memphisz memphisz komentáře u knih

☰ menu

2 + 2 = 5: Světy antiutopické a dystopické literatury 2 + 2 = 5: Světy antiutopické a dystopické literatury Olga Pavlova

Literární rozbor utopistických, antiutopistických a dystopických románů, respektive celého žánru. Je přínosný nejen pro pochopení pravidel a druhů žánru, ale také jako studnice zdrojů tohoto žánru ve světové i české literatuře. Pracuje tak se slavnými díly, ale rovněž knihami méně známými. Pro příznivce utopií a dystopií to je velmi zajímavé čtení.

15.04.2024 4 z 5


Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Podnětná kniha plná příměrů a faktů z astrofyziky a kosmologie. Jde o populárně-naučné dílo, které ale má jistou odbornou úroveň. Kdo zná Tysona, tak ho to nijak nepřekvapí. Určitě zajímavé čtení, které dokáže nadchnout.

10.04.2024 4 z 5


Protestantská etika a duch kapitalismu Protestantská etika a duch kapitalismu Max Weber

Musím říct, že mě tato legenda zklamala. Čekal jsem knihu o původu kapitalismu z pohledu slavného sociologa, ale dostal jsem teologickou studii o specifikách protestantů. V jednotlivostech je to zajímavé, ale základní myšlence se prostor vlastně moc nevěnuje. Spíše jde o historický přehled jednotlivých protestantských směrů (hlavně kalvinismus, lutheránství, metodismus, kvakeři) porovnávaných v projevech šetrnosti, oddanosti božímu plánu a askezi. K věci se Weber opět vrátí v třetí části, která je ale bohužel velmi krátká. A ještě k vydání - samotný Weberův text má jen 115 stran, zbytek jsou poznámky, rejstřík a český doslov.

27.03.2024 3 z 5


Bezpodmínečné rodičovství Bezpodmínečné rodičovství Alfie Kohn

Zdravý způsob výchovy, který naše nemocná společnost potřebuje jako sůl. Kniha by se měla povinně rozdávat rodičům při vítání občánků. Jaké by pak lidstvo mohlo být... Jen škoda, že místy to působí rozvláčně nebo repetetivně. Ale obsah výborný.

22.03.2024 4 z 5


Klimatická krize a zelená dohoda Klimatická krize a zelená dohoda Noam Chomsky

Přepis rozhovoru mezi autory. Chomsky je zde spíše v ústraní. Celkově se debata točí kolem emisí a Zelené dohodě. Autoři jsou k dohodě kritičtí, protože podle nich nestačí, ale pořád je to to nejlepší, co Západ má. USA, země s nejvyšší produkcí emisí na obyvatele, nemá nic. Toho času jen prezidenta Trumpa a vladu Republikánské strany, která klimatickou krizi popírá a odmítá odklon na čistou energii. Kniha podivně pluje po povrchu a přitom popisuje únavné detailní statistiky a studie. Ve výsledku spíše zklamání.

16.03.2024 3 z 5


O Palestině O Palestině Noam Chomsky

Myšlenkově velmi podnětné. Je to Chomsky, takže jde samozřejmě o levicový pohled, který ale nefabuluje. Nejvíce zajímavou myšlenkou je představa Pásma Gazy jako největšího vězení na světě a dále také role USA v trvání určitého vzorce chování státu Izrael. Co ale nejde přehlédnout je špatné pojetí knihy. Jde o směs rozhovorů, článků a projevů autorů, které se velmi často opakují, a to dokonce v podobě celých vět. Dokola jsou podávány stejné argumenty a příklady, kterých bohužel na rozsah knihy není mnoho. To knihu hodně sráží. Body dolu jsou také za české vydaní plné chyb, což opět dokazuje, že na dobrém editorovi a korektorovi se šetřit nemá.

07.03.2024 3 z 5


Izrael a Palestina: Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu Izrael a Palestina: Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu Marek Čejka

Výborné, výborné, výborné. Čtivý přehled celého staletého konfliktu. V textu se dá dobře orientovat a je nabitý zajímavými informacemi. Pojetí působí objektivně, což je v tomto tématu nesmírně důležité a v Česku spíše výjimečné. Doporučuji. Škoda jen, že poslední roky konfliktu, doplňované v pozdějších vydáních, už jsou dost letem světem a postrádají plynulost původních kapitol.

06.02.2024 5 z 5


Ideologie a virtuální město Ideologie a virtuální město Jon Bailes

Hledání psychologické reakce na neoliberalismus prostřednictvím open world herních městských světů. Porovnávají se čtyři hry, z nichž znám jen jednu, takže to trochu snižuje zážitek, ale jinak velmi zajímavý pohled. Jak se neoliberalismus projevuje ve hrách? Jsou vůči němu podvratné? Jde to vůbec, když je vytváří velké korporace s cílem zisku? Jsou pro nás hry jen únikem z reality neoliberalismu, dávají nám iluzi moci, nebo naopak prostor se realizovat mimo pravidla a tlaky úspěchu a kapitalizace sebesama? Spousta podnětů...

