Merenwen
Příběh nás zavádí na odlehlý ostrov Bluehaven, kde čtrnáctiletá Jane Doeová žije na okraji společnosti. Před čtrnácti lety se tam se svým otcem záhadně objevili na schodech Paláce – obrovského, neustále se měnícího labyrintu, který slouží jako brána do jiných světů. Od té doby ostrov sužují zemětřesení, z nichž místní obviňují právě Jane a jejího otce. Když otce Palác pohltí, Jane se musí vydat do jeho nebezpečných útrob, aby ho zachránila a zabránila zkáze všech světů.
Jane Doe je sympatická a jízlivá hrdinka, jejíž odvaha pramení z hluboké lásky k otci. Její osud je „vyvolený“, ale její cesta je mnohem temnější, než se na první pohled zdá. Violet mě velmi bavila. Je to prostořeká a nebojácná dívka (pyromanka), která Jane doprovází. Jejich vztah se v průběhu série vyvíjí velmi zajímavým směrem. Hickory je velmi záhadný společník, kterého potkají v labyrintu a který skrývá vlastní tajemství. Roth je odporná postava. Děsivý a nesmrtelný záporák, který touží ovládnout moc Paláce.
Děj má zběsilé tempo s minimem oddychových pasáží. Autorovi se zde podařilo vytvořit komplexní mytologii stvoření a fascinující systém fungování labyrintu.
Moc mě bavil celý koncept Paláce jako křižovatky světů s pastmi a hádankami. Líbil se mi vztah Jane k otci a to, jak dokázala správně bojovat s nenávistí vůči svému okolí. Co mě teda štve, tak je konec. To jako vážně?! Kniha končí výrazným cliffhangerem, naštěstí druhý díl mám hned po ruce.
Jediné mínus za mě je to, že tempo knihy je až příliš rychlé a postavy by si podle mě zasloužily více prostoru pro klidnější rozvoj. Pak to působí, že jednají neskutečně zbrkle a hloupě, což je škoda.
Za mě je to super fantasy dobrodružství plné magie, nebezpečných pastí s hrdinkou, která se nebojí jít proti všem.
Příběh sleduje Marlowe Wexlerovou, která se po neúmyslném způsobení požáru stane ve svém městě vyvrhelem. Aby unikla špatné pověsti a zlomenému srdci, přijme letní brigádu jako průvodkyně v Jitřním domě – kdysi honosném sídle na odlehlém ostrově, které rodina Ralstonových opustila po tragických událostech v roce 1932. Vyprávění je rozděleno do dvou časových rovin:
Současnost: Marlowe odhaluje znepokojivá fakta o zmizení své předchůdkyně a podivném chování svých kolegů.
Rok 1932: Retrospektivní pohled na rodinu Ralstonových, jejichž idylický život na ostrově skončil záhadnou smrtí dvou dětí.
Marlowe je sebeironická, chytrá a pozoruhodně lidská hrdinka s fotografickou pamětí, která se snaží napravit svou reputaci.
Kolegové Marlowe je skupina dospívajících, kteří vyrůstali společně na ostrůvku a skrývají vlastní napětí pramenící ze společné minulosti.
Rodina Ralstonových zobrazuje fascinující portrét bohaté rodiny vedené patriarchou Philipem, jehož ambice a tajemství vedly k tragédii.
Autorka brilantně buduje tísnivou náladu izolovaného místa, kterému se přezdívá „Disney World smrti“. Styl psaní připomíná klasické detektivky v moderním hávu s nádechem dark academia.
Propojení obou časových linií je velmi zdařilé, přičemž každá z nich funguje jako samostatná, napínavá hádanka, které se v závěru protnou.
I přes temná témata nechybí autorčin typický černý humor a citlivě zpracovaná linka queer romance.
Pokud se vám líbila série Křiváci, Smrt v Jitřním domě vás nezklame. Je to svižný, inteligentní a atmosférický thriller, který zkoumá, jak hluboko mohou být pohřbena stará tajemství.
Kniha Parta od Mississippi od italského autora Davida Morosinotta je napínavé dobrodružství, které čtenáře okamžitě vtáhne do světa přátelství, odvahy a nečekaných překvapení. Morosinotto umí psát tak, že se i jednoduché situace mění v dramatické momenty a čtenář má pocit, jako by byl součástí celé výpravy.
Příběh sleduje několik dětí z městečka při řece Mississippi, které spojí společné tajemství a touha něco dokázat. Nechybí humor, napínavé konflikty ani krásně vystavěné pasáže o přátelství, kdy si hrdinové uvědomují, že i ty nejodvážnější činy mají svou cenu. Autor navíc mistrně pracuje s tempem – kapitoly ubíhají rychle, přičemž každá přináší něco nového a drží čtenáře v napětí.
Velkou předností knihy je její atmosféra – řeka Mississippi, léto, dobrodružství, které voní dálkami a trochu i nebezpečím. Morosinotto dokáže prostředí vykreslit tak živě, že si ho snadno představíte. Postavy jsou sympatické, různorodé a dobře zapamatovatelné. Každá má své vlastní motivace a slabosti, díky čemuž působí velmi autenticky.
Parta od Mississippi je skvělá volba pro čtenáře, kteří milují dobrodružné příběhy s rychlým spádem, silnou atmosférou a hrdiny, kterým se dá opravdu fandit. Je to kniha, kterou přečtete jedním dechem, a ještě dlouho po dočtení ve vás zůstane její energie i pocit léta stráveného na březích mohutné řeky.
Kniha sleduje skupinu dětí, které tráví léto u opuštěného lomu a v okolních lesích — místo, které se ukáže být daleko méně bezpečné, než si představovaly. Děj kombinuje pátrání po zmizelých, rodinná traumata a nadpřirozené prvky: autorka střídá detektivní napětí s hororovými momenty a tajemstvím z minulosti, které postupně vychází na povrch.
Autorka používá jasné věty, důraz na popis prostředí a postupné odkrývání minulosti postav. Jazyk staví spíš na atmosféře a tempo přizpůsobuje gradaci napětí. Silným prvkem je klaustrofobní, „lesní“ a maloměstská atmosféra. Kniha střídá dějové linie, což udržuje čtenáře v napětí.
Hlavní postavy Ashley a Sid jsou vykresleni věrohodně jako děti, které postupně ztrácejí iluze o bezpečí svého světa.
