MarekG MarekG komentáře u knih

☰ menu

Ódinovo dítě Ódinovo dítě Siri Pettersen

Kniha z nakladatelství Host mě opět nezklamala. Ódinovo dítě je velice povedené fantasy s nádherně vykresleným prostředím inspirovaným severskou mytologií. Ale, jak se říká, má několik háčků. Ať jsem se snažil sebevíc, v knize jsem stále vyděl prvky z jiných knih. Například velmi výrazná podobnost mezi Slepými a Jinými z Písně ledu a ohně. Cestování mezi světy mi pak hodně připomínalo Zlatý kompas od Philipa Pullmana. Nevím, jestli je to jenom můj problém, ale nemohl jsem se vůbec začíst, hlavně ze začátku to byl občas boj, vlastně mi bylo docela jedno, co se bude dál dít. Pak se to ale zlomilo a od poloviny to už bylo v pohodě. Přesto všechno se ale kniha u mě na pět hvězdiček nevyšplhala, dávám čtyři, ale kdyby to šlo, dal bych spíš tři a půl.

06.07.2018


Československo 1918-1938 Československo 1918-1938 Pavel Augusta

Knihu jsem taky četl kvůli olympiádě z dějepisu. To, že jsou knihy z této edice pravidelně uváděny do seznamů doporučené literatury k olympiádám, je podle mě zárukou kvality, pravdivosti obsažených informací a hlavně jejich srozumitelnosti dětem.

22.01.2018 4 z 5


Pravidla péče o dřevěné podlahy Pravidla péče o dřevěné podlahy Will Wiles

Když jsem si četl anotaci této knihy, vypadala víc než slibně a když jsem na ni narazil v Levných knihách za 30 Kč, tak jsem si ji hned koupil. Kniha není úplně špatná, některé části mě hodně bavily, ale ty jsou poměrně ojedinělé. Ostatní části jsou nudné, jednání hlavní postavy naprosto nepochopitelné a jeho neustálé narážení, jak je všechno v neznámém městě ve východní Evropě špatné a sto let za opicema a následovné konstatování, jak je to v Londýně lepší, mě taky docela vytáčelo. Dávám tři hvězdy jen za vysvětlení, proč vlastně Oscar dal svůj byt do péče takovému individuu.

07.01.2018 3 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Jsem si jistý, že ze pár tisíc let (pokud vyspělá civilizace tak dlouho vydrží), se o ní budou lidé bavit a přistupovat k ní podobně jako my dnes např. k Iliadě a Odyssei, které obrovsky ovlivnili kulturu Řeků, první vyspělou západní civilizaci. Takže kdo ví, možná se jednou budeme třeba modlit k sedmi tvářím boha :-)

28.12.2017 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Tato kniha je příjemné, oddechové a nenáročné čtení. Mrazení v zádech ani strach jsem při čtení této průměrné knihy opravdu necítil, zato mediální a reklamní bublina,které se okolo této knihy nafoukla, zapáchala světem po velmi dlouhou dobu a do jisté míry zapáchá pořád. Bravo a třikrát sláva tomu, kdo zvládl s této knihy udělat jednu z nejprodávanějších knih všech dob a ten kdo to udělal, to nebyla autorka, ale nějaký velmi schopný reklamní odborník. Ani přesto všechno není kniha špatná, ale žádný wau efekt pro mě nemá. Další z průměrných detektivek, kterých je všude plno.

29.08.2017 3 z 5


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Knížka byla hodně dobrá, sice jsem myslel, že bude víc strašidelná a hororová, ale nakonec jsem byl stejně mile překvapen. Příběh je spíš napínavý, než strašidelný. Kniha je docela čtivá a velmi kvalitně napsaná.
SPOILER
Konec mě upřímně zklamal. Kdyby Rosemary vyskočil i s dítětem z okna, příběh by dostal úplně jiný rozměr. S tímhle koncem mi připadá, že vlastně vyhráli satanisti a autor se pokusil o takový hodně divný happyend.

31.07.2017 3 z 5


Poirot a já Poirot a já David Suchet

Pro příznivce seriálu nezbytnost. Skoro pořád jsem se ale ztrácel v jménech všemožných scénáristů, asistentů atd. Oslovení Agathy Christie jako Dáma Agatha je navíc naprosto ohavné. Líbilo se mi přiblížení zákulisí a přiložený seznam Poirotových vlastností.

