Mikky01 Mikky01 komentáře u knih

☰ menu

Utajené přátelství Utajené přátelství Dan Gemeinhart

Autor Dan Gemeinhart napsal pohádkový příběh "Utajené přátelství". Druhé setkání s tímto autorem a čtení nebylo vůbec špatné!

Kniha vypráví o mladém chlapci jménem Ravani, který se přistěhuje do města Slaughterville se svým otcem. Změna prostředí měla Ravanimu pomoci, po smrti jeho matky, k oproštění se od minulosti. Chlapec je od té doby velmi nesmělý, osamělý a nemá žádné kamarády. S otcem mají velmi komplikovaný vztah, nedokáží spolu mluvit a vyjádřit city jeden k druhém. Každý je z jiného těsta, přičem Ravani je jemnější po matce. Ravani se tím pádem utapí v žalu.

Jednoho večera chlapec vyhlíží ze svého okna a vidí, jak z dodávky vystupuje 7 dětí, které se vytratí za záhadnými dveřmi velmi starého a opuštěného domu. Ravani začne pátrá po původu dětí, protože ho k dětem z neznámého důvodu, začne přitahovat "nadpřirozená síla".

Ravani začíná zjišťovat, že děti mají velmi podobné smýšlení jako on a ihned se s nimi spřátelí. Najde si mezi nimi velmi zvláštní kamarádku Virginii, s kterou si dokonce dají asi tak v polovině knihy pusu, ale nic nebude takové, jak se zdá. Každé z dětí má mít vyjímečnou schopnost, ale v průběhu čtení se dozvíte, zda to jsou skutečné schopnosti, nebo jen výplod dětské fantazie.

Ravani zjišťuje, že městečko Slaughterville je pro děti velmi nebezpečným místem, protože je honí šílený lovec, který chce děti odhalit a všem předestřít tajemství skrývající se za záhadným původem těchto 7 dětí.
Ravani udělá vše proto, aby dětem pomohl v jejich záchraně. Čeká ho velmi dobrodužná, ale i velmi nebezpečná cesta, kdy se bude muset postavit svému strachu a najít v sobě utajené schopnosti.

Kniha se mi líbila, četla se velmi rychle. Je určena především pro mladší čtenáře, takže 290 stránek zvládete přečíst levou zadní. knize jsou scény, u kterých si i pobrečíte. Jediné, co bych vytkul, byl závěr knihy. Já chápu, že kniha je spíše pro mladší čtenáře, ale takhle naivní a doslova za vlasy přitažený konec jsem nečekal. Tím samozřejmě nechci hanit knihu, ta se mi velmi líbila, akorát ten závěr mi prostě nějak nejde strávit. Asi jsem na naivní konce už moc starý.

Hodnocení 6/10

18.04.2024 3 z 5


Mladá dáma Mladá dáma Evelyn Skye

(SPOILER) Zdravím, přátele!

mám pro Vás takovou menší recenzi a doporučeni na knihu "Mladá dáma".

Kniha v Angličtině vyšla pod názvem "Damsel", který byl u nás přeložen jako "Mladá dáma". Tento název mi ke knize vůbec nesedí, protože to nemá aboslutně nic společného s obsahem knihy. Kdyby kniha vyšla s původní obálkou, tak si snad budu myslet, že se jedná o nějaké romatické dílo z 18 století, což tomu tak vůbec není. Je to jen můj úhel pohledu, protože většinu čtenářů může tento název odradit od koupi knihy. Nicméně, kniha vyšla s filmovou obálkou od Netflixu, takže alespoň díky ní je poznat, že to bude akční fantaskní kniha. Mimochodem, po dočtení knihy jsem se podíval na filmové zpracování na Netflixu. Film byl dobrý, ale byly tam vynechány zásadní aspekty knihy, které dodávaly ději grády.