Léto, které mělo být nezávazným dobrodružstvím, se promění ve zkoušku dospívání a konfrontaci s temnou minulostí. Minulost rodiny se pomalu odkrývá a ukazuje, jak kolektivní mlčení může vést k tragédiím. Nadpřirozeno vs. realita: Erickson míchá realistické vysvětlení s prvky, které nenesou jednoznačné rozuzlení.
Pasáže popisující prostředí a vnitřní stavy postav slouží k budování atmosféry, zatímco scény pátrání a konfrontace nabírají rychlosti. Konec směřuje k vyvrcholení, které udrží čtenáře v napětí.
Díky knize jsem se přenesla do jednoho temného letní léta, které se promění v noční můru. Dávám 3/5*, v knize i na mě bylo hodně záhad s prvky, které zůstaly nevysvětlené a to mi vadilo.
Hlavním hrdinou je chlapec Finn, kterého tíží rodinné problémy (rozvod rodičů). Jeho osud se změní, když se na jeho starých „datových“ brýlích aktivuje umělá inteligence Omikron 1 — to odstartuje řetězec nečekaných a nebezpečných událostí (pokus o krádež brýlí, útoky na systémy vznášejících se vozidel apod.) a postupné odhalování širšího světa Aquaterry.
Finn — je sympaťák, na začátku působí hodně ztraceně a nejistě, ale postupem času se mění. Omikron 1 (AI) — Finnův přítel, zároveň nástroj zápletky. Vedlejší postavy a protivníci jsou důležiti z hlediska toho, koho představují (tahouni napětí, záhadní vetřelci)..
Kniha nabízí hned několik témat. Rodina a ztráta — rozvod rodičů je v příběhu neokázale, ale citlivě zpracované téma; kniha ukazuje, jak dobrodružství a nové vazby mohou pomoci vnitřně se srovnat. Technologie a etika AI — přístup k AI je podán tak, aby byl srozumitelný mladším čtenářům.
Přátelství a hrdinství — klasické dětské hrdinské prvky (odvaha, loajalita, skupinová spolupráce a postupné převzetí zodpovědnosti).
Styl je přímočarý, žánrově vhodný dětem, s jasným vyprávěním a relativně rychlým tempem. Autoři kombinují humorné vsuvky s napětím — to udržuje dynamiku bez zbytečných průtahů. Jazyk působí plynule.
Strážci Aquaterry je sympatické a dobře odvyprávěné sci-fi dobrodružství pro mladší čtenáře: má silné emoční jádro, dynamické tempo a atraktivní futuristické prvky. Super čtivá kniha pro dítě, která kombinuje napětí a citlivé téma bez zbytečných moralit. Pro dospělé, kteří chtějí hlubokou filosofickou prózu o AI, bude spíš čtení lehčí. Celkově bych ji hodnotila 3,5/5 hvězdiček.
Příběh se vrací do prostředí nemocnice Whitestone a soustředí se na dvě postavy — tichou, tajemnou Jane, která po násilném incidentu v nemocnici a osobní ztrátě přežívá spíše než žije, a na Abby, racionální a emancipovanou kolegyni, která má schopnost vidět Jane víc, než ona chce ukázat. Po přeložení Jane na gynekologické oddělení se mezi ženami pomalu buduje vztah, který je současně léčením i zrcadlem jejich vnitřních ran.
Ava Reed v tomto díle pracuje hlavně s emoční intenzitou a vnitřní psychologií postav. Jazyk bývá přímočarý, citlivý k popisu vnitřních stavů. Tempo se střídá. Úvod je pomalejší (nastavuje trauma a rány), prostředek se věnuje budování vztahu a konfrontaci s minulostí a závěr směřuje k uzdravení.
Jane — centrální postava knihy, její vnitřní ticho a traumata řídí celé jádro příběhu, je zranitelná, ale má dost vnitřní síly. Abby — racionální, emancipovaná kolegyně, typ hrdinky, který Jane pomalu rozvinuje, je pro ni spíš takový katalyzátor postupného otevření a zpracování zármutku. Vedlejší postavy týmu z Whitestone vytvářejí atmosféru „rodiny“, která podporuje i kritizuje.
Hlavními tématy jsou:
Trauma a ztráta.
Self-blame a cesta k odpuštění sobě samému.
Léčení skrze vztahy — jak blízkost a empatie mohou pomoci vyjít z temnoty.
Zachráněné sny je křehký, ale silný příběh o ztrátě a o tom, jak může lidské porozumění a blízkost pomoci znovu nalézt kus naděje. Není to lehká romance, ale spíše emocionálně náročnější čtení. Prostředí nemocnice je takový bonus této knihy.
Dávám 3,5 z 5 hvězdiček. Kniha silně sáhla na mé emoce a těžká témata jsou zde citlivě zpracována, ale ztrácí trochu body za to, že závěrečná linie na mě působila krapet uspěchaně oproti velmi pomalu budovanému vnitřnímu dramatu.
Furyborn je epický young adult fantasy román, první díl ze série Empirium. Kniha pracuje se dvěma paralelními liniemi vyprávění: sleduje dvě mladé ženy žijící v různých epochách, které jsou časově od sebe vzdálené přibližně tisíc let. Každá z nich čelí svým vlastním nebezpečím i politickým intrikám, přitom obě hrají roli v prastarém proroctví a jsou spojeny magickou silou, která může buď zachránit, nebo zničit svět.
Autorka staví především na dvou hlavních hrdinkách (dávné i současné verzi ženské síly). Obě postavy jsou dobře vykreslené emocionálně — mají vnitřní trauma, pochybnosti, ale i sílu a odhodlání. Legrand píše jejich vnitřní hlasy autenticky: cítíte nejistotu, zlost i sebevědomí postupně se rodící do činů. Vedlejší postavy přinášejí politické a morální rozdíly.
Svět a magie je jedním z nejsilnějších prvků knihy: autorka vytváří bohaté, mnohovrstevné prostředí se složitými mocenskými strukturami, náboženskými rituály a pravidly magie. Magický systém funguje mysticky a rituálně, což posiluje tajemnou atmosféru.
Legrand používá bohatý, někdy lyrický jazyk — obraty bývají barvité a emočně silné. Vypravěčská struktura udržuje napětí a vyvolává stálou zvědavost. Kniha kombinuje akční scény s introspektivními pasážemi, což dává příběhu emocionální váhu.
