Mlha Mlha komentáře u knih

☰ menu

Terror Terror Dan Simmons

Skvělé! Kdo má rád příběhy ze severu a četl někdy Curwooda nebo Kutíka nemůže být zklamaný. Výborně popsaný život námořníků uprostřed věčné zimy. A k tomu Simmons přidal svůj temný příběh. Nepředstavitelné podmínky pro život. Vynikající atmosféra. Ještě jednou - skvělé!

02.04.2019 5 z 5


Odvrácená strana konce Odvrácená strana konce Michael Connelly

Skvělé! Po všech těch nepravděpodobných zločinech, které jsou nám v poslední době předkládány jako bestselery, kdy se spisovatelé navzájem předhánějí, kdo vymyslí bizardnější zločin a pomatenějšího vraha, je setkání s Connellyho detektivem Harry Boschem jako doušek čisté pramenité vody. Parádně napsaná detektivka, kde nic nechybí, nic nepřebývá. Nevyšetřuje se tady na základě náhody, ale poctivou prací, logickým myšlením a zkušenostmi.

04.01.2019 5 z 5


Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Výborný!!! Na základě některých komentářů jsem byl vůči této knize poněkud skeptický, ale musím ríct, že Crouch napsal vynikající knížku se skvělým nápadem. Jeho styl je navíc tak pohlcující, že se nedá přestat číst. Jedna z nejlepších knih, co jsem letos četl.

23.08.2017 5 z 5


Nikam Nikam Dalibor Vácha

Tak tohle je teda pecka! Vynikající kniha, která v tomhle žánru překonává většinu zahraniční produkce. Žádní nesmrtelní, a vždy si vědící rady hrdinové, kteří jakoby náhodou zrovna mají všechny potřebné znalosti, jak se zachovat a kde co najít. U Váchy jsou to obyčejní lidé v mezních situacích, bezradní, opuštění, snažící se hlavně přežít. Zasazení románu do Českých Budějovic dělá celou knihu mnohem realističtější, hlavně pro ty, co Budějce znají. Smekám Dalibore, nejraději bych četl dál, ale zároveň si uvědomuji, že další pokračování by celému příběhu mohlo uškodit. Doufám, že se potkáme u dalších knih a držím palce, aby se povedly stejně jako tahle.

03.01.2017 5 z 5


Nepokojná léta: Historie třicetileté války Nepokojná léta: Historie třicetileté války Peter Englund

Ta knížka je neuvěřitelná. Naučnou literaturu téměř nečtu, ale tahle kniha je skvělá. Čte se to dlouho, ale je to tak nadupaný vědomostma a zajímavostma, že jsem z toho bylu vytržení. Neustále jsem měl chuť ty věci někomu sdělovat, až jsem s tím lezl doma všem na nervy. Jenže to si prostě nemůžete pomoct.

25.05.2015 5 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Už dlouho jsem se takhle nepobavil. Kdo má rád ranou Kulhánkovo tvorbu, neměl by být zklamán. Nevím, co tady někteří proti Fandovi Kotletojc mají, ale já, ač jsem ke knize přistupoval s jistým despektem, jsem byl spokojen, hodně. Naopak poslední Kulhánkovi knihy pro mě byly zklamáním. Takže tohle je návrat ke staré, dobré, nekomplikované akci a spoustě výborných hlášek. A navíc, Fanda je taky Bohemák!!! Už se těším na rok 2018, až spláchnem ten Arsenál.

16.02.2015 5 z 5


Bubble Bubble Anders de la Motte

Tak zase nářez, jak v předchozích dvou dílech! Možná malinko překombinovaný, ale to bude asi spíš můj problém. Příběh se řítí knihou, tak jak jsme u Anderse zvyklí a nenechá vás chvíli vydechnout. HP nám vyrostl, dospěl a už to není takový naivní a sebestředný pako, jak v prvním díle. Komu se líbily předchozí dva díly, nebude zklamaný. Jen mi vadí ta doba mezi vydáním jednotlivých dílů. Při některých odkazech na první díl jsem se trochu nechytal, protože jsem si nemohl vzpomenout, o co tehdy vlastně šlo.

04.06.2014 5 z 5


Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

Divný název, hnusná obálka, ale nenechte se odradit. Pod tím vším se skrývá zajímavý a napínavý příběh, který vás protáhne velkou částí Evropy 11. století. Stojí to za přečtení.

04.06.2014 5 z 5


Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Příběh, který zaujme především ty, kteří něco podobného v 80. a 90. letech zažívali. Hájíček tehdejší dobu zachycuje tak věrně, že se známé pocity vynořují stejně samozřejmě, jako by to bylo včera. Jen více takových knih pane Hájíčku. Díky.

