matej9766 matej9766 komentáře u knih

☰ menu

Noc Noc Bernard Minier

První půlka se mi hrozně líbila.. ale jak se děj přehoupl do druhé části, tak se to pro mě úplně otočilo. Napínavá atmosféra byla ta tam, Martin začal dělat naprosto šílené rozhodnutí a navíc mi začalo i vadit, že se tu vlastně ani nic nevyšetřuje. Finální twist a jeho vyústění mi přišlo naprosto na sílu. Opravdu by Martin tomu člověk věřil jen tak a hned by jednal, tak jako jednal? chjo proč. Pro mě nejslabší díl. Ale i tak se jedná o nadprůměrnou knihu.

09.04.2018 3 z 5


Poslední zkouška Poslední zkouška Hans Rosenfeldt (p)

Žák: "Pane učiteli, pane učiteli, k čemu mi to jako v životě bude?"
Učitel: "Může se stát, že se tě na to někdo zeptá a když nebudeš vědět, tak ti k čelu
přitlačí jateční pistoli"
Žák: ":-O"

Jedná se o nejlepší knihu v sérii. Určitě patří k tomu lepšímu, co si v tomto žánru můžete přečíst.

Více v mé recenzi: http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/uceni-v-mladi-je-moudrost-ve-stari-7626

22.03.2017 5 z 5


Vážka Vážka Michel Bussi

Zápletka knihy je velmi povedená, ale zasloužila by si trošku lepší zpracování. Kniha má pomalý rozjezd. Postavy jezdí z místa na místo a nic moc se neděj. V druhé pulce nastane přeci jen zlepšení, děj dostane spád a věci se hýbou do předu. Finále knihy považuji za povedené, i když rozuzlení bylo pro mě předvídatelné.

Knihu berou jako žánrovou oddechovou. Nejedená se o bůhví jak chytré krimi, ale ani o zklamání.

19.07.2016 3 z 5


Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Výborná kniha. Nevyrůstal jsem v 80 letech, neznám všechny seriály, hry, hudbu a filmy o kterých auto píše a i přesto jsem se u čtení knihy královsky bavil. Příběh mě ihned chytil a pustil až na konci knihy. Hrdinové mi přišli sympatičtí a hlavní padouch dostatečně charismatický i když se objevuje pouze okrajově.

Cline do knihy vměstnal spoustu zajímavých nápadů. Narazíme i na nějaké to morální pomrknutí a kritiku dnešní společnosti. Autor je někdy až příliš popisný, ale to je jediná věc na celé knize, kterou bych vytkl. Polehčující okolností je, že se jedná o první a dosud jedinou Clineho knihu.

Ready player one - Hra začíná doporučují všem milovníkům dobrých knih. Kniha má spád, napětí a podaření epické finále. Doufám, že autor neusne na vavřínech a napíše nějaký další příběh plný podobně originálních nápadů.

Zajímavé komentáře: Djkoma, LimedkaMikki, Sykysan

20.06.2016 5 z 5


Němá dívka Němá dívka Hans Rosenfeldt (p)

Hned na začátek chci zmínit, že Němá dívka je určitě lepší, než předchozí díl, Hrob v horách. Stále mám však pocit, že se autoři více zaměřují na rozvíjení vztahů mezi vyšetřovateli a zanedbávají samotnou kriminální část. První kniha v tomto ohledu je tedy stále nepřekonaná.

Samotná zápletka není vůbec špatná. Ale měl jsem pocit, že sní autoři správně nepracují. Vyšetřovatelé se stále pohybují v kruhu a pak zničeho nic případ vyřeší. Pokud to vezmu do důsledků, tak k vyřešení zločinu stačilo položit otázku dvěma správným lidem. Co ale musím pochválit je finální twist, který jsem opravdu nečekal. To se povedlo.

