MM1979 MM1979 komentáře u knih

☰ menu

Rok Havrana Rok Havrana Vladimír Šlechta

Jednou větou xenofobní blbost! A když pominu nesmyslnost, tak se to i špatně četlo. Česká republika proměnila v džungli, kde žijí elfové a skřeti – to by nebylo ještě tak špatné. Úsměvné je, že občany ČR terorizují Arabové a Afričani… Zatímco zbytek Evropy zůstal takový, jaký ho známe dnes, tak právě nás zavalila vlna imigrantů jak z Afriky, tak z arabského světa. Zrovna naší kotlinu, kde máme složitý jazyk, mále území, nic moc sociální systém a hlavně xenofobní obyvatelstvo, tak zrovna nás zaplavili všichni migranti světa a po chvilce samozřejmě začali bojovat proti místním, protože smysl jejich života je neutéct ze země kde je válečný konflikt, ale chtějí přijet k nám aby se tu odpálili .-) Jak kdyby byla kniha psána na objednávku Okamury či Zemana! Přesně jejich světem nás autor straší :-) Za mě brak jak po literární stránce, tak politické. Jediné, co mě mrzí je, že i do fantasy se snaží autoři cpát politiku. A recenzent to označí za zajímavý počin. Úchylný možná, zajímavý určitě ne. Vyhněte se tomu velkým obloukem, ocení jen zapálení fanoušci SPD .-)

28.01.2019


V týlu nepřítele V týlu nepřítele Dmitrij Nikolajevič Medvěděv

Má to být skutečný příběh sovětských partyzánů (1942-1944) za druhé světové války v Rovenském kraji. Je to už dlouho co jsem to četl, jako kluk, ale pamatuji si, že soudruh partyzán tam byl takový superman (Chuck Norris a MacGyver v jedné osobě) a i když to bylo prošpikované ruskou propagandou, která byla do očí bijící a až úsměvná i pro kluka, co se o politiku nezajímal, tak si vzpomínám, že mě to i bavilo…

27.01.2019


Guinnessova kniha rekordů Guinnessova kniha rekordů Alan Russell

Kniha, kterou zná každý… Málo kdo ji četl, ale každý jí zná! Takové knihy jsou v literatuře dvě - tato a Bible ????

27.01.2019 5 z 5


Děti času Děti času Adrian Tchaikovsky (p)

WOW, to byla jízda – tedy let! :-) Tento sci-fi román z naší postapokalyptické doby je uchopen velmi originálně. Nechtěl bych možnému čtenáři zkazit zážitek naznačováním a prozrazením dějové linky, tak se omezím na strohé konstatování, že je to dobrý román, který je psán chronologicky z dvou pohledů. Tyto pohledy se střídají a provází nás časem. Nejdříve se mi více líbil ten lidský „přirozený“ pohled, ale časem jsem ocenil pohled druhý .-) Zajímavý příběh plný napětí, zvratů, „lásky“ a i poučení. Knihu mohu s klidným svědomím doporučit, a kdo projede prvních 100 stran už knihu neodloží… Dlouho jsem nedal plný počet hvězd s tak dobrým pocitem.

27.01.2019 5 z 5


Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Velice zábavný příběh. Trochu něco jiného než autorovi detektivní klasiky, ale ne horšího možná dokonce lepšího a velice zábavného, zhltl jsem to jedním dechem.

26.01.2019 5 z 5


Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Dlouho jsme se tak nenasmál, je to opravdu velice vtipné, ani si nepamatuji, kdy jsem se začal při čtení knihy hlasitě smát, jako v tomto případě, kdo tu zmiňuje Hitlerovu propagandu, tak to buď nečetl, nebo nepochopil - je to satira, zesměšňující jeho ulítlé názory a jeho oprávněné myšlenky s dob minulých vtipně usadí do kontextu současnosti, za mě palec nahoru - bojím se, že film nemůže dosáhnout kvalit knihy! .-)

26.01.2019 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Zábavné, čtivé, takový Forrest Gump (za život všude byl, všechny potkal, vše ovlivnil). Velké zklamání byl film, který má dokonce pozměněné postavy a děj... Je jasné, že do filmu nejde vložit vše co je v knize, ale tohle byl tedy velký faul. Kniha super - film nic moc.

26.01.2019


Pyramidy Pyramidy Terry Pratchett

Za mě nejlepší Pratchett, rozhodně nejvtipnější - perfektní zasazení do starověkého Egypta. Pyramidy a Stráže, tím by měl každý začít a pak si Zeměplochu musí zamilovat.