Mezi hlavními tématy se objevují:
Moc a její cena (co je člověk ochoten obětovat pro dosažení síly)
Osud vs. svobodná volba (proroctví a jak s ním hlavní postavy zápasí)
Identita a přijetí (trauma, tajemství a jejich vliv na chování)
Bratrství/loajalita vs. zrady (politické i osobní vztahy)
Tato témata jsou zpracovaná dospěle a někdy bolestně upřímně.
Furyborn je ambiciózní fantasy, která nabízí kombinaci epického rozsahu, temné atmosféry a silně vykreslených postav. Claire Legrand dokáže spojit cit pro emoční hloubku s velkým dějem, a i když kniha občas ztrácí tempo nebo podávané informace rozprostře nerovnoměrně, celkový dojem je za mě velmi příznivý. Je to kniha, která zůstane v mysli především díky svým hrdinkám a morálním otázkám, které pokládá.
Alena Mornštajnová, autorka známá svým hlubokým vhledem do lidských osudů, přichází s dalším románem, který opět potvrzuje její mistrovství v zachycení složitých mezilidských vztahů a emocí. Tento příběh nás zavádí do života Báry a Ptáčníka, jejichž osudy jsou propojeny dávnými událostmi, které formovaly jejich současnost.
Bára je knihovnice, která se po letech vrací do rodného města, kde se snaží vyrovnat s minulostí a najít klid. Její život se však opětovně proplétá s Ptáčníkem, mužem, který se s minulostí smířil, ale stále nese její stopy. Oba se ocitají na křižovatce, kde se minulost střetává s přítomností a rozhodnutí, která učiní, ovlivní jejich budoucnost.
Bára je přesvědčena, že její život by byl mnohem šťastnější, kdyby do něj před lety kdosi nezasáhl a nezměnil jeho směr. Minulost už sice nevrátí, ale může se pokusit přepsat ji v paměti lidí. Zatím však vyčkává, zabydluje se v novém domově a sází květiny. Ptáčník se na rozdíl od ní s minulostí naučil žít. Necítí se ukřivděný, nevadí mu, že ho lidé považují za podivína, ani ho netíží osamělost. K životu mu stačí svoboda, les a pozorování ptáků. Nebo snad ne? Odpověď na tuto otázku a mnoho dalších čtenář získává počas čtení.
Mornštajnová opět dokazuje svůj um v budování napětí a atmosféry. Její psaní je jemné, ale zároveň intenzivní, což čtenáře vtahuje do děje a umožňuje jim prožívat emoce postav. Vyprávění je plynulé, s důrazem na detaily, které obohacují příběh a dodávají mu hloubku.
Název knihy Čas vos není náhodný. Vosy, jako symboly času a pomíjivosti, se objevují jako motiv, který propojuje jednotlivé dějové linie a zdůrazňuje křehkost lidských osudů. Téma odpuštění, smíření a hledání vnitřního klidu jsou v románu přítomna a dávají příběhu univerzální rozměr.
Čas vos je román, který zanechává hluboký dojem. Mornštajnová opět prokázala svůj talent v zachycení lidských emocí a vztahů. Příběh Báry a Ptáčníka je nejen poutavý, ale i podnětný, nutí čtenáře zamyslet se nad vlastními životními rozhodnutími a vztahy.
Hlavní hrdinka je šestnáctiletá Hana, která prožívá běžné dospívání — první láska, přátelé, nejistoty. Zamiluje se do osmnáctiletého Jana, který zpočátku nejeví zájem. Pak se ale stane něco nadpřirozeného: Haně se projeví schopnost manipulovat nejen s věcmi, ale i s myslí lidí — někdy i léčit rány. Tato schopnost jí přináší komplikace, protože není jen dar, ale i nebezpečí. Ostatní lidé — kamarádky, Jan, i ona sama — se s touto mocí musí nějak vyrovnat. Přidejte to morální dilema, otázky důvěry, a nejistotu, kdo je spojenec a kdo ne.
Téma výjimečného daru, který má stinné stránky, je zajímavé — není to jen „jsem silná, všechno zvládnu“, ale dar sebou nese zodpovědnost, obavy, a konflikt. Pro čtenáře, kteří mají rádi young adult / teen fantasy styl, možná i městské fantasy s prvky nadpřirozena, by mohla být kniha přitažlivá právě kvůli kombinaci běžného života a daru. Děj je zprvu pomalý a nudný, kdy se prakticky vůbec nic neděje. Po začátku se děj rozjede v momentě, kdy dojde k napětí a Hana musí čelit důsledkům své moci. Ale i tam to není dost silné, konflikt není dostatečně hluboký ani originální.
Větší problém jsem měla s tím, že hrdinka Hana se občas chová spíš jako mladší dívka a používá jazyk, který lidé jejího věku běžně nepoužívají, její styl vyjadřování byl příliš strojený. Nevím, zda za to může jen překlad, nebo tak kniha působí i v originále, ale jazyk někdy působí těžkopádně, používají se slova, která teenagerky v běžném prostředí nevolí, což absolutně nepůsobí přirozeně. I vztah k Janovi (a k přátelům) byl místy neuvěřitelný a nereálný.
I když má kniha potenciál řešit morální dilemata spojená s mocí, není to vykresleno dostatečně důsledně — Hana spíš reaguje impulzivně, sobecky nebo nerozvážně, což by mohlo být v pořádku, ale v knize není vždy jasné, proč se tak chová.
Pokud očekáváte velkou revoluci ve fantasy či kompletně propracované postavy, tahle kniha vás možná nezaujme natolik, ale pokud hledáte něco lehčího na čtení, se zajímavým nápadem, se vším, co v YA fantasy bývá — první láska, rostoucí odpovědnost, napětí — tak může dobře sloužit jako oddechovka.
Centrem příběhu jsou dva hlavní hrdinové: Karolína, která žije v pevném vztahu s Radkem a je maminkou malé Berty, a Viktor, vázaný vůči partnerce Elišce a jejich dvojčatům, Toníkovi a Matějovi. Přesto mezi nimi vzniká silné milenecké pouto. Vzájemně si dopřávají utajené chvíle – právě „tři hodiny lásky“, které jim mají stačit, než se vrátí do svých běžných životů. Rozpolcení mezi vášní a odpovědností je tím hlavním dramatickým prvkem příběhu. Autorka nic nehodnotí, nedělá přímé soudy – jen popisuje tento vztah, který je jak výjimečný, tak typický.
