Markett Markett komentáře u knih

☰ menu

Pařížská knihovna Pařížská knihovna Janet Skeslien Charles

Tato knížka je čtení přesně podle mého gusta - napínavý příběh, dvě časové linie, pěkná obálka a moc zajímavé postavy a jejich příběhy.
Tento příběh je zasazen do dvou časových linií, obě se odehrávají v minulosti - jedna v období druhé světové války, a druhá v 80. létech. A můžu říct, že se mi prolínání obou dějových linií moc líbilo, obě se krásně doplňovaly. Přiznávám, že se mi více líbila část, která se odehrávala za války - byla mnohem napínavější a osudy těchto lidí rozhodně nebyly jednoduché. Postava Odile se mi zdála jako normální holka, která občas šlápne vedle a udělá nějakou chybu, ale zároveň je to silná osobnost. Pak se mi moc líbila postava Margaret, a dost mě překvapilo, jaký osud pro ni autorka připravila.
Dějová linka Lily byla též velmi zajímavá a doplňovala tu Odiliinu.

Jediné, co bych vytkla je to, že v knížce je bohužel hodně chyb a překlepů. Chvílemi to docela ruší, ale přijde mi nefér kvůli tomu odebírat hvězdičku, když je příběh moc hezký a propracovaný.

20.04.2024 5 z 5


Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Audrey Hepburnová a její zářivá hvězda Juliana Weinberg

Audrey Hepburn mám moc ráda a její filmy jsou naprosto božské, tato herečka je pro mě velikou ikonou a tak trošku vzorem.
Knížka nás provází od Audryina dětství během druhé světové války, přes její dvě manželství a hvězdnou hereckou kariéru, až k její dobročinné práci pro UNICEF, ale tato část je tam už spíše okrajově. Audrey na mě vždy působila jako skromná žena, a v této knížce tomu tak skutečně i bylo. Ačkoliv byla velkou herečkou a módní ikonou, jejím největším přáním bylo stát se matkou, což se nakonec splní, a tomuto tématu se autorka hodně věnuje.
Zároveň se mi tady líbí dějové momenty, kde vystupuje Givenchy, jeho přátelství s Audrey bylo opravdu pevné a jedinečné.
Za mě je tato knížka příjemnou oddechovkou, kde vystupuje má velmi oblíbená herečka. A teď si asi pustím Prázdniny v Římě... :)

19.03.2024 5 z 5


Eva tropí hlouposti Eva tropí hlouposti Fan Vavřincová (p)

Eva tropí hlouposti, jeden z mých nejoblíbenějších českých černobílých filmů, na které se moc ráda dívám. Všechny ty filmy mají svojí krásu, svůj humor, člověk při sledování snadno zapomene na dnešní dobu a všechno, co se děje.
A Eva tropí hlouposti znám úplně nazpaměť. Naprosto dokonalý humor, vtipná zápletka, úžasní herci, prostě celek je naprosto dokonalý. A když se ke mně dostala knížka, byla jsem na ní velmi zvědavá.
Je pravda, že některé pasáže jsou i ve filmu, a při čtení se mi snadno odehrávaly v hlavě filmové scény. Opravdu je knížka příjemnou oddechovkou pro někoho, kdo má rád humor této doby, protože kniha je tohoto humoru plná. :)

11.02.2024 5 z 5


Za časů odvahy Za časů odvahy Suzanne Kelman

(SPOILER) Moc krásná a dojemná knížka, kde se nám střídají dvě časové linie - minulost a současnost. Já mám tento druh knížek ráda, protože se mi vždycky líbí, jak se obě dějové linky krásně doplňují. A tady se mi moc líbily obě linie, jak příběh Vivienne, tak i příběh Sophie.
Část knížky z války o Vivi je velice zajímavá, krásně se čte, nechybí ani napětí, ani láska. Moc se mi tahle linie líbila a je mi moc líto, že ten konec byl tak smutný. Když jsem četla příběh Vivi a Marcuse, měla jsem trošku pocit, že mi to připomíná Romea a Julii. Krásný příběh lásky, kterému není z jistých okolností přáno, a bohužel dopadne tragicky.
Zato příběh Sophie je takový pozvolný a odkrývá mnoho zajímavostí. Bohužel i tato hrdinka prožila mnoho bolesti, a díky bádání o své tetě zjistí ponurou část minulosti její rodiny, a zároveň dojde ke svému štěstí.
Knížky z druhé světové války psané ze dvou pohledů se mi moc líbí. Mám už přečteno mnoho příběhů v tomto formátu, a přiznávám, že mě to vždycky moc baví, čtu jedním dechem a jsem na konci vždy smutná, že už je konec, ale zároveň vděčná, že jsem měla tu čest si takové příběhy přečíst. Tuto knížku řadím k těm, které se mi velice líbily, zanechala na mě opravdu úžasný dojem a těším se, až si za pár let příběh přečtu znovu. :)