04.06.2014 5 z 5


Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Selské baroko je mnohem lyričtější než později vydaná Rybí krev. Přesto se čte také velmi dobře. Příběh pomalu plyne, ale jeho proud je tak silný, že se z něj budete jen těžko dostávat. I když se zdánlivě nic neděje, Hájíčkův styl vás drží nad hladinou a nutí vás prožívat pocity hlavního hrdiny, jako by byly vaše. Po prvních stránkách jsem nečekal, že mě to tak chytne. A chytlo.

04.06.2014 4 z 5


Ve stínu mafie Ve stínu mafie Jozef Karika

Výborný příběh protknutý zajímavými myšlenkami. Mít víc času, přečtu to na jeden zátah. Takhle jsem šetřil každou volnou chvilku, protože příběh frčí, jak splašený kůň. Je vidět, že Jožo Karika si nedělá iluze o nikom a o ničem v politických kruzích. Do Ružomberoka jsem jezdil vždycky rád, teď abych se tam pomalu bál, když už jsem nakoukl pod Karikovu pokličku.

04.06.2014 5 z 5


Každá sedmá vlna Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Bavilo mě to stejně jako první díl. Nemám co tomu vytknout. Krásný příběh.

17.01.2014 5 z 5


Jumaroro Jumaroro Sylva Lauerová

Pro mě zklamání. Na základě zdejších komentářů jsem očekával něco opravdu zajímavého. První půlka knihy se ještě docela dá, v druhé části mi přijde hlavní hrdinka úplně nablblá. Její vnitřní komentáře mi připadaly naprosto zbytečné, zvlášť va chvílích, kdy i průměrně zdatný čtenář chápe, že se tady jedná o něco úplně jiného než, kdo s kým v tomhle campu spí. Knihu jsem v průběhu čtení několikrát odložil a četl něco jiného. Nakonec jsem se dokopal k tomu jí dočíst a bohužel ani konec můj dojem z knihy nenapravil.

17.01.2014 2 z 5


Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Torey L. Hayden (p)

Torey L. Hayden je obdivuhodná učitelka, škoda že takových je u nás málo. Její neuvěřitelná trpělivost a schopnost chápání dětské psychiky i v situacích, kdy by většina z nás už by řvala a vymýšlela tresty, mě stále přiváděla na myšlenky, jestli občas (občas docela často) neděláme někde chybu při výchově dětí. Výborná knížka.

17.01.2014 5 z 5


Kecy mýho fotra Kecy mýho fotra Justin Halpern

Výborný. Už když jsem si to nesl z knihovny, tak jsem se smál na ulici za chůze, a to jsem v ní jen listoval. Odzbrojující "lidovost" Halpernova otce je spíš pro chlapy, ale pokud nejste dámy moc úzkoprsý, tak se pobavíte taky. Nevím, jestli bych takovýho otce chtěl mít, ale rozhodně bych ho chtěl znát.

17.01.2014 5 z 5


Exodus Exodus Leon Uris

Nějak jsem nemohl věřit tomu, že by tohle téma mohlo být až tak zajímavé. A to jsem teda čuměl!!! Čte se to parádně a přitom to do vás dostane spoustu zajímavých informací. Jasně, že si člověk musí uvědomit, že je to trochu proizraelská agitka, ale i kdyby jen půlka z toho byla pravda a druhá půlka přikrášlená, tak klobouk dolů před těma lidma. Klobouk dolů také před Leonem Urisem, napsal parádní knihu.

17.01.2014 5 z 5


Buzz Buzz Anders de la Motte

Podle mě je Buzz o fous horší než Game. Pořád to docela frčí, jenom krapet jinak než v prvním díle. V každém případě ale opět stojí za přečtení, protože i přes předchozí výhradu jsem se od čtení zase nemohl urvat. S radostí si přečtu i 3. díl, protože Anders de le Motte umí.

17.01.2014 4 z 5


Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Ke knize jsem přistupoval spíš s despektem. O to příjemnější překvapení jsem zažil. Výborně popsané sblížení dvou lidí prostřednictvím mailů, plné zajímavých myšlenek. Krásná slovní ekvilibristika.

02.11.2013 5 z 5


Žoldnéři Žoldnéři Tomáš Bartoš

Tak tohle je paráda. Vynikající military scifi, jak z pera nějakého světoznámého autora. Pro příznivce tohoto žánru to nemůže být zklamáním. Tuhle partičku žoldnéřů z budoucnosti budete sledovat se zatajeným dechem a knížku sebou budete tahat všude, kde jen bude možné alespoň chviličku číst. Ten Bartoš na tom Plutu už musel být!!!

02.11.2013 5 z 5


Slunce na útěku Slunce na útěku František Niedl

Tak pro mě trošičku zklamání. Asi to bude tím, že hlavní hrdina je tentokrát takový jelito nesympatický (kam se hrabe na Vencla z Útěku do pekel a Kouteckýho z Posledního batalionu). No, možná není tak úplně špatnej, ale mě k srdci teda nepřirostl. Jinak se to ale čte moc dobře.

02.11.2013 4 z 5