memory memory komentáře u knih

☰ menu

Nestvůra z Essexu Nestvůra z Essexu Sarah Perry

Vlastně asi rozumím tomu, že ta kniha mohla někoho nudit. Mně to pomalejší tempo nevadilo, protože ten děj ani ten ještěr/had nebyl tím nejdůležitějším. Vlastně i chápu některé nesympatie k hlavní hrdince.. někdy jsem je měla také. Ale když to vezmu v globále..pestré a zajímavé postavy a ještě zajímavější vztahy mezi nimi. Kdybychom dokázali s přátelskou úctou respektovat názory jiných lidí, byl by svět pěknějším místem. A možná kdybych tuhle knihu četla před rokem 2020, možná by mi tenhle aspekt nepřišel tak okouzlující a knihu bych odložila jako nezáživnou.
Další věc, která tam mohla trochu nadělat paseku, byl překlad.. četla jsem ji v originále a několik pasáží jsem zkusila srovnat s českou verzí.. nebylo to ono.
A taky bylo poznat, že tu knihu psala autorka, která z Essexu pochází.. asi by nikdo cizí nedokázal tak dobře popsat tu pošmournou blátivou krajinu. A ještě tak, že by mě lákalo ji vidět :-)

09.08.2022 5 z 5


Cesta k jemnosti Cesta k jemnosti Mark Rashid

"Koňáckou" literaturu bych zhruba rozdělila na dvě skupiny.. v jedné dostanete ´solidní´, praktické a konkrétní návody na práci s koněm a kolem něj, do druhé skupiny se řadí knihy popisující ´věci mezi nebem a zemí´. Tahle kniha se řadí do té druhé skupiny, takže nečekejte doporučení ´dělej věci tak a tak´, zato se připravte na spoustu popisů, příběhů, zážitků, zkušeností, které vás mohou v práci s koněm postrčit určitým směrem (hlavně pokud jste dospěli do pocitu, že všechny osvědčené postupy staré koňácké školy v určitém bodě selhávají), ale přijít si na to a především zažít to musíte sami.

19.01.2022 4 z 5


Nezlomná: Hraběnka, která se postavila nacistům ve Velké pardubické, nejnebezpečnějším dostihu na světě Nezlomná: Hraběnka, která se postavila nacistům ve Velké pardubické, nejnebezpečnějším dostihu na světě Richard Askwith

Stále mám vůči Velké Pardubické značně rozporuplné pocity. Jednou z věcí, kterou mi tato kniha pomohla přiblížit je ta, čím je tento závod tak atraktivní i pro lidi, pro které není kůň jen sportovním nářadím a neradi vidí maření koňských životů. Zároveň dobře vykreslená doba, okolnosti,.. Pokud jsou některé věci v knize domýšleny, je na to dostatečně poukázáno. Poctivá práce. Moc dojemný mi přišel autorův postřeh práce žen-jezdkyň s koněm.

19.06.2021 5 z 5


Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Na začátku se do knihy za boha nešlo zakousnout. Navíc byly servírovány různá pojmenování osob, míst i událostí bez souvislostí, které vyplynuly až později, což bylo dost iritující. Hlavní postavy mi nějak extra k srdci nepřirostly, takže mi jejich osud byl celkem lhostejný. Nicméně svět je to zajímavý se svou inspirací severskou mytologií, dalším dílům šanci dám.

12.11.2019 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Kniha se četla snadno a v mém případě s lehkým úsměvem po téměř celou dobu. Záchvaty veselí se nekonaly. Tento díl mi určitě stačil, nemám potřebu v sérii pokračovat, nevím jestli by mě při absenci větší zápletky dokázaly eskapády šlechtické rodinky ještě nějak překvapit

14.07.2019 3 z 5


Valhala Valhala František Novotný

Zdržuju se udílení hvězdiček, jelikož jsem se přes 100 stran nepřehoupla. Může jít o jakkoliv geniální propojení skutečné historie se severskou mytologií, ale jak tato umí být intrikářská, vulgární a nabubřelá, tak přesně takhle na mě leckteré situace v knize působily. V čele s tou vulgaritou.

29.08.2018


Gejša Gejša Arthur Golden

Četla jsem až po shlédnutí filmu, který mě poněkud zklamal, protože byl daleko více zaměřen na romantickou dějovou linku.
Kniha toho čtenáři opravdu hodně dá, protože prostředí, přípravu a práci gejši, exotiku prostředí i vztah k ženám v té zemi opravdu hodně přiblíží, aniž by čtenář byl nuděn dlouhými nudnými popisy. Žádný romantický kýč, doporučuju.

14.08.2018 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Také bych si vystačila pouze s vyprávěním Minky. To jsem prožívala téměř fyzicky. Nebo když už příběh ostatních, tak s lepším vykreslením motivů Franze (připadá mi, že mu šlo jen o příběh, tudíž jeho snaha o záchranu Minky nemá nic společného se soucitem) a bez trapných sebelítostných pasáží Sage a jejího omdlévání u nohou švarných mládenců.