22.01.2024 5 z 5


Ve stínu královen Ve stínu královen Alison Weir

Kniha povídek, která dokresluje pozadí příběhů o šesti tudorovských královnách. Je to velmi hezké čtení jako taková "tečka" po tom, co si člověk přečte příběhy samotných královen.
Určitě doporučuji, je zajímavé přečíst si něco z okolí slavných královen, z pohledu osob, které jim byly v blízkosti.

13.01.2024 5 z 5


Impérium snů Impérium snů Charlotte Jacobi

Velmi napínavé ukončení krásné série.

Od začátku nám série krásně popisuje začátky parfumerie kterou známe i my dnes. A v tomto díle si s hrdinkami prožíváme ne zrovna lehké časy před druhou světovou válkou a jejich rodinné zvraty. Život v této době nebyl moc jednoduchý. Opravdu je škoda, že série skončila před válkou, velice by mě zajímalo, jak si parfumerie vedla během války, což nám stručně autorka shrnula v poznámce na konci.
Je mi moc líto, že série končí, všechny knížky se mi krásně četly, dej byl napínavý a zajímavý, a postavy jsem si též oblíbila, hlavně Marii a Lucii.
Věřím, že se k parfumerii jednou ráda vrátím. :)

05.01.2024 5 z 5


Svět vůní Svět vůní Charlotte Jacobi

Druhý díl z prostředí parfumerie Douglas je krásný a příjemně navazující na díl první. Ač jsme byli z prvního dílu zvyklí na Marii a Annu, tady se setkáváme s novými postavami - jejich kmotřenkami Lucií a Herthou. I když Marii a Annu v tomto díle občas potkáme, hlavní prostor zaujímají spíše Hertha a Lucie. A vůbec to není na škodu. Je příjemné se setkat s další generací parfumerie a s dalšími postavami, které byly s obchodem provázané.
Příběh byl i nadále velmi hezky a čtivě napsaný, dozvídáme se o nelehké době v Německu, kdy po první světové válce tato země prožívala velké problémy s inflací, a s dopady této nelehké doby na parfumerii. Zároveň se dozvídáme o osobních radostech a starostech hlavních postav.
Určitě se těším na další díl, věřím, že bude stejně povedený jako předchozí dva díly. :)

14.12.2023 5 z 5


Vznik rodinného impéria Vznik rodinného impéria Charlotte Jacobi

Velmi zajímavá kniha o parfumerii, která funguje dodnes.

Jako první mě na knize zaujalo to, že je o známé parfumerii, a samozřejmě krásná obálka. Na čtení jsem se velice těšila a můžu říct, že příběh rozhodně stojí za to. Kniha popisuje nelehké začátky, které Marie a Anna musely překonat, milostné příběhy sester, silná přátelství a rodinné peripetie.

Určitě mohu doporučit, příběh je zajímavý a čte se velmi dobře. A těším se na další díly, tak hurá do nich. :)

03.12.2023 5 z 5


Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Další typická "Caplinovka" - krásné popisy prostředí, dobré jídlo, romantická zápletka, která na člověka dýchne skoro od samotného začátku.
Vinice ve Francii je příjemná oddechovka, stejně jako všechny knížky ze série. Ač člověk ví, co ho vlastně čeká, protože Juliin vzorec je v každé knize stejný, čtení je prostě dokonalé a užívala jsem si ho do posledního slova. Přiznávám, že jsem měla trošku problém se sžít s Hattie, ale její vývoj byl patrný a ke konci už se mí líbila mnohem více, byla rozhodnější a odhodlanější. Jen škoda, že nejnapínavější část zápletky je až na konci, protože s troškou toho tajemství se mohl krásně nést celý příběh, ale to je prostě Julia.
Já rozhodně hodnotím plným počtem, protože tuhle sérii miluju q těším se na to, až dostaneme další Romantický útěk. :)

