medvídě medvídě komentáře u knih

☰ menu

Krysařovy střevíce Krysařovy střevíce Joanne Harris

(SPOILER) Zpočátku jsem trochu vzpomínala, co se stalo v předchozím díle v knize a co zase ve filmu (jsou tam rozdíly).
Vianne žije nyní v jiném městečku, má sice čokoládovnu, ale je to takový malý obyčejný krámek a Anouk má mladší sestřičku. Vianne se snaží zapadnout, nevyčnívat, žít život normálních lidí, kteří nejsou ovládáni kouzly a mocným větrem. Ale objeví se Zozie. Žena, která je tak moc podobná Vianne předtím - všichni si ji oblíbí, oživí čokoládovnu a začne se čím dál tím více podobat staré Vianne, tak moc, že k sobě začne poutat malou Anouk, kterou kouzla lákají a svádí a bohužel nevití temnou stránku toho všeho, ani temné plány, které jsou spřádány, aby se Zozie mohla obléci do nového života, všechnu svou vinu hodit na druhé a žít spokojený život.
Kniha je plná čokolády, intrik, kouzel i touhy. Naštěstí jako druhý díl není vycpávkový, ale plnohodnotný příběh, který vás nenechá bez chuti na ty dobroty, co se tam připravují.
Jen škoda, že se na filmová plátna nedostal i tento díl.

31.12.2022 4 z 5


Nekonečná noc Nekonečná noc Robert Lawrence Stine

Autorovu sérii Husí kůže jsem v dětství přímo hltila a velmi mě mrzelo, že je tak málo dílů. Ke stopám hrůzy jsem se dostala až v dospělosti.
Tahle kniha je vážně jednohubka o partě studentů, tajném výletě a velkém tajemství. Čekala jsem, zda mě kniha dostane, ale podle mě je to takový slabší kousek. Řadila bych to jako knihu mladší, pro ty to asi bude napínavější, ale já už mám asi moc knih za sebou. Doma ještě pár dílů této série mám (náhodou jsem na ně narazila v antikvariátech, tak jsem si řekla, že je zkusím), takže si je v budoucnu přečtu, ale není to něco, že bych tu knihu musela mít a hladově hledala další knihy.
PS. Jedna nesrovnalost. Když hlavní hrdince je u hlavy držena paintballová pistole, ze které pak vystřelí, je hrdinka úplně v pořádku. To mě tedy zarazilo.

31.12.2022 4 z 5


Františka / Most sebevrahů Františka / Most sebevrahů Valja Stýblová

Knihu jsem dostala od nakladatelství Šulc – Švarc a dopředu jsem nevěděla, co na mě čeká. Jen jsem si vybrala podle názvu, který mě zaujal.
Jedná se o dílo od české autorky a ústředním tématem celé knihy je sebevražda. A to v různých podáních – pokusy, uvažování nad ní nebo provedená.
Kniha má 2 hlavní části – nedokončenou povídku Františka a následně sbírku povídek Most sebevrahů.
Františka je desetiletá dívenka, která je v nemocnici kvůli leukémii. Je to velmi zvídavé dítě, které má velkou paměť a v její přítomnosti se velmi zasmějete, a dokonce Vás u toho ještě nějak poučí – použije vhodný citát, ať už latinský nebo český. Co neví, nebo tomu nerozumí, tak si zjistí – zeptá se nebo si o tom jde přečíst. Jak se říká, v nejlepší je vhodné přestat, tak přesně v tu chvíli končí samotný příběh, a to mě velmi mrzí. Na čtivost a vtažení do děje to krom useknutého konce vliv nemá.
Most sebevrahů je o skupině lékařů, kteří dávají dohromady své zážitky, které se nějak dotýkají sebevražd, aby z nich vytvořili sbírku pro studenty lékařství – ať vidí různé povahy lidí, různé důvody a okolnosti, které k daným událostem vedly. Jsou zde 4 příběhy a každý je jiný. Od některého očekáváte od začátku, co se s kým stane, někdy Vás to překvapí. Ale všechny vtáhnou svou čtivostí a napínavým dějem.
Přiznám se, že české autory čtu velmi poskrovnu a tuto tématiku už vůbec nevyhledávám, a proto mě tak překvapila. Zpočátku jsem měla jisté pochyby, zda jsem udělala dobře, ale po otevření všechny zmizely. Hlavně se v budoucnu podívám po sérii Most přes řeku Léthé, do kterého Most sebevrahů patří, abych se dozvěděla, jak to bylo celé bylo a jaké další příběhy tam jsou ukryty.