15.05.2018 4 z 5


Katalánec Katalánec Noah Gordon

Pokud jsem u ´Dobrého ročníku´ při čtení dostala chuť na sklenku, pak bych u ´Katalánce´ po pár stranách už ani nevěděla děj :-) Další milá kniha tohoto autora s typicky laskavým i realistickým pohledem na mezilidské vztahy.

29.01.2018 4 z 5


Bouře ve stínech Bouře ve stínech Alexej Pechov

Bude mi po této trilogii smutno. I když bych si asi vystačila s verzí, kdy šel prostý zloděj štípnout kouzelný artefakt a prožívá se svou bandou různá dobrodružství... bez všech jiných světů, domů, stvořitelů a hráčů..

29.01.2018 4 z 5


Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

ufff.. no já nevím, ještěže jsem dopředu nevěděla do čeho jdu. Na jednu stranu vím o co autorce šlo, téma mi bylo blízké. A to na co poukazuje se v menší míře dá aplikovat na jakoukoliv kulturu, nejen tu jihokorejskou. Ať se společnost snaží tvářit sebevíc rovnoprávně, stále se více cení typicky mužské principy.
Ale prostě to až příliš tlačilo na pilu. Konání a představy všech tří hlavních hrdinů bylo opravdu chorobné.

01.01.2018 3 z 5


Rabi Rabi Noah Gordon

Milé a velmi lidské jako většina ostatních autorových knih. Rodinná soudružnost i rozepře, neidealizovaný a přitom romantický pohled na partnerský vztah a důležitost i úskalí jakékoliv víry pro člověka.. vše velmi pěkně a moudře naservírováno. Jen ten závěr mi přišel najednou jakýsi kvapný.

03.10.2017 4 z 5


Tulák ve stínech Tulák ve stínech Alexej Pechov

Konečně zase milá a inteligentní fantasy s trochou laskavého humoru i napětím. Jen mi stále dělá potíž představit si hlavního hrdinu, toho popisu sebe sama tam až tolik není a občasné označení ´starouš Harold´ mě stále nechává přemýšlet, s jakou věkovou kategorií tu máme co do činění :-)
Jo a ještě.. každá pořádná fantasy má mít mapu!!

03.10.2017 4 z 5


Jidáš Jidáš Amos Oz (p)

Měla jsem očekávání větších filosoficko-náboženských polemik, místo toho je tu servírovaný příběh beznadějného , roztržitého a pro mě trochu odpudivého mladíka a studené cynické ženštiny. Nejzajímavější byl určitě Jidášův příběh v příběhu, který mi poskytl další pohled na křesťanskou víru.

03.10.2017 3 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Bylo to čtivé, originální a napínavé. Každá kapitola končila tak, že nutila pokračovat ve čtení. Jen už mi není -náct, takže nad hloupoučkým milostným čtyřúhelníkem jsem převracela oči. Též vnitřní promluvy hrdinů k sobě samým byly dost úsměvné.

20.07.2017 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Rozvláčné do poslední třetiny, která ale Spoiler! poskytne po všem tom bezpráví náležitou satisfakci.
Každopádně za to uzavření celého příběhu to rozhodně stojí vydržet a do finální soudní přestřelky se prokousat.

20.07.2017 4 z 5


Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Nesympatičtí hrdinové- nemastný neslaný Johannes a živočišná Víločka, jejíž psí láska šla (doslova) přes mrtvoly. Objektivně asi dobrá kniha, zajímavě a čtivě napsaná, velmi netradičním stylem. Ale z žádné knihy jsem dosud ještě necítila takové znechucení a útočení na smysly, zvláště na ten čichový, což je u knih opravdu neobvyklé.
Jo a pokud jste jim to přece jen přáli, nečtěte doslov.

27.03.2017 3 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Jejda to byla nuda. Na jednu stranu chápu popularitu díla, je opravdu výjimečné, nicméně to rozhodně není kniha k odpočinku a vyžaduje tolik soustředění a duševního úsilí, že jsem se jí prokousávala téměř půl roku. Vilém je výjimečná postava, moudrá a laskavá. Prostředí kláštera je ale jako cizí svět, v náboženství a filosofii se zde nimrá až do nejnudnějších detailů.

27.03.2017 3 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Knihu jsem si velmi užila, přestože jsem příběh znala z obou filmových zpracování. Velmi čtivé, postavy měly příjemné, lidské charaktery.

27.03.2017 4 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Noah Gordon píše krásně a poutavě. Postavy jsou velmi lidské, setkáváme se se spoustou moudrých charakterů, které bych chtěla poznat i osobně :-) Nemůžu si ale pomoct, je to již několikátá kniha tohoto autora s podobným typem hlavního hrdiny. Mám pocit, jako bych se s jedinou osobou setkávala ve všech jeho knihách, což mě od přečtení dalších trochu odrazuje.
Srovnávání s filmem není úplně na místě, protože tuto knihu činí jedinečnou něco, co na plátno dost dobře přenést nejde. Naopak pro potřeby filmu musel být děj značně pozměněný, což pro mě bylo velmi pochopitelné. Spokojenost s obojím.

13.10.2016 4 z 5