Michalka98 Michalka98 komentáře u knih

☰ menu

Zimní zámek Zimní zámek Alexander Stainforth (p)

Velké překvapení a naprostá pecka! Ocitáme se v raném viktoriánském období a mladá Isabel si z dětství nese cejch žhářky a vražedkyně. Dívka je přesvědčená, že se kvůli klepům nikdy nevdá, ale jaké je její překvapení, když ji o ruku požádá hrabě Nicholas Hamilton - muž, kterému zapálila sídlo a který je kvůli ní zmrzačený. Co za jeho nabídkou stojí? Chce z Isabel smýt vinu, nebo je to "Modrovous", který se bude své ženě krutě mstít?
Romantika, napětí, skvělý styl psaní - tahle kniha má vše, co jsem teď potřebovala. Úplný závěr byl za mě sice zbytečně překombinovaný, ale to v tomto žánru dokážu odpustit. Doporučuju všem milovníkům romantiky a staré Anglie.

19.02.2024 5 z 5


Annin vysněný domov Annin vysněný domov Lucy Maud Montgomery

Annin vysněný domov je o něco slabší. Měla jsem dojem, že autorka při psaní procházela nějakým horším životním obdobím, protože tato kniha je melancholičtější, smutnější a místy tragická. Bohužel jsem cítila více smutku než radosti. Na konci mi zase chyběl takový příjemný pocit, který jsem měla po dočtení předchozích dílů. V mnoha ohledech je to však stále ta skvělá, námi milovaná Anička. Těším se na závěrečný příběh.

19.02.2024 4 z 5


Velký Gatsby (komiks) Velký Gatsby (komiks) Pete Katz

Velký Gatsby. Pro mě bezesporu ten největší, nejslavnější a nejlepší americký román dostal nádhernou komiksovou adaptaci. Adaptaci, která svou luxusní vizuální stránkou "přinutí" ke čtení i zarytého nečtenáře. Pete Katz odvedl skvělou práci a poskytl mi možnost podívat se na příběh zase jinýma očima. Doporučuji.
P.S. Vhodné pro maturanty.

10.01.2024 5 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Pomocnice má na DK neuvěřitelných 90 %. Dle mnohých blogerů se jedná o jeden z nejlepších, ne-li přímo nejlepší thriller, který kdy četli. Očekávaní jsem tedy měla velká, avšak Pomocnice jim nedostála. Tento žánr čtu jednou za uherský rok, a přesto jsem dokázala v knize najít mnoho styčných bodů s jinými díly (Pomocnice je za mě nejvíc podobná méně známé Hospodyni od Natalie Barelli, ale viděla jsem rovněž shodu s Dívkou ve vlaku či knihou Za zavřenými dveřmi). Při čtení jsem opravdu měla pocit, že autorka pouze vybrala motivy z jiných knih a spojila je do jedné. Proto nechápu to vysoké hodnocení. Ano, děj odsýpal, ale prvek napětí tomu výrazně scházel - už cca v první třetině mi bylo jasné, kdo je tady psychopat (nic nového pod sluncem, bohužel). Celkově to pro mě byla vlastně taková odpočinková jednohubka, na kterou brzy zapomenu.

08.01.2024 3 z 5


Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu Becky Chambers (p)

Dlouhá cesta na malou rozzlobenou planetu byla opravdu DLOUHÁ. Příběh se zaměřuje spíše na různorodé členy posádky Poutníka, kteří spolu musí nějakým způsobem fungovat a spolupracovat. Z mého pohledu se bohužel nejedná o klasické sci-fi, ale spíše o autorčinu vizi lepší budoucnosti - pokud si tedy pod pojmem lepší budoucnost představujete pojídání hmyzu :). V knize nenajdete téměř žádné akční scény, vztahy mezi posádkou jsou téměř 100% ideální a vše je zalité sluncem. Autorka se rovněž veze na vlně současných trendů a měla potřebu do děje napasovat spoustu "populárních" témat a problémů, což místy dělala dost tzv. na sílu. Přesto jsem po dočtení měla pocit, že mi poutníci nějakým zvláštním způsobem přirostli k srdci a že to vlastně vůbec nebylo špatné čtení. Do dalšího dílu se patrně pustím, ale až za nějakou dobu.

01.01.2024 3 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Brilantní.

