Mira330 Mira330 komentáře u knih

☰ menu

Rozhodnutí porodní báby Rozhodnutí porodní báby Sabine Ebert

Díl s nejvíce bitkami, zradcovstvim a válčením. To že kniha neskončila stastne, bylo neodvratitelne. Za to dávám plný počet hvězd. Protože to dodává na realnosti. A další díl ságy beru hned do ruky.

26.07.2019 5 z 5


Tajemství porodní báby Tajemství porodní báby Sabine Ebert

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Rychlý spád, žádné nudné pasáže. Příběh Marty a její putování za lepším osudem je povedený. Je krásná, mladá, pohledná a odvážná. Kdo by se do takovéto dívky nezakoukal. Romantika, chtíč a půdky můžu okořeňují příběh chudých lidi a rozhodně to nebyl žádný med v té době žít. Po přečtení jsem si koupila ostatní čtyři díly i přesto, že děj je trošku předvídatelný.

06.07.2019 4 z 5


Osudy porodní báby Osudy porodní báby Sabine Ebert

Fajn oddychové čtení, děj rychle ubíhá, nejsou zde nudné zdlouhavé pasáže. Romantika, láska, intriky a souboje hrdinů obohacené zápletkou ohledně církevního soudu. Vše co k historickému románu patří. Popis dění se lehce opírá o fakta kolem Saska roku 1173. Co mě nenechalo chladnou, bylo přepadení nákladu se stříbrem, a jak to dopadlo s hlavními hrdiny. Trochu předvídatelné, ale ničemu to neuškodilo.

06.07.2019 4 z 5


Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Gabriele Marie Cristen (p)

Od této autorky jsem četla daleko lepší knížky jako např. Hodina Benátčana... Celkově docela nudný styl psaní. Kniha je spíše zaměřena na fakta. Začátek knihy byl nejlepší.

02.05.2019 2 z 5


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

----------------------------------- Strach seká hlouběji než meče --------------------------------------------

A je to tady. Když se králové bijí, tak je to prostě pořádná mela. V tomto díle mě nejvíce chytnul příběh Tyriona a Arie. Nakonec Tyrion není zas tak špatný a Aria, to je prostě chytrá holka do nepohody...

14.05.2015 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Dostala se mi možnost zkouknou to na PC. Do kina bych na to za ty prachy nešla... Nicméně je to o něco menší hovadina než kniha. Je fakt, že ve filmu je vypuštěno hodně věcí které v knize lezly na nervy. Myslím že kdo nečet knihu a viděl film, z toho musí být zmatený. Třeba ta scéna s tím jak nemá spodní prádlo při návštěvě Greyovy matky. V knize je to popsané dobře, ale v tom filmu to nejde z ničeho vydedukovat, že je na ostro. Když se ptá Grey jestli má Ana všechno co potřebuje (myslí tím samozdřejmě to prádlo co je v knize napsané) , tak kamera zabere bosé nohy... To je fakt kravina. Jinak herec je fešák (model), ale dominantně teda nepůsobí a Ana co by studentka vypadá staře. Vybrala bych mladší babu, nebo spíše někoho kdo vypadá mladší. A ta hudba je děsná. Podle mě to měl režírovat chlap, mělo by to větší dynamiku a z pohledu chlapa by to byl větší odvaz, pořádný sex (tím myslím chtíč, jiskření a prostě tu touhu) a lepší herci. Ale to už sem úplně nepatří. Nicméně za mě, je film lepší než kniha, protože film lépe vystihuje povahu Greye a Anny.

24.04.2015 1 z 5


Dracula Dracula Bram Stoker

Nejvíce z celé knihy se mi líbil začatek po tu část, kdy Johnatan utekl z hradu. To bylo ze všeho nejnapínavější. Nicméně zbytek stál taky za to. Líbilo se mi psaní formou deníků, dopisů a telegramů. Opravdu originální a pěkně to do sebe zapadalo. Na to, kolik už tohle dílo slaví let, klobouk dolů. Přečíst si knihu někdy v té době co vyšla, tak se asi nejspíš pos... strachy a mám všechny ty zbožné věci neustále u sebe, klečím a modlím se s česnekovým věncem na krku...

29.03.2015


Elixír Elixír Alma Katsu

Velmi zvláštní kniha. Chlapy to nejspíše neosloví, ale dámy, co mají rády histrické romány drsnějšího ražení a více sexu... Prvních cca 100 stránek se kniha jeví jako červená knihovna, ale jakmile Lany odcestuje do Bostonu, tak nastane zvrat. Jak v jejím dosavadně nudným životě, tak ve spádu této knihy. Kniha dostává úplně jiné obrátky. Hlavním námětem knihy je síla lásky, emoce, vášeň a posedlost. Johnatan je ona Lanina životní láska a Adair je její mecenáš. Adair je krutý, ale až sem se pročetla k tomu proč je takový, tak mě to chytlo za srdce. Je mi Adaira tak trochu líto... Docela jsem zvědavá na další díl.

