Local_Bunny Local_Bunny komentáře u knih

☰ menu

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

4.5*
-
Člověk v upířím světě, který musí přežít smrtelné hry (ano, další) a ideálně je vyhrát. Jo, já vím, klišé, ale poslouchejte jo.. Oraya si svoje místo zaslouží. Je vychovaná králem upírů, který ji brousil jako ostří meče. Nenechá si nic líbí a má jasný cíl - být lepší, než oni a zachovat si svojí lidskost. Je to pěkná mrška, o které každý pochybuje, ale ona se nenechá.
Od začátku jsem si klasicky myslela, že vím, co a jak, jenže ejhle. Příběh se začne docela brzy zamotávat a čtenář si říká 'co to jako je' a 'kde je moje pravda?' Tohle intrikování je vážně něco pro mě. Hrozně si čtení potom díky tomu užívám, když nemám nejmenší ponětí, co bude dál. Jo, máme zde pár typických šablon, které už jsme četli milionkrát, jenže mi to vlastně vůbec nevadilo.
Romantická linka jsou enemies a lovers, pro které já ŽIJU. Když je to teda dobře napsané. Což bylo! Úplně jsem cítila to napětí mezi Raihnem a Orayou, ale víte, co je úplně nejlepší? Že si dají na čas. Takže přimícháme trošku slow burn a skvělá linka je na světe. Takhle se to prosím dělá. Sice jsem z hlavního mužského hrdiny nebyla úplně odvařená, jelikož mi nějak nepadl do oka, ale hej, nemusím se zamilovat v každé knize, no ne?
Knize ale musím bohužel vytknout jednu věc, která mě hrozně mrzí. Děj se tak moc soustředí na hlavní hrdinku, že nám moc nepřinese informace o dalších věcech. Svět tady je skvělý, temný, zase jsou to upíři trošku jinak a já chtěla víc. I přes svojí délku ale dostaneme nejvíce z turnaje, což je za mě obrovská škoda. Ocenila bych další backstory i ohledně jiných postav, takhle jsme mohli opravdu poznat jen Orayu.
Každopádně se jedná o parádní kousek, který trošičku šlape na paty mému milovanému Kristoffovi. Takže šup sem s dalšími knihami!
-
spolupráce s Albatros Media

02.04.2024 4 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Knihy, které svoje postavy pokoušou a spolknou, jsou něco pro mě. Úplně nemusím sluníčkové autory, naopak mám ráda, když se nebojí pořádně zavařit a nedělat na růžích ustláno. Tento typ je přesně Rebecca Yarros, která vytvořila drsný svět, který se s nikým nemazlí. Tohle je bod, který má Čtvrté křídlo opravdu perfektní a to je world building.
Hrozně mě bavilo, kde se kniha odehrávala. Akademie pro dračí jezdce, trénink, kde denně někdo umře a učitelé, kteří si vás namažou na chleba. Skvělá byla také samotná dračí hierarchie, vytvoření k obrazu svému a různé pozice, které krom jezdců ve světě jsou, tudíž se celý děj netočí jen kolem nich. Nechybí ani špetka magie, která je ale přidávaná postupně a každý si na to musí přijít.
Nejvíce mě dostal samotný trénink, milovala jsem části, kde byli draci a nechyběl ani humor. I když se přímo na samotné knize píše, že obsahuje 'třaskavé sexuální napětí', za mě byla romantická linka napsaná rozumně a nijak mi nebrzdila děj.
Řeknu to asi takhle.. Je to kniha plná všech různých klišé? Ano, je. Vadí to ale něčemu? Vlastně moc ne. Má to spád a tempo čtivosti je nastavené tak vysoko, že začnete číst a jste na konci.
Bohužel nemůžu říct, že by mě v některých věcech autorka překvapila, jelikož vše je až moc okaté a jede podle fungující šablony, ale skrze ten boží svět budiž vše odpuštěno. Chápu, proč kniha pohltila celý svět. Mi osobně se hodně líbila, ale stále mám na knižním žebříčku výš jiné favority. V jedné recenzi jsem četla, že je to trošku 'trope bingo', s čímž musím souhlasit. Ono někdy je méně vážně více a tady by neuškodilo trošku ubrat na určitých věcech.
-
spolupráce s Albatros Media