Hlavní hrdinkou knihy je Elodie, pocházející z velmi chudého vévodtsví. Jéjímu životu vládne hlad, bída a chudoba, díky tomu se musela o sebe naučit postarat a bojovat o přežití sebe a své rodiny. Aby se celé vévodství vymanilo z tísnivých životních podmínek, tak se rodiče Elodie rozhodnou, že bude provdána za prince Henryho v naopak velmi bohatém statu Aurea. Elodice bez váhání přijme nabídku, jelikož ví, že to pro ní a její lid znamená život bez útrap. Jenomže tento sňatek skrývá svá tajemstí. První část knihy byla velmi romantická, kdy se konala honosná svatba, byla přijata velmi vřele do rodiny a s princem to od první chvíle začalo jiskřit. Poté, co proběhne sňatek, začíná být Elodie v Eufoii z toho, že konečně bude ve svém životě šťastná. Jenomže po svatbě je Elodie odvedena na vrchol hory, kde se koná rituál (Bylo jí od královské rodiny řečeno, že rituál se koná za účelem spojení dvou rodů - krevní přísaha). Po dokončení rituálu, vezme princ Elodie do náručí a vhodí jí do útrob hory, kde žije drak. Elodice v tu chvíli jde o holý život a začíná zjišťovat, že už po několik století musí království obětovat princezny, za účelem prosperity státu Aurea. Co se týká tajemství, tak více nebudu prozrazovat, abyste byli překvapení, stejně jako. Každopádně, druhá část knihy byla velmi akční, jednalo se doslova o survivor. Elodie se bude pokoušet dostat ze spáru hory, kde je jako lovná zvěř pro draka. Cesta to bude velmi bolestivá, plná strachu a příkoří. Královská rodina jí lhala ve všech možný ohledech, což bude mít zásadní dohru pro závěr knihy. říká si, že jí nic horšího v životě nemohlo potkat, ale to se bolestně spletla.

Knihu bych hodnotil jako jedno z lepší děl v rámci YA. Není to žádná naivní pohádka, kde všechny čeká šťastný život až do smrti. Hodně jsem byl překvapen z druhé části knihy, občas mi to přišlo horrové a děsivé, jako vážně! A co se týká samotného konce knihy? Poslední stránky jsem dočítal už jen s otevřenou pusou a říkal si, "co se to sakra stalo?".

Takhle kniha je nutnost pro všechny fanoušky Fantasy.

Moje hodnocení 9/10 - Bod ztrhávám za název knihy :-D

15.04.2024 5 z 5


Pozoruhodná cesta domů Pozoruhodná cesta domů Dan Gemeinhart

Kniha pozoruhodná cesta domů byla velmi překvapivá! Mimochodem, dostal jsem jí na recenzi od nakladatelství @grada_cz a @bambook_cz .

Od knihy jsem čekal, že to bude naivní dětská kniha, která bude od začátku až do konce protkaná humorem, láskou a štěstím, ale opak byl pravdou.
Kniha je velmi dojemná, svým způsobem drsná. Řeší vážná témata jako smrt, odloučení a týrání dětí.

Dvanáctiletá hlavní hrdinka Kojotka cestuje se svým otcem Rodeem po spojených státech Amerických, aby našli nový smysl života. Jejich putování předcházela tragická událost, která je donutila změnit svůj životní styl a vypořádat se svými bolístkami. Svůj předchozí život nechali za sebou a nyní jedou vstříc novému dobrodružství. Na cestě potkají spousty nových přátel, kteří si v životě prošli náročnými situacemi a přidají se ke Kojotce a Rodeovi v jejich putování za lepšími zítřky.
Jenže vše není tak jednoduché, jak si představovali. Nelze zahnat vzpomínky na minulost a vymanit se ze spárů deprese a beznaděje. Nelze myšlenky a vzpomínky potlačit, protože když to člověk nejméně očekává, vyplavou na povrch a vše je ztraceno.
Bezcílné cestování po Americe neumožní zapomenout na rodinu, která jim zahynula při tragické autonehodě, i když se snaží dělat vše proto, aby tomu tak bylo.
Najde Kojotka nový smysl života a dokáže svého otce přesvědčit, aby se vrátili k plnohodnotného životu?

Sám moc dobře vím, že před minulostí se nedá utéct. Člověk se s ní musí vypořádat a žít svůj vlastní život, aniž by mu jeho minulost, měla ovlivňovat jeho budoucnost.
Kniha se řadí do dětského čtení, i když to tak ve finále vůbec není. Po dočtení je mi z knihy smutno, i když tam byly občas humorné scény, ale stále s podnětem tragického nádechu.

Lidé jsou jen pasažéři života. Kteří se jen vezou. Měli by se probudit a vzít svůj osud do vlastních rukou. A nejsem snad já člověk?

Hodnocení 8/10

08.04.2024


Trnová královna Trnová královna Gina Chen

Trnovou královnu jsem si na recenzi vybral čistě podle obálky, aniž bych četl nějaké antoce či recenze na knihu. Je to v podstatě taková směsice pohádkových příběhu, které jsou velmi dobře zakomponované do temného světa fantaskního příběhu. Takže idelní pro všechny, kteří chtějí něco nenáročného.

Trnová královna ale není klasický pohádkový příběh, protože v tomto příběhu to není princ, který bude zachraňovat život přincezny a nečekejte ani lásku jako trám. V této knize je princ prokletý a jediný způsob jak prokletí zrušit je najít si nevěstu. Jenomže princ má na to jiný názor. Chce si jen užívat sex a být stále prokletý, aniž by hleděl na osud celého království . Čím více se blíží k naplnění sudby, celé království začíná zarůstat růžemi a blíží se k zapomenutí.

