maygirl maygirl komentáře u knih

☰ menu

Těhotenství bez strašáků Těhotenství bez strašáků Emily Oster

Skvělá knížka, kterou jsem si pořídila na doporučení. Přehledná, srozumitelná, evidence based. Představuje fakta a nechává na čtenářce, jak se na základě nich rozhodne.

12.05.2022 5 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Naprosto skvělá jednohubka přečtená za dva dny, která mě bavila od začátku do konce! Po dlouhé době kniha, u které jsem se fakt bála :) Nejvíce mi to připomínalo Trhlinu, ale pokud bych si měla vybrat, Odbočka mi přišla lepší v tom, že mě více vtáhla a dovedla na mě přenést tísnivou atmosféru. Líbilo se mi postupné budování a houstnutí příběhu a seděly mi krátké kapitoly, které rychle odsýpaly. Co se závěru týče, zhruba od poloviny knihy jsem měla hypotézu a ta se prakticky vyplnila. Jen bych uvítala, pokud by to v knize bylo více rozvedeno. Jinak super a doufám, že od autorky vyjde další kniha v podobném duchu :)

09.05.2022 5 z 5


Vytržení Vytržení Petr Michálek

Výborná kniha, která mi opravdu sedla a dokonale jí vystihuje začátek jedné známé písně: "Is this the real life? Is this just fantasy? Caught in a landslide, no escape from reality" :) Příjemný styl psaní, bezvadně zvolené reálie, originální příběh a překvapivý závěr - poslední část jsem přečetla doslova jedním dechem.

07.05.2022 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Přečteno jedním dechem. Skvělý styl psaní. Pro mne jedna z nejlepších knih, jaké jsem letos četla.

13.11.2020 5 z 5


12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu 12 pravidel pro život. Protilátka proti chaosu Jordan B. Peterson

Není to jednoduchá kniha, ale myšlenky, které jsem si z ní odnesla, stojí za to. Rozhodně doporučuji a mám v plánu se k ní vrátit.

06.04.2020 4 z 5


Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Předchozí knihy byly naprosto skvělé, přečetla jsem je jedním dechem. Do této jsem se ani po opakovaných pokusech začíst nedokázala. Těžko říci proč. Moc ráda bych se k ní ale časem vrátila... chce to správné rozpoložení :-)

06.04.2020 3 z 5


Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Bohužel zklamání. První díl mě zaujal, druhý už ne. Autor opakuje nejen řadu informací o hlavních hrdinech (ok, zřejmě chtěl čtenáře uvést znovu do kontextu), ale opakuje i stejné motivy, co se týče struktury příběhu a zápletky. Chvílemi jsem měla pocit, jako bych se nedopatřením začetla znovu do prvního dílu. Dala jsem tomu sto stránek a pak už jen přeskočila na konec... který ani ve výsledku nepřekvapil. Je mi to líto, ale nedoporučuji.

24.05.2019 1 z 5


Hračkář Hračkář Andrew Mayne

Výborné, stejně jako první díl! Přečteno jedním dechem :-) Doporučuji!

21.04.2019 5 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

Za mě ne. Na knihu jsem se velmi těšila, nemohla jsem se dočkat, až v ní začnu listovat, ale první varovná kontrolka se mi rozsvítila už v úvodu, kde autor opakovaně shazuje racionální přístup, odbornou literaturu s citacemi hází šmahem do jednoho pytle jako nečitelnou a prakticky neupotřebitelnou, což je zjednodušení, které mi vadí. Autor je pedagog a uvádí, že studenti pedagogiky se zájmem o psychologii, se o psychologii dozvídají na škole jen suchá fakta a jak uvádí, rozhodl se, že to tak nenechá a proti napsal tuto knihu... Ve které se zaměřil na různé zajímavé poznatky z psychologie a ty nakombinoval dohromady v populárně naučném knižním formátu. Vlastně mi uniká, komu je kniha určena... Témata jsou vždy jen naťuknuta (a bez odkazů, kromě několika knih uvedených v závěru), takže zájemci o psychologii nic moc komplexního nedá... Text je spíše na úrovni on-line článku z oddechového portálu pro ženy. Odborníci z řad psychologů si z knihy také nic moc neodnesou, protože zmiňované věci obvykle znají a mnohem podrobněji. Zájemcům o psychologii bych doporučila přednášky některé z kateder psychologie, nebo sáhnout po primární literatuře, ne po takovémto kompilátu. A ještě jedna věc... Četla jsem nejeden rozhovor s autorem a jeho myšlenky mi jsou vcelku sympatické... O to větším zklamáním pro mě tato kniha je. Nedoporučuji.

