marek7167 marek7167 komentáře u knih

☰ menu

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Když mě kniha chytne a nepustí už na první straně, obvykle to značí skvělé čtení. A nebylo tomu jinak ani v tomto případě. Psychicky labilní vrah, který se nebojí pro "svůj svět" udělat cokoliv, velmi sympatická dvojice detektivů a hlavně uvěřitelný průběh vyšetřování a vývoj postav v čase. Navíc kladně oceňuji postupné seznámení čtenáře s postavami, jejich minulostí, současností a nastínění budoucnosti. Ne vždy se totiž autorovi podaří, co se podařilo Helen, a to vybudovat vztah čtenář --- hlavní postava. Díky tomu chci číst další knihu a vědět, jak se postavám daří, jaký mají život aj.

06.08.2023 5 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Po trilogii se smrtkami jsem se vrátil k tomuto autorovi a jeho tvorbě a jsem mile překvapen. Opět si vybral zajímavé téma potratů puberťáků, zasadil ho do dystopie, okořenil zajímavou směsí hlavních postav a výsledek stojí za to! Celá kniha mě bavila, četla se rychle, svižně, líbilo se mi vyprávění z pohledu jednolitých postav a jestli mě něco fakt dostalo, tak byl popis rozpojování... uf, I feel it!!

06.08.2023 5 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Skvěly díl, který opět posunul limity násilnosti o kus dál. Velkou roli v tom hraje lidská představivost a uměni autora popsat scény tak, jakoby se čtenář díval na film nebo to zažíval na vlastní kůži. Klobouk dolu! Zakončeni super vč. malého překvapení. Velmi oceňuji, že autor do knihy vkládá pravidla aplikované psychologie, díky čemuž knihu děla o něco zajímavější a uvěřitelnou. 5* zaslouženě!

14.07.2023 5 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna M.W. Craven

Ačkoliv autor sám knihu označil za nejlepší, nemohu s ním při vší účet souhlasit. Díl byl slabší, osobně jsem se ztrácel v dějových linkách, ve jménech, přezdívkách a vytratilo se napětí předešlých dílů. Na stranu druhou autor opět vše podrobně na konci knihy vysvětlil a jistá pachuť nakonec vymizela. Líbí se mi, že W. Poe má i svoji lidskou stránku a v mnoha ohledech pachatele chápe, i když je ochráncem zákona, od kterého se čeká jen - najít a zatknout. Těším se na pokračování mé oblíbené série a tentokrát zasloužených 80 %.

07.06.2023 4 z 5


Kurátor Kurátor M.W. Craven

Řekněte mi, jak to Mike W. Craven děla! Co kniha, to originál, to překvapení, to zvrat. Málo který autor dokáže napsat thriller napínavý až do poslední stránky a přitom tak osobní, tak překvapující, tak frustrující a tak emoční. Čtenář má pocit, že postavy dobře zná a soucítí s nimi.

Velmi vydařená kniha, pokud bych přece jenom měl něco málo vytknout, tak za mě byly v knize pasáže, u kterých jsem netušil, jestli jsou v ní úmyslně, nebo jen natahují děj...a bohužel zpětně jsem nabyl dojmu, že spíš to druhé. Výsledek ale stojí za to a 5* si i tato kniha od autora zaslouží.

09.11.2022 5 z 5


Neznámy Kimi Räikkönen Neznámy Kimi Räikkönen Kari Hotakainen

Bývalý jezdec F1 a zároveň poslední vítěz Ferrari z roku 2007.

Kimi by knihu popsal asi takto: "Bwoah, many letters on the paper..."

"Netradičně pojaté zpracování knihy o netradičním jezdci F1." Takto bych shrnul knihu jednou větou já. Kniha místy ztrácela dech, i přesto přečteno na jeden zátah. Potěšila mě možnost vidět Kimiho i jinak, než bez úsměvu s černými brýlemi. Měl jsem ho rád už předtím, nyní má mého respektu a obdivu dvojnásob.

31.10.2022 5 z 5


Temné hodiny Temné hodiny Michael Connelly

Dobrá detektivka, to jistě, ale četl jsem od autora i lepší. Vůbec mi nevadila atmosféra a události okolo covid-19, naopak to přidalo na autentičnosti doby, kdy se děj knihy odehrává.

Připadlo mi ale, že rozdělení knihy na dva případy tentokrát bylo spíše na škodu. Napětí a očekávání gradovalo s každou stranou a náhle se vše vyřešilo a vysvětlilo na několika málo stránkách, jako kdyby autorovi došel dech. Trošku škoda, ale jinak fajn počteníčko. 80 %.

