martini.ce martini.ce komentáře u knih

☰ menu

Krysí ostrov a jiné povídky Krysí ostrov a jiné povídky Jo Nesbø

HH je můj oblíbenec, ale tady jsem vůbec nepřemýšlela o tom, že jde o stejného autora. Jiné světy a prostředí, skvěle vystavěné. Většinou temně a depresivně. Moc se mi to líbilo, Nesbo je pro mě pan Spisovatel.

15.04.2024 5 z 5


Nerez Nerez Marek Epstein

Výborně popsané postavy, uvěřitelné charaktery i situace. Moc se mi to líbilo.

01.04.2024 5 z 5


Před povodní Před povodní Anna Bolavá (p)

Neobyčejná kniha. Posledních asi 30 stran se nedala odložit, finále bylo strhující.

19.03.2024 4 z 5


Ke dnu Ke dnu Anna Bolavá (p)

Nikdo neumí popsat mlhu tak, jako Anna Bolavá. Člověk ji při čtení úplně vidí před sebou a cítí na kůži. Pro mě je tato autorka český objev roku. Výborný zážitek, doporučuju.

10.03.2024 5 z 5


Dárek Dárek Sebastian Fitzek

Taková ta knížka, co je dobré ji přečíst na jeden zátah. Ve které je tolik zvratů, změn a wow/wtf momentů, že člověk přemýšlí, jestli je spisovatel blázen nebo ho tahá za nos. Napínavé čtení, chytře rozdělené do kratších kapitol, aby se knížka nedala odložit.

06.03.2024 3 z 5


Italské léto Italské léto Jennifer Probst

Sáhla jsem po ní, abych se aspoň v myšlenkách mohla ze zimy přenést do milejšího prostředí. A to se povedlo. Tři ženy cestující po Itálii, které sice řeší svoje vztahy a životy, ale hlavně tam svítí slunce, teče víno, voní bazalka a rajčata s mozzarellou jsou na talíři. To mě bavilo.

Ale těch chyb a zmatlaných překladatelských obratů, ach jo.

26.02.2024 4 z 5


Taxikář Taxikář Petr Čepek

Seržant je moje oblíbená postava už z předchozí knihy, tak jsem si ji moc ráda přečetla. A setkání stálo za to. Díky.

05.02.2024 5 z 5


Bezceler Bezceler Erik Decimus

Půl na půl přečteno a prolistováno za jedno odpoledne, nenáročné čtení. Ale podle ostatních oslavných komentářů asi nejsem ta pravá cílovka :-)

04.02.2024 3 z 5


Vypravěč Vypravěč Anna Bolavá (p)

Hodně zvláštní kniha. Příběhy čtyř dětí, kamarádů, letní zážitky s pokračováním do dospělosti - to mě bavilo hodně. Ale linka s vypravěčem, červem, záhadným skleníkem a strážcem tajemství pro mě byla někdy těžko pochopitelná a někdy skoro hororová. Hlavně v TU sobotu.

04.02.2024 3 z 5


Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Velmi dobrá detektivka s temnou zápletkou. Pár otázek mi zůstává i po přečtení, ale asi to tak prostě je, že někdy nemůžeme poznat a najít všechny souvislosti. Laura s Adamem i jejich vztah mě bavil a i popis vyšetřování byl podařený.

26.01.2024 4 z 5


Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

Mám nového oblíbeného detektiva! Výborná kniha.

19.01.2024 5 z 5


Jablka ze stromu nepadají Jablka ze stromu nepadají Liane Moriarty

Dárek, u kterého jsem vůbec nevěděla, do čeho jdu. A líbilo se mi to. Jednoduché odpočinkové čtení na zimní večery, u kterého se nemusí moc přemýšlet. Jen těch chyb, co tam bylo...

12.01.2024 3 z 5


Učitelka angličtiny Učitelka angličtiny Magda Váňová

První půlka mě bavila tak, že jsem knížku nemohla odložit. Úplně jiný styl psaní než znám, zajímavé zápletky a rychlé zvraty. Ale od doby, kdy Ninel odešla do Prahy to bylo slabší. Místo dřívějších zvratů se děj táhl popisem dalších a dalších postav a studentů. Občas mě překvapil skok v čase, přemýšlela jsem, kolik teď Ninel zrovna je. Linka s Maxem pro mě byla nepochopitelná a závěrečné prozření jsem Ninel nevěřila. Asi jedinou pozitivní postavou pro mě byl soused Josef.

Přijde mi, že popis knihy obsahu neodpovídá, podle něj bych čekala něco jiného. A chyb bylo v knize zbytečně moc.

07.01.2024 3 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

(SPOILER) Pro mě velká kniha se silným příběhem. Werner a Marie-Laure měli moje sympatie od začátku, líbilo se mi, jak se jejich cesty k sobě pomalu přibližují. A pak na straně 488 jsem nevěřícně hleděla na to, co čtu, a jak je to jako možné?!?
Ale ve čtení jsem pokračovala a dočítala s dojetím. Jaká je válka svinstvo, co ovlivňuje generace lidí, kolik lidí se nechá svést na špatnou cestu, jak je život křehký.

A moc se mi na konci v poděkování líbilo poděkování autorovým dvojčatům a manželce, o kterých jsem četla v knize Čtvero ročních období v Římě.

Byl to pro mě zážitek, doporučuju a řadím mezi mých top10.

02.01.2024 5 z 5


Jizva Jizva Danuta Chlupová

Pro mě největší přínos v tom, že jsem se vůbec o událostech v Životicích dozvěděla. Líbilo se mi střídání dvou časových rovin, ale jinak mě příběh moc neoslovil. V historii jsem nerozuměla Martě a jejímu chování, pletli se mi bratranci a sousedé. A v současnosti mi přišla podivná linka s otevíráním pobočky v Ostravě, která sloužila jen k tomu, aby měla Katka důvod v Ostravě být a pátrat.

12.12.2023 3 z 5


Labyrint pohybu Labyrint pohybu Pavel Kolář

Musela jsem některé části přeskakovat, protože kvůli oslavným částem a názoru na výchovu bych jinak knihu odložila. Což by byla škoda, protože příběhy pacientů byly zajímavé. Líbil se mi popis provázanosti zdraví, psychiky a života vůbec. To je podle mě zásadní sdělení, které by se mělo dostat k co nejvíce lidem.

23.11.2023 4 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Trochu mi v knížce chyběla mapa, tak jsem občas Ladislavovy výlety a přesuny googlila. O vztahu k alkoholu na Kavkazu jsem tak něco tušila, ale že je to až taková součást života, mě zaskočilo. Historky, setkání a popis lidí se mi moc líbil. Někdy jsem se smála, až mi tekly slzy, a někdy jsem jen překvapeně zírala na to, co čtu. Hlavně okénka do historie byly dechberoucí.

23.11.2023 5 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Zvláštní kniha. Bavilo mě prostředí - škola v Rakousku, Budějice (Piaristické náměstí mám moc ráda), Itálie. A více mě bavila první polovina knihy, prolínání skutečného života a online chatu. Ke konci už jsem přestávala rozumět motivaci Martina i Veroniky a už jsem to chtěla "mít za sebou".

21.11.2023 3 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Bergman s kolegyní Sedlákovou mě baví. Prima tip na podzimní večery.

05.11.2023 5 z 5


Opuštěný dům Opuštěný dům Mirka Skočílková

Knížka se četla dobře, žádné velké drama nebo překvapení. Anička byla sympatická postava a tak jsem s ní vydržela až do konce knihy. Ale jinak na mě až moc červená knihovna.

30.10.2023 3 z 5