01.11.2023 5 z 5


Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

(SPOILER) Velké zklamání hned z několika důvodů. Kniha rozhodně není horor - není strašidelná a bohužel ani napínavá. Spíše se jedná o feministickou agitku s detektivními a romantickými motivy (což by bylo v pořádku, kdybych něco takového chtěla číst), která využila Jacka Rozparovače pouze jako kulisu a marketingový tah. Hlavní hrdinka mi lezla na nervy kvůli potřebě pitvat i to, co je ještě živé (kolikrát jsem měla dojem, že už se jedná spíše o obsesi). Audrey Rose byla inteligentnější než celý Londýn, nebo si to o sobě alespoň myslela, a všichni muži v jejím okolí jí nesahali ani po kotníky (ale přesto ji téměř každý z nich v průběhu příběhu nějakým způsobem převezl). Za mě to byla spíš do sebe zahleděná holka, která se vůbec neohlížela na ostatní. Nepříjemným překvapením bylo rovněž závěrečné rozzuzlení, ve kterém se autorka zcela vykašlala na historická fakta. Ano, vím, že totožnost JR není dosud 100% potvrzená, ale nějaké pravděpodobné podezřelé máme - třeba Poláka Kosminského. Na to ale Maniscalco rezignovala a pro větší "zajímavost" udělala vraha z příbuzného hlavní hrdinky. Ba co víc: v doslovu se o "skutečném" JR ani nezmiňuje, což je vzhledem k tomu, že odkazuje na skutečný příběh a historické reálie, opravdu velká chyba. Abych nekončila negativně: není to špatná kniha, dobře se četla a je vidět, že se autorka o téma zajímala. Jako YA romantická detektivka Po stopách Jacka Rozparovače patrně obstojí, ale nečekejte "Počátek série, z níž tuhne krev v žilách."

01.11.2023 2 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

(SPOILER) Snad ještě nikdy se mi nestalo, že bych po dočtení měla s knihou morální problém. Začnu tím pozitivním: skvěle napsáno, aktuální téma a autorčina schopnost vyvolat ve čtenáři sympatie s hlavním hrdinou. ALE! Je správné, že v nás autorka tyto sympatie vyvolává? Tím si bohužel nejsem jistá. Ocenila bych, kdyby příběh dostal nějaké konkrétní rozzuzlení, ve kterém by Jarek například podstoupil léčbu - tak by sympatie k němu byly opodstatněné a hlavně by lidem s podobným problémem mohl ukázat nějaké řešení. V podání Petry Dvořákové jsem však měla dojem, že tzv. zápornými postavami jsou zde rodiče, kteří se pouze snaží chránit své děti. Stíhání bylo zastaveno, protože Jarek dosud "nic moc" nespáchal a ani spáchat nechce. Ale co když jednoho dne trestný čin spáchá? Celkové vyznění příběhu se podle mě autorce moc nepovedlo. Upřímně mě děsí představa, že si knihu přečtou oběti pedofila nebo rodiče dětí, které byly zneužity, nebo nedej bože dokonce zavražděny. Co by si asi z této knihy měli vzít? Že ten pedofil, který ublížil jejich dítěti, byl možná fajn chlap, jenom se zrovna v ten moment neudržel? Omlouvám se, pokud zním příliš tvrdě, ale toto téma je pro mě dost citlivé. Zvlášť v dnešní době, kdy si neustále čtete zprávy o pedofilech na školách, táborech, v kroužcích atd. mi pojetí autorky zkrátka nepřijde vhodné. Možná jsem knihu správně neuchopila, možná jen nevím, co tím chtěla doopravdy říct. Po dočtení mám rozporuplné pocity a nevím, co si se Zahradou počít. Možná to bylo autorčiným cílem?

18.10.2023 3 z 5


Syn podsvětí Syn podsvětí Vladimíra Šebová

(SPOILER) Vladimíra Šebová je talentovaná autorka, která skvěle zvládá zpracovávat tematiku slovanské mytologie. Syn podsvětí mi však bohužel nepřirostl k srdci tolik jako Dcera zimy. Příběh Velesova syna je za mě slabší po všech stránkách. Autorka se rozhodla věnovat většímu počtu postav, což vedlo k tomu, že žádná nebyla propracovaná natolik, abych si ji výrazněji oblíbila. Zápletka byla taky celkově slabší, nebyla jsem napjatá, a dokonce zde byla místa, kdy jsem se nudila. Není to však špatná kniha - jen Dcera zimy mě prostě nadchla a Syn podsvětí mi přišel jako její slabý čajový odvar. Chválím styl psaní, práci se slovanskou mytologií, kočičky a mnohé další detaily, které mi vykouzlily úsměv na tváři (což znamená, že autorka svůj cíl splnila - ti, co četli doslov, ví). Doufám, že se Vladimíra Šebová bude dál "hrabat" ve slovanské mytologii a přinese nám další příběhy (třeba kniha o polednicích by nebyla špatná).