Bernášková zůstává věrná svému stylu: nechybí lechtivé milostné scény, peprná slůvka a emoční lehkost, kterou doplňují živé úvahy – místy až esoterické. Kniha je sice oddychová, ale zároveň si pojmenovává svobodu, bolest, strach, zodpovědnost i domov – tedy témata, která mají hloubku. Vyvolává jak romantické, tak hořkosladké pocity: intenzita vztahu se mísí s melancholií, vyvolává impulzivní reakce i zamyšlení.
Tři hodiny lásky je román pro čtenáře hledající intenzivní, emocionálně silné a současné milostné téma. Přináší kombinaci erotické jiskry, psychologických nuancí a osobních úvah – v něčem romantická, v něčem melancholická, místy až mystická. Pokud oceňujete autorky styl, osobitou poetiku, přitahuje vás téma zakázané či intenzivní lásky – tato kniha vás pravděpodobně zaujme. Pokud však čtenář preferujete čistě realistický styl bez esoterických příměsí, může být lehce zklamán.
Zloděj čísel je pokračováním příběhu Bena a Hošiko, kteří jsou na útěku poté, co zničili krutý cirkus Silvia Sabatiniho. Společnost představuje tvrdý dystopický svět, kde je privilegovaná čistá britská rasa v konfliktu s utlačovanými Dreky (mnozí považováni za spodinu), a nové cirkusy znovu využívají jejich děti jako gladiátory.
Příběh začíná naráz a intenzivně – oproti prvnímu dílu jde čtenář rovnou do akce. Dekorace, atrakce a scény jsou mnohem drsnější než v Posledním čísle. Benova matka ho pronásleduje, a nutí ho obětovat sebe sama, aby zachránil Hošiko a ostatní Dreky. On sám se stává hlavní hvězdou nového, ještě krutějšího cirkusu. Scén je víc: autodrom, kolo neštěstí, elektrický proud, vlci, hadi... No, nenudíte se od první stránky.
Krátké kapitoly střídají pohledy Hošiko a Bena – dynamické tempo, čtenáři se tají dech, čte rychle a napjatě. Atmosféra je výrazně temnější, brutálnější a akčnější než v předcházejícím dílu.
Ben a Hošiko opět v hlavních rolích – vztah stále funguje, i když je vystaven extrémním tlakům. Některé vedlejší postavy přinesou nové sympatické tváře (Greta, Jack, Ezekiel, Emmanuel, Rosie) a naopak zklamání opět přichází od kruté matky a ještě více krutých a zrůdných sil systému.
Kniha má vysoké tempo a napětí, akční scény jsou prakticky v každé kapitole. Emotivní a realistické popisy brutality připomínají skutečné historické hrůzy, autorce se daří vyvolat silné pocity hněvu, strachu i spolucítění. Originalita světa – dystopické cirkusové prostředí jako metafora zneužití moci, rasismu a nerovnosti. Příběh neoficiálně mapuje paralely s extrémními režimy minulosti.
Zloděj čísel je ideálním čtením pro teenagery a mladé dospělé, kteří hledají temnou dystopii s vysokým napětím, emocionalitou, a ostrou kritikou moci. Oceňuji dynamické tempo, intenzivní akci a zároveň vážné společenské téma. Naopak, pokud někdo hledá jemnější přístup, hlubší psychologii nebo uzavřený závěr, může být trochu zklamaný.
Za mě 4*/5
Nora je citlivá plavkyně, která se ve vodě cítí alespoň trochu svobodně, když ale tlak rodičů, ztracené přátelství a pocit nedostatečnosti začnou dusit i ji, zjišťuje, že některé věci se utopit nedají. Nová spolužačka Mat s temným tajemstvím ji vtáhne do svých problémů – otázka zní: co dělá, proč si uchyluje k sebepoškozování? A má se Nora nechat stáhnout až ke dnu, nebo najde cestu zpět nad hladinu?
Hlavní linie směřuje k psychologickému dramatu dospívajících dívek. Březinová čtenářům otevřeně popisuje vnitřní svět dospívající Nory a odkrývá motivace Matyldina sebepoškozování. Silné téma duševního zdraví, tlak rodiny a vrstevníků, vnitřní úzkost a vyhledávání úlevy v bolesti.
Nora je citlivá, sportovně založená dívka, vyrovnaná v normálním životě, ale křehká pod tlakem; příběh sleduje její proměnu a hledání vlastní hodnoty. Mat je tichá a tajemná spolužačka, jejíž sebepoškozující chování je nosným motivem; postupně se odhalují její důvody a trauma. Rodiče Nory symbolizují tlak a očekávání.
Kapitoly mají krátké napětí a gradují s důrazem na vnitřní stav postav. Autorka vhodně využívá emotivní a obrazná přirovnání (např. voda jako útočiště vs. pomyslné „dno“, do kterého mohou spadnout). Březinová se nebála otevřeně psát o sebepoškozování, což je v literatuře pro mladší čtenáře stále poměrně tabu. Kniha se čte svižně, je přístupná i pro mladší teenegery.
Kniha v sobě nese důležité poselství, které by mělo pomoci mladým čtenářům pochopit a nebát se problém sdílet. Je to něco, co vás zasáhne, inspiruje k otevřenějšímu rozhovoru o duševním zdraví.
Děj se odehrává v blízké budoucnosti Británie, která je ostře rozdělená na privilegované občany a chudé „Dreky“ – lidi považované za méněcenné a bez práv. V tomto světě existuje Cirkus hrůzy, zábavní show pro bohaté, kde jsou děti z řad Dreků předváděny v extrémně nebezpečných číslech – s tím, že mnoho z nich před publikem umírá. Lidé to berou jako běžnou „podívanou“. Příběh sleduje Bena, chlapce z vyšších vrstev, který se shodou okolností dostane za kulisy cirkusu a potkává Hošiko, mladou dívku donucenou v něm vystupovat. Ben se začíná stavět proti režimu i vlastní rodině a postupně si uvědomuje, že celý jejich svět je založený na krutosti a rasismu.
Ben je nejprve váhavý, přizpůsobený systému, ale postupně prochází výrazným vývojem – začíná mu docházet, že lhostejnost je spoluvinou. Hoši je velmi odvážná a silná dívka, která je ochotná riskovat všechno, aby unikla z otroctví. Vedlejší postavy – např. ředitel cirkusu Silvio, který je krutý a manipulativní, matka Bena, která zastává rasistické ideály systému a mnoho dalších, kteří utváří celkový příběh a jsou pro děj důležité.