Z této série zkrátka začínám mít pocit, že ji čtu abych věděl co se dále stane mezi hlavními hrdiny. A ne, protože mám rád kriminální příběhy. Což asi není špatně, protože jednotlivé osudy postav jsou dobře rozehrány a těším se co bude dál. Hlavně konec s Billym dává tušit, že se budou dít ještě zajímavé věci. Ale z celku zkrátka nemám tak dobrý pocit jako u knih od Jo Nesba.

Knihu doporučuji hlavně fanouškům série. Myslím, že noví čtenáři by měli určitě začít prvním dílem. Protože pokud čekáte dobré krimi, budete zklamáni. Pokud čekáte pokračování psychologického románu z minulého dílu, budete spokojeni.

Zajímavé komentáře: pankaplan, soukroma,

08.06.2016 3 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Vzhledem k tomu, že se kniha pyšní zlatou nálepkou bestseller, tak jsem čekal více.
Kniha se hodně vleče. Měl jsem problém se do knihy vůbec začíst, ze začátku se často střídají postavy a vy nemáte komu fandit. Pak se již autor trochu uklidní, ale místo střídání hrdinů, vytrhává z děje střídáním událostí. Které mi přišli hodně necitlivé. Konec se mi zdál zrychlený a určitě nevysvětlil vše co kniha slibovala. Nejvíce zklamaný jsem však z toho, že nějaké velké tajemství v podstatě neexistuje (z výjimkou toho, co se stalo před postavením sila). Na konci nás tedy nečeká žádné šokující odhalení, ale spíše spousta otázek.

Za co ale musím knihu pochválit je popis motivů jednotlivých postav. Není zde nic černobílé. Nakonec ten Bernard nebyl až tak zlý. Knihu doporučuji fanouškům žánru, ostatní asi moc nechytne.

I když se podle mě jedná o průměrnou knihu, tak mě dokázala nalákat na druhý díl s názvem Turnus. Který se odehrává před postavením sila. V knize se o této době tak hezky tajemně mluví, že mě zajímá co se vlastně stalo.

Zajímavé komentáře: opic 12, MartinL, 12kelpie

07.05.2016 3 z 5


Kruh Kruh Bernard Minier

Kniha Kruh navazuje na knihu Mráz. Opět se setkáváme s komisařem Martinem Servázem, který tentokrát řeší případ zavražděné učitelky ve studentském městečku Marsac.

Výborná sychravá atmosféra první knihy se povedla autorovi zhmotnit i zde. Zasněžené Pyreneje nahrazují deštivé Pyreneje. Pokud se tedy čtenářům líbil Mráz, tak se jim jistě bude líbit i druhý případ. Příběh je nyní více osobní. Serváz se vrací, vyřešit vraždu do městečka Marsac, ve kterém studoval a nyní studuje jeho dcera. Hlavním podezřelým je syn, jeho školní lásky. Navíc se zdá, že s případem má nějakou spojitost i sériový vrah Julian Hirtman. Řekl bych, že se Bernard Minier inspiroval od Jo Nesba a jeho Přízraku.

Samotný příběh je velmi dobře zvládnutý. Kniha je napínavá od začátku do konce a nemá takřka žádná hluchá místa. Konec není překombinovaný jako v první knize a je celkově uvěřitelný. Jediný nedostatek bych viděl v tom, že Martin přežije naprosto všechno. Také mi vadili některé jeho citové výjevy. Rozumím ale tomu, že ho autor chtěl udělat lidštějším.

V knize se vrací většina známých z prvního dílu, výjimkou je psycholožka Diana Bergová. To mi přijde jako škoda. Třeba se objeví v příštím díle. Naprosté absolutorium si ovšem zaslouží intermezza. Těch je v knize jen pár, ale jsou naprosto skvělé. Jejich finální rozuzlení je dech beroucí. Dost mě to překvapilo a navnadilo na další díl.

Knihu doporučuji všem, kterým se žánr krimi líbí. Samozřejmě je lepší nejprve si přečíst první díl, aby čtenář všemu dobře porozuměl. Ale autor myslí i na ty, kteří první díl nečetli a hlavní události původního případu zmiňuje. Mě se kniha velmi líbila a již se těším na další díl s názvem Tma.