31.12.2022 5 z 5


Psí domov Psí domov W. Bruce Cameron

Autorova samostatná kniha, kterou jsem viděla jako filmové zpracování, které mě bavilo, ale knižně pro mě bylo zklamáním.
Příběh je tentokrát pohledem jediného psa Belly, která se po těžkostech (zákaz chování bojových plemen) snaží najít cestu zpět ke svému milovanému páníčkovi Lucasovi.
Místy mi to přišlo méně uvěřitelné, než série o Bailym, místy mi tam zase něco chybělo. Nemělo to takovou chytlavost a samotnou energii příběhu. Obecně mi to přišlo jako dílo pro mlaďounké čtenáře. Což mi častokrát nevadí, ale tady mi to prostě nesedlo. Ale autora nezavrhuji a jeho další knize – Psí Vánoce, dám rozhodně v budoucnu šanci (a ani v knihovničce rozhodně chybět nebude).
Příběh jako celek je krásný, když to beru po delší době a nevzpomínám si tolik na detaily. Možný problém bude i ten, že jsem toho od autora četla víc za sebou. Ale knihu nezavrhujte, třeba zrovna vám sedne.

31.12.2022 3 z 5


Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

Trvalo mi dlouhou dobu, než jsem se dostala k pokračování této série a tento díl se velmi povedl. Klidně by jím mohl příběh o Baileym končit. Tentokrát má náš psí hrdina na starost Ethanovu vnučku, která nemá vždy lehký život, a provází ji v různých psích podobách a velikostech.
Příběh je velmi čtivý a místy i silný.
Krásný návrat do světa lidí z pohledu čtyřnohého parťáka, který by za nás dýchal.
Filmové zpracování tohoto dílu nemůžu hodnotit, ještě jsem na něj neměla odvahu.

31.12.2022 5 z 5


Psí slib Psí slib W. Bruce Cameron

Třetí pokračování nám známého Bailyho, tentokrát se ale vrací na svět bez vzpomínek na bývalé životy a dostane na starost chlapce, který je na vozíčku. Dokonce se i zamiluje do psí slečny. Takže to není jen o jeho pomoci lidem.
Mohu prozradit, že psí láska je také nekonečná a ta pravá si svou dvojici najde, ať už je to kdykoli a za jakýchkoli událostí a podmínek.
Jediné, co mi zde nesedělo, že je zde zmíněn Ethan – zdá se mi, že někdo udělal chybu v čase, protože mi to nějak nevychází, jak jsou podány rodinné vazby Ethanových potomků.

31.12.2022 4 z 5


Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás Tony DiTerlizzi

Kniha je doplňkovým průvodcem po světě objeveném a sepsaném Arthurem Spiderwickem. Nachází se zde ucelené ilustrace, ale i náčrtky, drobné popisky, novinové ústřižky.
Bohužel v dnešních dnech je špatně sehnatelná a když na ni narazíte, částky jsou vysoké. Naštěstí dostupnost v knihovnách toto alespoň částečně vynahradí. Je to skvěle vymyšlený a propracovaný svět, která je založen na detailech, které jednoduše přehlížíme, bereme je jako samozřejmost.

31.12.2022 4 z 5


Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy Tim Burton

Na knihu jsem narazila díky Radši knihu a moc jí za to děkuji.
Upřímně jsem od příběhu čekala úplně něco jiného, než jsem ihned po otevření dostala.
Tohle není knížka, ve které dostanete příběh, jak se dá podle názvu očekávat. Příběhů je tam mnoho, každý je originál, ke kterému máte i zajímavé ilustrace. Místy jsem koukala s otevřenou pusou, místy jsem se smála. Tohle jsem ještě neviděla, takže pokud máte chuť na originální jednohubku s temným humorem, tahle kniha je ta pravá.

