Meaki Meaki komentáře u knih

☰ menu

Revoluce Revoluce Jakub Trpiš

Něco jako The Room v knižní podobě... Je to takový brak, že je to vtipný. Takový šílený paskvil se snad ani nedá brát vážně.

10.12.2020 odpad!


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Ještě teď mi běhá mráz po zádech...

01.02.2020 5 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Nemůžu ohodnotit jinak než plným počtem hvězd. Příběh je krásně napsaný, téma zajímavé. Líbí se mi jak autorka pracuje s tempem knihy, nikdy jsem se nenudila, žádná část mi nepřišla moc krátká nebo dlouhá. To velmi oceňuji. Kniha mě na začátku vtáhla a nepustila mě dokonce. Mistrovské dílo.

27.01.2019 5 z 5


Sbohem, a díky za ryby Sbohem, a díky za ryby Douglas Adams

Když to srovnám s prvním dílem, bylo to příběhově poněkud slabší. Ale protože miluju Douglasův styl psaní a jeho fantasii, musím i tak dát 4 hvězdy.

27.01.2019 4 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Myšlenky jsou v knize skvělé. Jen kdyby to celé nebylo zasaženo do tak falešného příběhu.

14.08.2018 3 z 5


John na konci umře John na konci umře David Wong

Kniha mě donutila nejednou se zastavit, pohledět do dálky a zeptat se sama sebe: "Co to, do háje, čtu?"
Kdybyste se mě ptali, o čem ta kniha byla, nedokážu vám to říct, protože opravdu nevím, asi to nemělo tak výrazný děj, aby byl hoden zapamatování.
Ale byly tam příšery s blonďatou parukou!
Jo a taky hodně narážek na autorovu obsesi penisy.

31.07.2018 2 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Úžasně vytvořený svět, čtivě napsané.

14.07.2018 5 z 5


Probuzení Simona Spiera Probuzení Simona Spiera Becky Albertalli

Kniha sama o sobě špatně napsána není. Líbila se mi. Jen to prostě není zázrak spadlý z nebe. Ten hype okolo toho je přehnaný.

10.06.2018 3 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Právě mne navštívila Panda Zklamání. Sedli jsme si na gauč, ona si dala pivko, já cider. Popíjeli jsme a povídali si o životě. Panda se najednou lehce předklonila položila pivo na stůl a zvážněla. "Chápu, že si myslíš, že inteligence a moudrost je tvoji specifickou vlastností, a že si myslíš, že na ni musíš neustále pracovat, ale není ta honba za vševěděním jen chabá záplata na tvoji ublíženost a zranitelnost vůči názorům ostatních? Myslíš si, že když budeš chytřejší než ostatní, budou te mít ostatní rádi?" Cítím se, jak kdyby mě přetáhla svou lahví od piva přes hlavu. Do očí se mi nahrnou slzy. "Musím jim dokázat, že jsem lepší než oni. Že ubližovali nesprávnému člověku. Já jim ještě ukážu, kdo se bude smát na posled." Špitnu mezi vzlyky. "Všem je jedno, jestli jsi chytřejší než oni," odvětila Panda. "Nebudou tě za to uctívat a omlouvat se ti za dávné křivdy. Prostě se na to vyser a žij si svůj život."

10.06.2018 5 z 5


Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

S Johnem Greenem jsem se prostřednictvím této knihy seznámila poprvé. Takže nemůžu říct, zda jako "ten John Green" zklamal nebo naopak potěšil. Mohu nabídnout svůj názor, jenž je naprosto neovlivněn předchozí Greenovou tvorbou.
Samotná postava Azy byla pro mne naprosto úchvatnou. Skvěle vykreslená. Myslím, že se Greenovi povedlo popsat její myšlenkové pochody. Její stav je složitý. Nedá se popsat konkrétními slovy. Dají se použít jen metafory. Ale i tak si myslím, že vím jak se cítí...
Co se týče dalších postav shrnula bych to asi tak, že každý "s něčím bojuje". Byt bohatý je sice v mnoha ohledech fajn, ale má to i své stinné stránky. O to víc když nemáte nikoho, kdo by se o vás staral, kdo by vám říkal, ať si děláte úkoly a kdo by vás vozil na tréninky fotbalu nebo karate. ...
A k Daisy jenom krátce. Co my považujeme za samozřejmost neznamená, že to považuji za samozřejmost všichni ostatní.
Takže to bychom měli postavy. Příběh nebyl sice tak úchvatný, spíš než "o čem to bylo" si pamatuju "jaké to bylo"... ale to nevadí. Marvel filmy taky nemají zapamatovatelnou zápletku a přesto to nebrání tomu, že jsou super a mám je ráda. (čest výjimkám, nový Avengers se mi i svým příběhem vryli do paměti)

11.05.2018 4 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Naprostá paráda! Severskou mytologii miluji a toto zpracování je naprosto úžasné. Jednoznačně jí řadím na seznam svých srdcovek.

24.02.2018 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

První část knihy měla velmi pomalý rozjezd. Neříkám, že mne nebavila, ale bylo to spíš takové "příjemné vypravování" (protkané smrtí). Bylo to příjmně mrazivé, ale ne děsivé. Od druhé části se to začalo rozjíždět, a ve třetí části jsme nasedli na horskou dráhu s Ozem Veuikým a Stuašuivým a rozjeli se do plné rychlosti až jsme se přiřítili do závěru knihy. Opět krásně Kingovsky napsané, moc se mi tahle kniha líbila a užila jsem si ji.

