Mátová Mátová komentáře u knih

☰ menu

Santini: Peklem duše k světlu světa Santini: Peklem duše k světlu světa Jaroslava Černá

Pro mě bohužel velké zklamání. Příběh klouže po povrchu, nic z toho, co se tam psalo se mě nijak hluboce nedotklo - ani Janův život a vyrůstání s tělesnou vadou, ani smrt jeho dětí a ženy. Dialogy šustí papírem, postavy jsou jako přes kopírák (všechny nakonec obdivují velkého mistra). Kdyby to nebylo o Santinim, kterého znám jako historickou postavu, tak po dočtení nevím, o čem to vlastně bylo. Někomu to možná stačí a nic proti tomu, já bych si z toho chtěla odnést víc, než výčet jeho staveb.

22.06.2023 2 z 5


S duší lvice S duší lvice Petra Langová

Tahle knížka je jako hrst bonbónů a autorka vám je strká do pusy jeden za druhým a vám nezbývá než mlsat - některé sladké jako Bon Pary, jiné nahořklé jako kvalitní čokoláda, nebo trochu nakyslé, jako žížaly. A když dojíte, nezbývá jež se s přiblblým úsměvem koukat do stropu, protože to co jste právě zažili byla skvěle napsaná odpočinková jízda, která i ve tvrďákovi jako já vykřesala kousek romantika. Tak já si jdu dát feferonku, abych zase byla ostrá holka a budu se těšit na další sladkou seanci!

08.06.2023 5 z 5


Příběh akvamarínu Příběh akvamarínu Miriam Blahová

Příjemný romantický příběh, trošku fantasy, ale ne moc. Oceňuji velmi informace o nemoci (máme ji v rodině a že se informace o ní objeví v literatuře i s řešením je určitě velké plus. Bavil mě i dotek historie a informace o Lomné a těžkém životě v té době. Moc se mi to líbilo, byť pro mě byla kniha oddychovějšího rázu.

27.05.2023 5 z 5


Jedna z pěti Jedna z pěti Dagmar Digma Čechová

Nejsem cílovka společenských románů, ale tahle autorka mě prostě baví. Je to odlehčené čtení, které schroustnu za odpoledne, ale stejně se tam vždycky najde něco, co "jde na komoru". Díky!

30.06.2022 5 z 5


Nesejdeš z cesty Nesejdeš z cesty Dagmar Digma Čechová

Příběh o tom, jak pár slov dokáže ovlivnit něčí život, myšlení a vztahy. Je až děsivé, jak se některé věci dokážou dostat pod kůži a do hlavy. Civilně svižně zpracované originální téma, ze kterého mrazí, protože kdo někdy nezatoužil nahlédnout do budoucnosti a kdo někdy nepřemýšlel o tom, jestli jeho život už není dopředu napsanej?
Kniha mi sedla víc, než Nemusíš!, i když i ta mě bavila (přeci jen oddychovky nejsou moc můj šálek čaje), Nesejdeš z cesty sedla jak zadek na nočník. Slupla jsem ji jak malinu. Těším se na další knihu od této autorky, protože bude určitě skvělá.

17.06.2021 5 z 5


Poslední uzel: Jedno téma, osmnáct různých pohledů Poslední uzel: Jedno téma, osmnáct různých pohledů * antologie

Perfektní vyrovnaná antologie povídek a básní. Je obohacující sledovat, jak různé asociace dokáže takový uzel vyvolat.

18.11.2020 5 z 5


I motýli pláčou I motýli pláčou Marky Volf

Chvíli mi trvalo, než jsem si rozmyslela, co o této knize vlastně napsat. Je to kniha o životě, o naději, o lásce. Jasně, je to kniha i o nemoci, ale zdaleka ne jen o ní. Taky o obyčejných věcech a absurdních situacích, které umí připravit jen sám život. Psané lehkou rukou s humorem a nadhledem, byť často o těžkých situacích. A po dočtení si člověk najednou vědomí, jak krásné je žít.

22.02.2019 5 z 5


Jidášovi bratři Jidášovi bratři Richard Erml

Kniha by byla zajímavá, jenže příběh byl utopen v nezáživných filosofických pasážích (a to mi obvykle dobře napsané filosofické pasáže nevadí... jenže ty průměrné mě nebaví).

12.02.2019 3 z 5


Rozhodnutí porodní báby Rozhodnutí porodní báby Sabine Ebert

Opět stejné schéma, a opět mě to bavilo hlavně kvůli historickým reáliím v pozadí, nicméně zvrat na konci, který v dalších dílech stejné schéma vylučuje mě velmi mile překvapil. Zajímá mě jak to bude pokračovat dál (a doufám, že autorka už ke stejnému schématu nezabrousí).
SPOILER! Konečně ho autorka zabila... uf to se mi ulevilo :-D

10.02.2019 3 z 5


Osudy porodní báby Osudy porodní báby Sabine Ebert

Musím konstatovat, že ve druhém díle jsem se potutelně bavila tím, jak autorka opakuje stejné schéma a kroutila nad tím očima (moje romantické choutky jsem dostatečně nasytila - možná přesytila - v díle prvním) a to "Všichni chtějí Martu a žádnou jinou" ve mě vyvolávalo spíš ironický úsměv. Nicméně opět oceňuji historické reálie a pozadí za tou přeslazenou romanťárnou a možná kvůli tomu mě to stále baví číst.