26.01.2019 5 z 5


Stráže! Stráže! Stráže! Stráže! Terry Pratchett

Velice povedená taškařice, úsek kdy se strážník snaží dosáhnout šance jedna ku miliónu je legendární. Tohle by mělo byt povinné čtení pro každého policistu, strážníka a Pratchett by měl za tohle dílo veleben ve Valhale spisovatelů! Tohle a Pyramidy to je to nej z pera autora!

26.01.2019 5 z 5


Asfalt Asfalt Štěpán Kopřiva

Tak na tuhle knihu jsem se hodně těšil, když jsem si ji vyzvedl v Luxoru, tak jsem se jí celo cestu domu kochal, ale tím moje radost z nákupu skončila. Možná to bylo tím, že jsem se na to až moc těšil - vyděl jsem to v poličce několika přátel, tak jsem si myslel, že to bude dobré, ale mě to fakt nebavilo a dočetl jsem to s velkým utrpením… Ani se mi to nepodařilo prodat v bazaru za 149 ,-

26.01.2019 1 z 5


Svobodnej národ Svobodnej národ Terry Pratchett

Tak Tonička Bolavá mě osobně nechytla. Asi to bude tím, že na Zeměploše miluji příběhy o univerzitě a jejich obyvatelích a městské hlídce, ale čarodějky mě prostě k srdci nepřirostly. Každopádně jsem přečetl Svobodnej národ a Klobouk s oblohou a do Zimoděje jsem se už ani nepustil... Dokonce jsem teď tyto dvě knihy dal na sbazar abych si udělal místo na nové knihy. Ne všechno od Pratchetta musí sednout všem, to je jasné, ale mě osobně se líbilo vše - až na Toničku.

26.01.2019 3 z 5


Obléknu si půlnoc Obléknu si půlnoc Terry Pratchett

Je či není Obléknu si půlnoc součástí série Úžasná zeměplocha? Aby někdo nepodlehl mystifikaci vydavatelů a neuvěřil jim, že úžasná zeměplocha je série 41 knih (včetně jedné o Toničce, co u nás ještě nevyšla) .-) Sice vyšlo více jak 40 knih z prostředí Zeměplochy, ale v sérii úžasná Zeměplocha je knih 35. A Svobodnej národ, Klobouk s oblohou, Zimoděj a Obléknu si půlnoc včetně úžasný Mauric jsou pouhé příběhy ze Zeměplochy (je to většinou i na přebalu) a nejsou součástí série Úžasná Zeměplocha. Pak byste tam mohli počítat i ostatní tituly Zeměplochy jako je Věda na zeměploše (Darwinovy hodinky a Koule), Průvodce po zeměploše či Výtvarné umění Zeměplochy a to nikdo nedělá ani největší fanoušci a vydavatelé… jde o to, že ne vše, co má nálepku Zeměplocha (zmiňuje se o ploše či se na ní odehrává) je součástí úžasné série Úžasné zeměplochy :-) Jinak samozřejmě je to jen akademické pojednání o pojetí série spíše pro fanoušky. Ostatním může být úplně jedno, zda kniha je ze série či není, prostě se líbí, anebo nelíbí.

26.01.2019 3 z 5


Dračí Doupě II Dračí Doupě II kolektiv autorů

DRD II je zas úlet druhým směrem! Jak DRD+ mělo pravidlo na všechno a vše se vypočítávalo a přepočítávalo, tak II nemá určeno nic a vše se vymýšlí a dovozuje. Nejhorší jsou případné souboje přímo mezi postavami hráčů, když nejsou pevná pravidla, tak je prostor pro hádky a rozepře. Nevím, zda je to tím, že jsem už odrostl a ztratil z dosahu partu svých spolubojovníků, ale DRD+ a DRD II se mi zdá horší než klasické Dračí doupě. A je to jen můj názor, ale zda se mi, že jen těží ze značky a snazší se vyrazit prachy z fanoušků, protože klasické DRD 1.6 je za 20 let perfektně vyvážené a za ty dlouhá léta vyladěné do detailů a není důvod hledat nové pravidla a přístupy k postavám. Jedna hvězda a vlastnictví jen z nostalgie nad původním počinem.

26.01.2019 1 z 5


Dračí doupě Plus: Příručka pro hráče Dračí doupě Plus: Příručka pro hráče kolektiv autorů

DRD+ neuvěřitelně zbytečně složitá pravidla a principy. Člověk by se měl u hry na hrdiny bavit a ne sedět s kalkulačkou a pomocnými výpočty u počítače :-) Nevím, zda je to tím, že jsem už odrostl a ztratil z dosahu partu svých spolubojovníků, ale DRD+ a DRD II se mi zdá horší než klasické Dračí doupě. A je to jen můj názor, ale zda se mi, že jen těží ze značky a snazší se vyrazit prachy z fanoušků, protože klasické DRD 1.6 je za 20 let perfektně vyvážené a za ty dlouhá léta vyladěné do detailů a není důvod hledat nové pravidla a přístupy k postavám. Jedna hvězda a vlastnictví jen z nostalgie nad původním počinem.