02.04.2024 4 z 5


Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Biblické příběhy mi nejsou moc známé, mé vědomosti pramení ze seriálu jako jsou Lucifer a Shadowhunters, každopádně tahle kniha? Wow. Eden, kde lidé žijí v ráji pod dohledem andělů a věří ve svůj řád. No, jenže co když vše, v co jste doposud věřili, se ukáže jako lež?
Hlavní hrdinka Ada se celý život potýká s tím, že do Pravověrné společnosti nedokáže úplně zapadnout. Pochází totiž z rodiny Heretiků, kteří se netěší oblibě. Naopak se jich všichni straní a viní je za vše špatné. Uděláme si trošku výlet do Edenu. Jste žena? Pak jste nic. Budete poslouchat a jednat se s vámi bude jako s věcí. Oh, jste muž? Všichni vás budou uctívat. No co si budeme, během čtení jsem měla obrovský vztek a byla jsem opravdu znechucená. Za tohle se Lucii klaním. Podat nám jako čtenářům takovou sužující atmosféru pomocí písmenek je neskutečný talent. Často jsem vzpomínala na Příběh služebnice.
Ale dost o depresivních věcech. World building je na jedničku. Od čtení jsem se nemohla odtrhnout a i přes to, že kniha obsahuje kvantum informací, dokázala jsem vše zpracovat. Hrozně mě bavila politika v Edenu, stejně jako texty na začátku každé kapitoly. Nechybí mnou tolik milované intriky a lži, do kterých se Ada zamotá a já se vůbec nedivím, že chudák nevěděla, komu věřit.
Bohužel mi tady romantická linka úplně nesedla, i když Ray si mě získal a je to hrozný miláček. Za co ještě musím autorku pochválit, pak to, jak popsala Adino vnitřní trauma a rozpolcení. Líbilo se mi, jak nic nebylo uspěchané, ale zde se opět jedná o případ, kdy mi k sobě pár vůbec nesedl. Překvapil mě ale zvrat, o koho se vlastně jedná? Totálně. Vlastně nechápu, proč mě tato možnost nenapadla.
Konec si dokážu představit trošku jinak, ale ve finále se jedná o hodně povedenou dystopickou fantasy. Moc ráda bych si přečetla třeba i příběh z pohledu Raymonda, který by mohl být moc zajímavý a nebo knihu o heretické královně.
-
za knihu děkuji autorce

29.03.2024 4 z 5


Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě Vyslání: Na výčitky už je příliš pozdě Victor Dixen

Šest dívek, šest chlapců, šest minut týdně na seznámí. Zní to jako klasická seznamka, ale tahle se odehrává ve Vesmíru a cílová destinace je Mars.
Jako první musím knize vypíchnout čtivost. Příběh je rozdělen na více pohledů, kdy každý je označený a máme tedy informace o ději jak na Zemi, tak z lodi. Dalo se v tom hezky vyznat a nikdy jsem nemusela tápat, co a kde se zrovna děje. Ani mi nepřišlo, že bych byla o nějaké informace ochuzena. I samotný nápad za mě fungoval skvěle, vystupují zde všechny postavy a čtenář má šanci je některé i trošku více poznat. Neřekla bych ovšem, že byl čas rovnoměrně rozdělen a hodně jich bylo bohužel upozadněno. Nicméně ti, o kterých se zde mluví, mají v knize i svojí backstory, které mi přišly zajímavě vymyšlené.
Autor během knihy nešetří zvraty a nečekanými situacemi. Já mám moc ráda, když se v příběhu intrikuje, ale mě osobně by více potěšilo, kdyby se některé větší bomby nevypustily hned na začátku. Klidně se to mohlo trošku víc natáhnout, aby čtenář mohl hádat a zůstal v napětí, kam celý příběh směřuje.
Každopádně i takhle mě kniha moc bavila, k postavám jsem si dokázala najít cestu, záporný charakter byl skvěle napsaný a jsem zvědavá, co se chystá v pokračování.
-
za knihu děkuji Knihy Dobrovský

23.11.2023 4 z 5


Království obávaných Království obávaných Kerri Maniscalco

3.5
-
Jak už to tak u trilogii bývá, první díl zaujme, druhý vyplní a třetí nás děsí tím, co přinese. U Království obánavých naštěstí nebyl závěr úplně nejhorší. Recenze může obsahovat spoilery na předchozí díly!
Emilia se dozví, že její dvojče Vittoria je celou dobu naživu a to byl můj úplně nejoblíbenější twist celé série - jak vlastně celý život sester byl zosnován a byly jen součástí většího plánu. Autorka tuto linku napsala skvěle, ještě postupně přidala pár věcí a hezky uzavřeně dokázala i ukončit. Potěšilo mě i další zapojení pátrání, stejně jako v prvním díle a vlkodlačí příběh mě taky hodně zaujal. Bavily mě i staronové vedlejší postavy, například Dominic, stejně tak moje oblíbená Fauna dostala trošku víc prostoru. Třetí díl se mi celkově četl dobře, se závěrem jsem spokojená a myslím si, že autorka zvládla čtenáři doručit i odpovědi na největší otázky. Samozřejmě nějaký prostor ještě zůstal, možná na nějaké pokračování ze stejného světa? Společně konečně i více poznáme peklo, strávíme daleko více času s dalšími princi a dokonce koukneme i na historii některých. Je fajn, že to autorka nestaví jen kolem Emilie s Irou, ale tohle mohlo přijít i trošku dříve v ději.
Co mě zklamalo, pak počet sexuálních scén, kdy jich bylo až moc. Chápu, že se zde postupně budovalo napětí mezi hlavními hrdiny a předtím mezi nimi k ničemu nedošlo, ale nic se nemá přehánět. Stejně tak mi přišlo zbytečně napsat postavu Vittorie jako protivnou a zlou, jelikož ji toto vyobrazení vůbec nesedlo a akorát mi během čtení brnkala na nervy.
-
za knihu děkuji KD