10.02.2019 3 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Naslouchač má jednu nespornou výhodu - na začátku vás text drapne a než se nadechnete, jste na konci, nejde přestat číst. Ale když se nad ním zamyslím, mám z něj poněkud rozporuplné pocity. Svět je to fascinující, o tom žádná, ale ve zpracování mi některé věci chyběly. Stejně jako mnozí jsem nevnímala moc pozitivně to, jak autorka představovala svět čtenáři (schéma otázky - odpovědi), ocenila bych propracovanější jazykovou stránku (cizí výrazy jsou fajn a nijak mě neomezovaly, ale "něco" tomu i tak chybělo) a plastičtější postavy pětadvacítky, ale to asi i proto, že nejsem čtenářem YA literatury. Nicméně to neznamená, že nebudu čít dál, zajímá mě, kam se příběh vyvine a co vlastně bude jeho smyslem.
Rozhodovala jsem se mezi třeni a čtyřmi hvězdami a zatím dávám tři, je tu pořád prostor pro zlepšení v dalších dílech, tak uvidíme.

10.02.2019 3 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Líbilo se mi to a zároveň mi běhal mráz po zádech. Autor mistrně pracuje s tím, že naše společnost a je vystavěná na velmi křehkých základech a stačí velmi málo na to, aby se zhroutila a všechny naše morální zásady, dogmata, životní postoje a to co je pro nás běžné velmi rychle vezme za své. Masožravé kytky už jsou vlastně jen takový nádavek navíc, aby se neřeklo...

29.10.2018 5 z 5


Pozůstalí Pozůstalí Tom Perrotta

Bylo to rozhodně dobře napsané, postavy byly uvěřitelné, fungovalo to... ale NĚCO tomu chybělo... něco, co by to celé ucelilo, co by tomu všemu dalo nějaký smysl, aby se konec nějak podivně nevytratil do ztracena... Chyběl tomu prostě silný konec, který by všechny linie sjednotil a myslím, že kniha k němu určitě měla potenciál, ale zůstal nevyužitý, bohužel. Proto dávám jen tři hvězdy, protože ač se mi kniha líbila, na konci jsem byla zklamaná.
EDIT: Koukla jsem na seriál a musím konstatovat, že vše, co mi v knize chybělo seriál měl a tam to bylo teprve to správný psycho. Takže v tomto případě z mého pohledu je lepší seriál, než kniha.

11.10.2018 3 z 5


Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

Jop, bavilo mě to stále a možná ještě víc než první díl. Stále zůstává spousta otázek bez odpovědí a nitky intrik se proplétají ještě pevněji. Těším se na další díl.

20.07.2018 5 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

Je to zvláštní... je to příběh a není, je řečeno všechno a nic a ani sám autor neví, kam to všechno povede. Je to jako vznášet se v mlze, kde je vše v matných obrysech ale, nevidíme nic.
A že ta kniha nemá zápletku? Vadí to? Mě v tomhle případě ne, protože na mě působí jako obraz - snově surrealistický, drsný jako rašple, který mě prostě sežral i s botama.
(Četla jsem původní, neupravenou verzi)

23.06.2018 5 z 5


Ryba jménem Ian Ryba jménem Ian Bradley Somer

Tahle kniha mě hodně bavila. Psáno s ironickým nadhledem a ilustruje něco, co mě fascinuje - svět je plný příběhů, každý člověk, věc, zvíře, rostlina nějaký mají a každý je obyčejně neobyčejný. O tom je tato kniha - protože takový sedmadvaceti patrový činžák je jich plný a někdy se musejí potkat.
Bavilo mě to a knihu jsem slupla jako malinu.
A opravdu oceňuji vtipné grafické zpracování.

23.06.2018 5 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Jop, bavilo mě to. I když mě autorka hodila rovnýma nohama do úplně jiného světa, netápala jsem. Tempo celé knihy je poklidné, někdy ale příliš "stejné", v některých scénách by si příběh zasloužil trochu přidat na tempu a gradaci. Jinak v českém rybníčku opravdu dobrá práce.

19.06.2018 5 z 5


Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Velmi zajímavá kniha na velmi zajímavé téma. Některé postavy mě neuvěřitelně štvaly tím, jak s Einarem jednaly téměř jako s nesvéprávným, ale stejně tak jsem to chápala a musela jsem je obdivovat, jaký dokázaly v té době zaujmout postoj.
Člověk si jen říká, jak by se v takové situaci asi zachoval on?
Kniha nebyla špatně napsaná, i když k dokonalosti jí i něco málo chybělo. S chutí se podívám na film.

11.06.2018 4 z 5


Mefisto Mefisto Klaus Mann

Na začátku jsem se nemohla chytit, ale zbytek jsem schroustla ani jsem nevěděla jak. V pohledu na Henrika jsem oscilovala mezi odporem a lítostí... ano, svým způsobem mi ho bylo líto - byl obětí svých vlastních ambic a doby. Ale možná ještě silněji na mě zapůsobily příběhy v pozadí - Hans Miklas, Otto Ulrichs, nebo Julietta.

17.05.2018 5 z 5


Tajemství porodní báby Tajemství porodní báby Sabine Ebert

Velmi zdařilý román, i když pro mě spíš oddychovějšího rázu, přestože se autorka se svými postavami opravdu nemaže. Sice mi přijde, že má jistější ruku ve spřádání dvorských intrik, než v prožívání postav, kde se mi nedokázala dostat pod kůži. Nicméně i tak je kniha opravdu dobrá a napínavá, zhltla jsem ji jako malinu, i když té romantiky bych snesl i méně.
Co mě ale dost zamrzelo a rušilo byla ne zrovna dotažená redakce (stylistické chyby v textu) a chyby v překladu (nepředpokládám, že by autorka nevěděla, že fazole pochází z Ameriky, když má jinak reálie očividně v malíčku a řeknou se v němčině stejně jako boby atd.). Mám vydání z roku 2015 od Euromedie.

05.02.2018 4 z 5