02.10.2017 3 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Celou knihu čekáme na odpovědi na otázky. Ale místo toho, aby přicházely odpovědi, přichází více a více otázek. Miluji takovéto knihy, jejich konec může být různý a přesto pokaždé správný.

25.04.2017 3 z 5


Pražská buzna Pražská buzna Jiří Markvart

Není moc knih u kterých bych se v půl třetí ráno smála tak nahlas, aby přišla moje milá paní sousedka pozdravit a požádat o utišení (většinou mi chodí nadávat za jiný kraviny). Když mi tuhle knihu kamarádka koupila koukala jsem na ni skrz prsty, co mi to kupuje za dárky a co si o mě asi myslí, ale teď ji jdu poděkovat. Osobně si myslím, že je to náramně vtipná kniha.

23.02.2017 3 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Cítíte to? Jako by se někde něco pálilo. Třeba mrtvola.

Pan Koprfrkingl je takový hodný strýček. Každý ho má rád. Mluví tak trochu jako úchyl a strašně moc má rád smrt a přeměnu těla v prach. A (pozor spoiler) mimochodem zabije celou svou rodinu.
Výborná knížka na dobrou noc nebo jako četba pro malé děti.

28.12.2016 4 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Zajímavá kniha, především oceňuji formu. Vždycky se mi líbily "víceúhlopohledové" knihy. Také vykreslení postav bylo velmi povedené. Annu jsem nesnášela, Rachel, ztroskotaná "dívka ve vlaku" byla směšná a to jak ve smyslu dobré i špatném (někdy jsem se smála, jindy nad ní trochu kroutila hlavou). Abdic správně tajemný, ale vyrovnaný , Scott sice na první pohled úžasný, ale jinak labilní...
Sice jsem si od knihy slibovala trochu víc toho tajemna a možná i víc napjatých momentů, ale "číst se to dá".
Tohle není stránka o filmech, takže k filmovému vydání jen stručně. Vypnula jsem to v polovině. Hrůza, děs. A ještě ke všemu se to odehrává v Americe.

24.11.2016 2 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Děsivé, opravdu děsivé. Děsivější než kdejaký horor. Proč? Protože je to založené na pravdě...
Líbilo se mi, jak čtenář vyrůstá spolu s hlavním hrdinou a z určitého úhlu může chvíli mít i pochopení pro jeho jednání. Přece... plnil jenom rozkazy ne? Byl to prostě jenom ambiciózní Němec, který byl ve svém oboru špička. V jakém oboru? Ve vyhlazování lidí. A že zřídil opravdu -skvělou- továrnu na vyhlazování lidí! Tedy lidí. Židů. Židů a jiného odpadu. Osvětim byla vlastně nakonec jen taková čistička odpadu... ale konec cynismu.
Smrad hnijících mrtvol v jámách, smrad spáleného masa smíšený se strachem a beznadějí mi pronikl až do mé ložnice a udržoval se tu ještě několik dní, než jsem jej z pokoje a ze své duše vyvětrala. Kniha mě opravdu poznamenala a zkazila mi náladu na několik dní dopředu.

14.09.2016 4 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Chcete mi tvrdit, že to na konci byla opravdu Katniss? Chcete mi říct, že se z toho nakonec stává dívčí román "žili šťastně až do smrti" ? Pardon, ale za mě nejslabší díl trilogie. Chápu, že paní spisovatelka chtěla potěšit, co nejširší oblast svých čtenářů (tedy čtenářek, protože na ně je tato kniha zřejmě cílená), ale ten konec prostě nedokážu strávit. Asi tato kniha není pro mě, možná ji věnuji své mladší sestře.

14.09.2016 2 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Kniha napínavá, zajímavá. Jen občas plynutí času bylo úsměvné. Takové trochu filmové. Kdy scéna trvající v knize 5 minut by se ve skutečnosti nedala za 5 minut stihnout ani omylem. Kdy jsem si v duchu říkala, že chudák kardinál už musí být dávno mrtvý, protože už je stoprocentně dávno po limitu a vypravěč mi poté sdělí, že chudák kardinál zemře až za chvíli. Kdy přejedou za zlomek času celý Vatikán, přeplněný turisty. Dokonce na letošním Natsuconu, byla tato kniha na jedné přednášce (zaměřené na rady začínajícím spisovatelům a pisálkům všeho druhu) zmíněna jako špatný příklad časové posloupnosti a časové logiky. :D Ale co, knihu jsem si oblíbila, i když jsem se občas ztrácela.

14.09.2016 3 z 5


Zloba Zloba Chris Carter

Chris Carter je svým povoláním psychologa doslova nakažený a tato "nemoc" prostupuje i do jeho díla. Lucien, sériový vrah a hlavní záporák, je skvěle psychologicky sestavená postava. Mimo toho, že je skvěle promyšlená, je taky samozřejmě vymyšlená, a na tento fakt poukazuji proto, že snad nikdo by nenašel podobnou postavu v reálném světě. Lucien Folter je nereálná postava a my všichni, co jsme Zlobu četli, to víme. Ovšem otázka zní: Vadí to? Mně tedy ne. Naopak. Nereálné postavy v knihách mám nejraději, pro mě je kniha únikem z reality a nereálné postavy mi dokazují, že se při čtení knihy ocitám v jiné realitě než té naší. A krom toho, kde jinde se sejdete s (téměř)dokonalým psychopatem, sériovým vrahem než v knize? (Jasný v televizi také, ale ta se neumí tak dobře zabrat do hlubin psychiky jako kniha.)

14.09.2016 4 z 5