Barker píše svižně, srozumitelně a napínavě. Kapitoly jsou poměrně krátké, střídají pohledy obou hlavních postav. Nevyhýbá se naturalistickým scénám – popisy nebezpečných vystoupení i brutality jsou sugestivní, ale stále v rámci young adult. Atmosféra je silně tísnivá – autorka dobře vykresluje mocenskou nerovnost a vymývání mozků.
Kniha je poměrně kritická vůči předsudkům, rasismu a společenskému elitářství – ukazuje, jak snadno se lidé přizpůsobí nelidskému systému, pokud jim přináší výhody.
V knize je silná atmosféra dystopie – temná a realistická, člověk věří, že něco podobného by jednou mohlo vzniknout. Perfektní je postupná proměna hrdinů – vývoj Bena je uvěřitelný a i Hoši musí postupně některé své zásady přehodnotit. Napětí a dynamika – kniha rychle odsýpá, čtenáře drží ve stresu, zda Hošiko přežije. Důležité téma – upozorňuje na to, jak snadno se může zábava stát formou násilí a útlaku. Naopak co mi na knize vadilo, tak byl místy předvídatelný děj. Některé vedlejší postavy jsou méně prokreslené – typičtí záporáci bez nuancí.
Je to čtivá, napínavá a nepříjemně aktuální kniha o tom, jak se naše společnost dívá na odlišné a slabší. Za mě 3,5*/5*
Neznič nás je čtvrtým dílem série Nedotýkej se mě. Přináší emocionálně nabitý příběh o lásce, zradě, odpuštění a osobním růstu.
Příběh sleduje hlavní postavy, Gavina a April, kteří se po letech znovu setkávají. Gavin, mladý muž s temnou minulostí, a April, žena, která se snaží vyrovnat se ztrátou a zradou, se ocitají na křižovatce životů. Jejich setkání rozvíří staré city a otevírá nové rány, ale také poskytuje šanci na uzdravení a nový začátek. Gavin bojuje s vlastními démony, zatímco April se snaží najít sílu odpustit a znovu milovat. Jejich vztah je zkouškou odvahy a vytrvalosti, která odhaluje pravdu o nich samých i o tom, co je opravdu důležité.
Laura Kneidl je známá svým důrazem na psychologickou hloubku postav, a Neznič nás není výjimkou. Gavin a April jsou vykresleni jako komplexní osobnosti, jejichž vnitřní konflikty a emocionální boje jsou realisticky a citlivě popsány. Gavin se musí vyrovnat se svou minulostí a naučit se důvěřovat, zatímco April hledá sílu odpustit a znovu otevřít své srdce. Jejich vývoj je přesvědčivý a inspirující.
Autorka píše s lehkostí a empatií, což činí knihu přístupnou a poutavou. Vyprávění je introspektivní, s důrazem na vnitřní prožívání postav. Autorka se zaměřuje na detailní popis emocí a myšlenek, což umožňuje čtenářům hlubší porozumění postavám.
Když to shrnu. Neznič nás je silný a emotivní román, který přináší nový pohled na lásku, ztrátu a odpuštění. Autorka s precizností a empatií vykresluje životní příběhy postav na pozadí složitých mezilidských vztahů, čímž vytváří dílo, které je nejen literárně hodnotné, ale i emocionálně poučné.
Výjimečný román pro mladé dospělé, který se zaměřuje na témata asexuality, aromantismu a hledání vlastní identity.
Hlavní postavou je Georgia Warr, která nastupuje na univerzitu v Durhamu. Nikdy nebyla zamilovaná ani neprožila romantický vztah, přestože je fascinovaná romantickými příběhy a fanfikcemi. Na univerzitě se snaží najít lásku, ale postupně zjišťuje, že její pocity se liší od očekávání společnosti. Tato cesta sebepoznání ji vede k pochopení, že je asexuální a aromantická.
Georgia je vykreslena jako komplexní postava, která prochází hlubokým vnitřním vývojem. Její nejistota, obavy a postupné přijetí sebe sama jsou realisticky zobrazeny. Vedlejší postavy, jako její spolubydlící Rooney a přátelé Pip a Jason, přinášejí do příběhu další dimenze a podporují hlavní téma přátelství a sebepřijetí.
Alice Osemanová píše s lehkostí a empatií, což činí knihu přístupnou a poutavou. Vyprávění je introspektivní, s důrazem na vnitřní prožívání postav. Autorka se zaměřuje na detailní popis emocí a myšlenek, což umožňuje hlubší porozumění postavám.
Pokud bych to měla shrnout, Bez lásky je důležitým příspěvkem do literatury pro mladé dospělé, který otevírá diskusi o asexualitě a aromantismu. Kniha nabízí hluboký pohled na sebepoznání a přijetí vlastní identity, a to s důrazem na význam přátelství.
Debutový fantasy román, který čtenáře zavádí na ostrov Skan, inspirovaný severskými legendami. Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá Ósa, která se po smrti matky a vyloučení ze společnosti vydává na nebezpečnou cestu za záchranou svého lidu.
Autorka vytvořila svět, kde červená světla na obloze předznamenávají katastrofu. Tento prvek dodává příběhu mystiku a napětí. Prostředí ostrova Skan je popsáno s důrazem na drsné podmínky a izolaci jeho obyvatel.
Ósa je silná a odhodlaná hrdinka, která čelí nejen vnějším hrozbám, ale i vnitřním démonům. Její vztah s otcem a sestrou je komplikovaný, což přidává příběhu emocionální hloubku. Vedlejší postavy, jako Ivar, přinášejí do děje další vrstvy a dynamiku.
Příběh je vyprávěn z pohledu Ósy v ich-formě a Ivara v er-formě, což umožňuje nahlédnout do různých perspektiv. Styl psaní je svižný a čtivý.
Za mě jsou Světla na obloze poutavý fantasy román s originálním prostředím a silnou hlavní postavou. I přes některé nedostatky v tempu a hloubce vedlejších postav nabízí autorka napínavý a emocionálně bohatý příběh.
"Když se domov stane lesem, a les pastí."
Les v domě není klasický „mornštajnovský“ román o historii, rodinných vztazích nebo alternativních dějinách. Je to něco jiného: temnější, intimnější, sevřenější a hlavně syrovější. Zatímco Hana, Tiché roky nebo Listopád pracovaly se širším historickým a společenským rámcem, Les v domě je komorní psychologická sonda. A je tak ostrá a bolestná, že někdy až bodá. Na první pohled jednoduchý příběh dívky, která vyrůstá v nefunkčním a dusivém prostředí. Ale ve skutečnosti je Les v domě dusivá studie mlčení, viny, popření a přežívání.