Jenom moc nechápu, proč by tohle mohlo oslovit příznivce 50 odstínů..., protože zde Lany není žádná najivní blbka, je to normální zamilovaná dívka, která se dostane do nesnází a musí bojovat. V knize je sex ale ne BDSM v tom pravým slova smyslu. A kniha má hlavně velmi zajímavý děj.

Stáhl mě do sena vedle sebe,.......
"Hltala jsem ty hezké poklony, jak by ne, pronikly mou hanbou a vpluly mi přímo do hlavy jako hlt whisky. Nepochybujte o tom co říkám: on tehdy věřil, že mě miluje , a já jsem si byla jistá jeho upřímností. Ovšem teď, s těžce nabytou moudrostí, chápu, jak jsme byli pošetilí, když jsme si říkaly tak nebezpečná slova! Byli jsme domýšliví a najivní, když jsme se domnívali, že to co cítíme je láska. Láska může být laciná emoce, lehko se dává, ačkoli tehdy mi to tak připadlo. Při pohledu zpět vím, že jsme pouze ucpávali díry ve svých duších, tak jako příliv nahání písek do puklin ve skalnatém břehu. My - nebo možná jenom já - jsme obvázali své potřeby tím, co jsme pojmenovali láskou. Jenomže odliv si nakonec odnese to, co příliv přinesl.

21.03.2015 4 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

---------------Když hraješ hru o trůny, buď zemřeš, nebo zvítězíš....-----------------------

Tuto větu pronesla lady Stark a k této knize sedí dokonale... Je tu vše co má být. Napětí, intriky, láska, neshody, přátelsví, oddanost, atd... Ten příběh prostě chytne a nevíte kdy přestat číst. Už teď je mi smutno po hrdinech a nemůžu se dočkat jak otevřu další díl, protože zima přichází...

Kniha je absolutně nepředvídatelná. Důkazem je třeba příbeh Daenerys a spol., to byl ale nářez. Tak tohle jsem opravdu nečeka. A tenhle příbeh mě nejvíce chytnul za srdce. A víc nepovím, přečtěte si to, stojí to zato. Jinak doporučuji si prva přečíst vzadu dodatek. Jsou tam popsány všechny rody co se v knize objevují a tak hned od začátku budete mít ve všech postavách jasno.

PS: zimela. Tak to radši ani nečti, to není žádný scifi... A nechápu jak se můžeš opovažovat soudit něco podle obalu. Kdybys tu knihu přečetl, tak zjistíš, že obálka velmi dobře vystihuje to, o čem autor píše.

14.03.2015 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Tak prý tahle kniha bude v kinech (ani nevím jakým zázrakem jsem to dočetla - to byl ale blábol...). Co vy na to? By mě zajímalo kdo má odvahu po přečtení knihy na to jít ještě koukat do kina.

PS:. je zajímavé, že je kniha řazena v sekci sexuální úchylky a sex . Vždyť tam bdsm a sex ani pořádně nebyl. A jestli tomuhle někdo říká sex, tak asi nikdy nezažil orgasm*s

11.02.2015 1 z 5


… a pak ji políbil … a pak ji políbil Laura Lee Guhrke

A mě se to lïbilo. Hlavní hrdinka není žádná najivka. Žije podle přísné etikety, což v té době ani jinak nešlo. Musí se o sebe starat, chodit do práce a být zodpovědná. Žije sama a sní. Sní o tom, že jednou vydá knihu o etiketě. To vše se ji podaří, ale přesto zjišťuje, že jí pomalu ujel vlak co se osobního života týče. Proto se rozhodne porušit všechny zásady s Harrym. Harry zjišťuje, že se mu Emma líbí. A tak ji políbí... Nebudu prozrazovat dál, co všechno spolu prožily. Ma to spád, hrdinka neřeší neustale jestli ji má rád... Prosťe si užívají života.