Naneštětí zde máme hlavní hrdinku Violet, věštkyni, která má princovi pomoci s odvrácením jeho predurčeného osudu a bude se mu snažit najít vyhovující ženu. Nastává tedy doba, kdy si princ musí vybrat nevěstu i za cenu toho, že mu Violet lže a poupravuje si výsledky věšteb. Samozřejmě to dělá z jednoho prostého důvodu, mezi ní a princem je zvláštní chemie a když se k sobě přiblíží jen na krok, tak to mezi nimi jiskří a nejsou daleko od pohlavního styku (Na to v knize bude jedna velmi vtipná pasáž,takže o zábavu je zde postaráno). Jak to už bývá v YA fantaskních knihách, tak když má k něčemu dojít, vždy Violet s princem někdo vyruší s neodkladnou záležitostí. Každopádně Violet není v knize není úplně kladná postava, je to intrikářka s postranními umýsly :-D. Co se týká prince, no... tak o tom raději ani nemluvím. Udržet ptáčka jarabáčka v kalhotách mu dělá evidentně velký problém, ale jak jsem psal, sexuální scény zde bohužel nečekejte :-D

Kniha se mi jako celek líbila, nicméně si autorka mohla dát více práce s postavami. Nemáme možnost je poznat více do hloubky, dozvíme se akorát pár základních indormací a tím to hasne. Oba hlavní hrdinové se chovají jako dva nadržení puberťaci bez pudu sebezáchovy. To je tak jediné, co za mě knize ubírá na kráse.
Hodnocené 6/10

05.04.2024 3 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

(SPOILER) Ahoj přátelé,

dnes máme škaredou středu a já pro Vás mám doporučení na knihu „kouzla rodu Thornů“ od autorky Margaret Rogersenové.
Knihu jsem si na recenzi vybral z toho důvodu, protože se jedná o strašidené YA, které je plné démonů a černé magie. Byl jsem zvědavý, jak si autorka dokáže s tímto tématem poradit, když je kniha určená pro mladé dospělé a dopadlo to velmi dobře. Hlavní hrdinka není žádná „křehká květinka, která by potřebovala ochraňovat a být tupou okrasou pro hezounka, který má svaly místo mozku, jak to bývá u většiny knih tohoto žánrů.
Kniha je právem v rámci hodnocení v červených číslech.

Kniha je zasazená do 19. století, což mi udělalo velkou radost, protože většinou se fantaskní knihy odehrávají ve středověku, prostě klasické pohádky. Hlavní hrdinka Elisabeth je naprosto geniální, je velmi inteligentní, soběstačná a plná zdravého sebevědomí. Elizabeth vyrůstala v knihovně a tam se zaučovala na strážkyni. Její typickou vlastností je, že dokáže porozumět grimoárům, které ožívají a promlouvají k lidem. knihy žijí vlastním životem, prožívají emoce, a v případě poškození se mohou změnit na zlotvory. Když se naskytne dobrodružství, které by Elizabeth mohlo stát život, tak se do toho pouští bez jakýchkoliv námitek a jde vstříc všemu novému.
V knize je i romantická linka, s velmi sympatickým Nathanielem, který byl trochu tajemný, v menší míře vtipný a celkem arogantní, v dobrém slova smyslu. Přesto byl velmi okouzlující a s hlavní hrdinkou se skvěle doplňovali. Pak tady máme Silase, démona, který je svým způsobem nebezpečný, občas zlý a dost vtipný.
Milostný trojúhelník mi v této knize nevadil, protože si hlavní hrdinka vybrala toho, kdo se mi zamlouval :-D.
A co se týká záporné postavy, s kterou ke konci knihy budou muset hlavní hrdinové svést litý boj?
Víte co? Doporučuji, abyste si knihu přečetli, protože IG neumožňuje vkládání většího množství textu, což je dobře, protože bych Vám jinak všechno vykecal.

Kniha se mi líbila, určitě si zaslouží své místo v domácí knihovně. Nedivím se, že je u knihomolů tak oblíbená, protože tato YA nejede dle přednastaveného mustru, jako většina knih tohoto žánru.

9/10

Jak se Vám kniha líbila mi můžete napsat k recenzi na instagramu - scorpio_mikky. Těším se

27.03.2024 4 z 5


Kronika města Mistle End – Gryfova zkouška Kronika města Mistle End – Gryfova zkouška Benedict Mirow

Knihu jsem si na recenzi vybral z toho důvodu, jelikož se odehrává ve Skotsku a samozřejmě mě zaujala samotná anotace knihy. Když skloubíte Skotsko s mystičnem a magií, tak z toho zákonitě musí (pro mojí maličkost ) vzejít dokonalá fantaskní kniha.