15.04.2016 4 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

I když kniha byla místy zdlouhavá, přišla mi velmi zajímavá. Aktuální témata mísí s problémy světa, který nám není v určitých bodech až tak vzdálený. Ve městech budoucnosti tvořených gigantickými mrakodrapy se na sebe tísní sedmnáct miliard lidí. Jedním z nich je i Jan "717" Nachtigall, který patří mezi nesmrtelné starající, se o dodržování pravidla početí. Život za život. Země je jen pro dokonalé, staří a děti nejsou vítaní. Nemoc a smrt patří minulosti, budoucnost lidem.

Tím vším se Jan Nachtigall řídí. Takto byl v internátě pro mladistvé vychován. Takto začíná svůj příběh, který popisuje takřka celý jeho život. Není klasický hrdina, dalo by se říci, že je spíše padouch. Ze začátku knihy jsem ho nesnesl, postupně jsem se dostal do stavu, kdy ho nemám rád a na konci jsem ho toleroval. Je kým je. A za to patří autorovi Dmitry Glukhovsky velké uznání.

Protože v tomto světě není nic černobíle. Nejsou zde hrdinové ani padouši. Jsou tu lidé, jejich touhy, klady i zápory. Můžete sympatizovat s jedněmi nebo druhými, Ale správná volba neexistuje.

Čtenáři, kteří o této knize vědí nejméně, budou na konci nejvíce spokojení. Pro mě to byla první kniha od Dmitry Glukhovsky a i když jsem při čtení pozoroval několik nedostatků, tak promyšlenost, věrohodnost a uvěřitelnost světa i jednotlivých charakterů mě uhranulo. Samozřejmě kniha by se dala o polovinu zkrátit, ale to nic nemění na faktu, že tento příběh by jste si měli přečíst. Protože tato kniha není o hrdinech ale především o lidech.

18.03.2016 4 z 5


Hrob v horách Hrob v horách Hans Rosenfeldt (p)

Kniha zklamala. Považuji ji za nejslabší díl. Doporučil bych ji spíše fanouškům série. Nový čtenáři, kteří naznají děj knih předchozích, budou mít výsledný dojem ještě horší. Takoví čtenáři si klidně mohou z hodnocení jednu bod odebrat.

Více zde: http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/nezajimavy-hrob-v-horach-5314

Zajímavé komentáře: Johncze, Hella

08.02.2016 2 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

Severské krimi mám rád. Už jsme jich přečetl dost na to, abych věděl, že v Oslu není moc bezpečno. A tamní kriminalisté mají stejně velký problém s místními kriminálníky, jako sami se sebou. První kniha od Samuela Bjørka mě vtom utvrdila.

Knihu V lese visí anděl jsem si vybral díky jejím skvělým recenzím a kladným ohlasům uživatelů zde na databazeknih.cz. Mé očekávání byly tedy velké. A nyní, po přečtení knihy můžu říct, že jsme spokojen. Rozhodně nejsme zklamán.

Od knihy dostanete přesně to co si pod pojmeme severské krimi představíte. Máme zde vyšetřovatele Holgera Muncha a Miu Krügerovou, kteří se perou se svými vlastními démony (nyní v podobě závislosti na jídle a na prášcích) a přitom musí chytit bláznivého vraha malých holčiček. Oba dva hlavní protagonisté mi byli velmi sympatičtí a celou knihu jsme jim fandil. Bohužel mi přišlo, že autor málo vytěžil postavu Holgera. V knize spíše pracuje s charakterem Mii a Holgerova osobnost nedostane tolik prostoru (přitom jeho záliba v matematice a hlavolamech by se dala vytěžit lépe).