03.05.2017 3 z 5


Umění Umění Andrew Graham-Dixon

Nádherná kniha. Velmi obsáhlé dílo, které je opravdovým skvostem mojí knihovny. Chybí ale příběhy obrazů, jejich symbolika. Co znamenají pomeranče na stolku v pozadí ? Co znamená psík u nohou krásné slečny ? To se dovídáme jen u špetky obrazů a to je škoda.

09.11.2016 5 z 5


Třinácté nebe Třinácté nebe Neil Smith

Velký literární počin. Škoda že není více známá.

POZOR, SPOILER
Podezření, že Johnny pude střelcem, jsem měl tak od 20. strany. V průběhu knihy jsem se radoval, že jsem měl pravdu, ale ouha, jak šeredně jsem se spletl.

18.09.2016 5 z 5


Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Něco tak dobrého jsem opravdu nečekal. Super nápad zpracovaný do čtivé podoby. Pro mě druhé nejlepší fantasy po Harrym Potterovi. Velká pochvala pro autorku, konečně hlavní postava, která není „vyvolená".

09.08.2016 5 z 5


Královský rubín Královský rubín Agatha Christie

Příjemné povídky.Nejsou tak ohromující, jako dlouhé detektivky Agathy Christie, ale jako letní oddechovka perfektní. Outsider byl poněkud odlišný než ostatní příběhy, námět a zápletka by se hodili na samostatnou knihu.

30.07.2016 4 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Jednoduše úžasné.Opravdu mě mrazilo v zádech, což se mi stává málo kdy.Mám jedinou výtku, jednání postav bylo občas účelové.

24.07.2016 5 z 5


Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně Jaroslav Vrchlický (p)

Nádherná kniha, příběh mě pohladil po duši.První jsem viděl film, takže mě překvapilo, že opravdu hodně úzce kopíruje knihu, což naznačuje, že kniha je opravdu znamenitá, když příběh ani ve filmu netřeba přikrášlovat.Nechybí tomu tak akorát romantiky, akce, ani vtipu.Fajn oddechovka a můžete říct, že jste přečetli českou klasiku, která bývá často těžce čitelné. Tady to ale neplatí. Krátký a svižný příběh by mohl zvládnout do konce dočíst každý.

20.07.2016 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Kniha je úžasná, ale film se mi líbil víc. Asi to není úplně nejlepší česká kniha, ale určitě by byla v první desítce. Myslím si, že stejnojmenný film je druhým nejlepším českým filmem, pro mě ho překonaly pouze Pelíšky.

01.07.2016


Kobercové Kobercové Terry Pratchett

Zkoušel jsem to číst 3x, ale nikdy jsem se nedostal ani ke 3. kapitole.

30.06.2016


Vaříme s Láďou Hruškou Vaříme s Láďou Hruškou Ladislav Hruška

Zas taková katastrofa to není, prodávanost mě sice zaráží, ale některé recepty ( asi ty, které nevymyslel on ) se pozřít dají.

27.06.2016


Králíci a hlodavci - Praktická encyklopedie Králíci a hlodavci - Praktická encyklopedie Esther Verhoef Verhallen

Výborná kniha pro lidi co milují hlodavce a králíky stejně jako já. Užitečné typy a krásné fotografie. Touto knihou velmi rád listuji, vždy v ní najdu něco nového. Vřele ji doporučuji.

25.06.2016 5 z 5


Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

Nádherná pohádková kniha o přátelství, odvaze a obětavosti. Krásně vystihuje, co s lidmi dokáže bohatství a moc, které přivedli trpasličí národ skoro k záhubě.

10.06.2016


Anička skřítek a Slaměný Hubert Anička skřítek a Slaměný Hubert Vítězslav Nezval

Tuto knihu nejde vůbec popsat. Nezvalův talent je nepochybný. Některé pasáže byly sice méně přehledné a musel jsem je pročítat víckrát, ale to úžasnosti této knihy neubírá. Není to příliš odpočinková kniha, protože nad ní musíte přemýšlet. Určitě to není pohádka pro malé děti. Dalo by se říct, že je to česká obdoba Alenky v říši divů.

29.05.2016 5 z 5


Project 3 - Student´s book Project 3 - Student´s book Tom Hutchinson

Dobrá učebnice.Je přehledná. Myslím si ale, že většinu slovíček ve slovníčku nikdy nepoužiji.

17.05.2016 3 z 5