31.12.2022 5 z 5


Spáčka a vřeteno Spáčka a vřeteno Neil Gaiman

I toto je kniha, kterou jsem objevila díky Radši knihu.
Z počátku mě kniha moc nezaujala, ale jak se příběh vyvíjel, tak jsem se do knihy ponořila a objevila příběh, který Neil Gaiman zpracoval a jako základ použil ne jednu, ale rovnou dvě známé pohádky, které propojil neotřelým způsobem a mnohdy mě překvapil.
Do čtení jsem se vrhla bez čtení anotace, takže jsem moc nevěděla, do čeho jdu (upřímně si nevzpomínám, co přesně bylo Míšou z Radši knihu k příběhu řečeno, ale vím, že hodnocení bylo velmi dobré). Děj prozrazovat nebudu, ať nikoho neochudím o důležité momenty a překvapení. Kniha je také obohacena velkým množstvím ilustrací od Chrise Riddella, které doplňují samotné vyprávění.

31.12.2022 5 z 5


Příběh slunečnice Příběh slunečnice Miriam Blahová

Upřímně, na tuhle knihu jsem se vážně moc těšila. Už před rokem jsem ji četla díky čtenářské skupině na Facebooku a již tehdy mě chytla za srdce a chyběl mi kapesník. Autorce se podařilo knihu ještě upravit a dostala se konečně ven, aby se z ní mohli těšit i další lidé.
Kniha proplouvá mezi přítomností a válečným obdobím, příběh je vyprávěn tak lehce, že cestujete dobou, a ani netušíte, jak jste se tam ocitli. Kdysi jsem se knihám odehrávajícím se během válek vyhýbala obloukem, ale u tohoto příběhu by to byla obrovská škoda. Vy víte, že se to odehrává v dávných dobách, procházíte ulicemi spolu s hlavní hrdinkou, staráte se s ní o malé děti, zamilováváte se, ale nikdo vám nic z té doby nevnucuje, jen občas se vyskytnou reálie, které příběh činí skutečným, ale stejně se více zaměřujete na hlavní hrdinku Evu.
Společně s Natálií, hlavní hrdinkou ze současnosti, posloucháte stařenku z protější postele, Hedviku, která vypráví příběh své sestry Evy a zjišťujete, že některé dnešní starosti mladých jsou ničím v porovnání s mladými dospělými tehdy. Podle některých se Natálie velmi rychle změnila z nafoukané holky na rozumnou, ale on občas stačí jen ten správný impulz, ukázaný jiný směr a možnosti a život se vám otočí vzhůru nohama a jen a jen na vás, zda toho využijete ke změně, nebo zůstanete v zajetých kolejích.
PS. Ke knize stále nedávají kapesníky, takže si je nachystejte.

04.12.2022 5 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

K přečtení knihy jsem se dostala až 2 roky po tom, co jsem se (jsem byla) dokopala k podívání na samotný seriál. A pak už to bylo ráz na ráz a jedinou překážkou byl spánek a práce, jinak bych vše odvysílané viděla ještě rychleji.
Kniha mě dostala zpět na začátek příběhu a tolikrát jsem přímo před sebou viděla seriálové zpracování, ale ne vždy. Vyskytuje se zde mnoho scén, které byly vytvořeny jinak, zazněly informace, které jsem neznala, nebo chvíle a události, které se v tv vůbec nevyskytly.
Kniha je doslova vír, který vás do sebe vtáhne a na konci jen vypustí a hledej si pokračování. Cesta o 2 století nazpět je uvěřitelná, autorka Vám představuje tehdejší život s jeho výhodami, ale i těžkými událostmi a zážitky, které by se nyní vyřešily snadno a nemusely by tak často končit smrtí. Historické reálie jsou předkládány čtenáři tak, že do příběhu pasují, protože ne každý tohle všechno ví a chybělo by vám to. Hlavně na autentičnosti doby 18. století, kdy Angličané bojují se Skoty a tehdejší život je o to náročnější.
Snad si autorka u dalších dílů udrží laťku, kterou posune jedině vzhůru, nikdy dolů.