Hlavním hrdinou knihy je Cedrik, který se se svým otcem odstěhuje do města Mystle End ve Skotsku, kde začíná žít nový život a zjišťovat, že není tak obyčejný, jak si celý svůj život myslel. V prvních dnech v Mistle Endu se Cedrikovi začne zjevovat mystická bytost Gryf, která se mu bude snažit naznačit, že je na obzoru hrozba, kterou je nutné odvrátit. Cedrik je jediný, který dokáže nastolit pořádek mezi dobrem a zlem. Samozřejmě na to není sám, k naplnění jeho osudu a záchranně města mu budou po boku stát kamarádi Emily a Eliot. Cedrik byl předurčen stát se Druidem, aby znovu navrátil městu to, co mu bylo násilím odebráno. Povede se mu projít Gryfovou zkoušku, aby zjistil, jaké schopnosti se v něm ukrývají a najít rovnováhu mezi člověkem, přírodou a magií?
Knihu si rozhodně přečtěte, protože je to po dlouhé době fantaskní kniha, která je svým způsobem neotřelá.

Od knihy jsem dostal přesně to, co jsem od ní očekával, plus něco navíc. Začátek knihy je pozvolný, kdy se příjemně sžíváte s hlavními postavami a prostředím. Ale nebojte, druhá část knihy je velmi napínavá a akční. Jen taková drobnost z mé strany, konec knihy byl hrozně uspěchaný, já chci ještě víc! . 300 stran bylo málo! Byl jsem potěšen, že hlavnímu hrdinovi byly přisouzeny schopnosti Druida, protože s tím se ve fantaskních knihách moc často nesetkáme.
Kniha bude mít, doufám, další díly, jelikož konec byl otevřený. Tak uvidíme, jaký tato novinka bude mít úspěch.
Mimochodem, obálka knihy je naprosto úžasná a dokonale vystihuje příběh celé knihy.

Hodnocení 9/10

20.03.2024 5 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

V knize najdete celkem šest příběhů, které se odehrávají v různých časových pásmech. Příběhy jsou unikátní, některé jsou dojemné, dramatické a detektivní. Všechny příběhy mají jeden společný fragment, který je spojuje, a tím je reinkarnace duše a poselství s tím spojené. V knize se dozvíte, co se stane, když se jednotlivec odhodlá změnit budoucnost a najít pravdu, kterou skrývá samo lidstvo.
Na knize je geniální to, jak jsou příběhy poskládané. Budete je číst od začátku do konce, kde se Vám až na konci knihy odhalí, jak dopadl jeden z prvních příběhů. Když se dočtete do středu knihy, tak budete odměněni jedním uceleným příběhem, který je zároveň z budoucnosti a tím pádem je závěrečný.
V knize jsem našel mnoho podnětných myšlenek, které mnou rezonují a nedávají mi spát.

Doporučení Vám dám na můj nejoblíbenější příběh z knihy, to ale neznamená, že by ostatní příběhy byly špatné. Tento ve mně zanechal mnoho emocí a myšlenek. Jedná se o příběh Sonmi-451, který se odehrává v dystopické budoucnosti .Příběh Vám ukáže svědectví o jejím krátkém životě v čase, kdy se lidstvo štěpí na čistokrevné a klony. Somni spadá do řádu klonů - servantek, které jsou zneužívány ve prospěch společnosti, jsou nuceny otročit pro privilegovanější vrstvu na zemi, živí se „mýdlem a pracují do úmoru. Somni během svého krátkého života začíná zjišťovat, že vše, čím jí společnost „krmila“ byla jen lež. Poté, co ztratí všechny své iluze, bude se snažit bojovat proti nadvládě, moci a dát lidem naděj a víru v lidstvo.
Avšak její skutky nedokáží odvrátit nevyhnutelný pád společnosti, ale stane se takzvaným symbolem pro závěrečný příběh knihy.

Jak by řekl Zachary v posledním příběhu (knižní mluva tohoto příběhu byla naprosto excelentní :-D) -

„Kdo teda způsobil Pád, dyž ne Starej Georgie? Jasnozřivá vodpověděla: To Dávný způsobili svůj vlastní Pád. Jo, její slova byly jak lano ukroucený z kouře. Dávný ale přece měli moudro! Vodpověď si pamatuju: jejich moudro ovládalo nemoci, míle i semínka a zázraky měnilo na vobyčejnou věc, jedno ale vovládnout neumělo, kdepak, hlad v lidských srdcích, jo, hlad mít víc.“

Knihu doporučuji všemi deseti. Atlas mraků je dílo, které stojí si za to přečíst, i když se jedná o lehce náročnější čtivo. Existuje i filmové zpracování, které je skvělé, ale chybí tam dost podstatných scén z knihy,

Hodnocení 9/10

05.03.2024 5 z 5


Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Pokud máte rádi čaj a sladkosti, tak je to kniha přesně pro Vás, ale nebojte se, najdete v ní i hlubší myšlenky, které se Vám budou honit hlavou i po dočtení knihy.