23.08.2022 4 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

O chlup lepší detektivní příběh, než Loutkové divadlo… ale nechápejte mě špatně, první kniha si zaslouží známku “1” a tady tato “1*”!!! W. Poa a Tilly prostě nemůžete nemít rádi a tentokrát jde do tuhých i na jejich straně barikády. Boj s časem je neúprosný a vodítek sakra málo…

06.07.2022 5 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

...Jak jsem na tuto knihu mohl natrefil až letos?! Skvělá kniha, kterou vřele doporučuji všem. Suspendovaný detektiv, který má svoji minulost, přítomnost a podle závěru knihy i velmi bohatou budoucnost, která na čtenáře čeká, hledá sériového vraha - Upalovače a postupně skládá jednotlivé střípky skládanky až objeví nečekané a nechtěné překvapení. První polovina knihy měla pomalejší rozjezd, druhá polovina se četla jedním dechem. Cením si, jak M. W. Craven lehce a přitom čtivou formou dává čtenáři poznat povahu hlavního hrdiny a jak hezky buduje vztahy mezi ostatními postavami. Těším se na další knihu!

21.06.2022 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Nemohl jsem si vybrat lépe! Po roce stráveném po boku Zaklínače a Ciri jsem se vrátil ke svému oblíbenému žánru a vyzkoušel právě Písečného muže. První má kniha od spisovatele Lars Kepler, a musím chválit. Nic mi nechybělo. Napětí, dynamicky se rozvíjející děj, perfektní popis scén a vtažení do místa a času, trocha sexuálního napětí, zvrat, zajímavé rozuzlení a konec knihy. Krátké kapitoly mají něco do sebe! Rozhodně se k tomuto spisovateli vrátím a tentokrát už hezky od 1. knihy ze série.

13.03.2022 5 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Rozhodl jsem se hodnotit knihu až poté, co dočtu celou trilogii, abych se mohl retrospektivně zamyslet nad tím, v čem jsou díly stejné, v čem odlišné, v čem se mi líbily a v čem nikoliv. Třetí díl, zakončení celé trilogie, musím hodnotit o něco střízlivěji, než první dva díly. Nevím, čím to bylo, ale první polovina knihy mi připadla extrémně, ale jako opravdu extrémně dlouhá a občas jsem se přistihl, že se do čtení vyloženě nutím. To u prvních dvou dílů nikdy nenastalo, což u mě vždy evokuje myšlenku, že "někde" je problém. Ten jsem odhalil hned v druhé části knihy. Ta totiž naopak byla skvělá, četla se zlehka, jako první dva díly a nakonec jsem si říkal "chci ještě další kapitolu", "chci vědět, jak budou osudy hlavních hrdinů pokračovat", "to mi sakra nemůžeš Neali udělat!". Osobně bych první polovinu knihy zkrátil o 100 stran (byť chápu, že popis událostí a míst a příprava na druhou část musela být) a radši bych oněch 100 stran četl v druhé části, kde se děj skutečně neloudal, ba naopak ubíhal rychlostí světla. Cením si již klasických zápisů z deníků a tentokrát navíc i ze začátku nic neříkajících vstupů Nimba a...(?). Velmi originální, netradiční. Suma sumárum, třetí díl si u mě vysloužil poctivých 85 %. Zakončení trilogie mne jako čtenáře uspokojilo, měl jsem radost, cítil jsem skutek, byl jsem místy překvapen. Děkuji Ti za všechny tři knihy!

06.07.2021 4 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Rozhodl jsem se hodnotit knihu až poté, co dočtu celou trilogii, abych se mohl retrospektivně zamyslet nad tím, v čem jsou díly stejné, v čem odlišné, v čem se mi líbily a v čem nikoliv. Druhý díl je svým dějem mnohem otevřenější a ze široka předkládá čtenáři problémy "dokonalého" světa, na který dohlíží a svým způsobem jej řídí Nimbus. Ten má však jedno pravidlo "Nezasahovat do záležitostí Smrtek" a jak kniha ukáže, i takové bytosti/entitě jako je Nimbus jedno jediné pravidlo může vytvořit celou řadu problému... aneb být všemocný je skličující, když nemohu, co nemohu... nesmím zasáhnout do toku dějin. Do děje vstupuje celá řada nových postav, které se ukáží pro osud dvou hlavních hrdinů víc než důležití. Velmi se mi líbila Smrtka Lucifer, samozvaný popravčí Smrtek, které své poslání zvrátily do podoby radovánek a vykašlaly se na to málo pravidel, které jim byly pro potřeby kosení dány. Nelze opomenout i pozoruhodný popis rozmanitého způsobu kosení, které si smrtky vybíraly a praktikovaly...sám jsem se přistihl v úvahách, jaký bych se jmenoval jako smrtka a jaký sofistikovaný, avšak nenásilný způsob kosení bych si vybral, být onou veleváženou smrtkou. Zakončení pak přímo volalo po třetím, posledním dílu a zakončení celé trilogie. Druhý díl s chutí hodnotím 90 % ... /pokračování u třetího dílu/...

