Marcel7 Marcel7 komentáře u knih

☰ menu

Překvapivá fakta o zvířatech Překvapivá fakta o zvířatech Lucy Cooke

Skvěle a vtipně napsaná kniha o zvířatech, která to v očích lidí neměla většinou moc jednoduché a o kterých se dozvíte spoustu zajímavých a neortodoxních faktů (jak už název mluví sám za sebe). Tato kniha je napsána velmi srozumitelně a plyne dost dobře, kdo tvrdí, že je moc odborná nebo jako učebnice, nikdy nečetl odbornou literaturu. Je to samozřejmě trochu těžší téma, takže knihu neslupnete jako malinu jak 1000 odstínů šedi, ale vážně mě překvapila svou lehkostí jak ve stylu podání tak humoru.

20.01.2023 4 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Vynikající kniha s perfektním nápadem, který nemusí být až tak daleko od reality. K postavám si vytvoříte velmi blízký vztah a pochopíte, že ve světě s náhradními orgány a pokřiveným vnímání morálky stejně není vše černobílé. Popisy vlivu "náhradních" hostů, zrady a bolesti, které jdou ruku v ruce s rozpojením, kulty a sekty a pouhopouhý boj o sebezáchranu, to vše završené paranoiou, která na vás tlačí ze všech stran. Opravdu vynikající téma, podtržené výňatky z případů, které se staly a které do knihy zapadají víc než by měly zapadat do našeho pravého světa a přece... Mějte se na pozoru.

19.12.2021 4 z 5


Sucho Sucho Neal Shusterman

Dystopie, co není daleko od pravdy. Sledujte bandu dětí na výpravě za vodou. Naučte se triky (které se možná budou hodit). Sledujte rozpad lidskosti. Přiučte se laskavosti. Okuste strach, zradu i zneužití. Tohle má všechno. A ze všeho nejvíc to má spád, formu a jazyk, je velmi dobře přeložená a nebudete vědět co dřív, otáčet stránky nebo dýchat. Nechte si ji na léto. Važte si každé kapky vody. A doprháje, přestaňte už ničit naši planetu. Díky. Jo a možná se z vás pak stane prepper, ale to je vlastně v pořádku.

06.12.2021 5 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Perfektně odpozorovaná podstata života. Ta knížka je v podstatě "o ničem", je prostě o životě a o všech jeho zvratech, vrcholech a pádech. V této knížce se stanete součástí života dvou postav a bude vám připadat, že je to prachsprostý a obyčejný život, do kterého jste si našli nové známé a kamarády. Velmi tomu přispívá i nepoužívání uvozovek. Zezačátku trošku těžší si zvyknout, ale potom děj plyne tak nějak méně přerušovaně (pokud si tedy zvyknete). Krásně napsané, velmi dobře přeložené, krásná oddechovka, která je zároveň velmi chytrá.

02.09.2021 4 z 5


Noc oživlých mrtvol Noc oživlých mrtvol * antologie

Nebudu hodnotit, protože jsem dostala přesně to, co jsem očekávala - oddechovku na téma zombie. Jak to tak u povídek bývá, některé byly lepší, jiné slabší. Nemůžu říct, že mě to nebavilo, ale po chvíli se mi omrzelo slovo hlad a stejný mustr podle kterého se o zombie psalo. Vím, že máme zažité jisté zvyklosti, ale myslím, že by nebylo na škodu si trochu zahrát se zombie stereotypy a vymyslet aspoň nákazu nebo i likvidaci zombie jinak.

02.09.2021


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Velmi dobře nastudovaná a podložená práce na téma života obyčejných lidí KLDR. Jsem ráda, že autorka zahodila ego (jak zmínila v prologu) a napsala tuto knihu namísto stejných ohraných příběhu o dynastii Kimů. Protože tato kniha je speciální, vypráví nám příběh obyčejných lidí této neobyčejné země a máme šanci nakouknout za oponu a poznat jejich životy, názory na jejich zemi před a po útěku, jejich problémy, viny a naděje na lepší nový život. Je lepší, když před čtením knihy znáte aspoň základy o KLDR a o jejím fungování, aby vám to pomohlo utvořit větší obraz na celou knihu. Taky bych ráda vyzvedla práci Myokard, jejíž nádherné kresby pozvedly knihu na další úroveň, zvláště pak s jejím schématem vynechávání obličejů postav. Rozhodně tuto knihu doporučuju!