Samotný příběh je pro mě velice čtivě napsaný. Druhá dějová linka (kterou zde někteří uživatele berou jako slabé místo knihy) mi vůbec nevadila. Dějové předěly jsou ve správných místech a neodtrhují tak pozornost čtenáře od hlavního příběhu. Naopak spíše umocňují napětí knihy. Na příběhu mi ovšem vadila přílišná osobní rovina, kdy se spoustu věcí náhodně prolíná. Dal bych spíše přednost, odděleným osudům kriminalistů a pachatele. Náhoda hlavní postavy provází téměř na každém kroku, ale to už je součástí těchto knih. I přes nesporné vypravěčské kvality autora, mi konečné vyústění obou příběhových linií přišlo až moc rychlé. Konec zde má podobný spád jako kniha Marťan.

Samuel Bjørk ve své první knize používá osvědčené schéma severských krimi. Které sice nikam neposouvá, ale jako žánrová kniha funguje více než dobře. Čtenáři, kteří chtějí další napínaví příběh z Osla budou spokojení. Ti ostatní, kteří čekali nějakou revoluci budou možná trochu zklamáni. Čekání na autora, který tento žánr inovuje, tak jako to kdysi udělal Jo Nesbo stále pokračuje.

Jedná se o kvalitní debut autora. Knihu doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst napínavou a dobře napsanou krimi . Uděluji 4 hvězdy. Druhou knihu od autora s názvem Sova si rozhodně nenechám ujít.

Zajímavé komentáře: ondrula, adelaska, sioux, Onoff

22.01.2016 4 z 5


Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

První kniha, kterou jsem od Dana Browna četl. Kniha se mi velmi líbala.

Dějově je dělená na dvě provázené části. Na část odehrávající se ve Washingtonu a na část odehrávající se na Antarktidě. Obě dvě dějové linky mi přišli velmi zajímavé a napínavé. Všechny postavy jsou jednoduše a pěkně popsáné, není zdě nějaké složité emocionální lidské schéma či nějaký rozvoj charakteru. To bych ovšem nebral v této knize jako vadu. Postavám kladným i záporným jsem rozuměl. Jejich motivace byla jasná.

Dozvěděl několik nových věcí, nemohu však posoudit nakolik jsou věrohodné, protože dané problematice příliš nerozumím a nemám potřebné informace k porovnání.

Jediné nedostatky knihy bych viděl v přílišném prvku náhody, který hlavni aktéry provází celou knihou a také se mi nelíbilo, že tři lidi v letadle v podstatě vše vyřeší cestou.
Celkově jsem ovšem s knihou spokojený. Příběhový twist byl pro mě nečekaný a závěr uspokojivý.

Byla to pro mě příjemná, čtivá, napínavá a rychle ubíhající jednohubka, ke které se ovšem nebudu již vracet. Na ostatní knihy autora se určitě ještě podívám.

Zajímavé komentáře: Lector, Mako123123, vpadysak

21.12.2015 4 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Myslím, že to je zatím nejobyčejnější kniha od Nesba. Příběh je velmi plochý a obejde se takřka bez jakýchkoliv dějových odboček. Místo velkého množství postav, které Jo ve svých knihách často představí, se nyní musíme spokojit jen s pár charaktery. To ovšem nepovažuji za zápor knihy, ba naopak. Každá jednotlivá osoba mi přišla velice dobře vykreslená, rozuměl jsme její povaze a její motivaci v příběhu. Velmi se mi líbil charakter Ulfa, který není žádný akční hrdina ve stylu Herryho, nebo Sonyho. Je to obyčejný člověk, který největší část knihy zápasí s vlastním strachem.

Po dočtení knihy Syn, jsem volal po jiném konci a Nesba jsme za jeho vypravěčskou povahu proklínal :D. V této knize jako by mě vyslyšel. Jsem rád že i Jo, je schopný takových to konců.

Po dočtení knihy se ovšem nemůžu zbavit dojmu, že jsme od knihy čekal trochu víc. Chyběl mi tam nějakou "Vou" moment, na které jsem z knih tohoto autora zvyklý.

V porovnání s ostatní Nesbovou tvorbou, nemůžu dát více jako tři hvězdy.