Na začátku knihy nic nebouchne. Nezazní první rána. Jen klid. Hluk kroků, který dívka přestane vnímat. Usměvavá matka. Peřina s květinami. Ticho. A právě to je první zbraň. Les v domě je román o tom, co se děje, když se trauma nestane jednou, ale žije se v něm každý den. Když se zlo nenazývá zlem, ale rutinou. Když dítě nemá slova, a tak si vymýšlí vlastní jazyk přežití.
Hlavní hrdinkou je dívka beze jména, která prochází děsivým dětstvím v „domě“ – a je konfrontována s tajemstvím, o němž se nemluví. Román je postaven na nepojmenovaném traumatu, jehož konkrétní obsah se čtenáři skládá velmi pozvolna. Co se v domě děje, není vyřčeno napřímo – a právě to dodává příběhu mimořádnou sílu. Hlavní hrdinka je dítě, které nerozumí, co se děje, ale něco v ní křičí, že to není v pořádku. Dítě, které neví, že je obětí, a to je klíč. Hlavní hrdinka nikdy neřekne: „Bála jsem se.“ Místo toho řekne: „Seděla jsem v koutě a byla ticho. Nikdo mě nehledal.“ A právě to je nejděsivější – že ani ona sama netuší, že by něco mělo být jinak.
Jazyk vyprávění je dětský, zjednodušený, což skvěle simuluje obranné mechanismy oběti. Čtenář je tak neustále vtahován do světa, kde věci nejsou tak, jak by měly být, ale nikdo to neřekne nahlas.
Hlavní motivy knihy:
Zneužívání v rodině (nejen fyzické, ale i psychické)
Ticho jako forma násilí
Mechanismy přežití u dítěte, které nemá kam utéct
Rozvrácená identita a narušená důvěra v realitu
Mornštajnová pracuje s traumatem nenápadně, ale hluboce. Nechává čtenáře v nejistotě, nutí ho skládat střípky, hledat pravdu, kterou dítě samo ještě nedokáže uchopit. Žádné velké emoce, jen chladná pozorování. A právě tím mrazí.
Hlavní hrdinka (bezejmenná dívka) - neskutečně silně vykreslený portrét dítěte, které se naučilo „nevidět“, protože vidět bolí. Dívka je pasivní pozorovatelkou, která nerozumí, ale tuší. Její nespolehlivá perspektiva je skvělý autorský tah – my víme víc než ona, a to je nesnesitelné. Je archetypem dítěte, kterému nikdo nevěří a které samo přestane věřit sobě. Není to „silná holka“, ani hrdinka, ale přeživší, která si vybudovala mechanismy, jak přežít realitu, jež je nepojmenovatelná.
Matka - nejednoznačná, někdy až strašidelně ambivalentní postava. Není karikaturou „zlé matky“, ale ženou, která selhává, protože sama byla selhána. Její selhání je naprosto zřejmé. Je vyčerpaná, sama poškozená, neochotná nebo neschopná postavit se situaci. Možná o všem ví – možná jen podvědomě tuší. Ale mlčí. A tím pádem je aktivním strůjcem dceřiny bolesti. Její mlčení je nejděsivější formou agrese.
Postavy v domě - dům je jakási analogie lesa – místo, kde se snadno ztratíte. Doslova i symbolicky. Lidé v domě (zejména „muž“ a „žena“) jsou v knize jakoby za clonou – nevíme, co přesně dělají, ale cítíme jejich tíhu. Tato nepřímá brutalita funguje skvěle. „On“ nikdy přímo nenazvaný. Dívka ho pozoruje jako stín, někdy příliš blízko, jindy daleko. Víme, co pravděpodobně dělá – ale žádná věta to neřekne nahlas. A právě tím je to nejděsivější.
Mornštajnová zde volí strohý jazyk, který přesně odpovídá věku a vnitřnímu světu hlavní hrdinky. Věty jsou krátké, popisy záměrně vynechávají to nejpodstatnější – jako by dívka sama nedokázala nebo nesměla věci pojmenovat. Autorka čtenáře nenutí cítit – ale dává mu prostor se dusit. Kniha nestaví na dialozích, na akcích, ani na zvratech. Je to stav mysli přetavený do textu. Vyprávění má dvě časové roviny: dětství a dospělost. Obě jsou zrcadlově propojené, ale i v dospělosti hrdinka zůstává jako „uvězněná ve skle“ – odcizená sobě i světu. Tyto části se zrcadlí a doplňují, ale i odporují. V dospělosti se hrdinka snaží rozluštit to, co v dětství zůstalo zakryté. Jenže: když si na něco nepamatujete vědomě, může vás to řídit nevědomě. Vyústění knihy je tiché, ale devastující. Nepřináší očistu, jen poznání, že některé rány se nezahojí, ale naučíte se s nimi žít.
Les v domě je komorní psychologické mistrovství, které zůstává dlouho po dočtení v hlavě. Není to kniha, kterou byste si chtěli přečíst znovu hned – ale je to kniha, kterou už nikdy nezapomenete. Nečekejte oddechovku. Nečekejte „hezký příběh o překonání bolesti“. Kniha může být pro některé čtenáře emočně příliš těžká – obsahuje náznaky zneužívání, psychického týrání, zanedbávání.
Tahle kniha mě nenechala plakat – nedala mi ani ten luxus úlevy. Jen mi položila do nitra kámen a nechala ho tam. Ne jako tíhu, ale jako památku na to, že ticho není vždy klid. Někdy je to zbraň. Po dočtení jsem měla pocit, že jsem přišla o vzduch. Les v domě není kniha, kterou přečtete a odložíte. Je to kniha, která ve vás zůstane jako vřed, který se nedá ignorovat. A právě proto je tak důležitá.
"Když vám režim vezme vše – a vy zjistíte, že pořád máte sebe"
Co kdyby se 17. listopadu 1989 nic nestalo?
Co kdyby demonstrace byla rozprášena, opozice umlčena a Československo zůstalo totalitním státem i ve 21. století?
Právě tuto otázku si Alena Mornštajnová položila – a vytvořila děsivě realistickou alternativní realitu, v níž svoboda zůstala utopií a totalita každodenní realitou.