09.07.2021 5 z 5


Útěk z tábora 14 Útěk z tábora 14 Blaine Harden

V této knize jsem se nemohla zbavit pocitu, že Sinův příběh je spíš upozaděn. Samozřejmě je potřeba čtenáři vysvětlit situaci a náladu v KLDR, ale měla jsem celkem problém tu knihu plynule číst. Nemluvě o jakýchsi násilných vstupů autora, kdy jsem si nemohla pomoct a nemít pocit, že autor sám příběh narušuje, ve špatný čas a na špatném místě, kdy mluvil spíše o sobě než Sinovi. Taktéž mi přišlo, že příběh byl takový povrchní a plochý a že stále něco chybí. Možná právě emoce, které přeživší z KLDR byli naučení nemít a necítit. Samozřejmě beru v potaz, že je náročné mluvit o takových traumatech a neustále se k nim dokola vracet. Nicméně, kniha a její příběh je až strašidelná a velmi nepříjemná.

27.06.2021 3 z 5


Dokonalý soudruh Kim Čong-un Dokonalý soudruh Kim Čong-un Anna Fifield

Dobrá, komplexní, objektivní kniha, která nesoudí. Velmi zajímavá a velmi dobře podložená. Díky ní budete schopní pochopit celý příběh Severní Koreji a mnohem víc. Velmi mě překvapilo jak objektivní Anna Fifield byla (zvláště pak na Američanku) a jak rozmanité příběhy a fakta byly. Hodně mě kniha bavila, velmi dobře se četla a taky mi přišla vhod, jelikož díky ní jsem byla schopná vidět i celkový obraz, jelikož jsem pokračovala k dalším knihám na téma KLDR.

22.06.2021 4 z 5


Jeden z nás: Príbeh o Nórsku Jeden z nás: Príbeh o Nórsku Åsne Seierstad

Všichni tento příběh známe. Jeho konec. V této knize můžete najít jak to vše začalo, pozorovat a objasnit jeho vývoj a jak se stavěl až nakonec dospěl do součásti naší neslavné historie. Ale hlavně, poznáte oběti a přeživší tohoto příběhu. JEJICH životy, sny, lásky a vášně. Jejich jména.

Toto je jedna z nejlepší, nesoudících a objektivních žurnalistických reportáží, jaké jsem četla. Nordici to prostě mají v sobě, ať už jde o reportáže na Laserového muže, vraždu Olafa Palmeho nebo celkově na rasismus, ekonomiku a korupci v jejich zemích. Åsne Seierstad totiž nechá vás samotné si poskládat vlastní obrázek, stanovit si názor a celkový náhled na tento incident. A takový přístup není zrovna obvyklý a o to víc ho cením.

14.05.2021 4 z 5


Kim Čijong (ročník 82) Kim Čijong (ročník 82) Čo Namdžu

V téhle knize jsou všechny důvody, proč netíhnu k svatbám, těhotenství, nesnáším patriarchát a jsem feministka. Příběh o jedné Korejce, který je zároveň příběhem o všech průměrných Korejkách. Nemluví tak jen hlasem svojí matky nebo nejlepší kamarádky, ale hlasem korejských žen, které zápasí už od malička se statutem dcery, se získáním vzdělání a kvalitní práce a také bojují o kousek klidu zatímco jsou napadány nebo uráženy.

Tento fiktivní příběh je založen na zkušenostech spisovatelky a opírá se o statistiky, takže se z fikce rázem stává beletrie s dokumentárním podtónem. Je až s podivem jak komplexní příběh se podařil vměstnat do tak malého počtu stran aniž by byl o něco ochuzen.

20.04.2021 5 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Opět docela změna oproti prvnímu a druhému dílu, hlavě pocitově, ale částěčně i kulisami, byť se navracíme na známá místa. Perfektní vedlejší postava v podobě Mraka i ostatních pirátů. Opět nechyběly raněné city ať už z úmrtí postav nebo z blbostí co postavy dělaly.
Převedení děje do pirátského světa bylo podle mě geniální a moc jsem si tuto kulisu užila a velmi mě nadchla. Kapitoly s Mercuriem byly napínavé a jelikož jste nevěděli na čem jste, mohli jste jen hádat jak vše dopadne. Střety se Scaevou velmi dobře napsané, i když se tam zas tak moc nedělo.
Konec byl podle mě trochu roztahanější a chápu, proč někoho nemusel bavit. Nemluvě o jakémsi chybějícím vyvrcholením, které bylo podané tak trochu vágně. Chápu ty nadávky. Jenže mě to stačilo. Pro mne to bylo dost, jelikož vyvrcholením prostě byla ta úžasná tří knížková cesta. Koneckonců, jak to všechno dopadne jsme přeci věděli už od začátku ne? A poměrně otevřený ale zároveň uzavřený konec nám všem dál prostor dosnít si takový konec, který vyhovuje jen a jen nám. A já jsem za všechno tohle vděčná.