06.07.2021 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Rozhodl jsem se hodnotit knihu až poté, co dočtu celou trilogii, abych se mohl retrospektivně zamyslet nad tím, v čem jsou díly stejné, v čem odlišné, v čem se mi líbily a v čem nikoliv. První díl Smrtka mě naprosto fascinoval, nikdy jsem sci-fi žánr nečetl, ani dobrovolně v knihkupectví nehledal a abych byl zcela upřímný, zaujal mě tehdy, v roce 2018 na první pohled jen obal, název a prolog na obalu. Od té chvíle jsem se však od knihy nemohl odtrhnout a přečetl jsem jí jedním dechem během pár pracovních dní! Krásný popis světa bez nemoci, smrti, chyb, omylů... prostě dokonalost sama. Naproti tomu zde máme Cech Smrtek, kteří jsou na první pohled dokonalou institucí, která vytváří ve světě živých rovnováhu smrti. První díl se zabývá popisem a fungováním světa se Smrtkami, jejich nástupem, výcvikem nových Smrtek a dalo by se říct, že jde dějově o komornější kousek... opak je však pravou. Chemie mezi hlavními hrdiny přímo srší ze stránek knihy, jejich přerod ve smrtky(u?) a nečekané zakončení knihy bylo podle mého gusta! ... první kniha tohoto autora, první díl s radostí hodnotím 95 % ... /pokračování u druhého dílu/...

06.07.2021 5 z 5


Napsáno krví Napsáno krví Chris Carter

Poprvé jsem jakoukoliv knihu přečetl za pouhé dva dny. Neskutečně čtivé, Chris Carter a jeho R.H. opět nezklamali. Oproti pro mě slabší Nenávisti se Chris vrátil v plné síle a postavil proti Robertovi solidního protivníka. Škoda, že jeho parťák byl upozaděn a spíš jen suploval čtenáře s dotazy na Roberta a jeho brilantní vysvětlení choré mysli záporáka. I tak skvělá kniha, jejíž závěr je při hlubším zamyšlení spíše smutný, nežli opovrženíhodný.

28.12.2020 5 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Filmy jsem viděl nespočetněkrát, o to víc nechápu, proč jsem se odhodlal si knihy přečíst až nyní. Druhý díl ságy mě bavil více, nenašel jsem žádné "zbytečné" pasáže. Naopak mě velmi mile překvapilo, jak děj knihy přesahoval samotný děj druhého filmu PP. Závěrečný popis záchrany Froda mě dostal snad nejvíc a nemůže než hodnotit 100 %.

28.12.2020 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Nikdy jsem nečetl sci-fi a nemohl jsem si vybral lepší knihy pro začátek. Smrtka se mi četla o něco svižněji, Nimbus je víc politický, popisující, vysvětlující, takže bylo třeba víc dávat pozor a uvažovat. Konec mě skutečně překvapil a těším se na pokračování!

16.08.2020 5 z 5


Odvrácená strana konce Odvrácená strana konce Michael Connelly

Po dlouhe dobe jsem se vratil ke knize Michaela Connellyho a nemohl jsem si vybrat lepe. Bravurni spojeni dvou pripadu, ktere si nijak nebije, ba naopak elegantne prolina a doplnuje a zaver ani v jednom pripade nezklamal!

31.07.2020 5 z 5


Nenávist Nenávist Chris Carter

Poprvé dávám "jen" 4*. Zloba je skvělá kniha s propracovaným a odlišným dějem oproti všem jiným knihám od Ch.C., i proto jsem se na Nenávist obzvlášť těšil a jsem mírně zklamán. Čekal jsem více, čekal jsem propracovanější pomstu, důmyslnější zakončení knihy. Naproti tomu bylo tentokrát v knize velké množství zbytečného textu, který děj nikam neposouvalo, bohužel. Škoda. Příště věřím, že bude opět 5*.

18.12.2019 4 z 5


Přiznání Přiznání John Grisham

Dlouho jsem zvazoval, co o knize napsat... tolik radosti, smutku, nenavisti, zadostiucineni, hnevu, odporu ve me jedno dilo snad nikdy nevzbudilo a silne me tento mix emoci spolu s dechberoucim pribehem jednoho velkeho bezpravi potesil!

09.08.2019 5 z 5


Polámané panenky Polámané panenky James Carol

Ma prvni kniha od autora a mam velmi smisene pocity. Jsem zvykly na to, ze kdyz se odhaluje identita pachatele, vychazi se alespon castecne faktu, resp. z neceho, co je ctenari vysvetleno, ne na zaklade “proste to tak je”. Z tohoto duvodu me hlavni hrdina pripadal obcas neverohodny. Osobne bych pridal 30 stran knihy, kde by se lepe vysvetlovaly myslenkove pochody detektiva. Jinak me kniha vylozene nevadila, je psana ctivou formou, zaver vylozene neurazil. Dobrych 70 %.

01.08.2019 4 z 5