MMacicekk MMacicekk komentáře u knih

☰ menu

Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Tento historický román sice nevyniká akčností a krvavými scénami, přesto vás zaujme svou čtivostí, střídáním kapitol, ve kterých se prolíná minulost a přítomnost, napětím, zajímavými scénami i závěrečnou gradací s velkolepým odhalením.

19.04.2024 5 z 5


Město strachu Město strachu Alexander Gordon Smith

Zatím nejslabší díl série, u kterého jsem se trápila skoro až do konce. Závěr mě strhnul, ale to je bohužel vše. Jsem zvědavá, jak celá série nakonec dopadne.

28.02.2024 3 z 5


To přichází děsy To přichází děsy Aleš Novotný

Moje pátá přečtená kniha od tohoto mladého nadějného autora. Po hodně drsném prologu se odvíjí velmi čtivý příběh odehrávající se ve více časových rovinách. Tato kniha je hodně podobná předchozí knize Já, smrt, a to jak z hlediska většího množství postav, tak i problémy, s nimiž se postavy potýkají. Zpočátku je těžké udržet pozornost a vyznat se v postavách, ale čím víc stránek budete mít přečtených, tím bude orientace snazší. Postupně budou jednotlivé střípky do sebe zapadat a bude se vám odhalovat temný příběh, který má kořeny v minulosti.

Jediné, co mi vadilo, bylo velké množství vražd a nešťastných úmrtí, což mi nepřišlo moc reálné. Navíc některé události nebyly vůbec vysvětleny, což je škoda. I přesto však mohu tuto knihu doporučit. Pokud vás autorovy knihy baví, s touto opět nešlápnete vedle.

12.02.2024 4 z 5


Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Druhý díl skvělé švédské detektivky odehrávající se na slunném venkově, jejíž příběh poklidně plyne a užijí si ji především milovníci stylu Agathy Christie. Tentokrát autoři zasvětí čtenáře do obchodů se starožitnostmi a mezi sběratele. Hlavní vyšetřovatel Peter Vinston je sympaťák a humor mu není cizí. Případ se více komplikuje a zamotává, na povrch vyplouvají dávná tajemství a závěrečnou třešničkou je odhalení ve stylu Hercula Poirota. Někde jsem četla, že se jedná o závěrečný díl a přála bych si, aby to nebyla pravda.

12.02.2024 5 z 5


Temná tajemství Temná tajemství Hans Rosenfeldt (p)

První díl série byl takovým lepším průměrem. Jednalo se o poctivou švédskou detektivku se zajímavým případem i překvapivým rozuzlením. Hlavní postava Sebastiana jakožto psychologa mi bohužel moc nesedla, ale další díly určitě zkusím.

28.12.2023 4 z 5


Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače Pět životů: Neznámé příběhy obětí Jacka Rozparovače Hallie Rubenhold

Klobouk dolů. Autorka musela nastudovat opravdu velké množství literatury, aby mohl vzniknout tento skvost. Můj obdiv má také v tom, že nastudovala historické souvislosti té doby, běžné zvyky rodin s dětmi, obstarávání obživy, pracovní příležitosti, rodinné vztahy obětí aj. Každé jednotlivé oběti se věnovala opravdu důkladně a na základě dostupných informací zhmotnila postavy z masa a kostí. Život v Londýně v druhé polovině 19. století byl setsakra těžký, o čemž jsem nějaké povědomí měla, ale že až tak moc, to jsem netušila. Do všech pěti příběhů jsem se ponořila velmi hluboko, ale nejvíc mě zaujal příběh Annie. Byl skvěle sepsaný a sestavený. Její osud mě zasáhl asi nejvíc.

Na začátku příběhu u každé postavy jsem přemýšlela, co se zvrtlo, že nakonec všechny skončily tak hrůzně zavražděné uprostřed noci v londýnské ulici (vyjma poslední oběti). Jednu věc však společnou měly. Nechci prozrazovat, protože právě v případě Annie mohl její životní příběh skončit docela jinak. I když její osud byl předem předurčen, tajně jsem doufala v opak.