27.01.2015 5 z 5


Flanderská pečeť Flanderská pečeť Marie Cristen (p)

Děj se odehrává především v Londýně, kam se hlavní hrdinka dostane při útěku z Flander se svým milencem bratrem a dlouholetou přítelkyní z dětství. Dozvěděla jsem se hodně o obchodování, politice a místech z té doby - pobyt na lodi kde je cholera, hostinec, plavba na lodí v utajení. Také je zde probírána otázka víry a sňatku. Nastane zde situace, kdy milenci jsou rozdílné víry a jaké to klade překážky. Co všechno musí překonat. Všechno zde nedopadne dobře (smrt, vražda, intriky) , ale nakonec se vše v dobré obrátí. Přečteno jedním dechem, děj nikde nevázne, je zde spoustu zajímavých míst a událostí. Z odstupem času dávám jednu hvězdu k dobru, protože tu je spousty zajímavých informací. Takže autorce odpoštím za hlavní hrdinku, která je opravdu najivní, divoká baba s abnormálně dobrým srdcem. A za ty nesmyslné milostné zvraty. To snad v životě ani nejde. Kdo má rád romantické čtení na dobrou noc, tak myslím že to se bude líbit)

06.01.2015 4 z 5


Pompeje Pompeje Robert Harris

Hodně dávno jsem viděla film a tak jsem byla zvědavá na knihu. Velmi milé překvapení. Kniha zachycuje poslení 4 dni před zkázou. Vše začíná tím, že začně mizet voda v akvaduktu Aqua Augusta. Na pomoc přijíždí mladý avárius Attilius, který se snaží přijít na to kde je závada... Při pátrání se seznámí s Corelii, dcerou zbohatlého Ampliata. Ampliat byl otrok, který se různými praktikami dostal mezi zbohatlíky a nyní si žije na vysoké noze ve vile Hortensia, kde je vlastníkem největších rybích sádek, vlastní spousty nemovitostí a má vliv na patřičných místech. Dále zde vystupuje spoustu zajímavých osob, jak bohatých tak chudých, kteří jsou spolu z části spojeny osudem. Hodně si mi líbí popis samotného akvduktu a to jakou významnou roli v té době hrál. Knížka se mi příjemně a rychle četla. Nechybí milostná zápletka, úplatky, podvody a zvraty v osudu hlavních hrdinů

"Máš ještě nějakou radu Attilie? " Zeptal se Ampliat. "Vždy používej deřevo pokácené na podzim, ne na jaře. Na jaře jsou stromy plné mízy a dřevo je slabší. Na svěry užívej dřevo, vysušené - to vydrží sto let. Ale tohle všechno nejspíš víš." Vůbec ne" Postavil jsem toho už dost, to je pravda, ale ve dřevě a kameni jsem se nikdy moc nevyznal. Já rozumím penězům. A na penězích je úžasné, že nezáleží na tom kdy je sklízíš. Ty jsou zralé po celý rok." Zasmál se vlasnímu vtipu.....

26.12.2014 4 z 5


Drákula Nesmrtelný Drákula Nesmrtelný Dacre Stoker

A mě se to líbilo. Vlad Basarab taky nebyl upír, takže to, že Alžběta je taky upírka se musí brát s nadsázkou. Je to horororová povídka, tak k tomu i přistupuji. Prostě je to smyšlený. Stoker tu použil některá fakta, jako že Báthoryová měla násilného manžela apod., a Vlad byl napichovač... Takže kousek pravdy byl zasazen do tohoto hororového smyšleného prostředí. Jinak příběh byl vymyšlen zajímavě, má to spád, čte se to rychle a je to dobře zamotaný a to rozuzlení je perfektní . A není to žádný happyand, tak to má u hororu být. Kdo má rád "pohádky", tak si to užije. Mě se líbilo, jak autor použil některé skutečné postavy, zapojil svoji fantazii a utvořil svoji vlastní vizi... O hvězdu míň dávám za ten Titanik v závěrečné kapitole...

04.12.2014 4 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Bohužel jsem to nedočetla. Ne že by se mi to nelíbilo, ale film mám tak nakoukaný, že mi chybí u čtení moment překvapení... Film umím pomalu nazpaměť. Docela mě mrzí že jsem se ke knížce dostala až tak pozdě. Prostě mi vadí, že vím, co se bude odehrávat.... Pokud bych film neviděla, tak bych knížku dočetla, to je jasná věc. Nerada to píšu, ale film se mi líbil o něco víc.