06.11.2023 5 z 5


Špionka v knihovně Špionka v knihovně Madeline Martin

Kniha, kde se prolínají dvě dějové linie,které se nakonec krátce a lehce protnou. Mám ráda tyto příběhy, a je ještě o to zajímavější, když se odehrávají v nelehké době, kdy Evropou otřásala druhá světová válka.
V knize se setkáváme se dvěma postavami - Avou a Elaine.
Dějová linka Avy z Portugalska je velice čtivá, zajímavá, spíše tajemná až špionážní. Setkáváme se s mnoha dalšími lidmi - jejími pomocníky, uprchlíky, špiony a mohla dalšími... Děj se tady hezky spojuje, lehce a nevtíravě se nám tady otevírá láska, za mě moc hezká linka.
Druhá část, kde nás provází Elaine, je akčnější, nebezpečnější, napínavější, přeci jen tady Elaine a její vrstevníci denně riskovali svůj život jenom proto, aby pomohli zbavit se nepřítele. Hodně se tady dočteme o silném přátelství, riziku, a velké prázdnotě po těch, kteří ztratili život. Rozhodně tahle část nebylo moc lehké čtení, ještě když si člověk uvědomuje, že toto byla skutečnost.

Já můžu říct, že se mi Špionka v knihovně moc líbila, ač název úplně přesně nevystihuje příběh přesně, ale to vůbec nevadí. Děj hezky plyne a střídání kapitol z pohledů dvou hlavních hrdinek hezky dokresluje příběh té druhé. Určitě knížku doporučuji všem, kdo mají rádi příběhy zasazené do druhé světové války, protože o akci a napětí tady rozhodně není nouze.

25.10.2023 5 z 5


Byt nad Seinou Byt nad Seinou Kelly Bowen

Překrásná, úžasná a neskutečně strhující knížka. Příběh zasazený do nelehké doby, kdy jen přežít bylo něco nelehkého, a mezitím tu byli lidé, kteří riskovali své životy pro druhé. A přesně takové pozadí má knížka Byt nad Seinou. Dej je zasazen do druhé světové války, prolínající se s příběhem ze současnosti. Přiznávám, že mám tenhle typ knížek moc ráda, dějová linka z budoucnosti krásně doplňuje tu z minulosti, a vždy ta minulost bývá zajímavější. A jinak tomu není ani tady.
Příběh Estelle mě velmi bavil, bylo to opravdu zajímavé čtení, místy i trošku smutné, když ke konci Estelle vypráví, o koho díky válce přišla. Estelle je postava velmi příjemná, statečná a velmi vynalézavá. A podobně je na tom Sophie - v jejím případě klobouk dolů za odvahu, už jen začátek její dějové linky mě dostal, a konec mě dostal úplně stejně.
Dokonce i současná linka tady působila dobře, Lia byla opravdu příjemná postava.
Jsem ráda, že knížka našla své rozuzlení. Čtení bylo příjemné, děj velmi napínavý, nevleče se, naopak pěkně plynule ubíhá. Až je mi líto, že už je konec.
Jsem ráda, že jsem měla možnost si Byt nad Seinou přečíst a rozhodně můžu doporučit všem, koho baví číst knížky zasazené do nelehkého období druhé světové války, kdy se prolínají dvě dějové linie. Určitě je tahle knížka jedna z těch lepších, co jsem kdy četla a věřím, že se k ní jednou ráda vrátím.

29.09.2023 5 z 5


Zářivá noc hvězd a ledu Zářivá noc hvězd a ledu Rebecca Connolly

Myslím si, že příběh Titanicu nikdy nepřestane fascinovat. Příběh nádherné lodi, která při své první plavbě narazila na ledovec a vzala s sebou mnoho obětí...

Já sama se přiznávám, že příběh Titanicu byl a pořád je mou velkou zálibou, miluju o něm cokoliv číst, hledám si obrázky... A díky tomuto příběhu jsem se pustila do dalšího hledání, protože těch krásných lodí v té době bylo více, každá má svůj příběh, který stojí za to. A Carpathia rozhodně není výjimkou. Oproti Titanicu menší, ale přesto nádherná loď, která se zapsala do historie tím, že vyrazila na pomoc potápějícímu se parníku - a že to nebyla krátká cesta.