Nečekejte žádná fakta o Jacku Rozparovači, o něm ta kniha vůbec není. Nečekejte ani podrobné líčení samotných vražd či jejich vyšetřování. Autorka se sice snažila zmapovat poslední hodiny jejich života, avšak smrtí jejich příběhy končí.

03.11.2023 5 z 5


Fantom z Blackwoodu Fantom z Blackwoodu Darcy Coates

(SPOILER) Fantom z Blackwoodu byl rozhodně nejslabším dílem z mnou dosavadně přečtených dílů série. Trápila jsem se u celé knihy. Vystupuje zde nesympatická dvojice postav. Mara je dcerou spiritistů a v dětství byla přítomna mnoha seancí, k nimž má nedůvěru a v nadpřirozeno nevěří, protože je přesvědčena o tom, že se jedná o jeden velký podvod. Druhou postavou je Mařin přítel Neil, který je ztělesněním všech pozitivních vlastností, až to hezké není. Už dlouho jsem se v knize nesetkala s tak nevěrohodnými a černobílými postavami.
Strašidelný dům, ve kterém se příběh odehrává, nejen, že nenahání hrůzu, ale nevyděsí vás ani nadpřirozené úkazy, jimiž je obestřen. Celému příběhu chyběla „duše“ a scházel mu náboj, kterým by vás připoutal ke stránkám. Jednalo se o průměrný příběh s průměrnými postavami a dějem. Jediným zpestřením byly ilustrace, které se dle mého názoru do knihy tohoto typu hodily. Autorka nepřekvapila žádnými zvraty ani překvapivými událostmi. O závěru a o tom, jak vše nakonec dopadlo, se nemusím ani zmiňovat. Každému čtenáři této autorky to musí být jasné už od prvních stránek. Zklamání.

13.10.2023 3 z 5


Dopisy od Sisi – Dosud nezveřejněná korespondence císařovny Dopisy od Sisi – Dosud nezveřejněná korespondence císařovny Alžběta Bavorská

Z knihy jsem nadšená a přečetla ji jedním dechem. Nemusíte se vůbec bát, že se budete ztrácet v postavách či rodinných vazbách. Autorka vše popisuje a vysvětluje více než srozumitelně a knihu si užijete i přes případné bližší neznalosti historických souvislostí. Rozhodně si tuto útlou, ale obsahově bohatou knihu nenechte ujít. Doporučuji všem milovníkům historie.

13.10.2023 5 z 5


Můj drahý manžel Můj drahý manžel Kimberly Belle

Děj se odehraje prakticky během jednoho odpoledne a úderem sedmé hodiny večerní má vše skončit, a to jak pro únosce, tak pro rukojmí.
Příběh se velmi rychle posouvá kupředu a často dochází k velmi napjatým situacím. V poslední třetině napětí vrcholí a děj parádně graduje. Zápletka byla velmi promyšlená a skvěle zpracovaná. Nebude vám ani vadit, když vám motiv únosce docvakne ještě o chlup dříve, než vám ho prozradí autorka. Samotný závěr, jakým se příběh uzavře, však nebudete čekat ani náhodou.

14.09.2023 4 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Příběh začíná velmi slibně. V hlavě se vám budou rodit různé scénáře, jak děj může pokračovat, ale myslím si, že čtenáři, kteří mají už v rámci žánru načteno, nebudou mnoho překvapeni. S podobným námětem jsem se totiž nesetkala poprvé. Děj je však napsán velmi čtivě a nutí vás pokračovat dál a dál. Kniha se opravdu těžko odkládá. V polovině však můžete nabýt dojmu, že se děj nikam neposouvá a stále se točí v kruhu. Pak se však změní vypravěč a celá pointa knihy bude odkryta. Přiznám se, že z vývoje a odhalení pointy jsem byla mírně zklamaná. Další stránky nic nového nepřinesly, jen konec vás nejspíš překvapí.

13.09.2023 4 z 5


Jeho a její Jeho a její Alice Feeney

Už dlouho se mi nestalo, abych četla takhle brilantně zamotaný psychothriller, ve kterém vás autorka vodí za nos takovým stylem, že pomalu nevěříte ani sami sobě. Autorkou pomalu ale především promyšleně odkrývané střípky vás pokaždé překvapí a zůstane vám nad nimi rozum stát, že vám to nedošlo dříve!