Když otevřete Listopád, v první chvíli si možná ani neuvědomíte, že se děj neodehrává v minulosti. Má atmosféru, kterou dobře známe z vyprávění rodičů – fronty, šeď, nedostatek, strach. Jenže pak zjistíte, že je rok 2019, a všechno, co jsme si mysleli, že jsme nechali za sebou v roce 1989, je pořád tady. Vlastně ještě horší. Tahle kniha mě neoslnila. Ona mě zdrtila, a to je její největší síla. Je to jako snít noční můru, z níž se nemůžete probudit – protože vám připadá, že by se mohla stát.
Román sleduje dvě hlavní linie:
Mariin příběh mladé ženy, matky dvou dětí, která se stane obětí režimu kvůli účasti na protivládní demonstraci. Je odvedena z domu, odsouzena bez soudu a uvězněna na 20 let. Stát jí vezme vše. Ne symbolicky. Doslova.
Magdin příběh dívky, která vyrůstá bez znalosti svého původu, v „ozdravovně“ – instituci pro děti politických vězňů, která slouží k formování „nových lidí“ oddaných režimu. Vychovávaných ve lži. V přetvářce. V naprosté manipulaci.
Zatímco Marie je uvězněna ve vězení, Magda je uvězněna v konstruktu – vychovávána bez rodiny, lásky a pravdy. A právě tohle Mornštajnová dělá brilantně: ukazuje, že vězení nemusí mít mříže. Někdy je to škola. Někdy kniha. Někdy ložnice. A někdy vlastní mysl.
Jejich osudy se zdánlivě míjejí – ale právě Listopád ukazuje, jak totalitní systém nenápadně propojuje každého s každým, a to i navzdory jejich vůli.
Marie je silná, ale zároveň obyčejná žena. Ne hrdinka v klasickém slova smyslu. Spíše oběť, která se hrdinkou teprve stane. Marie si nehraje na disidentku – prostě se jednoho dne rozhodne říct „ne“. A za to platí. Přesně jako v reálných příbězích ze 70. a 80. let. Její uvěznění je brutálně popsané – ne grafickým násilím, ale šedou realitou vězeňského rozvratu. Nedostatek léků, permanentní strach, ztráta vlastní identity. Přesto si Marie uchovává lidskost. A právě v tom je její síla.
Magdina dějová linka je snad ještě mrazivější. Dívka, která nic neví. O své matce, o své minulosti, o tom, kdo skutečně je. Její „ozdravovna“ je obdobou orwellovského systému přepisování dějin – ale v podání Mornštajnové to není sci-fi. Je to mrazivě české. Magda je přesvědčena, že byla zachráněna před něčím hrozným – přitom je obětí. Její psychologický vývoj – od loajální „údernice“ až po člověka, který začne pochybovat – je napsán mistrně. Není náhlý ani dramatický, ale velmi pozvolný, hluboce lidský. Sledujeme, jak se v ní cosi láme – a to „cosi“ má jméno POCHYBNOST.
Mornštajnová si dala záležet. Vytvořila propracovaný dystopický svět, který není přepjatý ani nereálný – a právě proto je tak děsivý. V její verzi roku 2019 neexistuje internet, jen přísně kontrolovaný státní intranet, jsou zakázány kontakty se Západem, lidé jsou nuceni donášet jeden na druhého, ženy jsou degradovány na „rodičky“ – porodit alespoň 3 děti je státní povinností a státní propaganda ovládá jazyk i myšlení.
Tohle všechno není přehnané – je to jen mírně dotažená realita z normalizačního Československa. A v tom je největší hrůza.
Autorka volí jazyk, který je srozumitelný. Střídá er-formu a ich-formu podle perspektivy postav – což vytváří silný kontrast mezi osobním (Magda - ich forma) a strukturálním (Marie - er forma). Tohle dvojí vyprávění vytváří neustálý střet: vědění vs. nevědomost, vzdor vs. poslušnost, matka vs. dcera. Dialogy jsou věcné, strohé – což odpovídá vyprahlému prostředí, v němž se postavy pohybují. A i ticho mluví – Mornštajnová je mistryně ve vyjádření nevyřčeného. Ticho mezi větami je tady hlasitější než slova samotná.
Velkým tématem je mateřství v totalitě – Marie je doslova potrestaná za to, že je matkou. A Magda je „vychována“ tak, aby se za svou matku styděla. Je to bolestivé, protože právě mateřství, které by mělo být intimní, je zde zpolitizované a zneužité. Nejvíc mě zasáhlo téma paměti a identity. Všechny totality začínají tím, že přepíší minulost. A pak vychovají nové děti. Magda je prototyp dítěte, které už neví, co je pravda. A co hůř – neví, že neví. To je děsivější než samotné vězení.
Listopád není jen „co by bylo, kdyby“. Je to i připomínka toho, jak křehká svoboda je. Jak snadno se dá svoboda slova vyměnit za „pohodlí ticha“. Jak rychle se dá pravda převrátit v propagandu, když přestaneme být ostražití. Mornštajnová tímto románem neříká: „Pozor, vrací se komunismus.“ Ale říká: „Pozor, demokracie není samozřejmost. Ne. Nic není navždy. Zítra může někdo vypnout internet. Zakázat knihy. A ty můžeš být Magda. Nebo Marie. Nebo tichý soused, který se neplete do věcí“.
Listopád je mnohovrstevnatý, hluboký a až fyzicky znepokojivý román. Ne proto, že by v něm byly drastické scény, ale proto, že ukazuje, jak normální může totalita vypadat, když si na ni zvykneme. Tahle kniha není lehká. Není zábavná. Neosvěží vás.
Je to kniha, která bolí – ale musí bolet.
Je to kniha, která by měla být čtena ve školách.
A je to kniha, která vás donutí vážit si každé věty, kterou můžete říct.
„Co všechno se dá říct tím, že nic neřekneme?“
Tiché roky nejsou knihou o velkých dějinných událostech – a přece jsou s nimi těsně spjaté. Je to příběh o tom, co dokáže mlčení, tajemství a strach v běžné rodině. Jak může rozhodnutí jedné generace ovlivnit další, a jak snadné je nevědomky předat trauma. Příběh sleduje Bohdanu, dívku, která vyrůstá v přísné a chladné domácnosti, v níž vládne ticho. Ticho mezi ní a otcem. Ticho po matčině smrti. Ticho, které zabíjí vztahy i důvěru. Otec Svatopluk, bývalý komunistický funkcionář, se po ztrátě ženy uzavírá do sebe a své dceři není schopen nabídnout ani emocionální oporu, ani vysvětlení. Dívka tak žije roky v nejistotě a nedůvěře – a čtenář s ní.
