marciliv marciliv komentáře u knih

Obálka knihy Stín smrti Stín smrti Egon Trnka

Tento první díl jsem četla jako třetí v pořadí a líbil se mi nejvíce. Možná i tím, že znám místa děje. Romantické prostředí Dívčího Kamene, zajímavé příběhy z historie ... a Záviš ještě tolik nechlastá. Těším se na další :)

25.11.2025

Obálka knihy Holubí dům Holubí dům Marie Rejfová

(SPOILER) Sonda do zámožné rodiny na začátku 20. stol. v Plzni, kde chyběla především láska a všímavost.
Bavil mě příběh, popis rodinného chodu - služebnictva, rozrůstajícího se města (Plzeň dobře znám) ... na sklonku monarchie. Nešlo se odtrhnout, pár kotrmelců, silné momenty, válka a utažení opasků. Nakonec mi překvapilo, jak to Julie (bezcitná, vypočítavá) vše bravurně zvládla a ustála. Narozdíl od své matinky, ta byla sebestředná pořád! Bavil mě Juliin humor - její trefné odpovědi bez servítek.
Plus nádherná obálka s barevnou ořízkou!

01.11.2025

Obálka knihy Kost Kost Bára Dočkalová

Cena Magnesia Litera zcela oprávněně. Kniha má nádhernou obálku a ilustrace, určitě kousek, který se vyplatí mít v knihovně :) Příběh je dobrodružný, tak akorát strašidelný a s hlubším významem - rodina, přátelství, čestnost ...

29.10.2025

Obálka knihy Stříbrná dýka Stříbrná dýka Egon Trnka

Když on ten Záviš je mi něčím sympatický :-), i když je to takový ochlasta! :-/ Zbývá mi si přečíst ještě první díl. Detektivku hodnotím pozitivně, příběhy mají spád, humor (někdy spíš černý) a jsou i zajímavé tou historickou linkou a vykreslením života v pohraničí.
ALE v knize jsem našla asi 10 chyb (ke konci jsem to už moc nepočítala) - slova navíc (obvykle to bylo 2x jsem), uvozovky, chybějící slovo (se), gramatika (se stresu) ... Škoda, doporučuji pečlivější kontrolu před vydáním :)

21.10.2025

Obálka knihy Marta děti nechce Marta děti nechce Petra Soukupová

Hodně sugestivní, jako bych to celé šla s Martou. I ten zmatek v hlavě jsem měla. Mrzelo mi, že se Marta nestihla vykoupat v tom oceánu ... :) (ale to přesně vystihuje tu její povahu).
Bylo by vše tak jednoduché, kdybys uměla říkat NE a dělala to, co opravdu CHCEŠ.

13.10.2025

Obálka knihy Letnice Letnice Miroslav Hlaučo

Nejprve jsem poslouchala verzi na ČRo (pozor, jedná se o zkrácenou podobu), poté jsem si chtěla knihu i přečíst. Zaujala mě krásná obálka, dobrá práce s češtinou, a jiný žánr, než běžně čtu - takové oddychové čtení. Celé to působí poeticky, magicky, s jemnou nadsázkou a osobitým humorem, vyprávění plyne pomalým tempem a silně evokuje atmosféru monarchie. Myslím, že by tomu slušelo i filmové zpracování.

19.09.2025

Obálka knihy Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Skvěle zpracovaný příběh, kniha ve mně bude dlouho doznívat... Čím silnější, surovější téma a životní příběhy, tím více mi docházejí slova na hodnocení.
Píšu si další místo, kam se chci podívat :) a že to mám sakra daleko!

09.09.2025

Obálka knihy Dvanáct spících panen Dvanáct spících panen Veronika Rubínková

Mysteriózní příběh z pošumavských skal (text na obálce knihy). Děj je situován do mého sousedství. Doporučuji číst až po Samotě Christlhof, jsou tam určité souvislosti. V knize jsou 3 v podstatě samostatné příběhy (z let 1640, 1790, 1920), které se protnou v závěru. Velice čtivá, napínavá kniha plná zajímavých témat, postupně jsem si zjisťovala více. Přemýšlím, co vše se zakládá na pravdě. Závěr trochu spletitý, plno náhod a zvratů. Doporučuji všem, co četli Pohádku a všem Klatovákům :)