22.11.2023 4 z 5


Nelítostný princ Nelítostný princ Sophie Lark

Asi bude dark / mafia romance můj nový comfort žánr romantiky. I když se přiznám, že postelové scény přeskakuju, baví mě celková dynamika příběhu a hlavně interakce mezi hlavními hrdiny. Jako plus zde bylo navíc právě i mafiánské prostředí. Není to ale určitě nic, z čeho by si podle mě čtenář sedl na zadek, třeba temnota v Lapeni mi stále přišla krapítek větší.
Kniha je psaná ze dvou pohledů - Aida je dcera z italské rodiny, která je místy sice protivná a naivní, ale nenechá si nic líbit, nehraje si na žádnou princezničku a pro ránu nejde daleko. Callum pochází z irské rodiny, která mi přišla trochu více sofistikovanější, ale jeho postava mi moc sympatická nepřišla. Je to takový arogantní hajzlík, který si myslí, že sežral všechnu moudrost světa. Nicméně si oba projdou jistým vývojem a hlavní roli zde hrají hned dva populární tropes - hate to love a domluvený sňatek. Stejně tak dostávají prostor i vedlejší postavy, které děj pomáhají rozvíjet a autorka se nesoustředí jen na ústřední dvojici. Nenašla jsem ani moc slepých míst, kde bych se nudila, naopak je zde rovnoměrně rozložená akce.
Příběh tohoto páru se čte neskutečně rychle. Bavilo mě i zapojení dalších mafiánských rodin, autorka se věnuje i pár shady věcem, takže kniha není postavená jen na romantické lince, což je za mě super změna. Bavil mě i humor, nechybí sarkastické poznámky a vtipné hádky. Hlavní zápletka mě příliš nepřekvapila, ale naštěstí jsem si dokázala užít hromadu věcí okolo.
-
za knihu děkuji Knihy Dobrovský

20.11.2023 4 z 5


Nezkrotná říše Nezkrotná říše Stacey Marie Brown

3.5
-
Divoká říše nasadila laťku neskutečně vysoko. Nechci vyloženě říct, že v pokračování jí autorka nedokázala udržet, ale už to pro mě nebyl takový zážitek. Přijde mi, že zde máme zbytečně opakující se scénáře a až moc velkou snahu čtenáře šokovat nekonečným množstvím zvratů. Tím ale neříkám, že by mě Nezkrotná říše zklamala, jen ji miluju o kapku méně. Další řádky mohou obsahovat recenze na předchozí díl!
Brex se zde ocitá v dalším vězení - tentokrát v pozlacené kleci krále fae Killiana. Ten je instantně další love interest (můj i hlavní hrdinky), ale přinese zároveň první velmi zajímavý zvrat, se kterým bych se bohatě spokojila a kniha se mohla do konce věnovat téhle pecce. Zjistíme, že Brexley vlastně celý život žije ve lži, kterou do ní odmalička vtloukali a sama se rozhodne najít pravdu. Tenhle nápad dát jí do hlavy pořádného brouka a pochybovat o všem, co do té doby znala, se mi moc líbil. Prostě této hlavní hrdince nic nespadne do klína a to je super změna. Navíc zde dostaneme hromadu nových postav a já je všechny žeru! Jsem ráda, že se autorka soustředí i na ně, dává jim v příběhu prostor a zapojuje je do děje, aby je čtenář mohl víc poznat a najít si k nim cestu. Navíc ten malinký detail, kdy nám odhalí i něco z backstory, to na knihách miluju.
Krom toho se ale moc dalšího nestane. Přijde problém, Warwick ho vyřeší, vzájemně na sebe budou vrčet a vyčítat si hromadu věcí. Každopádně tyhle jejich vzájemné přestřelky mě prostě baví a neumím si bez nich knihu představit. Je to sarkastické, zábavné a hlavně to pořádně sexuálně jiskři. Co mi přijde jako velmi zbytečný fakt v ději, pak to, jak Brexley musí přitahovat každou mužskou postavu v okruhu třiceti metrů. Ten trojúhelník bych ještě snesla, ale autorka tady vymyslela snad šestiúhelník?
Druhá věc, která mě u pokračování zklamala je to, že posledních asi 60 stránek bylo neskutečně překombinovaných. Z počátku jsem k Brex měla velké sympatie, jelikož nic nedostala zadarmo, ale trošku se bojím, aby se postupem času nestala nepřemožitelnou. Stejně tak bylo až moc šokujících momentů, u kterých za mě platí čím méně, tím lépe. Doufám, že třetí díl bude zase trošku klidnější v těchto částech a bude mít spíš podobný vibe, jako měl právě začátek série.
-
za knihu děkuji Albatros Media

14.11.2023 4 z 5


Tajemství domu Thornů Tajemství domu Thornů Margaret Rogerson

Pokud vás stejně jako mě mrzel konec knihy Kouzla rodu Thornů, pak přesně pro vás je tato miloučká novela jako stvořená. Nečekejte žádný hluboký příběh, je to fakt jen kratičká, pohádkou nabitá novela, která objasní pár události. Každopádně mě velmi příjemně potěšilo, že i přes tu délku zde autorka dokázala vytvořit zápletku, která měla hlavu a patu.
Nechybí zde oblíbené postavy, ale i ty vedlejší, které dostanou svůj podíl z děje. Naši hrdinové si postupně zvykají na svůj nový život. Spolu s nimi mu musí přivyknout i dům, který se ale nějak brání. Trio tedy bude muset přijít na to proč a zde přišla hrozně krásná pohádková linka. Zapojení příběhu z knih se mi moc líbilo a bylo to neskutečně miloučké. Čtenář zde má možnost i více poznat právě panství, jak se chová, jeho různé pokoje a také více o samotné rodině Thornů. Jako malý bonus je zde i zmínka ohledně grimoárů, kterým se Elisabeth v první knize věnovala. Silas opět oplývá svým sarkasmem a já jsem moc ráda, že jsme s ním ještě chvíli mohli strávit.
Je to knížečka na jedno odpoledne, prostě oddechovka, která vám ale jistě přinese úsměv na tváři.
-
za knihu děkuji Albatros Media