25.11.2014


Jak svést lorda Neda Jak svést lorda Neda Sally MacKenzie

Na základě zde napsaných recenzí, jsem si knížku koupila a bohužel mě zklamala. Na mě je kniha až moc předvídatelná a jednoduchá. Od první kapitoly mi bylo jasný jak se věci mají a jak dopadnou... Začátek byl slibný, to s tím spodním prádlem.. Ale ten kocour co krade všem věci a nosí je k Nedovi do pokoje... To, že kalhotky ukradl jednou, jsem brala jako žert, ale pak se to opakovalo a opakovaný vtip není vtipem. Některé momenty byly nedotažené a chtělo se to více rozepsat. Upřímě sem se chvílemi nudila. Takže jsem i přeskakovala. Oslovila mě pasáž, kdy se Moly schovala do tajných dveří a vyslechla tajný rozhovor. Poté byla objevena spiklencem a ten jí vzal ty osudné kalhotky, kterými ji chtěl vydírat. A kdo myslíte, že je zase našel a donesl k Nedovi???. Tady si myslím, že se děj mohl zkomplikovat... Moc mi neseděla postava Nedovy matky dohazovačky. Nevím, prostě až moc ideální nastávající "tchyně", která navíc svého manžela celý život neuvěřitelně miluje. To snad v životě ani není možný... Takže to shrnu. Je to jednoduchý, předvídatelný, chvílemi naivní, zasněný, ryhcle přečtený, takový nenáročný čtení. Komu tento styl sedí ať si to přečte.

11.11.2014 2 z 5


Zelený skarabeus Zelený skarabeus Philipp Vandenberg

...Pak ránu kusy látky zavázal. "Proč to děláte?" zeptala se Raja udiveně. "Proč!" Starý muž se zasmál. "Všichni jsme synové a dcery pouště a máme vlastní zákony. Pro cizince jsou možná nepochopitelné. Jeden z těchto zákonů zní: pomáhej slabšímu, jednou by mohl být silnější než ty, a pak bys mohl potřebovat jeho pomoc. Je to sobecké, já vím, ale jsme už prostě takový."

Poutavý příběh hlavního krdiny Kaminkýho, který odjede do Abu Simbelu pomoci se záchranou skalního chrámu Ramese II. Ovšem je tu spousty komlikací při záchraně. Do toho se mu připlete žena, která ho doslova učaruje. Dojde zde také k významnému archeologickému nálezu, kolem kterého se celý příběh bude motat. V knize se objevuje ruská KGB, která tahá za nitky a není snadné se jí vyhnout. Víc už prozrazovat nebudu. Je to nádherná napínavá knížka z šokujícím a přesto logickým koncem, která stojí za přečtení.

01.11.2014 5 z 5


Dokonalý pár Dokonalý pár Ally Condie

Kniha mě zaujala svojí myšlenkou. Když se nad tím zamyslím, tak mám pocit, že tam někam naše civilizace spěje. Toto téma má obrovský potenciál, leč mě přišel krapet nevyužit. Ale pozor, je to pro mládež, takže se to hodí k jejich věku. I přesto mě knížka chytla a donutila mě přečíst další díl této trilogie. Hlavní hrdinka Cassie je fajn. Přesto, že nemám rádá takovéto úplné hrabání se ve svých myšlenkách, tak tady mi to nevadilo., protože to nebylo stylem má mě rád či ne. Ale přemýšlela nad životem samotným. A dokonalý pár? Tak to opravdu po přečtení prvního dílu nevím, kdo by se k ní hodil více. Zdali Xander nebo Ky. Oba mají něco do sebe...

28.10.2014 4 z 5


Proroctví Proroctví Elizabeth Haydon

Druhý díl mě ještě víc dostal. Opět nádherně popsaná krajina a místa kde se hlavní hrdinové pohybují. Dochází zde k neuvěřitelnému rozklíčování včech otázek z prvního dílu. Děj je nepředvídatelný, takže opravdu nejde uhodnout kdo je ten zlotřilec. Nejvíce mě dostalo, jak jsou všechny postavy mezi sebou propletené a kolik záludností se tu děje. Vše do sebe zapadá a musím před autorkou smeknout, jak to dokázala všechno dát dohromady. Konec knížky je ztrhující. Vztah Ashe a Rapsodie chytne za srdce. A hlavně dojde k rozuzlení, jak to všechno vlastně bylo. To mě dostalo.

13.10.2014 5 z 5


Rapsodie Rapsodie Elizabeth Haydon

Tento díl mě oslovil na tolik, že jsem se ihned pustila do čtení druhého dílu. Nebudu se zde rozepisovat o ději, nerada bych tu prozrazovala detaily. Nechci čtenáře připravit o zážitek a zajímavá místa, kterou prošla tato skvělé trojice hlavních hrdinů. Je to úžasný a originální příběh. Z této knihy jsem si odnesla nádherný postřeh. Cituji: Grunthor se hlasitě zasmál. "Tak už to bejvá, kamaráde, můj táta vždycky říkal, že děcka jsou jediná věc, která člověku zabrání žít věčně,protože se vždycky postaraj, aby se mu aspoň jednou denně chtělo umřít hanbou. "

08.10.2014 4 z 5