Všechny útrapy při cestě k Titanicu krásně knížka zachycuje. Velmi se mi líbila dějová linka kapitána Rostrona, který udělal to nejdůležitější rozhodnutí a svou loď vedl vpřed nebezpečím. Při čtení jsem si kolikrát říkala, že on, jeho posádka, a Carpathia samotná byli opravdoví hrdinové. Vydat se do nebezpečí plnou parou opravdu zaslouží veliké uznání i po tolika letech. Tyto kapitoly byly krásně napsané, napínavé a po přečtení knížky cítím k posádce Carpathie veliký obdiv.

Dějová linka Kate příběh krásně dokresluje, díky ní máme šanci dostat se k tomu, jak to vypadalo z druhé strany - přes počáteční nadšení, že Kate a její přítelkyně jsou na cestě do Ameriky, a ještě na takové lodi; k samotné tragédii a boji o život, až dojdeme k tomu, kdy Kate čeká na připlutí do New Yorku a shledání se svými blízkými...

Můžu říct, že na knížku jsem opravdu s napětím čekala, těšila jsem se na celý příběh. A za sebe můžu říct, že autorka celou tragédii vystihla perfektně. Knížka se krásně čte, je napínavá a mě osobně bavila od začátku až do konce. Takže pokud je tady další čtenář, kterého fascinují krásné lodě a příběhy s nimi spojenými, tak určitě nesmí o tuhle knížku přijít. Vřele doporučuji a věřím, že se Zářivá noc hvězd a ledu bude líbit.

12.09.2023 5 z 5


Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Princezna noci a Stínů: Vzplanutí bohů Linda Winter

Ani nevím, jak už jsem knížku našla, ale jsem obrovsky šťastná, že jsem měla tu čest si jí přečíst. Zajímavý námět, který je dost originální, postavy, které až do konce halí jistý stín překvapení. Prostě a jednoduše, moc hezky se knížka četla.
Za začátku jsem byla lehce rozpačitá, protože knížka má hodně pozvolný rozjezd a chvíli trvá, než se dej rozjede na plné otáčky. Krásně během začátku se Sayeh zažíváme ne zrovna to příjemné, ale i během toho se tady objevují hezké části, jako třeba Lotus s Avanem. Oba byli takovým příjemným zpestřením a nutno říci, že Avan je opravdový sympaťák (ač musím říct, že si mě více získal Azar). Moc se mi líbilo, jak se pak setkáváme s Gaiou a Alizeh, která mě teda hodně překvapila. A když už jsem u těch postav, mrzí mě, že zrovna Azar se objeví až ke konci, myslím, že ten má rozhodně co nabídnout (proto doufám, že další díl vyjde i u nás).
Současná elementární jednota taky překvapila, ač jsem od nich zrovna nic dobrého nečekala, v jejich případě autorka vytvořila zápletku opravdu geniální.

Co dodat, nechci tu dát žádný spoiler, protože knížka si zaslouží hodně čtenářů a více krásných hodnocení, protože si to určitě zaslouží. Já jsem byla moc spokojená, knížka je napínavá a o zvraty tu není nouze. Celkově i celý elementární svět je velmi hezky vytvořený a popsaný.
Princeznu noci a Stínů moc doporučuji, věřím, a pevně doufám, že se dočkáme i pokračování, ač první díl je svým způsobem uzavřený, ale myslím, že by byla škoda se nestakat se Sayeh, Avanem, Gaiou, Alizeh a Azarem znovu. :)

22.08.2023 5 z 5


Korunní princezny Korunní princezny Catherine Doyle

Tak tohle byla úžasná jízda!

Když jsem Korunní princezny začala číst, byla jsem trošku na rozpacích - opravdu to začne tím, že je unesena princezna? Ale pak se to začínalo rozjíždět a vlastně jsem zjistila, že je to hodně dobré čtení, které je akční hned od začátku.

Když jsem se o knížce dozvěděla, už podle anotace jsem si řekla, že by se mi to mohlo líbit, nakonec můžu říct - jsem nadšená a líbily se mi obě dějové linky, které se hezky doplňovaly.

Rose Valhartová, princezna se vším všudy - chytrá, ale přesto naivní, kdy jejím jediným cílem je provdat se za prince a stát se královnou. Než tam vtrhne Shen a všechno se zkomplikuje. Můžu říct, že mi Rosina dějová linka přišla místy zajímavější než ta druhá, hlavně asi i kvůli Shenovi, který se k ní už od začátku chovat s úctou a dalo se čekat, jak tohle skončí... A vlastně jsem byla moc ráda, že tam tahle romantická linka je, protože začala tak krásně pozvolna, až jsem sama měla motýlky v břiše.