08.10.2023 3 z 5


Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Legendy a latéčka jsou příjemným oddechovým čtením, nicméně nejsem z nich tak nadšená. Nemůžu říct, že by mi na knize něco vyloženě vadilo, jen mě příběh tolik neoslovil. Doporučuji milovníkům kávy, odpočinkového čtení a originálních fantasy.

27.09.2023 3 z 5


Rozum a cit Rozum a cit Jane Austen

Společně s Pýchou a předsudkem je Rozum a cit nejikoničtější román Jane Austenové (velkou zásluhu na tom patrně má skvělá filmová adaptace). Příběh Elinor a Marianne není ani tak o lásce romantické, jako spíše o lásce sourozenecké. Austenová zde bravurně vykreslila sesterské pouto a lásku. Jedná se o pomalu plynoucí příběh, během kterého se dívky musí naučit, že rozum a cit nejsou "nepřátelé" a nestojí proti sobě. Naopak se doplňují a jejich vztah je takřka symbiotický. Knihu jsem četla podruhé a určitě ne naposledy.

24.09.2023


Muzeum divů Muzeum divů Ransom Riggs

Děkuji Vám, slečno Peregrinová, za pozvání do kouzelného světa podivných. Bylo to velmi poučné a budu se řídit Vašimi cennými radami.
P.S. Povídky podivných si přečtu, ale toho spícího chmůrvěda na moravském maloměstě nejspíš neseženu. Ale, kdo ví? :)

20.09.2023 4 z 5


Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

(SPOILER) Rekonstrukce je pro mě bohužel jedno z největších zklamání tohoto roku. Na knihu jsem se díky zajímavé anotaci těšila a předpokládala jsem, že příběh trumfne Houbařku. Nestalo se tak. Z celého příběhu mám dojem, že autorka nejprve vymyslela začátek a konec, přičemž následně tyto krajní póly potřebovala vyplnit prostřední částí, která však (alespoň za mě) absolutně nevedla k vytouženému cíli. Místo toho, aby vše na konci zaklaplo a já byla ze závěru paf, došlo k rozpadu celého narativu. V průběhu čtení jsem postupně ztrácela o děj zájem a konec působil dojmem, že k prostřední části příběhu vůbec nepatří. Mrzí mě, že se autorka nedržela detektivní linie - opravdu jsem čekala, že většina knihy se bude točit kolem pátrání hlavní hrdinky po své minulosti a na konci se dočkáme rozzuzlení. Možná proto jsem i tolik zklamaná - zkrátka jsem nedostala to, co jsem očekávala. Kniha je dobře napsaná, příběh má zajímavý námět a své silné momenty. Celkově však musím říct, že Rekonstrukce měla na víc.

10.09.2023 3 z 5


Malibu v plamenech Malibu v plamenech Taylor Jenkins Reid

(SPOILER) Je to pro mě velké překvapení, ale Malibu v plamenech se mi líbilo více než slavná Evelyn. Malibu - to je moře, pláže, surfování, společenská elita. Jedná se o ráj na zemi. Nebo ne? Autorka představuje rozmanité charaktery, které bojují s duchy minulosti i přítomností. Je to příběh o rodině a sounáležitosti (možná proto mě zaujal více než Sedm manželů Evelyn Hugo) a touze vymanit se z okovů. Jedná se o skvělou knihu a tvorbu autorky budu sledovat.
P.S. Překvapilo mě, jak autorka rozvinula charakter Micka Rivy. V Evelyn na mě působil jako neškodný ubožáček a on přitom po sobě zanechával spálenou zem (doslova).

