Mishelfka Mishelfka komentáře u knih

☰ menu

Špičkou jazyka Špičkou jazyka Sarah Waters

Watersová a její knihy z viktoriánského období jsou geniální. Je vidět, že autorka má reálie v malíku (psala diplomovou práci na téma pornografie ve viktoriánské Anglii). Přečetla jsem za dva večery a mohu jen navázat na oslavné komentáře mých předchůdců.

13.10.2016 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Ačkoliv nejsem uplny fanda sci-fi, musím rict, že nejvíce se mi líbily pasáže o Sonmi a Merynom z budoucnosti. Styl psani je fakt vynalézavy, Mitchell spolecne s postavami preskakuje i ve způsobu vyjadrovani a lehle naznaky na provázanost příběhu jsou chytře vymyšleny. Opravdu vyvedeny sextet :)!

30.03.2014 4 z 5


Plán N Plán N Simon Urban

Tak nějak jsem rozpolcená mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Dala bych 70%. Jako alternativní historik se u mě Urban osvědčil. Detektivní zápletka posazená do prostředí schizofrenního estébáky prolezlého východního Berlína v roce 2010 je příjemným nosičem děje, na který je navěšen vtipně vybroušený popis šedého života v socialistickém ráji. Co knize procenta ubírá je urputná snaha mít popis dovedený k dokonalosti, která se odráží v přehršli přívlastků, kterých je na mě bohužel přespříliš. Nejsem žádný skvělý stylista, ale pro pohodlnost a plynulost četby mě přídavné jméno u každého postatného jména rozčiluje.

24.03.2014 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Musím říct, že rozhodně jako legranda ve stylu Kameňáku bych to nenazvala, jako jedna z níže hodnotících. Knížka je vtipná a založená na jednoduchém situačním humoru, ale velmi dobře napsaná a rozhodně ne vtipná primitivně Troškovským způsobem. Občas se princip vtipu začal opakovat, ale na vcelku kompaktním rozsahu se to neomrzelo tak, že by dílo sklouzlo ke klišé. Milá knížka.

03.02.2014 4 z 5


Tchaj-pan Tchaj-pan James Clavell

Asi jsem neměla číst tak brzy po Šogúnovi, protože mě lehce zklamalo, jak si Clavell zjednodušil práci. Na stejnou kostru románu navěsil podobné osudy a stejný obdiv k dálněvýchodnímu stylu života. Na druhou stranu však byla kniha zábavná, historicky poučná (opět mě donutila k mohutnému užívání wikipedie), velmi dobře napsaná. S Gaidžinem si ale trošku ještě počkám.

14.01.2014 4 z 5


Laskavé bohyně Laskavé bohyně Jonathan Littell

Jak již bylo níže uvedeno "pokud dokážete překousnout hrdinovy sny..."... několik desítek stránek dlouhé popisy halucinací a snů hlavního hrdiny možná pomohlo vykreslit charakter hlavní postavy, ale pro mě byly již otravné. Ovšem označuji to za jedinou vadu tohoto románu. Potvrzuji, co říká titulek recenze z MF Dnes - Kniha, kterou přečtete s přestávkami na zvracení - nezvracela jsem, ale občas se mi chtělo až odvracet zrak jako u sledování filmu, protože krutost nacistického režimu je zde vykreslená velice naturalisticky. Výborná kniha, která si zaslouží svůj sukcés :)!

19.11.2013 5 z 5


Pád Pád Simon Mawer

Musím říct, že po Mendelově trpaslíku a Skleněném pokoji byl pro mě Pád lehkým zklamáním. Nevím, jestli to bylo překladem, nebo mojí znalostí horolezeckého prostředí, ale polopatické vysvětlování horolezecké terminologie mi lezlo na nervy. Stejně tak mi přišel popis bombardovaného Londýna příliš idealistický (což možná je následkem právě přečtených krutých Laskavých bohyní).
A také konec byl pro mě dost očekávaný. Což ale nezmenšilo mojí radost, kdy se mi potvrdily moje domněnky. Ale celkově kniha je zábavná a nadprůměrně napsaná, takže čtyři hvězdy.

19.11.2013 4 z 5


Andělé pustiny Andělé pustiny Jack Kerouac

Jsem ju hledala jako blázen, a ono to tady je jako Andělé zoufalství. Kakrlote, pod tímdle ISBNkem to vyšlo jako Andělé pustiny. Ale jak níže píše Morsie, opravdu neprávem opomíjená.

31.10.2013 5 z 5


V mezní situaci V mezní situaci Tzvetan Todorov

Knížku nám na FSS zadal k přečtení náš vyučující Úvodu do sociologie. Děsila jsem se dalšího teoretického díla, ale Todorov skvěle upoutá rozborem chování v mezních situacích, které prakticky ukazuje především na životě v koncentračním táboře.

31.10.2013 5 z 5


Blonďatá stíhačka Blonďatá stíhačka Simona Monyová (p)

Jedno klišé nahromaděné na druhé. Asi jsem si vybrala horší z jejích titulů, ale nedokážu pochopit, kde se vzala taková oblíbenost této spisovatelky.

31.10.2013 1 z 5


Snaživky Snaživky Jiří Šimáček

Podle mého Jiří Šimáček až nepochopitelně trefně popsal svět tzv. "pipinek", které bohužel všude kolem jsou. Člověk se fakt nasměje, když pochopí, jakou si z tohoto typu ženštin Jiří dělá bžundu. Navíc, čte-li knížku obyvatel Brna, je úplně v obraze a cítí se opravdu jako doma. Některé obraty se nám s kamarádkami dostali do běžné mluvy, např. "ona vůbec není profi". Príma oddychovka na nedělní odpoledne.

31.10.2013 4 z 5


Souostroví Gulag: 1918–1956 Souostroví Gulag: 1918–1956 Alexandr Isajevič Solženicyn

Neskutečné. Takhle před volbami si říkám, že by měla být povinnou četbou, ačkoliv ten rozsah to nedovoluje. Jak spousta spolučtenářů píše, není lehké se knihou prokousat. Pokud chcete fakta alespoň trochu vstřebat, jejich množství četbu opravdu zpomaluje. Ale stojí to za to.

29.10.2013 5 z 5