Zajímavé komentáře: hana1070, fmash, karel9045

23.11.2015 3 z 5


Syn Syn Jo Nesbø

Kniha Syn, je klasická kniha od Jo Nesba. Pokud jste už od tohoto autora četli některou knihu (nemyslím knihu určenou dětem), tak víte co vás čeká.
Dostane opět velice čtivou knihu, ve které se objevu několik zajímavých postav s dobře promyšlenými motivy a pár postav, které jsou v knize takřka zbytečně. Čeká vás velice promyšlený děj, u které si budete celou dobu říkat "Jasně, tenhle je levák, a takhle to skončí", ale jak je u Nesba zvykem, tak jeho konec je naprosto (alespoň pro mě ) nečekaný a překvapivý.

Nesba mám rád, mám přečtené všechny jeho knihy, které vyšly v češtině (Půlnoční slunce právě čtu). Bohužel Syn mi přijde zatím jako jeho nejslabší kniha (i tak je to nadprůměrný thriller) a to z několika důvodů. Postavy v knize se často chovají nelogicky (téměř celý gang Dvojčete) a některé části děje mi přijdou příliš neuvěřitelné (takřka okamžité zabavení se závislosti. Kluk který byl téměř celý život ve vězení, vyjde ven jako ultimátní zabiják.....). Také se mi poprvé u Nesba stalo, že mě konec naštval (to je způsobeno tím, že sem si opravdu moc přál konec jiný:)). Twisty na konci už mi přišli příliš nucené a prvoplánové.

Ale abych knihu pouze nehanil, tak přejděme k plusům. Jo Nesbo je opravdu dobrý vypravěč, což dokazuje v každé své knize. V této knize se mi velmi líbil popis událostí prostřednictvím jiných postav (Marcus, ...). Také se mi líbilo, že Jo nechal prostor i pro rozvinutí úvah méně důležitých postav (rozmýšlení umírajícího v mrazáku, ...). Které nepůsobí vůbec rušivě naopak hladce zapadnou do děje a umocňují syrovou atmosféru knihy.

Hodnotím třemi hvězdami a již se těším na další Nesbuv příběh.

Zajímavé komentáře: ElenaM, miman, LavinaVRovine

05.11.2015 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Tuto knihu nemá cenu nijak hodnotit. Bylo o ní napsáno již spousta recenzí. Musím tedy pouze říct, že jsem rád za to, že jsem si ji konečně přečetl. Myšlenky a pocity které po dočtení mám, mi ještě dlouhou dobu nejspíš zůstanou.

16.10.2015 5 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Při hodnocení knih, se snažím vyhýbat srovnávání. Ovšem zde autor sám dává jasně najevo, že se inspiroval mnoha známějšími autory, od Jo Nesba (i když autor v knize sám píše že Martin Servaz není žádný kriminalista Herry, tak inspirace právě Holeho sérii je více než zřejmá ) až po Thomase Harrise, porovnání se tedy nevyhneme.To ovšem nemusí automaticky znamenat dobrou knihu, jak tedy Minierova prvotina Mráz dopadla?

Autor na začátku knihy rozehrává velice spletitý příběh se spousto postav a mnoha dějovými odbočkami. Kdy hlavní hrdina Martin Servaz vyšetřuje brutálně vraždu koně, místního milionáře, nezůstane jen u koně a velice brzy začnou umírat i lidé.

Kniha sama o sobě se velice příjemně čte (i když zde nenajdeme takové hrátky s jednotlivými větami, jako jsme zvyklý u Nesba.) a velice rychle utíká. Autorovi se také daří stupňovat napětí a nechává čtenáře dychtit po dalších kapitolách. Pro mě hlavním kladem knihy, je vykreslení pochmurné atmosféry zasněžených alp a jeho blízkého okolí.

Problém, který čtenář s knihou může mít je velké množství postav, kde kolem hlavních protagonistů je příliš mnoho nepodstatných lidí, jejichž potřeba v knize je více než sporná. Tím autor ubírá prostor více zajímavým postavám, jejichž pohnutky by se dali více rozvést (Hirtmann). To samo se dá říct o ději knihy. Samotný nosný příběh je dobrý, ovšem autor do něj někdy až příliš násilně přidává dějové kudrlinky, které působí jako snaha uměle zkomplikovat děj a zmást čtenáře (vražda bezdomovce,..) Zde se má Minier od svých kolegů ještě co učit.