31.08.2023 5 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Chirurg mě příliš neoslovil, a tak jsem od knihy neměla velká očekávání. Ve Vránách však Petra Dvořáková dokázala naplno využít svůj literární talent. Na malém prostoru představuje "rodinu", ve které nefunguje vůbec nic, a nutí tak čtenáře prožívat všechny špatné emoce (u mě převládal vztek na matku). Příběh není plochý, přehnaný ani se nesnaží emoční prožitky ze čtenáře "dolovat násilím". Vrány jsou příběhem o tom, že některé věci nemusí být patrné na první pohled - týrání dítěte, psychické nemoci rodičů (protože oni opravdu nebyli normální a řekla bych, že psychiatr by jim určil více než jednu diagnózu). Je to kniha, která ukazuje, že někteří lidé by se opravdu neměli stát rodiči (Vrány bych doporučovala jako edukativní příručku pro všechny, kteří se chtějí rodiči stát).
P.S. Docela bych uvítala, kdyby autorka napsala pokračování o životu rodiny poté.

18.08.2023 5 z 5


Divoká říše Divoká říše Stacey Marie Brown

(SPOILER) K Divoké říši zaujímám ambivalentní postoj. Na jednu stranu je to čtivá, odsýpající a poměrně napínavá kniha, na stranu druhou mi přišla plná zbytečného násilí a sexu - trochu to na mě působilo dojmem, že autorka má nějaký problém, ze kterého se potřebuje vypsat. Myslím, že kdyby se trochu krotila a ubrala na agresivitě, příběhu by to prospělo. Postavy mi zatím k srdci nijak výrazně nepřirostly, ale úplně jedno mi jejich osud taky není. Vykreslení magického světa je za mě dost vágní (možná se více dozvíme v dalších dílech), ale prostředí věznice bylo zvládnuto dobře. Byly chvíle, kdy mě čtení neskutečně bavilo a potom části, kdy jsem jen obracela oči v sloup (hlavní hrdinka skoro umírá, ale přesto myslí jen na to, jak je Warwick sexy). Minimálně do druhého dílu se ještě pustím, abych zjistila, kam se příběh posune. Celkově dávám 3,5 hvězdičky.
P.S. Nemůžu si pomoct, ale při čtení jména Farkas jsem si vždy představila Sarku Farku z pohádky Hrátky s čertem ("Kdo se na mě jedním vočkem podívá..."). Můžu jen říct, že s touto představou dostalo čtení úplně nový rozměr. :)

10.08.2023 3 z 5


Dynastie Windsorů Dynastie Windsorů Jean des Cars

Faktograficky je to podařená kniha, nicméně k ní mám několik výhrad. Mám dojem, že kniha by se mohla přejmenovat na Vévoda a vévodkyně z Windsoru a ti ostatní. Autor jim věnoval více než polovinu knihy a toto nerovnoměrné rozdělení nepůsobí dobře. Vláda královny Alžběty II. je značně ošizená a o nejmladších Windsorech se neznalý čtenář nedozví téměř nic. Kniha se dobře četla, ale absence fotografií jí opět značně ubližuje. Celkově hodnotím jako průměr.

06.08.2023 3 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Anna ze zeleného domu byla na poli literární klasiky jedním z mých velkých restů. Je to úžasný příběh inteligentní, romantické a odvážné (někdy trochu ztřeštěné) duše, která si i přes nepříznivý začátek života snaží najít své místo ve světě - příběh mi připadá jako taková lehká kombinace Jany Eyrové a Malých žen. Anička (nemůžu jí říkat jinak) je kouzelná bytost, která mi v mnoha ohledech připomínala mě samotnou (až na to neustálé povídání. :) Je to jedna z těch nesmrtelných klasik, která vás pobaví, poučí i dojme.

06.08.2023 5 z 5


Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Musím říct, že první část odehrávající se za 2. sv. mě příliš nenadchla. Nemohla jsem se začíst, pořád jsem měla pocit, že se na děj dívám skrz sklo. Jakmile jsme překročili práh 50. let, začala mě kniha neskutečně bavit, příběh měl spád a konec byl geniální. Co si z příběhu odnáším? Nic není černobílé, člověk zkrátka někdy dělá jen to, co považuje za správné. Až čas ukáže, že naše rozhodnutí být správné nemuselo.

06.08.2023 4 z 5


Rozervanec Rozervanec Josef Kajetán Tyl

Zajímavý vhled do doby, kdy Mácha byl nedoceněným básníkem. Rozervanec je v podstatě parodií na romantismus a Máchův život. Napsat něco takového po autorově smrti, kdy se již nemohl bránit, opravdu nebylo etické, ale Tyl si byl v této době patrně dost jistý svou pozicí v českém kulturním prostředí. Každopádně mu tuto "troufalost" následně Havlíček ve své kritice Posledního Čecha vrátil.

01.08.2023