Zato Wren je pěkný kvítko. Její dějová linka byla zase akčnější, a na to, že se připravovala celý život na to, že nahradí Rose, tak se jí to dost vymykalo z rukou. Což mi zas až tak nevadilo, protože se mi líbily ty rozdílnosti, které sestry mají. A díky Wren jsme se setkali s Elske a Torem. To mi připomíná, že tahle romantická linka je dost divočejší a vášnivější, prostě přesný opak sestry. A tak to má prostě být.

Konec mě opravdu překvapil. Vlastně celkově jsem čekala, co se bude dít, když se Rose a Wren setkaly, a od té doby to byla opravdu jízda, která dospěla k dost akčními konci. A jak už to bývá, tak konec je nejen akční, ale i otevřený, tak doufám že další díl se nám dostane do rukou ce nejdříve, protože jsem zvědavá, jak si tyto princezny poradí dál.

Já jen můžu říct - doporučuji. :)

12.07.2023 5 z 5


Tlukot tisíců srdcí Tlukot tisíců srdcí Kiera Cass

Na novou knihu od Kiery Cassové jsem se moc těšila a nemohla se dočkat, až si jí budu moct přečíst.
Začnu hezky popořadě - jako obvykle je na knížce velmi krásná obálka, nevím, jak to ta Kiera dělá, ale co knížka, to prostě okouzlující kus na první pohled.
A ten příběh - panečku, zase něco, co se mi moc líbilo a je mi líto, že mám dočteno. Příběh princezny Anniky a divokého Lennoxe byl prostě okouzlující. Už od začátku se začaly dít zajímavé věci, a kniha mi nepřišla nudná ani v jednom bodu. Nejvíce se mi líbily pasáže, kdy Annika s Lennoxem skončí nějaký čas o samotě a dozvídáme se o nich mnoho zajímavostí, a rozhodně není divu, že v tuto chvíli ztratili hlavu jeden pro druhého. Pak se děj obrátí do poslední části, která je nejzajímavější a nejnapínavější, kdy dojde k největší akci a docela pěknému rozuzlení.
Konec je samozřejmě krásný a pohádkový, přesně tak, jak to má být. Takže já jsem spokojená, knížka naplnila má očekávání a velice ráda se k ní vrátím, protože Anniku, Lennoxe a jejich příběh jsem si neskutečně zamilovala. :) Takže Kieře patří další moje díky za krásný příběh.

20.06.2023 5 z 5


Tři životy Tři životy Natasha Lester

Tři životy jedné rusovlasé dívky - poznáváme sirotka, špionku a druhou ruku úžasného návrháře Christiana Diora. A že to stojí za to.

Oproti jiným knížkám od této autorky, tak tady se nám sice prolínají dvě dějové linie, ale žádná není "ze současné doby", ale obě popisují události v minulosti - během války a po válce, a poznáváme různé tváře hlavní hrdinky Alix.
Co se mi moc líbilo a musím určitě "vypíchnout" je to, že je knížka napínavá až do konce. Hlavní zápletka je příjemně obohacená silnými příběhy přátelství a lásky. A když už jsem u toho, Anthony byl prostě boží. Během čtení jsem si ho představila tak barvitě, až jsem se do něj úplně zamilovala. Moc se mi líbily dějové linie mezi ním a Alix (a přiznávám, že jsem jí opravdu záviděla).

Nechci moc prozrazovat o ději, protože knížka rozhodně stojí za přečtení a pozornost. Natasha Lester mě se svými knížkami nikdy nezklamala, a všechny jsou pro mě top. Takže pokud někdo váháte, zda se do čtení pustit, tak pochyby pryč a směle do toho, protože příběh je to opravdu nádherný a čtivý.
Za mě plný počet hvězdiček... :)