07.04.2021 4 z 5


Boží hrob Boží hrob Jay Kristoff

Velká změna kulis a celkově vjemu z knihy oproti prvnímu dílu. Chápu, proč někomu taková změna nemusela sednout, ale pokud máte rádi poušť, horko, krev a gladiátory, tak toto je kniha pro vás!
Opravdu, prostředí, účel, cíl a vše okolo se naprosto diametrálně proměnilo oproti tmavé, prostydlé hory plné vrahů. Jen krev a plno vrahů zůstalo. A taky moje oblíbená hlavní i vedlejší postava, která je prostě tak dobře vystavěná, že ve vás zaručeně vzbudí emoce a je úplně jedno, jestli ji nenávidíte nebo milujete, protože Mie je to naprosto u prdele.
Hodně mě bavilo prolínání minulosti a přítomnosti, je k vzteku, že chcete vědět hned, jak navazuje kapitola, ale o to víc vás to žene ke čtení a nakonec, veškerý pásma tam patří a prostě dávají smysl.
Navíc! Se mi splnil můj fanfic sen, protože postavu, se kterou se v průběhu knihy Mia spojí jsem naprosto milovala a fandila jí (i přes nepopiratelnou bitchiness) a hodně mě tento ship, který přešel v realitu, nadchl.
Opět, prostředí je tak perfektně popisováno, že vás to hned vnese do nálady někomu podříznout krk nebo vykuchat střeva a nechat se za to oslavovat. Bitvy s příšerama byly naprosto epický a děj se správným tempem sunul k cíli. Opět se spoustou obratů, který prostě nečekáte.
A konec? Opět cliffhanger takovým způsobem, že nejde nečíst dál a nepokračovat se třetím dílem.

01.04.2021 5 z 5


Nikdynoc Nikdynoc Jay Kristoff

Pro mě byla tohle velká paráda. Velká kniha pro malé. Kniha plná klišé, která se velmi rychle obrátí v něco naprosto nečekaného, takže jen čekáte, že víte jak vše bude, když vám nakonec spisovatel řekne "nasrat" a otočí vše o milion stupňů. Ano, samozřejmě, ději trvá, než se vše rozjede (jako asi v 80% všech knih, filmů a celkově dějů?) a má zbytečné poznámky pod čarou (kde si převážně spisovatel dělá legraci sám ze sebe a zároveň dokresluje celou kulturu, historii a zeměpis celého světa) nebo je možná moc syrový, surový a sprostý, což je podle mě nádherně osvěžující snaha vytrhnout se všem zažitým formátům dějepravství v tomto žánru. Postavy jsou perfektně vykreslené a velmi rychle si na ně zvyknete (a je jedno jestli v dobrém nebo zlém, jakákoliv emoce znamená, že práce je dobře odvedena) a příběh hltáte a bavíte se vývojem. Za mě tohle byla parádní kniha, kterou jsem si hodně užila a hned musela na druhý (a posléze třetí) díl. Protože konec byl neskutečně epický a skončil tak krásně uzavřeně, ale zároveň dostatečně otevřeně, abyste se na pokračování hodně těšili.

01.04.2021 5 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Wow, tak tahle kniha byla jízda! Nevím co pochválit dřív. Tato kniha je nádhernej hybrid mezi sci-fi, thrillerem a vypsáním se z frustrace z tohoto světa ať už ohledně témat konzumismu, sociálních médií, slávy nebo patriarchátu. Je napsaná moderně, jazyk mě nejen bavil, ale byl mi blízký a pořád čtenáře drží lehce na špičkách.

Celý děj strašně rychle odsýpá a vy jen hltáte a hltáte, protože chcete vědět víc. Chcete víc filozofovat s Lenny, chcete se víc zlobit na celej svět, chcete zjistit co se sakra děje, chcete zjistit kdo je původní Ne-Alex (a když si myslíte, že to víte, tak vám teorie velice krachne a pak znova a až další tip je konečně správně), chcete zpomalit ale nejde to. Jsem z dojmů z této knížky tak plná, že si ji vážně budu muset přečíst ještě jednou, protože tato kniha je jak horská dráha, po celý ty jízdě plný řevu a padlých sanic si to prostě musíte dát znova.

A asi budu opakovat milion dalších lidí, ale jak tuto knížku z pohledu holky mohl napsat borec vážně nechápu. Protože byl strašně relatable, protože jde vidět, že chápe. A protože chci sakra Lenny a Debí za kámošky sakra!