23.01.2024 4 z 5


K-punk: Výběr z textů K-punk: Výběr z textů Mark Fisher

Podnětný výbor díla, po jehož přečtení bude každý aspoň na chvíli o něco radikálnější. Tematicky je to dost různorodé, takže záleží, co koho zajímá. Za mě nejlepší "Všechno je nudné, ale nikdo se nenudí" a "Vstříc utrpení jedině s úsměvem".

20.01.2024 4 z 5


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

Český příspěvek do nyní tolik oblíbeného žánru autofikce. Porovnání s Edouardem Louisem nebo Oceanem Vuongem, které nakladatel nezastírá, se přímo nabízí. Ve všech případech jde o mladého homosexuála pocházejícího z chudé a dysfunkčí dělnické rodiny z konzervativního maloměsta, který píše o svém dospívání, šikaně a přijetí své sexuální identity. Torčík ovšem z této silné konkurence vychází jako nejslabší. Louis byl originální ve své údernosti, nesmlouvavosti a politické kritice. Vuong zakomponoval otázku rasy a zejména vytvořil umělecké dílo svým básnickým jazykem. Torčík má navíc jen českou lokaci. Na některých místech se dokonce zdá, že od svých předchůdců opisuje. Nevím, co z toho, o čem píše, je pravda (jak už to v autofikci bývá), ale místy se to zdá přitažené za uši. Hlavně v popisu sadistické šikany, které učitelé v podstatě tleskají. V Přerově jsem nebyl, tak nevím, ale že by to tam v roce 2007 vypadalo takto se mi nechce věřit. Jak sám autor píše: "...zalžeš, některé detaily si necháš pro sebe, jiné zase přikrášlíš, dokud jí nezbude nic jiného než ti uvěřit". A o kus dále: "Pro efekt sis přivlastnil a zveličil věci, které se staly Mariánovi, ukradl jsi jeho příběh..." a tak to přesně vyznívá i obecně. Ale jinak je kniha dostatečně intersekční a snaží se zapracovat všechny relevantní sociologické aspekty, ale možná už je těchto příběhů na trhu příliš...

01.01.2024 3 z 5


Apokalypsa a umění v českých zemích:  „ a viděl jsem nové nebe a novou zemi“ Apokalypsa a umění v českých zemích: „ a viděl jsem nové nebe a novou zemi“ Kateřina Kubínová

Obsáhlá doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě v Masných krámech Západočeské galerie v Plzni. Zejména je nutné zdůraznit krásné grafické zpracování knihy navazující na vizuální koncept výstavy. Současně téma Apokalypsy v českém umění je velmi zajímavé a může i překvapit, jak moc přítomné a časté - zejm. v ilustracích Bible a náboženských textů středověku, ale také v umění v období světových válek. Symbolismus a epičnost Zjevení sv. Jana fascinuje lidstvo, a zde konkrétně umělce, již po staletí. Kvůli své kryptičnosti lze příběh roubovat na celou čadu historických událostí a vždy se znovu vyjeví v plné síle v obdobích krizí, válek a zhouby.

10.12.2023 4 z 5


Vyhoření Vyhoření Petr Šesták

Skutečně jde o jakýsi beletrizovaný pamflet, který popisuje zkušenost cyklokurýra pracujícího pro platformy rozvozu jídel. Zaměřuje se tak na nejistotu, odcizení a námahu platformové práce. Hlavním tématem je ale těžký život cyklisty v Praze. A dále také každodenní válka řidičů osobní dopravy, cyklistů, chodců a řidičů hromadné dopravy o ulice. Válka, ve které roste nenávist. Autor v pamfletu kritizuje sobeckost řidičů aut, kteří zamořují ovzduší, jsou hluční a bezohlední. Hlavní postava se postupně radikalizuje a celá kniha ústí v jediné možné řešení - cílené ničení aut. Do příběhu se ale autorovi podařilo nenásilně vecpat mnoho myšlenek a skvělých postřehů, které prvoplánově nepoučují, ale výstižně odhalují zoufalost současného stavu pražské dopravy.