04.12.2022 5 z 5


Kodex lovce stínů Kodex lovce stínů Cassandra Clare (p)

Tato kniha se vyvedla ve všech směrech. Není to jen obyčejná učebnice světa za oponou, známého pro lovce a tvory, kteří jsou našim očím skryty. Velmi vtipné jsou poznámky na okrajích od Simona, Clary a Jace, kteří si tam komentují různé postřehy a mají občas velmi trefné poznámky.
Autorka si vymyslela báječný svět, který čtenářům představuje velmi dopodrobna – všechny obyvatele, zvyky, kouzla a umění.
Navíc je kniha bohatá na ilustrace, které pomohou čtenářově představivosti. Tahle doplňková kniha rozhodně stojí za přečtení a neměla by chybět v knihovnách (nebo alespoň přečtených knihách) milovníkům světa stínů.

04.12.2022 4 z 5


Kdo je kdo ve světě stínů Kdo je kdo ve světě stínů Cassandra Clare (p)

Jak už název napovídá, jedná se o knihu obsahující informativní popis o lovcích stínů ale i dalších postavách z jejich světa. Kniha je rozdělena podle sérií (Pekelné stroje, Poslední hodiny, Nástroje smrti, Příběhy z akademie lovců stínů, Temné lsti). Přečtením si můžete udělat i menší spoiler, pokud jste dané série ještě nečetly. Každý tam má svou podobenku, období, kdy žil, oblíbenou zbraň, co je to za druh a z jakého rodu pochází.
Kniha má nádherně vyvedenou obálku, velmi příjemnou na dotyk. I s vnitřkem si někdo dal hodně práce, ale po obsahové stránce se mi zdá slabší. Velmi dlouho jsem váhala, zda si ji mám koupit, až jsem jednou využila akce. Není nutné ji mít, ale v knihovně vypadá dobře.

04.12.2022 3 z 5


Město ze skla Město ze skla Cassandra Clare (p)

Opět se mi velmi často vybavovaly scény ze seriálového zpracování. Kniha čítá skoro 500 stran, ale děj velmi rychle plyne, a i zde se mi přijde, že se toho událo nějak málo (není to výtka, jen ti to tak prostře připadne).

04.12.2022 4 z 5


Město z popela Město z popela Cassandra Clare (p)

Po třech letech jsem se vrátila do světa lovců stínů a hlavní hrdinkou Clary. Při čtení jsem si velmi často vzpomněla na seriálové zpracování, i když už je to snad věčnost, kdy se to začalo vysílat. Čtení ale rozhodně plynulo jak mělo a delší doba knihu byla jen díky nedostatku času.
Na to, jak je kniha objemná, tak se v ní svým způsobem odehrálo tak málo. Znovuvydání série se ale povedlo a hřbety spolu velmi vynikají. Takových sérií by to chtělo více - člověka zaujmou na první pohled.

04.12.2022 4 z 5


Brisingr Brisingr Christopher Paolini

I tato kniha se četla velmi dobře, děj plynul a vtáhnul na první dobrou. Eragon už není tím chlapcem, co byl na začátku. Velmi rychle dospěl a změnil se – a nejen uvnitř. Ch. Paolini drží skvělou úroveň série, a zatím jsem pocitově nenarazila na vycpávkový díl. Vše má svůj důvod a později se nějak zužitkuje a vám se tak Alagaësie vryje více pod kůži.

04.12.2022 5 z 5


Eldest Eldest Christopher Paolini

Jak je kniha objemná, tak mám pocit, že se tam toho stalo málo i hodně zároveň. Neměla jsem nejmenší problém se do příběhu naplno ponořit a spolu s hrdiny zjistit další nové skutečnosti, které jim až doposud byly skryty. Na jednu stranu lituji, že se nezfilmovali i pokračování, ale na druhou stranu je mi jasný důvod – neměli by pořádně na co navázat a museli by to až příliš pozměnit.
PS: Před Safirou by se měl schovat všechen alkohol :D