Já když jsem četl knihu, tak jsem si ke čtení udělal výborný ovocný čaj a ukusoval jablečný koláč, takže mé pocity z knihy jsou umocněny škálou lahodných vůní a chutí.

Knihu je ideální číst, když máte chuť na lehčí stravu “obrazně řečeno”, protože kdybych se u knih stále takhle ládoval, tak ze mě bude Míša kulička .
Samotný příběh je pomalý a vláčný, ale v dobrém slova smyslu. Knihu jsem si užíval plnými doušky.

Hlavní hrdinka knihy je Rosie, nezávislá žena, která žije bezstarostným a volnomyšlenkářským životem. Její srdce prahne po cestování a objevování neznámého, nechce být svázaná nikým a ničím ve svém životě. Chce si užívat život a nabízet lidem své kulinářské umění.
Jednoho dne se objeví ten, kterému se odhodlá nabídnout svou “velmi vláčnou buchtičku”, (přeberte si to jak je libo, ale po přečtení knihy pochopíte ) ale je to ten pravý, po kterém její srdce prahne a se kterým by našla kousek toho štěstí na světě? No…to se dozvíte v knize, kterou Vám doporučuji všemi deseti. Já jsem si v knize užil kočovný způsob života, přípravu čajů a lahůdek a velmi “lahodný” styl humoru. ♥️

Co bych ještě dodal na závěr? Asi jen to, že svůj život máme žít tak, jak sami chceme, aniž bychom se museli na někoho ohlížet. V životě máme mít pouze lidi, kteří jsou opravdovými přáteli, kteří Vás berou, takový jací opravdu jste, se všemi chybami a nedostatky. Plus samozřejmě je potřeba najít si tu pravou lásku, která našemu životu dodá potřebné koření.

Hodnocení 9/10

28.02.2024 5 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

(SPOILER) knihu doporučuji všem romantickým duším. Od knihy jsem se nemohl odtrhnout. Každou volnou chvíli jsem se k ní po práci vracel, abych se dozvěděl, jak příběh Animant dopadne. Kniha je psaná velmi jednoduše, tím pádem se čte opravdu snadno a velmi rychle, stránky Vám budou utíkat před očima, že ani nebudete vědět jak, a budete na konci

Jedná se o romantický příběh, který se odehrává v Anglii v 90. letech 19. století. Já jsem prvotně po knize sáhnul v domněnce, že to bude fantasy kniha, ale nakonec jsem po přečtení prvních stran zjistil, že se jedná o historický román. Obálka a název knihy jsou dost matoucí, že bez přečtení synopsí ke knize, budete překvapení.

Celý příběh je psán pomalým stylem, nachází se v něm spousta popisů Animantina pracovního dne na milion způsobu, i když je to občas celkem dost repetitivní. Kniha má 544 stran, takže díky zdlouhavým popisům by mohla být tak o polovinu kratší, což nemyslím zle, já dlouhé knihy miluji (například série cizinka má klidně i 1500 stran a je tam více děje a akce), ale v tomto případě by to chtělo počet stran opravdu srazit tak na 250. Nepřidávaly tomu ani názvy kapitol typu “Jak jsme pili čaj”, jelikož vždycky shrnovaly všechno, co se v dané kapitole stane, takže čtenář nemůže být skoro nikdy překvapen nadcházejícími událostmi.

Druhá hlavní postava, je pan Reed, který je zprvu velmi hrubý a neomalený, jehož dobré srdce se začalo postupně ukazovat až v průběhu knihy. Nicméně, to není hlavní hrdina, který by si získal srdce všech čtenářů. Jeho charakter a názory mi úplně nepřišly k duhu (Být Animant, tak ho pošlu k šípku ). Nebudu lhát, u některých scén jsem se potutelně uculoval, protože chemie mezi oběma hrdiny fungovala velmi dobře, ale jinak mi začalo lézt na nervy, jak se mu měnila nálada, jeho výlevy a častá nezdvořilost.
Konec knihy se vyvinul přesně tak, jak byste očekávali, ale já si stále budu stát a za tím, že pracovitá a inteligentní Animant, by měla na někoho lepšího než na hrubiána pana Reeda.
každopádně, každý má svůj vkus, takže její rozhodnutí nebudu zpochybňovat .

