Marcela0703 Marcela0703 komentáře u knih

☰ menu

V Indii V Indii Pavla Jazairiová

Přečetla jsem již více cestopisů, ale tento se mi moc líbil. Autorka zde popisuje skutečný život v Indii a to z větší části na vesnicích, kde se člověku ani nechce věřit jak jsou a nejspíš v některých částech ještě dlouho budou zaostalí a drží se některých tradic až nezdravě. Život tam rozhodně není lehký, ale otázkou zůstává, co jsou ochotni oni sami pro svůj budoucí vývoj udělat. Chystám se číst její další knihy nejen z Indie.

31.10.2017 5 z 5


Tádžmahal Tádžmahal Timeri N. Murari

Poutavý historický román, který nám přibližuje pozadí stavby monumentálního díla. Jen se chvílemi člověk ztrácel v tom přeskakování z doby před stavbou a z doby, kdy již císařovna zemřela.

31.10.2017 5 z 5


Karí povídky Karí povídky Václav Koubek

Příjemné čtení, lehce stravitelná knížka.

31.10.2017 4 z 5


Irán plný mučedníků Irán plný mučedníků Jiří Sladký

Knihu jsem sice dočetla, ale za mě v ní bylo až moc náboženství, očekávala jsem více z běžného života lidí v Íránu i když pro ně je vlastně náboženství každodenně běžné, ale četla jsem již poutavější knihy z této země.

31.10.2017 4 z 5


Xanadu - Cesta za Kublajchánem Xanadu - Cesta za Kublajchánem William Dalrymple

Kniha je velice poutavá jako všechny jeho díla. Dozvíte se zde něco o historii, ale i ze součastnosti při putování hedvábnou stezkou.

31.10.2017 5 z 5


Hovory se psem Hovory se psem Kate Solisti-Mattelon

Pejska doma mám už roky a musím říct, že jsem se tam nedozvěděla nic nového. Naopak, některé věci mi přišly trochu přehnané. Např. jak mu škodíme, když mu vybíráme "partnera" my, protože pejsek si chce vybrat sám podle zdravotního stavu apod...

13.12.2016 2 z 5


Tam, kde svítá, je Orient Tam, kde svítá, je Orient Dagmar Marková

Takový slabší průměr, protože se tam nic moc nového člověk nedozví. I přes to jsem ji dočetla do konce i když ten mi přišel tedy vcelku useknutý.

11.12.2016 3 z 5


Život ve stínu minaretů Život ve stínu minaretů Martin Lejsal

Kniha se mi velice líbila a díky cestovatelům jako je pan Lejsal, mohou i ostatní lide nahlédnout do kultury jiných zemí, kterých se občas i obáváme, ale jsou mezi nimi úplně obyčejní lidé, kteří si stejně jako my přejí jen vydělat na živobytí a vychovat své děti v míru a ne v nenávisti a válkách. V Iránu jsou samozřejmě některé věci i odlišné, ale jiný kraj jiný mrav. Za mě doporučuji přečíst si a možná se pak názory mnohých i změní a možná ne. Každopádně se dozvíte zase něco nového a také i přívětivého z těchto končin...

09.12.2016 5 z 5


Vhodný nápadník 2 Vhodný nápadník 2 Vikram Séth

Spokojenost stejně jako u prvního dílu jen zde bych řekla, že byla větší část věnována politické situaci. Ani přesto to románu neubralo na jeho poutavosti.

18.11.2016 5 z 5


Urdu, parda, burka: pět let v Pákistánu Urdu, parda, burka: pět let v Pákistánu Viera Langerová

Autorka v knize věcně a reálně zachycuje pětiletý pobyt v Pákistánu se svým manželem a synem, který zde chodí do školy. Její názory se jen těžko slučují s islámskou společností, přesto je však nucena se přizpůsobovat, aby sama nedošla k nějaké újmě...

01.11.2016 5 z 5


Vhodný nápadník 1 Vhodný nápadník 1 Vikram Séth

Román i přesto, že má skoro 900 stran je poutavý a zcela souhlasím se Sadako, že se nejedná o milostné téma. Je zde popsána skutečně sociální a politická situace v Indii, kdy čtenář může sledovat několik rodin najednou v jejich soukromém životě, ale i mimo něj a ještě se tak dozví i něco málo z historie Indie, kde se jedná o zrušení zákona o zamíndárství - pozemkové vlastnictví, které se dotkne nejedné rodiny. Ve stejném duchu pak probíhá i díl druhý, který má opět skoro 900 stran, ale i tak stojí za to, se do něj pustit.

01.11.2016 5 z 5