milan3144 milan3144 komentáře u knih

☰ menu

Denní motýli a vřetenušky jižních Čech Denní motýli a vřetenušky jižních Čech Jiří Beneš

Tak s touto knihou jsem udělal trefu do černého. Už delší dobu, a zřejmě marně, se snažím doplnit sérii knih Motýli a housenky střední Evropy, kdy se mi mezi mými knihami nedostává ze šestice hned tří a to Denní motýli a Noční motýli 1 a 2. Při procházení titulů přímo v nakladatelství Academia jsem narazil na tento a jsem nadmíru spokojen. Mnoho fotografií jednotlivých druhů a i ilustrace, fotografie typického biotopu, popis druhu a biotopové vazby, živná rostlina housenek, vývoj, chování, podobné druhy v ČR, rozšíření v ČR, rozšíření v Jižních Čechách, ohrožení a ochrana, síťová mapa Jihočeského kraje s časovým rozlišením výskytu a trend rozšíření. To vše se o každém druhu v této knize dozvíte.

03.02.2024 5 z 5


Návrat čmeláků Návrat čmeláků Dave Goulson

Spousta informací o těchto medvědech hmyzí říše, ale nejen o nich. Podáno snadno přístupnou formou, kde nechybí humor a otevřenost. A jako předchozí čtenářka Fiddis i já hnedle zakoupil směs letniček, abych pro ty huňáče taky trochou přispěl do mlýna.

15.01.2024 5 z 5


Válka o zadnici Dona Emmanuela Válka o zadnici Dona Emmanuela Louis De Bernières

Je to taková groteska ve které je velice mnoho násilí a krutosti. Přesto dávám plný počet, protože i toto je obraz, nás, lidí. Bohužel.

03.01.2024 5 z 5


Kavárna Slavia Kavárna Slavia Ota Filip

Od té doby, co se mi přihodilo, že je mi sát a bohužel už ne cet, tak jsem odložil svou masochistickou takřka zásadu, že budu dočítat knihy pokud možno stůj co stůj. V cetkových dobách jich moc, nedočtených, nebylo. Zato nyní, jako stále ještě poměrně čerstvý sátkovec - zelenáč, už mám dvě, a vůbec mi to nevadí. Tuhle knihu k nim přidávám a nebudu jí tady ani hodnotit počtem hvězd. Nebavila mě.
Mám od tohoto autora ještě v plánu jednu a pokud dopadne stejně, bude zařazen do kategorie pro mne nečitatelných. Ovšem, nemusí ho to nikterak mrzet, jelikož bude v dobré společnosti takových velikánů jako jsou například Stephen King, nebo Terry Pratchett.

30.06.2023


Můj strýček Oswald Můj strýček Oswald Roald Dahl

Nebudu hodnotit, jelikož jsem nedočetl. Možná v mých mladých letech, kdy jakákoliv erotičnost, měla kouzlo téměř zakázaného tajemna, bych tuto knihu zhltnul jak malinu a asi se i zasmál. Dnes mi ale vtipnost knihy, spojení erotiky a humoru, moc povedená nepřipadá.

24.06.2023


Zítra je taky den Zítra je taky den Rudolf Havlík

Zábavně napsané, byť kulisy jsou spíše tragické. V celku velmi povedené i když spíš než samotný děj oceňuji více způsob, jakým je čtenáři podán.
Čtyři hvězdy.

24.06.2023 4 z 5


Chlum u Třeboně: Kapitoly z dějin jihočeského pohraničí Chlum u Třeboně: Kapitoly z dějin jihočeského pohraničí František Kodl

Mnoho zajímavých informací o kraji, který mám, s trochou nadsázky, prakticky přes kopec. Přes onen kopec, v knize mnohokrát zmiňovaný, Homolka s lesním komplexem Dubovice.
Čtyři hvězdy.

