MelesleG MelesleG komentáře u knih

☰ menu

Hana Hana Alena Mornštajnová

Pravda, že jediné, co mě v tu chvíli v Dobrovských donutilo bezmyšlenkovitě koupit knížku aniž bych věděla, o čem je (a já si říkala "to bude takový milý čtení, ten věneček na té obálce to úplně křičí do světa"...), bylo to, že se umístila jako druhá nejlepší (dnes již první, gratuluju) kniha dle místního hodnocení a to mě nenechalo chladnou (česká kniha a nad Tolkienem, Rowlingovou a Martinem? Prrr, to si fakt musím jako přečíst!). Takže jsem se dala ihned doma do čtení, nemající tucha, jak mě to poznamená. Protože ode mě bylo velice naivní, když jsem si říkala, že tyfus je tam docela síla, a pak to snad bude zase takové milé čtení snad o příhodách tety s neteří... no jo, já vím. O to větší šok, že jsem si musela dávat pauzy, abych strávila to, co mi paní Mornštajnová servírovala. Zkrátka vás to donutí se zamyslet nad tím, jak fanfárově se teď vlastně nejen jako lidi obecně v míru máme, ale hlavně jako ženy. A tak nedoporučuji číst knihu v těhotenství, pokud nemáte opravdu srdce z železa. Stručně a jasně - jsem ráda, že jsem za tu knihu (a vlastně i za její další) mohla autorce poděkovat osobně.

03.09.2018 5 z 5


Bílý tesák Bílý tesák Jack London

Kniha se mi líbí. Žádný nudný popis, žádný nudný děj. Všechno je pochopitelné a dává smysl. Tudíž nemůžete hodnotit knihu a napsat "Bylo mi líto každého zvířete, které Tesák zabil." Bohužel, nad tímhle odůvodněním jen kroutím hlavou, dámy a pánové.
Mě se to líbí. Ale pro děti mi to teda nějak nesedí. Pak by totiž takové dítě mohlo říci 'Bylo mi líto každého zvířete, které Bilý Tesák zabil.' V dětství ještě realitu plně nechápeme, chceme jí vidět co neoptimističtěji a nejkrásněji. Já nechtěla jíst maso kvůli tomu, že mi toho zvířete bylo líto a přišlo mi to jako vražda. Když jsem ve filmu viděla umírat zvíře, ať už si za to vážně to zvíře mohlo nebo ne, brečela jsem. Tohle prostě enní pro každé dítě. A to, že se Vám to v dětství nelíbilo, nemůžete dávat do hodnocení.

03.08.2014


Důvěrné tajnosti Důvěrné tajnosti Fern Michaels (p)

Opravdu zajímavý příběh. Už jsem ho jednou četla, ale je to docela dávno. Za to četla jsem jí jedním dechem.
Připomíná mi to film "Je to i můj život" - tam sice si tu holčičku nechali, ale přesto se život točil jen kolem nemocné prvorozené dcery - která ale nebyla takovou mrchou, jako zde.

08.05.2014


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Nevěřím v lásku na první pohled, ale když jsem ji spatřila, hned jsem věděla, že ta kniha je něčím vyjímečná, že mě okouzlí a že nebudu určitě litovat.
Nelitovala jsem.
Tato kniha ve mě zanechala pocit, jaký jsem již dlouho necítila. Po dočtení jsem zírala s otevřenou pusou - To je doopravdy konec? Tak takhle to je.
Poslední ránou mi byla Poznámka autorky...
Věřím, že kniha V šedých tónech je velice silný konkurent pro další knihy, alespoň u mě, jsem si jistá, že si ještě počkám, až narazím na její "sestru".
Rozhodně hodnotím 5ti hvězdičkama, ale ne jen takovýma, které dáte každé dobré knize. Tohle je něco jiného... Dala bych jí 10hvězd!
Víte, tahle kniha - ať se to zdá absurdně nebo jakkoliv - tahle kniha mě okouzlila větou na zadním obalu této knihy.
"Přemýšleli jste někdy o tom, jakou cenu má lidský život?
To ráno měl ten bráškův cenu kapesních hodinek..."
No řekněte sami.
Knihu mám pujčenou z knihovny, ale rozhodně plánuju si ji pořídit. Obzvlášť tuto!
Silně doporučuji, pokdu máte svou oblíbenou knihu, nechte jí podrobit se zkoušce, jestli je opravdu tak nejlepší.

16.01.2014 5 z 5


V pasti V pasti Michael Northrop

Akorát jsem jí dočetla a hledám, jestli je opravdu dle skutečné Události. Styl psaní, jako "Na to mohu říCt jen jedno: Vy jste tam nebyli." Mě donutil podívat se opět na obálku a přečíst si jméno autora, jestli to nepíše náhodou Scott Weems, hlavní hrdina.
Ze začátku jsem se trochu zdráhala, tuto knížku jsem si objednala a dorazila až po měsíci, kdy jsem už zapomněla, že jsem jí kdy objednávala. Ale nelituji.
Upřímně, když se psalo na druhé straně obálky "Nejdřív se přenocování v prázdné škole a bez učitele nezdá jako špatný nápad..", myslela jsem, že si to budou studentíci alespoň trochu užívat, co všechno se dá dělat ve škole, když zrovna neslouží k učení a navíc když tam jste sami bez dozoru! Super.
Možná mi však nedošla závažnost situace.

Když už jsem se dostala do hlavního běhu děje, četla jsem od pěti hodin až do půl jedenácté. Zajímalo mě, jak to bude dál...
A najednou, před sebou mám už jen pár stráneček, 3, nebo 4 poslední stránky, z toho jedna se věnuje názvu nakladatelství, roku vydání apod.
A najednou, poslední věta a já si říkám: Počkat, to je všechno? Takhle to jako končí? No, tak si ten zbyteček teda domyslím no..

Ale opravdu, kniha napsaná jako autorem události, ne jako auttorem knihy. Buď to tak opravdu je, nebo má pan spisovatel talent.
Každopádně. Na 5* to není a zřejmě asi ani na ty 4*, ale 1* je neodpustitelné a 2* je drzost, takže si myslím, že ty 3* jsou tak akorát.
TO VŠAK NEZNAMENÁ, ŽE BY SI KNIHU NIKDO NEMĚL PŘEČÍST, KNIHA JE KRÁSNÁ KDYŽ SE PROKOUŠETE TĚMI TŘEMI KRÁTKÝMI KAPITOLAMI, TAK SI TO URČITĚ UŽIJETE! ;)
JÁ JSEM SPOKOJENÁ, NELITUJI TOHO, ŽE JSEM SI KNIHU ZAPLATILA :)

27.12.2013 3 z 5