem větší, pompéznější finále.

09.08.2015 3 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Vynikající série, jak už bylo mnohokrát řečeno. Konečně jsem se do jejího čtení pustila i já a rozhodně nelituji. Viděla jsem první dvě řady seriálu a musím říct, že se předlohy drží pevně. Sem tam jsem se ztrácela v množství postav, ale to je u takto rozsáhlého díla nejspíš normální. Mojí nejoblíbenější postavou už od zhlédnutí seriálu je Daenerys a zůstává jí i po přečtení prvního dílu.

23.04.2015 5 z 5


Na půl cesty do hrobu Na půl cesty do hrobu Jeaniene Frost

Četbu celé série jsem odkládala, dokud nebudu mít doma všechny díly a rozhodně toho nelituji. Teď se můžu po přečtení prvního dílu rovnou vrhnout na druhý a pak další. Zpočátku jsem měla problém s tím, že je kniha psaná v první osobě, což vážně nemám ráda, ale celkem rychle jsem si na to zvykla. Vážně povedená série. Líbilo se mi, že vztahové problémy vycházely spíše ze strany ženské hrdinky, obvykle to bývá obráceně.

11.04.2015 5 z 5


Jak drahé je zdarma? Jak drahé je zdarma? Dan Ariely

Je překvapivé, na co všechno lidé při rozhodování o svých nákupech slyší. Oceňuji, že autor dal dohromady tolik různých výzkumů. Kniha je psaná čtivě.

11.04.2015 4 z 5