Po úvodní třetině, po jejíž přečtení budete uvažovat, co vás na dalších dvou set stranách ještě čeká, se děj mnohem více zamotá a už vás ze svých spárů nepustí. Podezřelí jsou úplně všichni a každou chvíli budete podezírat někoho jiného. Pokud milujete podobné typy knih, budete při jejím čtení chrochtat blahem stejně jako já. Ke konci vás čeká překvapivé odhalení a samotný závěr vám vyrazí dech.

26.08.2023 5 z 5


Když přišlo zlo Když přišlo zlo Ivar Leon Menger

Tento autorův debut vás velmi mile překvapí. Svižný, rychle ubíhající děj vás nenechá vydechnout. Zpočátku tápete nad příběhem, není vám nic jasné a nevíte komu ani čemu věřit. Atmosféra s každou další stránkou houstne a napětí stoupá.

Postavy autor vykreslil velmi dobře. Hlavním tahounem příběhu je Juno, jíž autor nechal i přes její přirozenou zvědavost určitou dávku naivity, která dodává příběhu na autenticitě a reálnosti. Juno nepoznala nikdy jiný život než ten na ostrově a nesetkala se s žádnými moderními výdobytky doby. Občas jí vyskakují útržky vzpomínek, které nemůže nikam zařadit. Po velkém odhalení se její život ocitá v nebezpečí.

Nerada bych blíže prozrazovala více detailů, abych případné budoucí čtenáře nepřipravila o překvapení. Kupodivu i anotace je dobře napsaná a neprozrazuje zbytečně mnoho. Tím je čtení zajímavější a napínavější, protože nevíte, kde se skrývá pravda.

09.08.2023 4 z 5


Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Druhý díl si drží laťku stejně vysoko jako první díl Doručovatelky. Čtivá detektivka se zajímavou zápletkou, ve které autor prolije příliš mnoho krve a některé drastičtější scény mohou odradit citlivější čtenáře. Zápletka působí lehce neuvěřitelně, ale autor splnil vše, co od podobného typu příběhu očekávám. Nevadil mi ani snadno odhalitelný pachatel. Hlavní hrdina šéfinspektor Robert Kett je sympaťák a jeho tři dcery pěkná kvítka, takže o zábavu a vtipné scény není nouze. Vedlejší postavy si rovněž oblíbíte. Výtku mám však k české obálce, která se mi vůbec nelíbí a více mi k příběhu a celkové atmosféře pasuje ta originální. Na závěr musím vytknout (!) rozdílnou velikost knih ve stejné sérii. Opravdu nerozumím tomu, jak se to může v dnešní době vůbec stát. Kvůli tomu si nepořizuji ani Tři malá prasátka, což je třetím dílem série, protože mě to docela vytočilo.

28.06.2023 4 z 5


Ozvěny minulosti Ozvěny minulosti Gregg Olsen

Kniha není moc obsáhlá a děj svižně ubíhá. Autor zvolil vyprávění hlavní hrdinky v první osobě, což vždy ráda uvítám a mám z knihy lepší požitek. Příběh je prošpikován zajímavými událostmi a drží si vaši pozornost. Minulost hrdinky je také velmi překvapivá a ani mi nevadilo obvyklé klišé v podobě traumatizující minulosti, jehož vyvrcholení vás může šokovat.

Ovšem na druhou stranu mám i pár výtek. Na to, že je příběh vyprávěn v první osobě, neponořila jsem se do mysli hlavní hrdinky nijak hluboko a bohužel jsem se s ní vůbec neztotožnila. Vše působilo velmi povrchně a zároveň zmateně, především přeskakování v různých scénách. Myšlenkové pochody hlavní hrdinky nekorespondovaly s dějem, tak jak jsem zvyklá, a rušilo mě to od čtení. Události na sebe moc logicky nenavazovaly, což bylo ke škodě příběhu. Očekávám od knihy větší propracovanost, a i když vítám nižší počet stran, vím, že to bývá většinou na úkor kvality příběhu. Závěr byl docela překvapivý a samotný konec nalákal na pokračování. Otázkou zůstává, jestli budu v sérii pokračovat.

