MH. MH. komentáře u knih

☰ menu

Krev démona Krev démona Arnošt Vašíček

Tak tady jsem na vážkách.
Vašíčka jsem objevil už řadu let zpět kvůli výbornému Strážci Duší, kde se krásně mísilo současno a tajemno. Tato kniha se oproti tomu posouvá dál, více do abstraktních světů, čímž ji ten tajemný nádech ze Strážce Duší opouští. Není to ani ale dobré fantasy, a.. mám také dojem, že by kniha zasloužila větší rozsah, bylo by co rozvíjet. :)
I tak ale četba Krve Démona rozhodně není ztracený čas, na českou literární scénu je to neobvyklá a poměrně odvážná kniha, obohacující o zajímavá fakta. Jen ten jeden krok dál do říše tajemna u mě dopadl trochu vedle.

03.01.2018 3 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Tyjo! Nejsem velký fanda kriminálek ale Carterovi nikdy neodolám. A opět toho nelituji, autor odvedl skvělou práci.
Je pravda, že je to výjimečně místy až moc "vyumělkované" a detektiv Hunter je trochu superhrdina ale.. jako každý správný superhrdina má i Hunter své vnitřní démony, které na něj dorážejí. A ve zlobě ještě silněji než v předchozích knihách. Moc se mi líbí netradiční scénář vytržený z rutinní stavby kriminálek, perfektní je práce s psychologií postav, kladných i záporných. Záporných obzvlášť, i přes to, že je konání vraha zvrácené, Carter dokáže skrze mysl vraha jeho pohnutky skvěle popsat. A to až tak, že mě trochu mrzí, že ho nevyslýchali ještě o něco déle. :)) Perfektní knížka, a ode mě velké doporučení pro všechny, kdo chtějí vyzkoušet nové, dobré krimi!

02.01.2018 5 z 5


Něco si vymysli Něco si vymysli Chuck Palahniuk

Po dočtení jsem trochu v rozpacích. Chvílemi je to typický Palahniuk se vším všudy, inteligentní a přesto šokující, kontroverzní a šťourající se všech těch prohnilých a slizkých extrémech. Palahniuk se svým osobním podáním humoru a s porcí originality více než vrchovatou.
Chvílemi je to ale takové.. rozbředlé. Některé z povídek nejsou dost "na hraně", aby mohli být jenom něčím šokujícím, zároveň ale nejsou ani dost dějové, aby mohli zaujmout příběhem.
I přes těhle pár ostrůvku je ale tahle Palahniukova polévka plná všeho nehchutného co lidé dokáží vyprodukovat pořád dost hustá na to, abyste ji v žaludku cítili ještě pár dní po dojezení. :)
Za mě 4*.

13.06.2017 4 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Jinak dobrá kniha do čtenářské výzvy 2017, kniha, která začíná otázkou.
"Co teda jako bude, he?"
:)

30.04.2017 4 z 5


Mechanický pomeranč Mechanický pomeranč Anthony Burgess

Za mě jazyk super! Moc mě bavilo hledat si cestu zpět k původu toho a toho slova a přemýšlet na překladem apod... I když možná někde bylo toho opakování slov až dost.

Co se týče příběhu, je pravda že takový popis násilí už dneska nikoho nedojme, natož aby ho šokoval, ale.. dějová linka rozhodně není špatná, myšlenka vyhánění násilí násilím apod. to vše je podle mě skvělý spisovatelský kousek. Knížku jsem si užil.

A věřím, že před pár lety, ještě jako puberťák, bych se v ní i mockrát nacházel. :)
4*

29.04.2017 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Já jsem sám se sebou rozhodně spokojený. S čím nejsem je, že si (čistě podle mého názoru) tato kniha hraje na mnohem více, než je, protože při bližším pohledu je v myšlenkách dost prostá a plytká.

