mmister mmister komentáře u knih

☰ menu

Kapitalismus a svoboda Kapitalismus a svoboda Milton Friedman

Kniha poprvé vydaná v roce 1962, ale zcela nadčasová. Řekl bych, že více nadčasová než "Svoboda volby", která často mluví o konkrétních věcech z Ameriky té doby, z nichž některé už zastaraly. "Kapitalismus a svoboda" je více teoretická, a tedy platí vlastně stále.

V novém vydání ji Liberální institut navíc doplnil prvními překlady Friedmanových slavných esejů a také přepisem Friedmanových aktivit, když v roce 1997 navštívil Prahu. Čtenář tak může kontrastovat Friedmanovy myšlenky z roku 1962 s těmi o 35 let později, a zjistí, že Friedman je pořád stejně skvělý.

28.10.2023 5 z 5


Ekonomie v jednom viru Ekonomie v jednom viru Ryan Bourne

Skvělá kniha, která ekonomickýma očima rozebírá politickou odpověď na pandemii koronaviru. Jazykem srozumitelným pro laiky ukazuje, kde dělali politici zásadní chyby. Kniha je čtivá a doplněná o české reálie.

28.07.2022 5 z 5


Nejdražší suvenýr Nejdražší suvenýr Petra Jirglová

Chick lit neni úplně moje specialita, ale stejně jako obě Petřiny předchozí knihy jsem i tuhle přečet jednim dechem. Čteno u pivka na pláži, ideální místo pro takovou knihu. Autorka vás umí skvěle vtáhnout do děje realistickym popisem postav a toho, co se jim děje, a to je super.

26.06.2022 5 z 5


Osudná domýšlivost : Omyly socialismu Osudná domýšlivost : Omyly socialismu Friedrich A. Hayek

Poslední kniha F. A. Hayeka je jakousi syntézí jeho předchozích myšlenek, kniha tak není zrovna bohatá na originální myšlenky, avšak jsou zde předloženy v koncentrované podobě. Hayek se zde taky poměrně ostře se pouští do propagátorů socialismu. I z této tenčí knihy jasně ční Hayekův neskutečný intelektuální záběr, bibloiografie je neuvěřitelně dlouhá.

Nové vydání doplnil Liberální institut třemi klíčovými Hayekovými eseji, které tak odteď bude čtenář mít už navždy po ruce.

Knihu by měl mít doma každý intelektuál, ať už Hayekův příznivec nebo kritik.

26.06.2022 5 z 5


Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace Otevřené hranice: Etika a ekonomie migrace Bryan Caplan

Kniha vás provede celým problémem otevřených hranic velmi přehledně. Na začátku ukáže, že svět, ve kterém žijeme, je globální apartheid, ve kterém se lidé v bohatých zemích mají skvěle, ale chudí v zemích třetího světa se mají naprosto mizerně. Poté vysvětlí ekonomické argumenty, které vedou k otevřeným hranicím. V dalších kapitolách se vyrovnává se všemi námitkami vůči imigraci, které jste slyšeli, a s dalšími, které jste ani neslyšeli. Potom představuje tzv. keyhole solutions. A na závěr představuje etické argumenty, které všechny také vedou k otevřeným hranicím.

Kniha je plná vtipných panelů a easter-eggů, nic jiného jsme ostatně od Weinersmithe nemohli očekávat.

Knihu proto nemohu dostatečně vynachválit. Je pro imigrační příznivce i pro imigrační skeptiky. Je plná argumentů a plná vtipů. Od Bryana Caplana a Zacha Weinersmithe jsem nečekal nic jiného než skvělou knihu, ale musím říct, že i přes pozitivní ohlasy na sociálních sítích mě kniha i tak dokázala překvapit tím, jak skvělá je. Nejvyšší čas knihu objednat.

https://libinst.cz/recenze-otevrene-hranice-bryana-caplana/

27.08.2021 5 z 5


Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre Dominika Sakmárová

Kouzelné historky z Taiwanu a Číny (a ze Spiše), odvyprávěné autorkou, která je zvídavá a upřímná, ale zároveň taky milá a laskavá a s velkým vypravěčským talentem.

Kniha je zajímavá jak pro lidi, který chtějí cestovat v "ľahu", tedy z gauče (jak popisuje autorka v jedné historce), tak pro lidi, kteří Čínu nebo Taiwan už sami navštívili.