Po dočtení knihy mám hořko-sladké pocity. Knize bych dokázal odpustit, velké množství náhod a přehršel zbytečných postav, které mají v knize jen nějaký nepodstatný štek. Bohužel nemohu se zbavit pocitu, že autor se snažil být až příliš komplikovaný a zapomněl, že čtenáři dokážou přemýšlet.

Knihu doporučují těm, co mají rádi severské krimi, u knihy si rádi odpočinou a moc nepřemýšlí, protože pokud by přemýšleli, tak by je napadli otázky jako: \"proč to pachatel/é dělali tak komplikovaně?"

Hodnotím : 3/5

Zajímavé komentáře: Pivísek, ondrula,

30.09.2015 3 z 5


Zodiac - nejnebezpečnější ze všech zvířat Zodiac - nejnebezpečnější ze všech zvířat Gary Stewart

Případ Zodiak mě velmi zajímá, proto jsem po této knize hned sahnul. Musím říct, že kniha je dobře napsaná, příběh Van a jeho rodiny je až neuvěřitelný. Bohužel mě trochu zklamalo, že samotnému případu se nedává tolik prostoru kolik bych chtěl. Také mě trošku mrzelo, že v knize nejsou zmínění žádní jiní podezřelí.

Co se týče informací a "důkazu" v knize, tak bych velice rád slyšel, názor nějakého adekvátního člověka, který se případem zabýval. Zatím sám za sebe nemůžu tvrdit že by mě kniha přesvědčila (i když je to opravdu na pováženou a dost věcí do sebe zapadá) a stále dávám největší šance Arthur Leigh Allen.

Doufám, že se nakonec podaří Vanuv vzorek DNA se vzorkem Zodiaka porovnat (když už se podařilo sehnat úplnější vzorek jeho DNA) a že se nakonec dozvíme opravdovou Zodiakovu totožnost. Za mě tři hvězdy a na další knihy autorky Mustafa se určitě kouknu :)

20.09.2015 3 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Kniha mě ze začátku dost překvapila, důrazem jaký kladla na odbornost a vědeckou přesnost. Z recenzí a proma knihy jsem čekal trochu něco jiného, ale vytrval jsem, po 60 stranách jsem se začetl a nakonec se i královsky bavil. Autor má velice svěží styl a dobrý smysl pro humor. Tato kniha je pro lidi, kteří se rádi dozví něco zajímavého o vědě, Marsu, letech do vesmíru a také pro lidi, kteří mají rádi vtipné napínavé knihy. Mně se Marťan velm líbil. Trochu mě mrzí, že konec autor nepojal více obsáhle. Jsem zvědavý, jaká bude jeho další kniha.

Zajímavé komentáře: Milda58, geimz, Ronkar, jirzej

13.07.2015 4 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Nový Nesbo, kratší a trochu jiný, ale stále perfektní. I když má kniha pouze 148 stran, tak se autorovi podařilo převyprávět příběh, který by ostatní autoři klidně napsali na dvojnásobný počet. Nesbo je zkrátka pan vypravěč.

Menší rozsah dává ráz příběhu, kdy místo složité kriminálky dostáváme jednoduchý noir s pár postavami, bez nějakého hlubšího psychologického vývoje. I tak je příběh poutavý a hlavní postava zajímavá.

Samostatnou kapitolou je pak závěr knihy, který je naprosto výborný a vhodně uzavírá další skvělý příběh z Osla.

5. hvězdu si nechávám na příští díl a nebo, až zaskočí zase Herry :)

22.06.2015 4 z 5


Bez viny Bez viny Viveca Sten

Konec byl předvídatelný. Ale řekl bych že nejlepší kniha v této serii.

05.05.2015 2 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Nejlepší kniha od Nesba.

27.04.2015 5 z 5