27.06.2023 3 z 5


Ďáblova cesta Ďáblova cesta Robert Bryndza

Autor má svůj specifický styl, děj svižně plyne s určitou přímočarostí a nezaobírá se zbytečnou omáčkou okolo. Vyvaruje se překombinovanosti zápletky a její zbytečné komplikovanosti. Bohužel tentokrát autor sklouzl k velké předvídatelnosti, která čtenáře ochudila o moment překvapení. Od poloviny je víceméně jasné, kudy se příběh bude ubírat a další strany to jen potvrzují.
I přesto si autor pořád drží svou úroveň a styl a budu se těšit na jeho další případy s Kate a Tristanem.

26.05.2023 4 z 5


Podivný počátek Podivný počátek Deanna Raybourn

Kniha Podivný počátek v sobě skrývá dobrodružný příběh s detektivní zápletkou a špetkou romantiky, která zaujme především čtenářky. Od prvních stránek budete fandit na tehdejší dobu pokrokové Veronice, která na nebezpečné situace používá důvtip a svůj osobní šarm.
Kniha se četla téměř sama, některé scény byly však zbytečně zdlouhavé a odváděly pozornost od hlavní zápletky. Počítejte sice s lehčí předvídatelností, ale za to se připravte na parádní humor, který je protkán celým dějem.

26.05.2023 4 z 5


Prokletí hrobky Prokletí hrobky Gill Paul

Autorka napsala velmi barvitý dobrodružný příběh opředený tajemstvím s lehkou dávkou romantiky. Lásku, kterou prožívá Eve a Brograve po celý život, autorka popsala s citem a velmi uvěřitelně. Kniha se od prvních stránek čte sama a i přesto, že se nejedná o žánr, který bych vyhledávala, přečetla jsem ji jedním dechem. Tajemství ukrytá v příběhu vyplouvají na povrch a vy s napětím otáčíte stránku za stránkou. Životní příběh velké lásky odehrávající se na pozadí největších archeologických objevů tehdejší doby završí dojemný závěr, který vás překvapí. Autorka má skvělý vypravěčský talent a já se s nadšením brzy pustím do její další knihy Jackie a Maria.

24.05.2023 5 z 5


Až na kost Až na kost Ellison Cooper

S touto autorkou jsem si nějak nesedla. Poslední dobou už mě totiž nebaví thrillery, ve kterých se snaží autoři přijít s originálními vraždami, kdy pachatelé vraždí podle vzorců čerpajících z historie a k tomu dostáváme zároveň (a velmi nenápadně) přednášku o daném historickém období. V závěru pak nechybí překombinovanost a celková neuvěřitelnost.

12.05.2023 3 z 5


Smrt před úsvitem Smrt před úsvitem Robert R. McCammon

Smrt před úsvitem je knihou mnoha prolínajících se žánrů. Nechybí v ní prvky fantasy, hororu, některé scény jsou napínavé a mysteriózní, některé spíše pohádkové. Radostná témata střídají ta vážná, život střídá smrt, napětí naopak poklidné plynutí. Autor napsal knihu s obrovským přesahem, mnohovrstevnatý příběh, který vás i přes delší kapitoly vtáhne a nepustí. Celou knihou vás provází detektivní linka související s vraždou muže, kterou budete rozplétat spolu s hlavním hrdinou.

12.05.2023 5 z 5


Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Tak mám také přečteno a musím říct, že mě to bavilo. Jasně, není to žádná složitá literatura, ale jako detektivka u mě obstála. V komentářích čtu, že dcery šéfinspektora Ketta byly otravné, ale já mám opačný názor. Bylo to osvěžující a takové ze života. Vtipné scény (a že jich bylo - a nejen s dětmi) vyvažovaly ty vážné a dohromady to fungovalo skvěle. Zápletka byla promyšlená a konec mě překvapil. Dočkáte se i napínavých a nervydrásajících scén a dokonce si autor připravil jednou zápletkou půdu pro další díly. Těším se a rozhodně si je nenechám ujít.

11.05.2023 4 z 5