miloslav0399 miloslav0399 komentáře u knih

☰ menu

Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Očekávání se bohužel nenaplnilo. Příběh zajímavý, i když nijak mimořádný, množství postav mi nevadilo. Závěr mi přišel dost odbytý. Nejvíc mě ale zklamala ona "alternativní realita". Až na výjimky to podle mě byla "normální realita". Výborný nápad, z něhož se dalo vytěžit určitě víc.

17.01.2024 3 z 5


Jednou nohou v hrobe Jednou nohou v hrobe Dominik Dán

Není to špatné, ale že bych bez dechu hltal stánku za stránkou, to zase ne. Už dlouho jsem od DD nic nečetl a musím přiznat, že se v postavách detektivů už vůbec neorientuji...

27.03.2023 4 z 5


Zkamenělá krev Zkamenělá krev Johan Theorin

Víl a trollů zde bylo o něco více než v předchozích dílech série, ale zas ne tolik, aby nebylo možno knihu označit za severskou detektivku. Příběh byl tentokrát možná slabší, ale opět jsem měl pocit, že na Ölandu jsem.

20.09.2022 5 z 5


Smršť Smršť Johan Theorin

Po přečtení Mlh Ölandu jsem se hned pustil do Smršti. S radostí jsem přivítal známé postavy v epizodních rolích a s napětím jsem čekal na pořádnou sněhovou bouři. Nebyl jsem ani trochu zklamán, opět vynikající kniha!

20.09.2022 5 z 5


Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Vynikající severská krimi, která nepotřebuje šokovat popisem brutálních zločinů. Vystačí si se střídáním časových rovin, které se vzájemně krásně doplňují. Nebýt komentářů níže, vůbec bych si nevšiml, že je příběh vleče, naopak. Pointa také stála za to, takže nemohu jinak než 5 hvězd!

04.08.2022 5 z 5


Kouřová clona Kouřová clona Dick Francis (p)

Můj první Dick Francis a ještě k tomu audiokniha. Dostihové prostředí mě vůbec neláká, tady bylo koňů tak akorát. Samotný příběh je velmi pěkný, moc se mi líbily úvahy hlavního hrdiny o tom, kdo z omezené skupiny lidí jej chce zabít a proč. Jižní Afrika je výborně vybraná kulisa. Celkově jsem nadšený a dávám maximum hvězd.

04.08.2022 5 z 5


Poslední anglická královna Poslední anglická královna Steve Robinson

Dočíst tuhle knihu mě stálo hodně sil. Už dávno jsem se tak nenudil. Dávám 2 hvězdy, z toho jedna je za zajímavé historické informace o britském královském rodu a za Ahnentafel.

15.02.2022 2 z 5


Nemocnice a sanatoria Nemocnice a sanatoria Petr Svobodný

Jedna z nejlepších knih, co se mi v poslední době dostala do ruky. Sice je určena pro poměrně úzkou cílovou skupinu, ale to jí určitě neubírá na kvalitě.

15.02.2022 5 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Velké zklamání. Ze začátku mě kniha bavila, ale jakmile byl dům dostavěn, román se překlopil v nudný a banální milostný příběh. Na to nejsem cílová skupina. Taky mi dost vadila nevyzpytatelná úprava reálií - autor pracoval s historickými fakty volněji než volně. Po přečtení jsem zjistil, že kniha byla dokonce zfilmována, ale zkoušet, zda je toto zpracování lepší, určitě nebudu.

16.12.2021 2 z 5


Ratajský les Ratajský les Aleš Palán

Napínavý příběh, od něhož jsem se nemohl odtrhnout. Věrná rekonstrukce vraždy z 50. let doplněná fikcí z roku 2014. Tři časové roviny, byly zvoleny i zvládnuty dobře, napětí z toho "co se stane dál?" je trojnásobné. Bohužel rovina 2014 od začátku za rovinami historickými pokulhává, a když přejde do 2015, pokulhává hodně. Především svou uvěřitelností, tuto linii je asi lépe chápat jako nadsázku. Ale třeba to tak autor myslel. 4.5 hvězdy.