04.12.2022 4 z 5


Syn času Syn času Deborah Harkness

Návrat do světa kouzel a upírů, a hlavně pokračování příběhu Diany a Mathewa. Ale tento příběh není primárně o nich, ale o druhém páru Marcusovi a Phoebe.
Marcus se musí vypořádat se svou minulostí, a tak spolu s ním se vracíme do období americké revoluce a jeho života před přeměnou, ale i jeho začátky v novém životě.
Phoebe, Marcusova milá, si prochází přeměnou v upíra a všemi těžkostmi, kterou jsou s tímto procesem spojeny. Ne vždy to však jde podle plánu ostatních. A nejtěžší na tom je odloučení od Marcuse, který to nese stejně těžce.
Na novou rodinu Mathewa a Diany také dochází, i když jen okrajově. Vidíme nejen Dianiny pokroky, ale i pokroky dvojčat, které jsou ne vždy pro okolí nejlehčí.
Kniha střídá nejen dějové ale i časové linky, které mi čtení vůbec nenarušovaly. Příběh plynul, stránky mizely a já bych se nejraději do toho světa vrátila co nejdříve zase zpět. Historické reálie, které opět napomáhaly autentičnosti samotného příběhu, zasadila autorka svým nevtíravým způsobem a čtenář se tak ocitl reálně se vším všudy v dávné minulosti spolu s hlavními protagonisty.
Doufám, že autorce se podaří sepsat další knihu (nejlépe rovnou knihy) a ty se k nám v brzké době dostanou. Seriálovému zpracování bych se ani tentokrát nebránila, avšak knihy u mě stále povedou na plné čáře.

„Thomas Paine dospěl k závěru, že náboženství je nejhorší forma tyranie, neboť vás pronásleduje i skrze smrt na věčnost – což se nikdy žádnému králi ani despotovi nepodařilo.“ (str. 342)

„Korunou starců jsou vnuci; ozdobou synů otcové.“ (str. 263)

05.11.2022 5 z 5


Kniha života Kniha života Deborah Harkness

Návrat a zakončení série, která má své kouzlo nejen kouzelnými i tajemnými bytostmi, o kterých nám podává svůj příběh.
Po návratu z alžbětinské doby hlavní hrdiny a jejich nejbližší čekají další zkoušky a překvapení. Kniha opět vtáhla do děje a spolu s jejími aktéry zjistíme, kdo za vším vlastně stojí a jak promyšlené to skutečně měl a neměl. Jak se Diana popere s nově nabitými silami a poznáním, ale velmi bolestivou událostí, která nezasáhne nejen ji samotnou. A hlavně – jak minulost umí šlapat na paty, aniž by si to dotyční v danou chvíli uvědomili, aby je pak zastihla nepřipravené. Ale nemusí to být jen nebezpečné překvapení. I ty dobré se někdy ukáží.

Kniha opět čtena před shlédnutím nejnovější série seriálu, abych věděla, co mě čeká. Samotný seriál měl v sobě mnohé změny, zkrácené či dokonce vynechané scény, které mi i chyběly, protože jsem se na ně těšila. Ale i přes to palec nahoru a obojí si v budoucnu jistě zopakuji.

„Když někoho doopravdy miluješ, ceníš si i toho, co on na sobě nejvíc nesnáší.“ (str. 352)

„Strach vzbudíš snadno. S láskou a úctou to tak rychle nejde.“ (str. 353)

05.11.2022 5 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Od knihy jsem měla velká očekávání, která velmi rychle narazila. Z počátku jsem se do čtení musela dost nutit, abych se posunula dál. Problém mi dělali i krkolomné názvy či jména, ale za to autor nemůže. Naštěstí asi tak v třetině knihy nastal obrat a děj začal být čitelnější a těšila jsem se na pokračování.
Hodně mě ovlivnil také Marvel, který má i rodovou hierarchii trochu jinak, proto mě zde tolik věcí překvapilo.
Původně jsem měla v plánu si ji přečíst v angličtině, ale čeština se ke mně dostala dříve. Ale na originál se také dostane, jen ne hned.
Autor čtenáři představuje svět severských bohů od počátku stvoření až po jejich zničení … i když …

31.12.2021 4 z 5