14.11.2023 5 z 5


VAMPS: Čerstvá krev VAMPS: Čerstvá krev Nicole Arend

VAMPS mě hodně překvapili, ale bohužel nijak v dobrém. Čekala jsem zase nějak jinak pojatou upírovatinu, ale dostala jsem jedno velké klišé, kde se navíc nic moc nedělo a ani rádoby propracovaná zápletka to nemohla zachránit.
Abych začala něčím pozitivním, tak vyučování na této internátní škole je boží. Upíři děti se učí to, co většina knih, seriálů a filmů prostě hodí jako hotovou věc - jak se naučit žít mezi lidmi. Některá díla tedy tuto část obsáhnou, ale často je celé tohle zžití se s upíři stránkou prostě mimo obraz. Moc se mi líbily předměty, které škola vyučovala. Máme zde klasicky boj, ale mimo to také létání, ovládání touhy po krvi, ovládání mentalních schopností. Velmi zajímavé by také zkoušky, u kterých museli studenti uspět. Další fajn věc byl hlavní záporák. Měla jsem pár tipů, ale výsledek mě dokázal i tak překvapit. Tím ale končíme příjemné stránky knihy.
I přes svoji čtivost mi příběh přišel hrozně.. Primitivní? Upíři jsou skvělí, krásní, každý je chce a stejně tak se oni chtějí navzájem. Připravte se, že postavy jsou ploché jako kámen a jediné, co se řeší je, kdo koho přitahuje. Spoiler, každý očividně každého. Daleko více mě teda zaujal třeba příliš nedůležitý učitel Chiro, než kterýkoliv jiný student. Nevím, jestli to byl záměr, ale ke všem jsem cítila štědrou dávku opovržení, jelikož jsou to prostě typické rozmazlené děti, které opovrhují tím, co není na jejich úrovni. Pár z nich možná projde nějakým vývojem, ale ve studentských řadách jsem si favorita vážně nenašla. Ani nedokážu říct, že by mi k srdci přirostl hlavní hrdina Dillon, jelikož se místy choval neuvěřitelně naivně. Otázku celé knihy jsem si zodpověděla někdy v polovině a bohužel ani většina plot twistů se mnou tolik nezamávala. Knize by možná prospělo pár stránek zkrátit, jelikož se krom vyučování moc zajímavých věcí nedělo a když už ano, autorka to hrozně rychle ukončila. Je to škoda, jelikož věřím, že VAMPS mohli mít velký potenciál. Možná zaujme publikum, které co se týče upírů, nemá tolik načteno a nevadí mu klišoidní situace.
-
za knihu děkuji Knižní Klub a Knihkupectví Luxor

27.10.2023 2 z 5


Beladona Beladona Adalyn Grace

(SPOILER) Beladona je boží a všichni byste si ji měli přečíst! Signu od mládí provází smrt. Přišla o svojí rodinu a vystřídala několik poručíků, které ovšem víc, než jí samotnou, zajímalo její bohatství. Nakonec se ale dostane na panství Thorn Grove, kde by jí konečně mohl čekat spokojený život. A nebo ne? Pokud hledáte temný příběh s kapkou detektivního pátrání, kde si hlavní hrdinka nenechá nic líbit, v Yoli se o jeden postarali.
Nejen, že mě kniha ihned pohltila skvělým stylem vyprávěním, atmosférou, boží hlavní hrdinkou, ale ještě je tady Smrtonoš! No copak už jste někdy milovali smrt? Tak začnete. Autorka píše vážně skvěle, z knihy na mě krásně dýchala atmosféra, neměla jsem problém si cokoliv představit a hrozně mě bavily i interakce mezi postavami. Všichni mi byli hrozně sympatičtí, měla jsem ráda slovní přestřelky mezi Signou a Sylasem, dokonce i romantická linka se mi líbila. Je pomalá, propracovaná a líbí se mi, že ne taková, jakou by si ji čtenář mohl hned představit. Další skvělá věc byla hlavní zápletka - budeme řešit vraždu za pomocí smrti a duchů. I když jsem měla své domněnky, žádná se nepotvrdila a já jsem příjemně překvapená, jak to autorka měla vymyšlené. Může to na první pohled působit překombinovaně, ale ve výsledku to vlastně dává perfektní smysl. Takže jo, jednoduše řečeno se mi kniha líbila od první stránky až po tu poslední. Jsem zvědavá, kterým směrem se v dalším díle bude ubírat Signina cesta.
-
za knihu děkuji Knižní Klub a Knihkupectví Luxor