06.06.2023 4 z 5


Budování státu IV. Budování státu IV. Ferdinand Peroutka

Tak jsem se "probudoval" až ke konci tohoto famózního díla.
Co závěrem, mimo opěvování, ještě napsat? Snad že některé události jsou něčemu překvapivě podobné. Nebo snad ne překvapivě?...
"...Daně se staly ještě těžšími. Snižování platů stupňovalo rozmrzelost a nechuť k práci. Skutečná nezaměstnanost teprve nastala. Nejistota existence stávala se pro mnohé bolestivou aktuálností... To vše stalo se ovšem za ustavičného slavnostního ujišťování vlády, že bude působit k tomu, aby ceny klesaly a snížení platů státních zaměstnanců a snížení cen tvoří v její mysli jeden celek... Státní zaměstnanci měli však dost pádný důvod, aby tomu jen neochotně věřili: právě tohoto roku zvýšili si poslanci diety ze tří na pět tisíc korun." (KAPITOLA SOCIÁLNÍ ZÁPASY)
A nebo:
"...Je možné za měsíc přehlušit ozvuky posledních tří let? Musí se to alespoň zkusit. Oficiálně bylo sděleno úředníkům, učitelům a státním zřízencům, že jim budou zvýšeny místní přídavky, upraveny penze a poslední srážkový zákon že bude liberálním výkladem takřka anulován. V tomto stadiu trapných pochyb myslela koalice tyto sliby vážně...Když pak potom volby nedopadly zcela tak špatně, jak se čekalo, podrobila koalice nové úvaze, co s těmito obnosy, a úvaha tato dopadla pro státní zaměstnance nepříznivě: nedostaly nic..." (KAPITOLA VOLEBNÍ ZKOUŠKA)

30.05.2023 5 z 5


Hlasy mých otců Hlasy mých otců Helena Šmahelová

Dávám tři, ale ne proto, že by byla kniha horší než předchozí díly, ale proto, že v poslední generaci se rodina Šmahelů velmi rozrostla a já se v postavách už začal beznadějně ztrácet. A to dokonce tak, že jsem nějak nezaznamenal ani narození samotné autorky. Nebo tam nebylo? Prostě nevím. Každopádně tato trilogie je rozhodně zajímavá.
Tři hvězdy ve kterých se odráží má neschopnost pojmout onen rodový strom, respektive se v něm náležitě orientovat.

20.04.2023 3 z 5


Budování státu III. Budování státu III. Ferdinand Peroutka

Opět skvělá a strhující jízda našimi, co se týče státního útvaru československými, velmi mladými dějinami. Nelehká doba.
Ačkoliv vůbec nemám v úmyslu jakkoliv současný stav v našem státě zlehčovat, musím konstatovat, že ve srovnání s oním obdobím popisovaným v této knize, je to učiněná selanka. Bouřlivá doba, kdy se hledá cesty, jak zastavit revolučnost mas, přetrvávající z osmnáctého roku a přiživovanou revolucí ruskou, aby stát mohl začít fungovat. Stát má ale nedostatek financí a rozpočet deficitní. Peníze navíc je nucen, pro reálné nebezpečí hladu, utrácet za mouku, a to v poměru 15,50 Kč za kilogram, aby jí pak prodával lidem za 1,50 Kč. Státním zaměstnanců hrozil nejen hlad, ale i otrhanost. Prostě prostředí, kdy sociální požadavky pršely, na vlády Tusara nebo Černého, ze všech stran. Do toho mnoho jiných faktorů, které rozhodně situaci nezlehčují.
Odskočím si naposled ke Šmahelům do mlýna a pak se znovu vrátím a dočtu toto skvělé dílo.
Pět jasných hvězd.

18.03.2023 5 z 5


Stopy mých otců Stopy mých otců Helena Šmahelová

Opět jsem se ponořil do rodiných vazeb rodiny Šmahelů a přišel na to, proč mě to tolik nepřitahuje, ačkoliv to prostředí a styl vyprávění se mi líbí. Je to dáno prostě onou podstatou díla. Postavy, autorčini předci, se narodí, prožíváme s nimi zajímavý život, mají děti a pak...umřou. A pak znova a znova.. Když už si na postavy zvyknu, na jejich jednání, chování a úděl, který nesou, přichází nevyhnutelný konec jejich života a já, jako čtenář, se vlastně seznamuji s částečně s novými. Samozřejmě je tam průnik generací, prarodiče, rodiče, děti, ale to nemění nic na tom, že ve chvíli, kdy se stanou opravdu ústředími postavami, s hlavním slovem v rodině, tak jsou na tomto postu noví. Je mi na druhou stranu jasné, že jinak to zpracovat v takovémto rozsahu nejde, ale je to to co mi ubírá hvězdu v hodnocení.
Čtyři pěkné.