25.03.2017 2 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Tak poprvé Coelho, a asi i naposledy. :)
Jako pohádka pro děti by to bylo hezké dílko, pokus udělat o to něco víc za použitím filozofie a zdánlivě hlubokých myšlenek na mě ale bohužel nezapůsobil. Ano, při čtení jsem si udělal několik poznámek myšlenek, které mě zaujali. Ale poté co jsem knihu dočetl jsem zjistil že jsou všechny vlastně stejné, a nijak mne neobohacují. Celkový dojem z knihy byl pak takový plytký, nijaký. Dočteno tak spíš proto, abych si mohl odškrtnout, že jsem přečetl Coelha. :)

19.03.2017 2 z 5


Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

Opravdu dlouho mi trvalo, než jsem zjistil, že skvělé divadelní představení Hrdý Budžes má knižní předlohu, ale hned jak jsem to zjistil, musel jsem se do ní pustit. :)

Kniha se čte krásně, opravdu. Skvěle vyobrazený pohled na svět dětskýma očima. Až jsem si chvílemi připadal jako malá holčička. Moc jsem se bavil, bezvadné čtení na dva-tři večery! :)

09.03.2017


Program pro přeživší Program pro přeživší Chuck Palahniuk

"Jediným rozdílem mezi sebevraždou a mučednickou smrtí je totiž intenzita mediálního zachycení"
Totální Palahniuk.
Paráda.

05.03.2017 5 z 5


Poslední hra Poslední hra Federico Axat

Tyjo, viděli jste film Prokletý Ostrov?
V tolika momentech mi to připomnělo tuhle knihu. Nejen že hlavní motiv je nakonec v podstatě podobný, ale třeba ta scéna, kdy se hlavní postava vrací domů a za jejich domem je jezero a před ním altánek, ve kterém sedí jeho žena. Úplně se mi vybavila tahle kniha. :)
Jinak jak Prokletý ostrov, tak Poslední hra jsou skvělé počiny.

21.02.2017 5 z 5


Sedm katů z Mnichova Sedm katů z Mnichova Mario Puzo

Čtení na chvíli, přesto jsem byl mile překvapen.
Nejsem vůbec fanda literatury s válečnou tématikou a k téhle knize jsem se dostal jako slepý k houslím, byl jsem ale mile překvapen. Přes krátký rozsah kniha skrývá víc než jen "7 způsobů jak zabít člověka a tím se pomstít". Skvělé jsou odbočky do historie a menší dějové kličky.
Nejvíc se mi asi líbila část v Maďarsku, kde je i nejoriginálnější vražda.
Od knihy jsem nic nečekal a byl nakonec opravdu mile překvapen.

"Jsme národní bezpečnost, můžeme všechno."
Fred Nelson

03.02.2017 4 z 5


Poslední hra Poslední hra Federico Axat

Tato kniha vás vede za ruku dějem asi stejně přímo, jako zdrogovaný, zmatený a dezorientovaný stařík. Samé odbočky, otočky, zvraty a změny, to vše na několika časových úrovních, které se navíc občas, stejně jako vše ostatní v knize, ukážou jako neexistující. Děj je naprosto perfektně propracovaný a při čtení se nestíháte divit, protože je to zvrat za zvratem a změna za změnou. Slabším článkem pro mě byl konec, jehož zpracování ( obzvlášť moment se zapalovačem ) oproti preciznosti děje trochu pokulhává.
Jinak opravdu skvělá kniha! :)

26.01.2017 5 z 5


Dům mrtvých Dům mrtvých Steven Erikson (p)

"Každý zlo, který necháš bejt, se nakonec stane všední záležitostí. Potíž je, že je jednodušší si na něj zvyknout, než ho vykořenit."
Šumař

14.01.2017 5 z 5


Lapkové Lapkové Tom Cooper

Zábavná kniha, zajímavé a netradiční postavy usazené do ještě zajímavějšího a pro mě zcela neznámého a exotického prostředí. Příběh je krásně vrstven a stavěn skrze jednotlivé postavy, napětí vrcholí, jak se příběhy začínají proplétat a pak když má přijít šokující vyústění.. tak nic..
Opravdu, kniha mě moc bavila, ale schází jí tak dvacet stránek a propracovanější konec, kterému příběh nabízel větší potenciál.