26.01.2019 1 z 5


Královna smrti Královna smrti Miroslav Žamboch

Jsem fanouškem sci-fi, ale tohle bylo na mě moc bláznivé a druhý díl byl dle mého ještě horší něž první... Nemohu doporučit, za mě škoda peněz :-(

26.01.2019 odpad!


Smrt zrozená v Praze Smrt zrozená v Praze Miroslav Žamboch

Jsem fanouškem sci-fi, ale tohle bylo na mě moc bláznivé... První díl ještě šel, ale druhý byl úmorný - hodnotím jako celek. Nemohu doporučit, za mě škoda peněz :-( Přirovnal bych to k Asfalt - Štěpán Kopřiva.

26.01.2019 1 z 5


Pod parou Pod parou Terry Pratchett

Tak i když je to úplná svatokrádež, tak musím konstatovat, že jsem se nebavil (určitě ne tak, jak sem čekal), buď už byla znát nemoc autora, nebo to někdo musel psát za něj... I když ne každému se musí líbit vše, tak tohle měla být plnohodnotná Úžasná Zeměplocha s Drahošem a Elániem, ale bylo to stejně slabé - jiné jako příběhy ze Zeměplochy nebo pro mě jako díly s čarodějkami.. Jak napsal jeden recenzent: „Pod parou se chová jako skutečná parní lokomotiva. Rozjíždí se pomalu, při brzdění hlasitě skřípe.“ Já bych dodal Ta jízda… Ta nestojí za to! Nechám si to v knihovně jen z úcty k autorovi a jako poslední 35 díl úžasné zeměplochy, abych nerušil celistvost série.

26.01.2019 3 z 5


Korán Korán neznámý - neuveden

Tuto knihu jsem nedočetl a ani jsem si ji nepořídil do knihovny (na rozdíl od Bible, kterou vlastním a mám ji strčenou v knihovně mezi sci-fi a fantasy). Jakékoliv náboženství v dnešní době se mi zdá směšné… Ať je to „mírumilovný“ křesťan nebo „sebevražedný“ islámista. Pro mě to je prašť, jak uhoď – pouhý unik od reality, slabošství a projev zoufalství s přáním někam patřit, být součástí něčeho většího, v jehož jménu konám to, či nekonám tamto. A ty jednotlivci by mi ani tak nevadili jako ty organizace a představitelé, co zastupují jejich falešné bohy na zemi. Pupkouni v hábitech, co sami nevěří a mají to jen jako klasické zaměstnání. Dříve jsem tak vyhrazený nebyl, ale dnes je člověk obklopen církevními restitucemi a sebevražednými atentátníky a buď začne věřit, že je to boží plán nebo je musí „jen“ nenávidět. Ani nevím které z náboženství má nejvíce krve na svých ruchách, ve jménu které víry bylo povražděno více lidí? Možná nějaký statistický sborník zavražděných lidi dle počtu a náboženství by byla hodnotnější kniha než tato. A jak je to opravdu s Bohem? Odpovědi najdeš ve filmu P.K. ! :-)

26.01.2019 odpad!


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Tak to byla opravdu bomba! Takto jsem se dlouho nezasmál! Můžu jen doporučit. Nikdy by mě nenapadlo, že se budu tak moc bavit u knihy z roku 1963! Přečteno (zlhtáno) za dva dny (větší důkaz spokojenosti neexistuje :-)). P. S. Pozor: Film je oproti knize vyloženě sračka!!!

26.01.2019 5 z 5


Dlouhý den Valhaly Dlouhý den Valhaly Frank N. Skipper (p)

Tak za mě velké, ale opravdu velké rozčarování a zklamaní! Knihu jsem koupil na základě recenzí a mé záliby ve fantasy a sci-fi. Mělo to být něco výjimečného, ale byl jsem znechucen a cítím se podveden. První díl fakt děs a úplné utrpení. Mnoho postav, velmi zmatený děj, u nesmyslů si autor pomáhání časovým skokem a zdvojením jak postav, tak i předmětů. Úchylné laciné sexuální scény (například když hlavní hrdinka - valkýra honí penis drakovi, aby mohla v kovárně zakalit meč jeho semenem, ten meč ková jeho matka a její sestra honí druhého bratra, nebo když ta samá ukousne a ukradne pilotovi penis, aby se s nim mohla uspokojovat - fakt jak v béčkovém pornu pro uchyláky z 80 let) a hlavně dlouhé nudné a zbytečné pasáže. Zajímalo mě, proč to vydavatel přivedl na svět.

26.01.2019 odpad!