09.02.2019 odpad!


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Rozjezd trochu pomalejší, ale nakonec dobré :-) Podezření na to, jak to celé dopadne jsem pojala cca ve třetině knihy, ale autorka mě držela dlouho v příjemném napětí, jestli jsem si tipla správně. Závěrečných 50 stran jsem přečetla jedním dechem. Shrnutí podtrženo... Příjemně napínavá jednohubka na jedno až dvě odpoledne, od které se odtrhává jen těžko. Doporučuji!

09.02.2019 4 z 5


Iracionálně váš… Iracionálně váš… Dan Ariely

Bohužel velké zklamání. Autora mám velmi ráda, vnímám jej jako odborníka a záznamy jeho přednášek jsou jednoduše skvělé. Když jsem knihu v Levných knihách objevila, zajásala jsem. Po prvním prolistování jsem očekávala odlehčené čtení, nicméně s každou další kapitolou mi kniha přišla jako ztráta času - nemám pocit, že bych se dozvěděla něco extra zajímavého. Dala bych raději přednost delšímu rozebrání jednotlivých jevů, ale do větší hloubky. Tohle pro mne byly až příliš velké zkratky, ze kterých se vytratila pointa. Nedoporučuji.

06.02.2019 2 z 5


Vážení truchlící a ostatní hosté Vážení truchlící a ostatní hosté Ladislav Muška

Útlá knížečka, která pobaví, povzbudí. Kromě bomb, u kterých jsem se hlasitě smála je tam i několik hezkých vět k zamyšlení. Doporučuji :-)

02.02.2019 4 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Skvělá detektivka. Začítala jsem se pomalu, ale cca od třetiny mě to chytilo a přečetla jsem zbytek knihy během jednoho dne. Zápletka bezvadná, pro mne překvapivá, sympatičtí hrdinové a úžasný spád. Doporučuji!

31.01.2019 5 z 5


Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Výborná kniha, klasika svého žánru, která rozhodně stojí za přečtení. Postavy byly skvěle vykreslené, zápletka bezvadná. Už teď se těším na další díl. Hvězdičku dolů dávám pouze za chybná užití některých termínů, která na mě při čtení místy působila rušivě (např. "masový vrah" místo "sériový vrah" a podobně).

19.01.2019 4 z 5


Šelma Šelma Andrew Mayne

Při výběru z detektivního žánru bývám opatrná, ne každý autor, byť je uváděn jako velmi čtený, mi sedne. V tomto případě to byla trefa do černého. Knihu jsem přelouskala za pár dnů a jsem nadšená! Sympatický hlavní hrdina, zajímavá zápletka a pěkné lokace. Styl psaní byl velmi čtivý, děj dobře utíkal a díky krátkým kapitolám plným nových informací jsem se doslova nemohla odtrhnout. A jen mimochodem, po velmi dlouhé době první kniha, u které jsem se bála a cítila mrazení v zádech. Pět hvězdiček z pěti a doufám, že se do ČR dostane i další autorova tvorba :-)

16.01.2019 5 z 5


Výživa pro fitness a kulturistiku Výživa pro fitness a kulturistiku Ivan Mach

Stručně, čtivě napsáno. Dozvěděla jsem se přesně to, co jsem potřebovala. Doporučuji!

03.01.2019 5 z 5


Cesta mimořádné ženy Cesta mimořádné ženy Lenka Černá

Velká očekávání a bohužel následně velké zklamání. Nedoporučuji.

03.01.2019 odpad!


Láskou ji nespoutáš Láskou ji nespoutáš Atticus (p)

Krásná sbírka. Chce to tu pravou náladu pro začtení, ale pak to stojí za to :-) Plus krásná grafika!

20.10.2018 4 z 5


Moderní výživa ve fitness a silových sportech Moderní výživa ve fitness a silových sportech Lukáš Roubík

Výborná kniha. Přehledná příručka, která poskytuje komplexní a vyčerpávající pohled do dané problematiky. Nelze sice číst na jeden zátah :-) ale budu se k ní opakovaně vracet a čerpat.

11.10.2018 5 z 5


Jak překonat strach, úzkost, paniku a fobie Jak překonat strach, úzkost, paniku a fobie Doris Wolf

Vymezení dílčích obtíží popsaných v knize je sice trochu jiné než to, se kterým odborníci v tuzemsku pracují, nicméně výklad je pochopitelný a oceňuji jak objasnění toho, jak obtíže vznikají, tak řadu tipů pro jejich zvládání. Inspirace pro odborníky, pěkná svépomocná příručka pro ty, kteří se s obtížemi osobně potýkají.

11.10.2018 4 z 5