Bohdana je postava, s níž se čtenář snadno ztotožní. Je to zvídavá, citlivá dívka, která marně hledá lásku a pochopení. Autorka ji vykresluje realisticky – s pochybami, vztekem, pasivitou i vnitřní silou. Bohdana není hrdinka. Je pasivní, někdy naivní, často ztracená. Ale kdo by nebyl, když vyrůstá v domě, kde se city nepřiznávají? Její bolest je pomalá, ale hluboká. A vy ji cítíte. Svatopluk je její otec. Je to rigidní, uzavřený, traumatizovaný muž, který chce konat dobro, ale neví jak. Mornštajnová jeho postavu nevykresluje černobíle – naopak, čtenář jej sice nechápe, ale nakonec ho snad i polituje. Je to oběť své doby, ale i vlastní neochoty čelit pravdě. Svatopluk je takový paradox celé knihy. Přísný, ale vnitřně zlomený. Miluje, ale neumí to projevit. Obětuje, ale mlčky. Mezi těmi dvěma není jen generační rozdíl – je mezi nimi neproniknutelná mlha nepochopení. Každý vidí svět jinak, každý si nese vlastní pravdu. A tragédií je, že si ji nikdy neřeknou nahlas. Minulost je mezi nimi jako duch, který se odmítá nechat vyhnat.
Kniha je vyprávěna dvěma hlasy – Bohdaniným a Svatoplukovým – a tím se odhaluje tragédie nedorozumění. Čtenář má tak možnost vidět události z obou perspektiv. V jedné sledujeme Bohdanu, uzavřenou a zraňovanou dívku, která má pocit, že nikdy nebyla chtěná. V druhé pak jejího otce Svatopluka, kdysi horlivého straníka, dnes starého muže, kterému už nezbývá nic než výčitky a ticho. Obě postavy jsou nespolehlivými vypravěči – ne kvůli záměrnému lhaní, ale kvůli nepochopení. Nevědí všechno, a čtenář je tak o krok před nimi. Je to dar, ale zároveň i prokletí. Vědět víc než hlavní hrdinové. Sledovat jejich slepotu, vědět, co si mohli říct, co stačilo udělat jinak, jak málo by stačilo. Ale nic se nestane... Ta bezmoc je bolestivá, ale pravdivá. Jako život. Tady nejde o zvraty, ale o poslední nevyřčené věty, které zůstanou viset ve vzduchu. Vyprávění je chronologické, s občasnými retrospektivními skoky do minulosti (zejména v otcově části). Tón je tlumený, melancholický, bez velkých dramatických scén, ale s hlubokým emocionálním nábojem.
Témat je v knize hned několik:
Ticho jako prostředek bolesti – jak absence komunikace dokáže deformovat mezilidské vztahy.
Vina a odpuštění – Svatopluk je plný výčitek, ale není schopen mluvit.
Trauma přenášené generacemi – minulost, která nebyla zpracována, dál ovlivňuje život dcery.
Identita a touha po přijetí – Bohdana neví, kým vlastně je, protože jí chybí klíčové informace o minulosti.
Mornštajnová nepíše jako někdo, kdo vás chce ohromit. Píše jako někdo, kdo vám chce rozbít srdce a pak ho pomalu slepit. Autorka používá jednoduchý, ale výstižný jazyk. Umí vykreslit silné emoce beze slov. Styl se hodí k postavám: Bohdanina část je citovější, introspektivní; Svatoplukova část je strohá, věcná, formální – odpovídá jeho vnitřnímu světu.
Co mi kniha dala? Nevyřčená slova mohou bolet víc než ta vyslovená. Upřímnost bolí, ale ticho zabíjí. Největší chyby nejsou ty, které uděláme – ale ty, které neřekneme. Mlčení nemusí být ochranou, ale bariérou. Rodina je místo bezpečí – pokud se v ní mluví. Je možné napravit vztahy, ale vyžaduje to odvahu a pravdu. Uvědomila jsem si, kolik mlčení jsem zažila i já. Tiché hádky. Nevyřčené otázky. Lásku, která nebyla přiznaná, protože „na to nebyl čas“ nebo „se to nedělá“.
V této knize autorka exceluje – není to příběh jednoho období ani jedné rodiny. Je to příběh celé jedné mentality, která vyrůstala ve světě, kde bylo bezpečnější mlčet. A ukazuje, jak to mlčení ničí. Pomalu, tiše, nenápadně – ale naprosto důsledně.
Tiché roky nejsou pro každého. Jsou pro ty, kteří chtějí cítit, přemýšlet a možná si poplakat. Nejsou o ději – jsou o vnitřní krajině člověka, která je někdy tak mlhavá, že v ní ztratíte i ty, které milujete.
Pokud máte odvahu slyšet ticho, které bolí, je to kniha právě pro vás.
Temný příběh plný násilí, tajemství a morálních dilemat.
Příběh se točí kolem série brutálních únosů a mučení, jejichž oběťmi jsou lidé z okraje společnosti – barmanky, pracovníci erotického průmyslu a další osoby s kontroverzními profesemi. Vyšetřovatelé čelí bezprecedentnímu případu, kdy pachatel nezanechává žádné stopy a jeho motivace zůstává zahalena tajemstvím. Klíčovou postavou je Olívie, bývalá pornoherečka usilující o kariéru v klasickém filmu. Její ambice a ostré lokty jí přinášejí nejen profesní výzvy, ale i osobní nebezpečí. Po přepadení se stává terčem neznámého pronásledovatele, a i když je pachatel dopaden, její noční můra nekončí. Olívie se ocitá v neustálém ohrožení a musí čelit otázce, kdo ji chce zabít a proč.
Harasimová je známá svým čtivým stylem a schopností vtáhnout čtenáře do děje. V této knize se zaměřuje na temné stránky lidské psychiky, morální dilemata a otázky spravedlnosti. Příběh je plný napětí, nečekaných zvratů a hlubokých emocí. Autorka se nebojí otevřeně zobrazovat násilí a kontroverzní témata, což dodává příběhu autenticitu a hloubku. Její knihy často kombinují prvky erotiky, krimi a psychologického dramatu.
Když to celé shrnu.. Karma je temný a napínavý kriminální román, který osloví čtenáře hledající hlubší psychologické ponory a morální otázky. Harasimová opět dokazuje své schopnosti v oblasti krimi žánru a přináší příběh, který nenechá čtenáře chladným. Pokud máte rádi napínavé příběhy s komplexními postavami a nečekanými zvraty, Karma je přesně to pravé.