28.08.2025

Obálka knihy Slunovrat Slunovrat Lina Areklew

Kniha mi v lecčems trošku připomínala Zmizela v mlze od M. Klevisové, a to hlavně nastíněním života na severu a popisem přírody, počasí. Jinak je o trochu akční, více krve, ale v ucházející míře. Mě se děj líbil - bylo tam napětí, linka do historie, pátrání na vlastní pěst, milostný vztah, osobní problémy ... a těším se na další díly ze série :)

16.08.2025

Obálka knihy Domeček pro myšku Domeček pro myšku Gabby Dawnay

Pěkné ilustrace, co upoutají pozornost a vtáhnou do myščina putování. A v závěru i milé ponaučení :)

02.08.2025

Obálka knihy Krajina vlků Krajina vlků Egon Trnka

Krušnohorské sudety dnes a tenkrát ... a trochu vlčího kultu, poctivé práce a více piv.

30.07.2025

Obálka knihy Balada pro Emily Balada pro Emily Jarmila Stráníková

Tak tohle byl horor!!! Několik časových linek a původ všeho zla jsou události z roku 1945. Děj knihy je situován do Jeseníků a dům skutečně existuje! Dohledáte ho na mapách ;-) I když je kniha silnější, četla se dobře a rychle, nemohla jsem se odtrhnout. Za sebe doporučuji!

30.07.2025

Obálka knihy Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Napínavý detektivní příběh, který postupně odkrývá historii a spojitosti obyvatel jednoho ponurého místa na Šumavě. Kniha mě pohltila, opět jsem se dozvěděla další zajímavé informace a souvztažnosti pojící se k Šumavě. Bavilo mě zvláštní střídání děje, zákulisí případu a brilantní, překvapivý závěr.
PS: Četla jsem rok po Ignis Fatuus ;)

22.07.2025

Obálka knihy Zmizela v mlze Zmizela v mlze Michaela Klevisová

Moje poslední ze série s Bergmanem, co mi chyběla přečíst. A opět nezklamala, dokonce ty dvě zahraniční (Ostrov šedých mnichů a Zmizela v mlze) předčily mé očekávání a jsou originální, úplně jiné prostředí a mě baví, že díky tomu můžu trochu cestovat a dozvědět se i zajímavosti z takto odlehlých míst a ze života místních. Jsem typická cílová skupina pro Klevisové příběhy a opět jsem si to celé užila :)

16.06.2025

Obálka knihy Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Opět skvělá pomalá detektivka, rozvážný Bergman, lidské vztahy a téma ochrany zvířat ... Popis krásné přírody Beskyd - oblast, kterou vůbec neznám a ráda bych poznala. Zajímavý příběh.

27.05.2025

Obálka knihy Sagittarius Sagittarius Václav Křivanec

Tak tůtu knihu jsem si fakt užila! :) Protože jsem Klatovák, protože Šumava, protože všechna místa dobře znám ... A hlavně – je to napsané svižně, bez chyb, bavil mi humor vyšetřovatele Horna - je to sympaťák :) a úplně se mi příběh promítal před očima jak film. Moje první kniha od pana Křivance a mile mi překvapila. A konečně tu má Policie Modrava skvělý parťáky, který to kryjou od Klatov až po Rudu! :)

20.05.2025

Obálka knihy Chmýří pampelišky Chmýří pampelišky Monika Fišerová

Velmi zajímavě psaný příběh. Oceňuji tento nápad a pozorný čtenář se rychle zorientuje a začne tušit, a na závěr vše pochopí. Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl psaní - košaté popisy a vyjadřování pocitů, ale rychle jsem se začetla. Myslím, že tato prvotina je neprávem mírně opomíjená.

12.05.2025

Obálka knihy Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Moje šestá kniha ze série s Bergmanem (a celkově osmá od Klevisové) a já mám její detektivní romány ráda, i když je to vždy stejný koncept, styl příběhu. Zde mi zaujala mě neznámá příroda na ostrově, popis pobřeží, moře, počasí... a celkově oddechový styl pátrání Bergmana, i jeho vnitřní myšlenky o životě. Jen v závěru mi přišly nějaké věci trochu "přitažené za vlasy" (např. fb příspěvky). V osobách jsem se zorientovala bez problémů, i přes cizí jména. Celkově jsem si čtení opět užila :)

16.04.2025

Obálka knihy Policejní křeček Policejní křeček Daniela Krolupperová

Hezký a napínavý příběh pro děti :) PS: máme doma stejného křečka Ferdu (zrzavý sameťák) :-D

11.04.2025

Obálka knihy Sněhová víla Sněhová víla Daniela Krolupperová

Nádherné ilustrace a milý příběh!

08.04.2025

Zavřít