09.12.2023 5 z 5


Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Poprvé u Louise tak trochu nuda. Působí to sice jako nejdetailnější verze jeho raného života, což je téma, které neustále popisuje ve všech svých knihách (které jsou výborné), ale za mě také nejvíce vypočítavá. Původní autenticita a syrovost je pryč. Z tématu už zůstává jen popis posedlosti se změnit. Zavrhnout prostou vesnici v sobě a děs z rozsudku osudu žít v ní jako předchozí generace, které se nedokázaly dostat z koloběhu alkoholismu, násilí, chudoby, tvrdé práce a nevědomosti. Louis chtěl utéct, stát se jiným. Nejdříve maloměšťákem, poté Pařížanem a nakonec snad aristokratem žijícím v luxusu a se služebnictvem. Hlavně se co nejvíce vzdálit vesnici. A byl ochotný pro to udělat vše: využít přátele, studovat až do úmoru nebo se vyspat s kýmkoli, kdo měl peníze a vliv. A právě seznam jeho bohatých amantů působí dost domýšlivě a vychloubačně. Důvěryhodnost padá i v momentech, kdy v kontrastu ke svému těžkému dětství, nemůže ve svých cca dvaceti letech uvěřit, "jak těžká je práce v knihkupectví, kde se musí vyrovnávat knihy", nebo "jak nechutné jsou těstoviny po ohřátí druhý den od uvaření". Samozřejmě je to pořád dobrá četba, ale všechny předchozí knihy mi přišly lepší.

08.12.2023 3 z 5


Želvy ninja: Poslední rónin Želvy ninja: Poslední rónin Kevin Eastman

Badass návrat Želv. Eastman a Waltz oprášili skoro čtyřicet let starý námět na dystopický příběh načrtnutý ve vrcholné formě dua Eastman-Laird. Od začátku ponurost a bezvýchodnost vtáhne do děje. Obvyklý humor je pryč, zůstává jen beznaděj. Poslední Rónin musí pomstít své padlé blízké a po staletích ukončit válku dvou klanů. Závěr je epický a současně dojemný. Tahle kniha má fakt všechno, včetně velmi kvalitního formátu a zpracování.

03.12.2023 5 z 5


Želvy Ninja: Menu číslo 3: Jedinečný originál Želvy Ninja: Menu číslo 3: Jedinečný originál Kevin Eastman

Ještě lepší než předchozí díl. Vánoční atmosféra New Yorku skvěle sedla v předvánočním čase (prosinec 2023). Krátké příběhy mi k Želvám sedí, stejně jako přesně odměřená směs akce a zábavy. Tohle mě opravdu bavilo.

03.12.2023 4 z 5


Přepisovat pravidla: Antiprůvodce láskou, sexem a vztahy Přepisovat pravidla: Antiprůvodce láskou, sexem a vztahy Meg-John Barker

Netradiční self-helpová knížka o alternativních přístupech ke vztahům, lásce a partnerství. Antiprůvodce, který zaběhlé a často nefungující modely chování staví na hlavu. Pokládá si správné otázky a nabízené odpovědi nepůsobí vnucovaně. Určitě lze doporučit všem, ať si rozšíří obzory a jsou více otevření a respektující. Ale je pravda, že se to místy dost opakuje a mít to o sto stran méně, tak to bude údernější.

02.12.2023 4 z 5


Apokalypsa Apokalypsa Albrecht Dürer

Úžasně atmosferické podrobné grafiky (dřevořezy) Albrechta Dürera vyobrazující motivy z biblického Zjevení sv. Jana (neboli Apokalypsy). Kdo zná Dürera a jeho tvorbu tuší, že Apokalypsa ve svém epickém a vysoce symbolickém pojetí je pro něj ideálním námětem. Kniha předkládá patnáct figur s historickým překladem Zjevení sv. Jana. Text je tedy hůře čitelný, jelikož je psán ve starší mluvě. Grafiky jsou ale v dostatečně velkém formátu, takže se jde kochat i jen jimi.

25.11.2023 5 z 5


Hlad / Žízeň Hlad / Žízeň Jozef Karika

Hlad / Žízeň je příběh rozkouskovaný do několika povídek, které spojuje tajemný vrch Čebrať a legenda o Černém, který obchází okolím a nabízí neznámý dar ukrytý ve svém kufříku. Prochází takto již celými staletími a hledá, koho by probudil a ukázal mu pravý hlad po životě. S jinými si ale jen hraje, jako samotný ďábel. Vrcholem jsou za mě povídky Teufelsloch a Mlžiště. Bohužel ostatní se vcelku opakují, o jedno dvě vraždění osamělého chlapa ve žluté větrovce by bylo tak akorát. Filozofování by měl nechat Karika filosofům. Nemá talent na všechno.

13.11.2023 3 z 5


Smrtihrad Smrtihrad Mike Mignola

Mám pocit, že co bylo poprvé svěží a nové, se rychle vyčerpalo. Mladá léta jsou takové vyplňové blbiny. Tentokrát malého Hellboyka sužuje horečka a začíná blouznit. Horečné halucinace ho vyženou z postele do blouznivého dobrodružství s pulpovým hrdinou Humrem Johnsonem. Netuší ale, že je mu v patách další vrah, který má za úkol zničit Hellboye dokud je malý a slabý.

28.10.2023 3 z 5


Utajená země Utajená země Mike Mignola

Tohle nemá úplně cenu srovnávat s dospělým Hellboyem. Je to něco úplně jiného. Ale tenhle víc cartoonish a prostinký pulp adventure take mě vlastně docela bavil. Je to přímočarý, barevný, zábavný.

28.10.2023 3 z 5