27.10.2023


Putování za kouzelnou mocí Putování za kouzelnou mocí Sarah Beth Durst

Putování za kouzelnou mocí je moc milá dětská knížka, která ale dokáže určitě zaujmout i dospělejší publikum. Kniha obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a různé způsoby, jak lze příběh vnímat.
Máme zde skupinku zvířátek, kteří se chtěli stát zvířecími pomocníky, ale všichni mají naprosto nevhodné schopnosti. Skrze odvrhnutí čarodějnou společnosti nabydou dojmu, že jsou zbyteční a nemají právo zažívat to, co zvířátka s pravou magii. To vše se ovšem má změnit, jelikož bobr Oliver má plán, jak jejich schopnosti napravit.
Spolu se zvířátky se vydáme na dobrodružnou výpravu. Akce je zde spíš komorní, ale moc se mi líbí, jak autorka sahá trošku hlouběji a píše pocity hlavních postav. Po celou dobu jsem si v hlavě říkala, jak jsou vlastně jejich schopnosti super a že jediný, komu by měli něco dokazovat, jsou oni sami. Nechybí zde vtip, i přes roztomilé téma nějaké to napětí a nečekaný záporák. I když zvířátka možná z počátku doufala v trošku jiný konec, já jsem s ním velmi spokojená. Byl to milý příběh, u kterého je škoda, že ho více lidí nezná. Pokud se vám líbila třeba Legenda o sovích strážcích, nebo máte jen rádi příběhy, kde jsou mluvící zvířátka, kniha by určitě neměla uniknout vaší pozornosti.
-
za knihu moc děkuji Knižní Klub a Knihkupectví Luxor

27.10.2023 5 z 5


Řetěz ze železa Řetěz ze železa Cassandra Clare (p)

U druhého dílu jsem zpočátku měla problém se začíst. Ustálily se zde události z jedničky a vše bylo až moc poklidné na můj vkus. To mě naštěstí rychle přešlo a naopak musím uznat, že dvojka mě bavila ve finále ještě víc.
Pokud byste si události stoprocentně nepamatovali, autorka na ně často navazuje a opakuje je. Trošku víc se tady rozvádí rozjetá zápletka z jedničky, což mi vůbec nevadilo, jelikož spolu s tím přichází spousta odpovědí na otázky, které mohly ve čtenáři zůstat. Hodně se zde soustředí i na linky vedlejších postav, takže se dost dozvíme třeba o Mattovi nebo Lucii. Záporáci jsou boží, dokonce i ti, kteří jsou jen pěšáci. Vždy se dostavili v ten správný moment, kdy jste si říkali, jak už to všechno dobře dopadne a teď nastane ten moment, kdy se to vysvětlí, ale ejhle.
Co mi v pokračování chybělo, tak scény s podsvěťany. Ďáblovu uličku a její návštěvníky jsem si moc oblíbila a zde bylo jen pár známých jmén, tak doufám, že trojka zase pár nových předvede. Fajn detail je, že se série soustředí jen na jednu linku, kterou postupně rozšiřuje a není každá kniha o něčem jiném. Stejně tak mě baví, jak v tomto díle nic nebylo, jak se mohlo zdát a autorka mě dokázala i překvapit.
Kámen úrazu pro mě byla neschopnost komunikace a potřeba jednat na vlastní pěst. Máme zde partu kamarádů, kteří jdou pro druhého až na smrt, ale místy se chovají neskutečně sobecky, což mi výsledný dojem kazí. Jasně, bez toho by nešlo dál větvit zápletku, ale nemohou autoři přijít s něčím méně nervy drásajícím?
Ale jo, tohle už pro mě bylo lepší. Sice to není dokonalá série, určitě by se mi více líbila pár let zpátky, ale začínám přicházet na kloub tomu, proč se CC a její knihy těší takové oblibě.
-
za knihu děkuji booklab

20.10.2023 4 z 5


Řetěz ze zlata Řetěz ze zlata Cassandra Clare (p)

3.5
-
Se světem Lovců stínů jsem zatím byla seznámená skrze film, seriál a jednu knihu. Mohu vám tedy říct, že i jako nezkušení se do knih můžete pustit, pokud máte alespoň nějaký přehled a nevadí vám, že se nebudete napoprvé úplně orientovat. Postav je velké množství, já sama jsem se v nich pořádně neorientovala, ale vůbec se neděste, jelikož časem stejně zůstanou jen důležitá jména.
Co se týče stylu psaní, tak Cassandra píše neuvěřitelně čtivě. Knihy nejsou nejkratší, ale i tak mi čtení rychle uběhlo. Bohužel mi místy chyběla akce, některé pasáže mi přišly zbytečně natažené. Líbí se mi, jak příběh postupně nabíral na intenzitě, z nevinně začínajícího příběhu se vyloupla spousta intrik. Autorka nic neuspěchá a postupně dávkuje. Pozorný čtenář možná během čtení odhalí, jaké úmysly zde byly, ale tohle mi vůbec nevadilo, jelikož je fajn detail, jak si hezky nachystala půdu pro pozdější události.
I přes to, že ženské postavy mi zprvu vůbec nesedly, jsem si k nim dokázala najít cestu. Přišlo mi, že Lucia i Kordélie se zajímají jen o šaty a bály, každopádně se ukázalo, že stejně dobře se umí ohánět mečem a nebojí se zapojit do boje. Mými oblíbenci se stali Matthew s Annou. Žádná postava nemá úplně jednoduchý život, každý se s něčím potýká a nikdo není dokonalý, k těmto dvěma jsem si ale vypěstovala speciální pouto. Hodně jsem si užila také části s démoní části obyvatelstva a doufám, že v pokračování nebudeme ochuzeni o jejich přítomnost.
Nemohu ovšem nepodotknout podobný vzorec, který u autorky vidím. Kniha i její postavy mi dost připomínají Mortal Instruments. Teď nemyslím postavy, které můžeme znát i z této série, ale obecně to, s čím se potýkají a taky, jak jsou napsané. Jsem nicméně ráda, že autorce konečně dávám šanci, jelikož její svět mě baví a věřím, že se náš vztah bude jen zlepšovat.
-
za knihu děkuji booklab