Historek je opravdu hromada, autorka nám je servíruje v podstatě jako jednohubky, obvykle tak na tři čtyři strany textu. Ideální na krátkou cestu tramvají, u které se můžete zasnít nad historkami z "východu, avšak dalekého".

Dominice přeju spoustu prodejů a těším se na knihy z dalších zemí. :)

22.12.2020 5 z 5


Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost Pokrok: Deset důvodů, proč se těšit na budoucnost Johan Norberg

Domníváte se, že svět jde od desíti k pěti, všechno se zhoršuje a katastrofy jsou za dveřmi? Autor vás v deseti fakty nabitých kapitolách vyvede z omylu a nalije vám optimismus do žil. Co lepšího od knihy chtít?

14.12.2020 5 z 5


Svoboda volby Svoboda volby Milton Friedman

Spousta příkladů z knihy byla těžko přenositelná už v prvním vydání, ono přece jenom je něco jiného USA v roce 1980 a Československo v roce 1992. Tím spíše platí pro USA 1980 a Česko 2020. Avšak ekonomická analýza daných problémů je nadčasová, stejně jako pečlivý pohled manželů Friedmanových.

A historické lekce, např. z Velké hospodářské krize nebo z počátků hospodářské politiky USA jsou samozřejmě platné stále. Stejně tak jako obecné zákony ekonomiky a politiky, které manželé Friedmanovi odhalují.

Kniha je psaná velmi přístupným jazykem, aby jí porozuměla široká veřejnost.

14.12.2020 5 z 5


Socialismus Socialismus Ludwig von Mises

Mises v tomto díle vyvrací jeden argument pro socialismus za druhým, rigorózně a velmi zevrubně. U některých argumentů se domníváte, že jsou nápadem posledních pár let, ale pak čtete tuto sto let starou knihu a vidíte, že Ludwig von Mises už se s nimi dávno vypořádal. Jeho široký intelektuální záběr je dechberoucí.

14.12.2020 5 z 5


Liberalismus Liberalismus Ludwig von Mises

Stručná a jasná obhajoba liberálního řádu. Člověka až překvapí, jak aktuální jsou témata v knize napsaní před téměř sto lety.

14.12.2020 5 z 5


Velká čínská kapitalistická revoluce Velká čínská kapitalistická revoluce Ronald Harry Coase

Jeden z největších ekonomů 20. století Ronald Coase a jeho spoluautor Ning Wang vydali v roce 2012 fascinující knihu, která popisuje přeměnu maoistické Číny do jedné z nejdynamičtějších tržních ekonomik světa během pouhých zhruba třiceti let. "Velká čínská kapitalistická revoluce" jde proti zavedené ortodoxii a proti propagandistickému pojetí hospodářských dějin, jak je razí čínská vláda.

Kniha přináší svědectví o tom, koho v Číně bylo nutné zavřít do vězení, jakým jazykem bylo nutné prodat reformu politbyru, protože v začátcích bylo samozřejmě nemyslitelné mluvit o kapitalismu. Jak říká jeden vtip, Deng měl dvě skupiny poradců: Jedna měla za úkol přicházet s reformními nápady a druhá skupina měla za úkol najít jejich marxistickou interpretaci. A jak Deng skutečně řekl: „Zbohatnout je báječné.“

14.12.2020 5 z 5


Jak jsem potkala Brusel Jak jsem potkala Brusel Kateřina Farná

Excelentní kniha. Ani po téměř šesti letech strávených v Bruselu jsem o tomto městě nevěděl skoro nic. Kniha je nabytá informacemi a výborně zpracovaná. Teď abych jel do Bruselu znova!

12.12.2020 5 z 5


Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Petra Jirglová

Velmi příjemné a zábavné čtení. Autorka je přidrzlá a přisprostlá, což je plus, protože nudných cestopisů si každý může koupit dvanáct do tuctu. Autorka je ale taky sympatická a velmi vtipná, nejednou se vám stane, že u jejích příběhů vyprsknete smíchy.

Při čtení máte chuť odletět do Dubaje, do Melbourne nebo do Moskvy a prožít si tam bláznivých a bezstarostných pár dní přesně tak, jak je autorka popisuje. Do vánoční zimy ideální kniha.

01.11.2019 5 z 5