15.09.2021 4 z 5


Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

Dobře vystavěný a napínavý příběh z atraktivního prostředí. Asanace Prahy z konce 19. století, spolu s podplacenými úředníky, zchudlou šlechtou, vraždícím strašidlem, heroinem, tuberkulózou a dalšími atributy vytváří zajímavý a poutavý koktejl. Spousta reálií navíc odpovídá skutečnosti. Už dávno, jsem nebyl tak zvědavý, jak to celé dopadne.

06.09.2021 5 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Velmi vtipné, nenáročné, bez hluchých míst, uvěřitelné. Pokud od knihy čekáte tohle, pak je na 4.5 hvězdy.

31.08.2021 4 z 5


Ztracená duše Ztracená duše Olga Tokarczuk

Nejdřív jsem myslel, že jde o vadný výtisk, v němž chybí stránky. Zřejmě ne, jde o soubor nesourodých obrázků s kratičkým banálním textem. Takhle si představuji plýtvání papírem.

02.08.2021 odpad!


Matka noc Matka noc Kurt Vonnegut Jr.

Poslouchal jsem jako audioknihu na Českém rozhlasu. Myslím, že označení černá groteska, které tu použili, je zcela přesné. Příběh má mnoho vrstev a o tu hlavní dějovou linii nakonec zas až tolik nejde. Nejvíc mě zaujala myšlenka, že i když někdo pracoval jako americký špion a v rámci toho se stal hvězdou nacistické propagandy, nelze jednoznačně říct, že byl kladný hrdina. Svou prací, nepřímo, mnoho lidí poškodil a zničil a je otázka, zda to jeho špionážní činnost nakonec vyvážila. A to se změřit nedá...

13.03.2021 5 z 5


Osmnáct pod nulou Osmnáct pod nulou Stefan Ahnhem

Průměr. Na nelogičnosti v severské krimi se dá zvyknout, ale zde k ní přistupuje ještě neuvěřitelná neschopnost policie, včetně hlavních postav. Např. na útěk z vězení jen tak nezapomenu, ale je tu toho mnohem víc :) Doporučuji jako oddech pro chvíle, kdy se vám nechce shánět nic lepšího.

19.01.2021


Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Lovec přízraků - Vraždy, které šokovaly republiku Viktorín Šulc

Zajímavě zpracované dílo - rozhovory propojené se strohými úředními dokumenty a okořeněné úvahami o nejtemnějších stránkách člověka. Většinu případů jsem znal a i tak jsem se dozvěděl mnoho nového. Skvělá kniha.

02.12.2020 5 z 5


Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Nadprůměrný thriller s věčným tématem masového vraha. Pachatel, motiv a především konzultant FBI jsou zde ale docela originální. Kniha mě moc bavila, přečetl jsem ji velmi rychle a když jsem zjistil, že 2. díl je ve slevě za 3 dolary, hned jsem si rozšířil čtečku o další knížku. Jediné, co mi vadilo, byla, obecně velmi rozšířená, nezničitelnost hlavního hrdiny. Několikrát jsem si vzpomněl na Terminátora.

29.11.2020 4 z 5


O krok pozadu O krok pozadu Henning Mankell

(SPOILER) Že je kniha hodně rozvleklá, to by mi vůbec nevadilo. Ani neustále se opakující porady týmu se závěrem: Jsme pořád na začátku. Ale Wallanderova záliba ve vyhledávání riskantních situací, které zásadně řeší sám a v ideálním případě v noci, to už mi ke konci doslova lezlo krkem.
Spoiler! - kdo byl, jako já, zvědav na motivaci pachatele a na důvody některých jeho počinů, bude zklamán. Mankell už neměl sílu nic vymýšlet, tak to prostě vynechal. 3.5 hvězdy.

08.11.2020 4 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Erika Fosterová mě ani neuchvátila ani neurazila. Tak jsem chtěl zkusit, zda bude Kate Marshallová v něčem jiná. A není. Průměr, po týdnu už si z knihy budu pamatovat jen nejhrubší obrysy.

19.10.2020 3 z 5


Primární důvěra - prst na spoušti Primární důvěra - prst na spoušti Martin Goffa

Nějak to není ono, a nyní už vím i to, že 2. díl to nezachrání...

25.09.2020 3 z 5