16.10.2023


Balada mrtvého světa Balada mrtvého světa Alžběta Bílková

Knihy od Alžběty mám moc ráda. Mají takový temnější vibe, který se postupně stupňuje a Balada teda jede až na hororové vlně. Zatím i obsadila první místo ze tří knih, které u nás prozatím vyšly.
Robin je tvrdohlavá a nebojí se jít za svým. I když jejím osudem je sedět nás čajíkem v krásných šatech, ona raději oblékne kalhoty a jde prozkoumávat nebezpečný svět, který je od toho jejich oddělen magickou hranicí. Kai, nejmladší kapitán Strážců, bojuje se svými vnitřními démony, do kterých Robin tak trošku zapadá. Co se ovšem stane, když se za hranicí ocitnou oba?
Příběh možná může mít pomalejší start, ale mě hrozně bavilo, co všechno postupně odkrýval. Miluju tajemství a intriky, tady ani o jedno není nouze a i když akce možná není tolik, jako jinde, parádně to vyrovná fakt, že vážně stojí za to. Svět mi přišel možná trošku inspirován severskou tématikou, máme zde různá monstra či bohy, kteří nám jsou představení a do Starého světa perfektně zapadají. Knize nechybí správná dávka sarkasmu, občas zahraje na emoce, je to pořádně temný, místy až děsivý, je tady slow burn a taky enemies to lovers.
Kniha se nicméně primárně zaměřuje na putování spojené s pátráním po pravdě. Narazí tady na sebe dva světy, kdy každý dostával jiné informace a oba zjistí, že pravda je ještě horší, než očekávali. Závěr jsem si trošku poskládala, jelikož pár vodítek tady je, nicméně i tak jsem byla zvratem příjemně překvapená. Hlavně tedy tím otevřeným koncem, jelikož jsem myslela, že kniha bude stand alone
-
za knihu v rámci spolupráce děkuji Albatros Media

10.10.2023 5 z 5


Žezlo Prapředků Žezlo Prapředků Derek Landy

Detektiv Kostlivec je velmi příjemné middle grade překvapení. Kniha se čte svižně, nechybí zde hromada akce, vtipné pasáže, nějaký ten zvrat a příjemné postavy. Svět mě hodně okouzlil, i když mi místy pro mladé čtenáře přišel dost creepy, ale kdo jsem já, abych soudila, když jsem v mládí četla knihy o upírech Jako další plus musím uvést překlad skvělých jmen, které mě fakt bavily.
Co mi možná trošku nesedlo, pak věk hlavní hrdinky v poměru s tím, jak se chová. Takovou rozvahu a chladnou hlavu bych čekala spíš u někoho staršího, nicméně i tak dělá spoustu hloupostí, ale celkově se mi postava Štěpánky zamlouvala. Zábavné byly hlavně slovní přestřelky mezi ní a detektivem. Postavy jsou poměrně pestré, ale určitě se v nich nebudete ztrácet. Děj příjemně plyne, neustále se něco děje a i klidnější části jsou vyplněné, aby stále měly pozornost čtenáře. Určitě se nejedná o žádné mistrovské dílo, je zde pár nejasností, ale mě kniha hrozně bavila a na jedno odpoledne skvěle zabavila. Co mě i tak dokázalo překvapit, pak jak se některé postavy vybarvily.
Jsem moc ráda, že tato série u nás vyšla a doufám, že bude pokračovat a zaujme širší publikum, jelikož by podle mě bylo škoda, aby zbytečně zapadla.
-
za knihu v rámci spolupráce děkuji Booklab