Kanize dávám hodnocení 8/10

28.02.2024 5 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

Recenze na knihu "štastně až na věky"

Nejdříve bych Vám rád řekl pár slov k příběhu, teprve pak se podíváme na mé hodnocení.

Hlavní hrdina Arek byl předurčen, aby naplnil proroctví a sestavil skupinu hrdinů, kteří mu pomohou nastolit mír a pořádek v království Ere a ochránit svět před ďábelským vládcem a jeho krutovládou. Potom, co se podaří krutovládce sesadit, se má stát králem Arek, kterému je teprve sedmnáct let. Jeho osudem je stát se vládcem země, ale k tomu si potřebuje najít drahou polovičku. Následuje řada pokusů, kdy se Arek snaží vlákat do chomoutu některého ze svých přátel, ale tyto pokusy skončí pokaždé fiaskem. Přitom osoba, ketrou Arek chce, je dle jeho slov nedosažitelná, ale přitom k němu cítí náklanost a možná i něco víc.
Hlavnímu hrdinovi postupně dochází čas, protože se blíží jeho osmnácté narozeniny a on na svou roli není ani zdaleka připraven. Arek se rozhodne, že chce abdikovat, ale s trůnem ho pojí magie, která mu neumožňuje tento krok uskutečnit.
Rozhodne se oslovit toho, na kom mu nejvíce záleží, ale jestli to dopadne dle jeho předsav, tak to se dozvíte v knize.

Rád čtu knihy s LGBT tématikou. protože co si budeme, těch u nás vyšlo zatím velmi malé množství. Čtu celkem často romatické a fantasy knihy, a jelikož jsem gay, tak chci taky občas číst knihy, kde se mají rádi dva muži, což by přesně tato kniha měla splňovat. Podle obálky a synopse vypadala, že to bude přesně to pravé čtení pro mě, ale po dočtení mám z toho docela rozporuplné pocity.
Čekal jsem, že to bude příjemná Fell good romantika, inspirovaná Artušovskou legendou, že se dočkám i pořádného dobroružství a nečekané zápletky. A hle, ono tam nic z toho nebylo.
Příběh byl tak strašně předvídatelný, nebyl ani trochu originální a co mi nejvíc vadilo, tak nebyl ani vtipný, navíc romatiku, aby tam člověk pohled (pár scén tam je, ale nic moc :-D).
Co se týká hlavních hrdinů, tak postavy jsou v knize ploché, bez jakékoliv dávky emocí a smyslu pro logiku .... já vím, je to fantasy kniha, ale občas by příběh mohl dávat smysl, aby pak jednotlivé dílky do sebe lépe zapadly.

Možná taky bude problém v tom, že nejsem cílová skupina. Tato kniha je psaná spíše pro mladší čtenáře. Kniha se četla rychle a byla psaná jednoduše, ale po druhé bych se ke knize nevrátil. Je mi to líto, ale kniha mě zklamala.

Hodnocení 3/10

29.01.2024 2 z 5


To jediné, co na světě zbývá To jediné, co na světě zbývá Erik J. Brown

Tato kniha se odehrává v postapokalyptickém světě. Planetu postihla smrtící chřipka, která vymýtila většinu populace, tím pádem na světě zbývá už jen nepatrné množství lidí. Lidstvo ztratilo všechno, elektřinu, plyn, peníze a zákony, nic na světě není důležitější, než přežití. Na světě přežilo pouze pár jedinců, kdy nevíte, komu máte věřit. Prostě lidstvo se změnilo od základu. Mezi přeživšími jsou hlavní hrdinové této knihy - Andrew a Jamie (Ano, pochopili jste správně, jedná se LGBTQ dílo)
Tito dva kluci se seznámí, když Andrew šlápne do pasti na mědvedy a těžce si poraní nohu.
Když se snaží dostat někam do bezpečí, náhodou potká Jemieho dům.
Andrew má štětí, protože Jamieho maminka byla lekářka, která mu před smrtí začala psát deník, kde byly ruzné postupy, jak má co léčit.
Jamie Adreowi pomůže a mezitím se mezi nimi rozvine přátelství, důvěra a nakonec možná i něco víc.

Oba tito kluci mají smysl pro humor, jsou to skvěle napsané postavy, takže se nemáte šanci při čtení nudit.
Samozřejmě, že oba kluci mají svá tajemství, takže musejí udělat rozhodnutí, která se jim nebudou líbit (nechci více spoilerovat )
Děj pak pokračuje trochu jako v The last of us. Kluci spolu cestují po ruzných městech, kde hledají ostatní přeživší. Při cestě potkají nejrůznějsí lidi, mají strach, ale jsou spolu. Postupně si uvědomují, jak jsou si blízcí a že se navzájem potřebují. Přeci jen samota v této situaci, není nic dobrého. Občas je to témně děsivé i akční. Někdy dokonce byly scény, kdy jen otáčíte stránky a pomalu zapomenete i dýchat.