30.12.2022 4 z 5


Budování státu II. Budování státu II. Ferdinand Peroutka

Opět skvělé. Už v prvním dílu, se mimo jiné, čtenáři dostává i vykreslení některých tehdejších politických osobností. Například v Kárnikově trilogii je Bohumír Šmeral vykreslen, jako nadějná a pro širokou veřejnost přijatelná persona, která dokáže do komunistických řad, svým nesporným intelektem a rozhledem, přilákat i nemálo zajímavých a význačných postav z řad intelektuálů i z pole kulturního. V těchto dvou dílech se ovšem jeho obraz rozšiřuje a ukazuje Šmerala i jako člověka těžkých politických omylů.
Dá se říci, že určitý omyl, nebo spíše jeho podstatu a zárodek, je možně vypozorovat i v osobě Edvarda Beneše. Tato jedna z nejvýznačnějších politických osobností s obrovskou zásluhou o vznik Československa a jeho celého poválečného vývoje, byla v zajetí paradoxně toho, co dělal nejlépe a v čem by jen těžko hledal konkurenci v celé krátké historii Československa, a to v umění diplomacie. Byl diplomatem za všech okolností a věřil v sílu diplomacie za všech okolností a potažmo i v diplomacii spojenců. A ačkoliv nejsem z řad kritiků Benešova rozhodnutí v roce 1938, ba naopak jsem přesvědčen o nesmírně těžké volbě, jeho osobnost a víra v diplomacii měla na tomto rozhodnutí mnohem větší váhu, než jsem si do přečtení, prozatím těchto dvou dílů, byl schopen plně uvědomit.
Vrátím se na chvíli do mlýna rodiny Šmahelů ve Stopách mých otců, ale pak půjdu opět s chutí do třetího dílu pana Peroutky.
Pět, co víc dodat.

04.12.2022 5 z 5


Stíny mých otců Stíny mých otců Helena Šmahelová

Docela jsem si ten obraz dávno minulé doby a míst kde žili předci Heleny Šmahelové, užil. Bohužel, jak už jsem si vyzkoušel na Morávkově trilogii Zpáteční vody, Veselá ves a Kuropění, velice brzy se přestávám orientovat v popisovyných příbuzenských vztazích a tudíž pak už nevím, že to je švagrová, teta nebo strýc, jelikož to předtím byli bratři, sestry či tak něco.
Velmi dobré čtyři hvězdy shlížející na těžký život rodiny Šmahelů v možděnickém mlýně.

26.10.2022 4 z 5


Budování státu I. Budování státu I. Ferdinand Peroutka

Udělám si přestávku, ale už nyní mohu napsat, že to je opravdu mistrovské dílo, které mě místy vtáhlo do popisovaných událostí, jako nějaký thriller. Spolu s Kárníkovo trilogií, jsou tyto knihy mým pilířem poznání a utváření pohledu na období 1. republiky.
Skvěle podáno, byť v počátcích si člověk musí přeci jen trochu přivyknout na ten jazyk, odpovídající době svého vzniku. Plno detailů událostí pomáhající pochopit věci v širších souvislostech a i hlubší rozbor některých osobností té doby.
Pět zasloužených a obdivných hvězd.

02.10.2022 5 z 5


Návnada na vraha Návnada na vraha Roger Longrigg

Tady asi opravdu se nelze moc zabývat logikou děje. S ani ne tak velkou nadsázkou se dá říct, že způsob psaní převyšuje samotnou zápletku.
Dávám tři.

14.08.2022 3 z 5


Čas lásky a nenávisti Čas lásky a nenávisti Jiří Marek (p)

Ani jsem nevěděl, že Sůl země, které jsem četl už před delší dobou, má pokračování. Z toho důvodu se mi už nepovedlo obnovit vazby na postavy, ale i tak jsem si dobře početl. Konec konců autor je u mne taková jistota dobrého čtení.
Závěr války v Praze a vůbec v Česku s promítnutím do postav rozličných charakterů a smýšlení.
Poctivé čtyři hvězdy.

07.08.2022 4 z 5


2000 rad pro zahrádkáře 2000 rad pro zahrádkáře Stanislav Peleška

Dobrý rádce pro všechny ty co se se rádi věnují zahrádkaření. Mám jí teprve rok, ale nahlížím do ní poměrně často a čerpám z mnohých rad, ale i tabulek.
Oceňuji pěti ředkvičkami.

28.06.2022 5 z 5


Rozchod s Bohem Rozchod s Bohem Richard Dawkins

Boží blud mi připadal mnohem lepší. Tady jsem chvílemi zcela ztrácel zájem ve čtení pokračovat. Docela zklamání, ale přesto dám tři.

28.06.2022 3 z 5


Zápisník mrtvého Zápisník mrtvého Helena Dvořáková

Jo, tak tohle se dalo. Máte tipy, ale dost dlouho nevíte, jestli ta postava bude skutečně oním pachatelem. Zdařilá detektivka, která si u mne vysloužila čtyři hvězdy.

02.06.2022 4 z 5


V Súdánu V Súdánu Karel May

Čtyři, ale musím si od té až svaté čistoty hlavního hrdiny odpočinout. Mám v plánu se s ním zase setkat v další sérii, ale pokud bych do ní šel hned, určitě by se to promítlo v nižším hodnocením. Prostě dám si teď na nějakou dobu pauzu od souboje dobra se zlem a budu konzumovat jiné žánry.

27.05.2022 4 z 5