02.01.2017 4 z 5


Volání Cthulhu 2 Volání Cthulhu 2 Howard Phillips Lovecraft

Prostě perfektní!
Oproti první části Volání Cthulhu vymizely zdlouhavé části odvádějící pozornost od všudypřítomného, kumulujícího hnusu, a ten se teď téměř valí ze stránek ven. Jistě, v dnešní době už se asi nedá mluvit o nějaké esenci děsu, a o velké strašidelnosti, přesto ve mě ale Lovecraftovy barvité popisy a styl vyprávění zanechávaly podivný, hutný a nepříjemný pocit. Nejlepšími kousky jsou bezkonkurenční Případ Charlese Dextera Warda a nehmatatelně děsivá Barva z kosmu. Skvěle jsem se bavil! :)
Vzhůru na Stín z času

02.12.2016 5 z 5


Rukojmí Rukojmí Stefanie Pintoff

Kniha je perfektní od začátku až.... no, do skoro konce.
Tak mi to opravdu přišlo, první stránky si mě získaly a kniha mě ze začátku naprosto pohltila. Perfektně vybudovaná atmosféra, opravdu! Spousta otázek, spousta profilů zajímavých lidí a téměř žádná vodítka. Ale zatímco napínavá zápletka postupně graduje, kniha s ní začíná ztrácet trochu krok. Výsledkem je takový stylisticky osekaný konec, který by podle mého mohl být ztvárněn mnohem "květnatěji".
Co naplat.. čtení jsem si užil i přesto, že se stupnice mé spokojenosti postupem děje trochu svažovala.

13.09.2016 4 z 5


Noc oživlých brokol Noc oživlých brokol Philip Reeve

Z této dětské knížky se vyloupla zábavná jednohubka, při které jsem se musel nejednou pousmát! :)
Děj správně a nenuceně paroduje veškeré vesmírné a zombie invaze a autorův styl je, ač se jedná o dětskou tvorbu velmi poutavý a nenucený. V knize je plno vtipných a pozorných poznámek, rozhodně doporučuju pro každého začínajícího čtenáře! :)
Plusem jsou i pěkné ilustrace. :)

30.05.2016 4 z 5


Podobizna Podobizna Nikolaj Vasiljevič Gogol

Nadčasové dílo. :)
A přitom se jedné o krátký, v podstatě jednoduchý příběh, který by se dal jednoduše napsat na pár stránek. Gogol zde ale ukazuje své umění psát a děj doplňuje krásnými kudrlinkami které ho v popisných pasážích nenuceně natahují. Celek pak působí přirozeně, nenuceně.
Druhá část knihy je pak spíše než dějem důležitá svým poselstvím. Gogol zdě vytvořil krásný, hodnotný vzkaz a odkaz pro ostatní umělce všech ražení. Něco, co každého tvořivého člověka přiměje k zamyšlení nad vlastní prací.
V jednoduchosti se často ukrývá krása a zde to platí nastokrát. :)

29.05.2016 5 z 5


Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra Friedrich Nietzsche

Nelze objektivně hodnotit knihu, kterou jsem nepochopil nejméně z poloviny.
Ale... Myslím, že jednou, až se budu cítit o něco moudřeji se k ní rád vrátím a zkusím to znovu. :)

23.05.2016 3 z 5


Malpertuis Malpertuis Jean Ray

Malpertuis - Dům posedlý démony ehm.. vlastně bohy.
Přes nepřílišnou délku je kniha na čtení složitá. Jak svým jazykem, tak dějem, který vám při čtení nejdřív nedává pražádný smysl. Samotná podstata děje se totiž odhaluje až na samém konci knihy.. a i tam se ukáže pouze částečně a ve finále vás nechá tápat ve vlastních myšlenkách a dojmech.
Nápad povznést klasický haunted house na až božskou úroveň se mi zamlouval a rozhodně jsem po přečtení, ač jsem očekával něco trochu jiného, nebyl zklamán. Akce zde není mnoho a hlavním tahounem je tedy pocit tíživé, nepochopitelné atmosféry, který se vám celou knihu lepí na prsty, kterými obracíte stránky s příběhem prokletého domu, který je vlastně takovým vědeckým pokusem člena zvláštního řádu, o kterém jste nikdy neslyšeli. A takových věcí je v knize více, občas mi ani internet nestačil. :D
I tak se ale jedná o pěknou knihu s takovým vyvrcholením/nevyvrcholením, která vzešla ze skvělého nápadu. :)

23.05.2016 4 z 5