Kniha se mi moc líbila, byla nepředvídatelná, dost často mě i překvapila. Jsem spokojený s tím, jak kniha dopadla. Autor celý příběh, včetně zakončení, zvládnul na jedničku.

Dokonce se nebojím říct, že bych si tuto knihu přečetl znovu. Já osobně miluji hru The last of us, mám rád i seriál a tato knížní verze tomu byla velmi blízko.
Mohu doporučit! kdo má rád survivor, tak směle do toho.

26.01.2024 5 z 5


Oko Oko Bernard Minier

Mluvená recenze na knihu na mém iG profilu - scorpio_mikky

25.01.2024 4 z 5


Zapomeňte na neděli Zapomeňte na neděli Valérie Perrin

Mluvená recenze na knihu na mém iG profilu - scorpio_mikky

25.01.2024 3 z 5


Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

At už věříte v reinkarnaci, či nikoliv, tak si knihu rozhodně přečtěte. Mají pejsci opravdu své poslaní? To vše se dozvíte v této velmi dojemné knize. kniha “psí poslání má vše, je čtivá, srdcervoucí a zároveň i poučná. U knihy se budete smát tomu, co zase to bláznivé psisko provedlo, podruhé se budete snažit udržet slzy na uzdě. Můžete mi věřit, že mě se to dařilo ztěžka. Já mám prostě dojemné knihy v lásce . 
Kniha je psaná z pohledu pejska (samozřejmě ) , takže se budete moci na pár dní vžít do kůže čtyřnohé mazlíčka. Uvidíte svět zase z jiné perspektivy, zažijete dobrodružství a pocítíte různé pachy a vůně. Zároveň zjistíte, jak funguje nezištná láska, v tomto mají pejsci výhodu, protože dokáží oproti lidem dát tu pravou, čistou a bezmeznou lásku, na oplátku jim stačí kus toho žvance a teplo domova.
Doporučuji všemi deseti . Psí dobrodružství by si měl přečíst každý pejskař, nebo milovník zvířat.

Hodnocení 10/10

25.01.2024 5 z 5


Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Protože se jedná o mou oblíbenou sérii, tak jsem se na tuto knihu už hodně těšil. Četl jsem jí v pravou chvíli, během toho, co jsem nemocný a musím říct, že jsem se během čtení občas pěkně zapotil. Kniha má vše, co od dobré duchařiny očekáváte - Napětí, velmi dobrou zápletku a zhuštěnou atmosféru. Skvěle popsaná historie Rookwardu, která už sama o sobě vypráví příběh, včetně překvapivých zvratů.

Hlavním hrdinou této knihy je Guy, sympatický hrdina, který během života natropil pár chyb a snaží se je napravit. Chce se odstěhovat mimo dosah lidí, kde se bude moci vypořádat se svou vlastní minulostí.
Má štěstí v neštěstí, jelikož jeho matka vlastní sídlo Rookward, které Guyovi aktuálně přijde vhod. Nejdříve ho chtěl prodat a najít pro sebe a svou mámu nový domov. Bohužel má smůlu, jelikož v tom domě se usídlil duch naprostého psychopata, který chce získat zpět to, co mu bylo vzato.
V knize se skvěle prolíná minulost s budoucností, takže během čtení se Vám budou odkrývat střípky z doby, kdy duch byl z masa a kostí.

Kniha se mi líbila, ale konec mi přišel celkem nedotažený. I tak doporučuji, protože se u knihy budete bát. Za mě byla nejlepší část s pavouky, ještě teď mám z toho osypky

Hodnocení 8/10

25.01.2024 3 z 5


Zloděj hvězdného prachu Zloděj hvězdného prachu Chelsea Abdullah

Kniha od @dobre_knihy

Kniha “Zloděj hvězdného prachu je retelling orientálních příběhů Tisíce a jedné noci. Hlavní hrdinkou tento Fantasy knihy je Loulie, neboli Půlnoční obchodnice, která ze začátku působí jako nenápadná postava, hledající magické předměty, aby je prodala na tržištích. Při této výpravě se potýká s různými potížemi a šejdíři.
Jelikož je tento svět plný džinů, tak není překvapením, že souputníka jí děla džin jménem kádir
Hlavní hrdinka se postupem času dostane do nesnází a je předvedena před sultána. Ten jí donutí pomocí nátlaku a úskoků k nebezpečné výpravě, při které má najít kouzelnou lampu, která skrývá tak mocná kouzla, s kterými se může stát nepřemožitelným. Jelikož Loullie je jediná, kdo může lampu s neomezenou mocí najít, tak s ní jsou na výpravu vysláni tři sultánovi strážci. Cesta za kýženým cílem je nebezpečná, plná nástrah a nepřátel. Více nechci spoilerovat, protože každá další věta by Vás ochudila o překvapení 