06.06.2023 5 z 5


Bohyně Bohyně Josephine Angelini

Krásný závěr božské trilogie.
Je mi tak líto, že není další díl, aspoň nějaký povídkový, protože se mi s tímto světem vůbec nechce loučit. Závěrečný díl byl plný akce, napětí, trošku vychytralosti, a hlavně zde nechyběla ta správná pohádka, kdy dobro vítězí nad zlem, a hlavní výhra je láska. Já říkám, že to bylo naprosto úžasné.
Je pravda, že postav tam bylo protentokrát víc než dost, ale mě se dařilo se v nich orientovat. Je mi samozřejmě líto Matta, ale čekala jsem už od začátku, že tam bude něco špatně. A jsem moc ráda, že moje oblíbené postavy zůstaly a dočkaly se svého krásného konce. Helen, Lucas, Orion, Kassandra a hlavně Hektor, ti se mi líbili z příběhu úplně nejvíc.
Bohužel všechno jednou musí skončit, ale jsem ráda, že tady to skončilo tak hezky, bez otevřeného konce. Určitě se k Proroctví časem ráda vrátím, moc se mi příběh líbil.

16.04.2023 5 z 5


Beze snů Beze snů Josephine Angelini

Krásné a napínavé pokračování úžasné série na téma Řecké mytologie. Zatímco nás první díl spíše seznamoval s tím, kdo jsou Následníci děj příjemně plynul, tady už šlo docela do tuhého a o pořádnou akci a napětí rozhodně není nouze.
Co mohu určitě vyzvednout, je nová postava Orion - on je fakt boží a do děje výborně zapadá a tvoří s Helen skvělou dvojici, která spolupracuje na hodně nelehkém úkolu.
Co mi to trošku vadilo bylo to, že mi místy děj přišel trošku chaotický a občas jsem se musela vrátit o stránku zpět, abych věděla, o co vlastně jde (což asi taky může být chyba na mé straně, měla jsem několikadenní čtecí pauzy, a prostě jsem si musela občas připomenout, kde jsem vlastně skončila).
Celkově knížku hodnotím velmi kladně, moc se mi příběh líbí, a jdu pokračovat k dílu poslednímu... Jsem velmi zvědavá, jak tohle všechno dopadne... :)

09.04.2023 5 z 5


Proroctví Proroctví Josephine Angelini

Knížku Proroctví jsem měla přečíst v plánu už hodně dlouho, a konečně jsem se dočkala. Řecká mytologie mě vždycky zajímala, a proto jsem si tenhle příběh nemohla nechat ujít. Při čtení se postupně dostáváme do světa polobohů, a společně s hlavní hrdinkou Helen přicházíme na to, co znamená být Následník.
Moje počáteční nadšení mě rozhodně nezklamalo, ba naopak narůstalo s každou přečtenou stránkou. Knížka je čtivá, příběh plyne opravdu dobře a o různé zvraty a napětí rozhodně není nouze. Moc se mi líbilo postupné rozkrývání, co jsou Helen, Lucas a ostatní vlastně zač; a určitě musím pochválit náhlý vpád dalších postav a dalšího vývoje děje. Myslím, že nemám co dalšího napsat, protože bych nerada něco prozradila, určitě knížka stojí za přečtení. A já se teď jdu věnovat dalšímu dílu, jsem zvědavá, jak to dopadne... :)

05.03.2023 5 z 5


Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže Alison Weir

Nová knížka od mé oblíbené autorky Alison Weir mě opět nezklamala. Když jsem si ma internetu našla, že má vyjít kniha o Alžbětě z Yorku, byla jsem nadšená, protože mě moc zajímá období války růží, a hlavně mám Alžbětu ráda. Kdykoliv jsem o ní něco četla, přišla mi jako opravdu majestátní osobnost, která to prostě v životě jednoduché neměla. Její příběh je opravdu zajímavý.
Co se knížky týče, na plné čáře vítězí nádherná obálka od dvojice Balbusso - jejich ilustrace byly velmi povedené i v předchozí sérii o šesti manželkách Jindřicha VIII.; a pak se mi opravdu líbil příběh, kde Alžbětu poznáváme jako silnou ženu, kterou věřím, že ona opravdu byla. Moc se mi líbilo, jak zde byl popsaný krásný vztah mezi ní a králem Jindřichem VII., co tak všude čtu, tak toto manželství bylo opravdu překvapivě povedené a poměrně šťastné.
Jediné, co bych knížce vytkla je ten překlad, opravdu to nebylo moc povedené, a hlavně mě rušilo slovo "skvělý", tímto slůvkem tam bylo popsáno opravdu cokoliv... Ale jinak musím knížku hodnotit velice kladně, příběh krásně plynul, čtení nebyla nuda a postavy měly jiskru. :)

24.02.2023 5 z 5