10.10.2023 4 z 5


Trnitá kletba Trnitá kletba Anežka Kočová

Trnitá kletba mě opět přesvědčila o tom, že čeští autoři prostě umí psát a hlavně, dokáží vytvořit skvělý a originální svět. Obyvatelstvo je zde rozdělené na ty, kteří jsou obdaření magií a ovládají ji dokonale, poté tak středně a nakonec na ty, kteří ji neovládají vůbec. Každý zde umí něco - ovládat stromy, květiny, léčit, zabít. Vše navíc souvisí s vaší spřízněnou květinou. Autorka navíc různě do děje zapojuje mýty a legendy, takže co se týče budování světa, to bylo vážně na jedničku.
Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická, jelikož je to takové trdlo, které si jen chce splnit svůj sen. Byla možná až moc odhodlána jít si za svým a její tvrdohlavost byla na škodu, ale zase bychom bez toho neměli zápletku. Nicméně není dokonalá, spoustu věcí se musí naučit a osud jí moc nepřeje. Konečně kniha, kde hrdinka neumí ihned vše, není překrásná a další věci. Naopak, je nemotorná, nemá moc štěstí a často se dostane do nepříjemných situací. Děj zbytečně nebrzdí žádná romantika a jsou tedy otevřené dveře pro akci. Ne, že by jí kniha úplně oplývala, ale není o ní nouze. Spíše zde máme pátrání, při kterém odhalujeme, jak je ta květinková společnost uvnitř zhnilá. Convalleria měla o světě nějakou představu, ve které žila, ovšem její sen se záhy rozplyne, když zjistí pravdu. Svět venku je zlý a přírody si neváží. Lidé bez schopností musí pracovat pro ty bohaté a jakmile nemohou, prostě je odhodí jako nepotřebnou věc. Postavení určuje bohatství a s ním přichází moc. Hodně se mi líbí ten přesah, který kniha má i do dnešní společnosti, kde lidstvo zbytečně hubí rostliny i zvířata. Autorka zde navíc zapojila aztéckou kulturu, o které já doteď nevěděla zhola nic. Máme zde tedy střet dvou kultur, kdy každá žije úplně jinak a mají naprosto rozdílné hodnoty. Vše ale dokáže vysvětlit, odůvodnit a popsat. Celkově právě popisy jsou hodně barvité a já neměla problém si cokoliv představit.
Co mě ovšem překvapilo, pak to, že kniha skončí velkým cliffhangerem, jelikož jsem myslela, že se jedná o stand alone. Doufám, že se autorce podaří i pokračovat, jelikož do Plantei bych se moc ráda vrátila.
Možná trošku můj osobní poznatek je, že bych slovníček přidala na začátek, jelikož mě nenapadne se podívat na konec knihy a místy jsem tápala, co které fráze znamenají, ale člověk si to dokáže odvodit
-
za knihu děkuji autorce

03.10.2023 5 z 5


Pořád jsme to my Pořád jsme to my Becky Albertalli

Kdybych nedostala Pořád jsme to my, asi by mi to vůbec nevadilo. Co když jsme to my byla boží a já byla prostě smířená s tím, jak kniha skončila, jelikož to tak přirozeně vyplynulo a navíc to působilo i hrozně lidsky. Prostě reálná situace ze života. Tohle pokračování mi přišlo skoro až na sílu a už pro mě nemělo ten příjemný feel good pocit, jako kniha první.
Ben a Arthur jsou nicméně pořád zlatíčka, svým způsobem. Máme zde i staré známe tváře, kdy knihu za mě hodně táhnula Dylanova dynamika a když už, klidně bych pokračování napsala ještě víc zaměřené právě na vedlejší postavy. Krom toho je ale kniha jedno obrovské a hlavně zbytečné drama, pořád se dokola omývá ta stejná věc a to se mi hrozně nelíbilo. Vázne tady komunikace, kluci byli místy až toxičtí, což mi k jejich postavám prostě absolutně nesedlo. Možná tady byl i trošku jejich vývoj, ale úplně minimální a týkal se spíš toho, že si konečně uvědomili, co od života chtějí.
Ovšem právě Dylan, Samantha, Mario, Mikey, ti všichni knize přinesli něco nového a to se mi moc líbilo. Bavily mě scény s nimi, užívala jsem si je a fandila. Pokračování pro mě nemělo ten správný náboj, který jsem dostala v první knize, ale za tyhle vedlejší postavy jsem moc ráda a potěšilo mě, jaký konec jim autoři nachystali. No, sice ne všem, ale některým určitě. Asi jsem si, když už, tak další knihu představovala jinak, protože takhle je od začátku jasné, s jakým záměrem příběh vznikl, což je prostě hrozná škoda.
-
za knihu děkuji Knižní Klub a Knihkupectví Luxor

27.09.2023 3 z 5


Osudové pouto Osudové pouto Elizabeth Briggs

Osudové pouto začíná přesně tam, kde Třinácté znamení končí. Pokud si první díl moc nepamatujete, během děje se plynule dozvíte sled událostí. Pokračování si bohužel drží podobnou šablonu, jako první kniha, což pro mě bylo trošku zklamání. Čekala jsem více akce, místo toho byl spíš vývoj hlavní hrdinky. Ta mi začíná být více sympatická, jde vidět, že má za sebou složité věci a postupně se s tím ve své hlavě pere. Fajn detail byl, že i vztah mezi Aylou a Kadenem se vyvíjí, už mi nepřijde tak vynucený. Trošku jsem měla strach, jak se autorka popere s partnerským poutem, které v knize hraje velmi velkou roli, ale zvládla to na výbornou.
O co není nouze, pak opět o zvraty, kterými se zde nešetří. To mě na knize baví nejvíc. Ráda jsem si přečetla o dalších znameních a jejich smečkách. I když neměla druhá kniha stejný efekt, jako ta první a ani mě tolik nebavila, určitě jsem zvědavá na pokračování, jelikož svět je skvělý a ráda se dozvídám další věci, které se zde skrývají.
-
za knihu děkuji Cosmopolis a Grada