Samotný děj knihy se mi líbil, je plný napětí a cestování po arabské říši. Je to zase něco jiného, než čtu obvykle. Miluji pohádky “tisíce a jedné noci nebo “Aladina, takže to možná bude hlavním důvodem, proč jsem z toho tak nadšený . Líbila se mi výprava do pouště, svět plný magie a hlavně džinové a kouzelné lampy.
Každá kapitola je psána z pohledu jiné postavy, která s hlavní hrdinkou putuje, takže o zábavu je zde postaráno.
Kniha má mít tři díly, takže jsem zvědavý na pokračování.
Pokud mate rádi fantasy, tak jako já, můžete se do čtení směle pustit .

Hodnocení 8/10

25.01.2024 4 z 5


S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Děkuji @dobre_knihy.

Autobiografie čtu velice pomálu, protože jsem se u některých spálil, ale tato kniha mě velmi mile překvapila .

Toma Feltona budu mít navždy spojeného jen s jednou rolí, a to s rolí blonďatého, arogantního hajzlíka Draca Malfoye. Sice ho můžete vidět v jiných filmech, jako je “Anna a král nebo “Zrození Planety opic, ale nikdo mu neodpáře vedlejší roli ve filmech o Harrym Potterovi.

Jak všichni jistě už víte, tak všechno co je spojené s Harrym Potter mám rád, sice nejsem skalní fanoušek, ale oblíbil jsem si knihy, filmy, hry a ostatní content . Pokud jste taky fanoušci této série, tak se do knihy od Toma Feltona určitě pusťte, protože tento herec má co říct.

Právě díky tomu, že ve filmech o mladém čarodějovi neměl hlavní roli, většinu mládí proplouval mezi dvěma světy. Mohlo by se zdát, že díky tomu mohlo být jeho dětství jednodušší, ale opak je pravdou. V knize odhaluje zákulisní nepovedené kousky z natáčení, přibližuje charaktery jednotlivých postav. Dozvíme se, s kým se na place nejvíce sblížil, kdo se stal jeho nejlepším kamarádem, kdo mu pomohl v kariérním růstu a s kým se natropil nejvíce hloupostí, a že jich nebylo málo. Díky této knize se Vám naskytne pohled na to, jaké jsou slasti a strasti herců, obzvlášť, když se jedná o dětské herce.

Tom Felton je v knize velmi upřímný a otevřený, všechny informace Vám bude dávkovat bez obalu. Bohužel, ani Tom Felton se nevyhnul problémům s alkoholem a drogami. Tato část o jeho životě byla dojemná, protože byla psaná bez příkras. Jediné co bych vytknul, byl závěr. Příběh o třech mužích, kteří mu na konci změnili život, mi připadal přitažený za vlasy. Tom Felton chtěl do knihy přidat ponaučení, ale takhle se to přesně dělat nemá. Knihu ale i tak doporučuji, protože Vám vnese zase trochu jiný pohled do filmů o Harrym Potterovi. Tom Felton i když je bohatý, slavný, tak má starosti jako obyčejný člověk .

Hodnocení 7/10

25.01.2024 5 z 5


Harry Potter: Kouzelnický almanach Harry Potter: Kouzelnický almanach J. K. Rowling (p)

Knihou jsem naprosto uchvácen . Je to zatím nejkomplexnější a vyčerpávající info ze světa Harryho Pottera. Nádherné zpracování. Stovky informací v krásném grafickém kabátu . Najdete tam nádherně ilustrovaný pobertův plánek, zakázaný les, tajemství Bradavic a spousty dalšího obsahu.
Pro všechny fanoušky této úžasné série

25.01.2024 5 z 5


Lov Lov Bernard Minier

To co bylo? Příšerný paskvil. Škoda, vkládal jsem do toho více nadějí. Jediný štěstí, že se to četlo rychle. Kniha potáhne z domu.

28.11.2023 2 z 5


Je to jinak, mami Je to jinak, mami Tamara Tainová

I přesto, že máme 21 století, tak stále naše životy (ať se jedná o homosexuálního nebo heterosexuálního jedince), dokáží ovlivnit předsudky a názory vštěpované křesťanstvím. Pochybuji, že bůh, i kdyby nějaký existoval, hleděl na vrozenou sexualitu lidí. Kniha vystihuje jednu zásadní myšlenku, ať si kněží zametou nejdříve před svým prahem a odkryjí tajemství, která se skrývají pod jejich sutanou

27.06.2021 5 z 5