27.09.2023 3 z 5


Lapeni Lapeni Emily McIntire

No.. Já nejsem fanynka romantiky. Ani erotických románu. Ale tohle. TOHLE! Tak to teda jo. Hodně pro mě asi přispělo, že si autorka svůj svět přizpůsobili dle Petera Pana. Určitě se nejedná o retelling, jen si vzala například jména, názvy a některé rysy postav. Světě div se, ono to ale skvěle fungovalo.
Kapitoly se střídají z pohledu Jamese a Wendy, samozřejmě mě více zaujal James. Jasně, klasika, nějaké trauma z minulosti, zjistíme co, ale ta temnota se fakt povedla. Asi se nemůžu vyhnout srovnání toho, že se autorka úplně zbytečně inspirovala (opět) u 50 Shades, ale budiž. Ve výsledku aspoň toho sexuálního kontentu není tolik a já si hrozně vychutnávala hlavně všechny ty věci okolo, které vám ale prozrazovat nebudu, ať se neochudíte o skvělý zážitek. Každopádně jo, James je zlá postava, ví to o sobě a nebojí se to ukázat i ostatním.
Wendy.. No, to je prostě typická hlavní hrdinka, která mu padne k nohám, tu vám nemusím ani představovat. Ale! Projde si neskutečným vývojem, nezůstane z ní hloupá pipinka, což je skvělý detail. I když mám nějaké výtky, jako třeba nulovou komunikaci, tak chápu, že bez ní by nebylo o čem psát a neměli bychom zápletku, ehm.
Krom chemie jsem si užívala hlavně to, jak má autorka vymyšlený svět. Gangy, drogy, zbraně, únosy, výslechy.. To já prostě můžu. Ani nechápu, jak skvěle to zapadlo do takhle přebraného pohádkového světa, ale vždy to sedělo a já viděla podobnost, proč je vybráno zrovna tohle. O co není v knize nouze, pak o akci a podvody. Bohužel jsem docela brzy odhalila, kdo asi v tomhle podsvětí tahá za nitky, ale ani tak jsem nebyla zklamaná. Děj je poutavý, neustále mě držel napjatou a já se nemohla dočkat, co bude dál. Bez mučení se přiznám, že většinu postelových scén jsem prostě přeskočila, protože mě hrozně bavilo to všechno okolo.
Možná bych si trošku jinak představila konec, což je u důvod, proč knihu nehodnotím plným počtem. Jsem ale hrozně zvědavá na další knihy, které se budou zaměřovat zase na jiné pohádky, jelikož jestli autorka něco umí, tak vytvořit pěkně twisted verzi pro dospělé.
-
za knihu děkuji Knihy Dobrovský

22.09.2023 4 z 5


Hotel Magnifique Hotel Magnifique Emily J. Taylor

Hotel Magnifique má skvělou atmosféru, perfektní záporáky, zamotanou zápletku a velmi zajímavý magický systém. Přesto se mi ale kniha bohužel nelíbila tak moc, jak jsem doufala. I tak jsem si ale čtení užila, příběh je čtivý a dokáže překvapit, což je jistě velmi příjemný bonus.
Co se týče hlavní hrdinky Jani, ani za nic jsem si k ní nemohla najít cestu. I když měla působit jako silná a obětavá dívka, pro mě byla spíš naivní a protivná. Daleko více mě bavily postavy kolem ní, hlavně ty záporné zde byly vážně skvěle napsané a bavilo mě postupně objevovat tajemno, které je halí. Romantická linka za mě taky příliš nefungovala a moc mě nezaujala. Bel byl sice skvělý, bavil mě humor, který mezi sebou hlavní hrdinové měli, ale to bylo tak vše.
Celkově právě ty intriky a tajemství byly moje nejoblíbenější část z knihy, jelikož v Hotelu není nic tak, jak se zdá. Z počátku může mít čtenář pocit, že se jedná až o pohádkový příběh, ale postupně začne objevovat povlak tajemna a nebezpečí. Taková správná dávka zvrácenosti. Upřímně jsem místy až koukala, co dokázala autorka vymyslet.
Další povedená věc byla magie. Ta z knihy vyloženě sálá, jelikož vše je založeno na ní. Celé to její fungování a druhy byly fascinující a mě prostě baví, jak i v dnešní době dokáží autoři zapojit originální prvky a vymyslet si něco svého. Společně s Jani se budeme pokoušet přijít všemu na kloub a odhalit záhadu, takže přijde i trošku detektivní pátrání. To nebylo vůbec špatné, ale celá ta honba za něčím se mi ve finále příliš nelíbila, když čtenář odhalí celou pravdu. Nicméně cesta k cíli byla super.
Co mi trošku přijde, tak to, že ze samotného Hotelu či jeho hostů toho až tak moc nepoznáme. Stejně tak Hotel cestuje po celém světě, ale z prostředí toho taky moc není. Za mě se mohla autorka klidně více rozepsat, dát čtenáři hlouběji nahlédnout a pohrát si s detaily kolem, než se stále zaměřovat jen na hlavní dějovou linku.
Věřím ale, že i přes mé výtky kniha spoustu knihomolů zaujme, jelikož má určitě co nabídnout. Mi se sice nelíbilo zpracování, ale věci okolo ano, jen to bylo poměrně nešťastně uchopeno.
-
za knihu děkuji Knihy Dobrovský

22.09.2023 3 z 5