Fun fact? Pavel mi obnovil mou naději v české spisovatele. Konečně něco novýho, svěžího, mladýho (jako fakt super pocit, když je někdo tak dobrej ve věku mýho mladšího bráchy) a neotřelýho, mimo žánr pro maminy. Takže jo, asi dám šanci více našim spisovatelům, díky za to Pavle.

04.01.2021 5 z 5


A jestli neumřela, vyšiluje dodnes A jestli neumřela, vyšiluje dodnes Skottie Young

Nejlepší ironickej, sarkastickej, pastelovej komiks, kterej jsem kdy četla. Jasně, potřebujete specifickej humor a trochu ujetosti, aby se vám kniha líbila a určitě se najde párek zastlanejch lidí, kterým se líbit nebude, ale do perkele s něma!

Ty barvy? Cenzura nadávek? Krev, jatka všech vypravěčů a mnohých dalších? Ta čistá nenávist a unavenost nekončícím štěstím Pohádkova? Miluju to! A potřebuju víc. Gerda je teď můj novej superhrdina. Kterej chytá amok stejně jako já nad vší tou (často falešnou) dokonalostí všeho a všech s chutí vyvraždit celej svět. Tohle jsem si neskutečně užila a hned valím pro druhej díl, doufajíc, že i ten bude blízko této tak vysoko nastavené laťky.

08.12.2020 5 z 5


Nikdykde (komiks) Nikdykde (komiks) Mike Carey

Moc mi to nesedlo. Samozřejmě člověk s přepisem z knihy do komiksu nejde do komiksu s očekáváním, že se podaří převést a přenést vše. Krom velkého zklamání z kresby (opravdu, kdyby se díla kompletně ujalo obálkové duo Glen Fabry a Tony Luke, tak bych se vůbec nezlobila), ale taky jakási marná snaha vylíčit to fantaskno a magično, která je v podání Gaimana naprosto geniální. Prostě se to vůbec nepovedlo, komiks pro mě neměl to kouzlo a příběh kvůli formátu trpěl i jakousi chaotičností.

30.11.2020 2 z 5


Kirké Kirké Madeline Miller

Ach. Už dlouho jsem nečetla tak nudnou a rozvláčnou knihu. Jedná se o re-telling řeckých pověstí a těšila jsem se na nový úhel, vyprávěný pohledem ženským. To, co se zdálo jako slibný materiál bylo bohužel pouhé převyprávění pověstí na pár stránkách, prokládaný zdlouhavými popisy a nicneděláním. Jakmile došlo k nějaké možnosti pozvednout atraktivitu příběhu a linka začínala lehce nabírat na obrátkách a moje znuděné oči konečně horečně hledat další věty, stoupající křivka hned poklesla, mnohdy na bod mrazu. Za mě strašná škoda, že tento námět nebyl lépe využit. Možná to kazil i překlad, netuším. Nicméně. Pro mladé je to dobré seznámení s řeckými bájemi a ošahání si této části historie, ale jako člověk, který je alespoň trochu obeznámen, to byla prvotřídní nuda. Za mě velké zklamání.

27.11.2020 1 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Do této knihy jsem šla s nízkým očekáváním, protože všichni víme, jak je to s prequely k úspěšným sériím. Nicméně jsem pro svůj mozek potřebovala lehkou četbu a svět, ve kterém se cítím pohodlně (tohle zní dost ironicky, vím). Nicméně styl jakým je kniha vyprávěna, introspekce hlavních postav, rozebírání situací a emocí, je naprostá paráda a je strašně milé vidět, že spisovatelka počítala s vývojem svých čtenářů a věděla tak, že si může dovolit hloubavější témata, čímž knížku vyšvihla na vyšší úroveň, se kterou jsem byla velmi spokojená. Ano, může se místy zdát trochu vleklejší a skok ve třetí části knihy byl trochu násilný a připomínal jinou knihu, ale podle mě všechno dopadlo tak jak má. I ten abrupt přerod do poslední části knihy měl na čtenáře stejný dopad jako vývoj děje na Coriolana. Kniha končí velmi otevřeně a byť se víceméně vše dá dovodit a uzavřít v myslích čtenářů, myslím, že většina se shodne na tom, že to nestačí a naprosto nutně potřebujeme další pokračování této série, kde se nám dovysvětlí děje vedlejších postav a pozvolný postup postavy hlavní, tedy Snowa. Doufejme, že se dočkáme!

10.11.2020 5 z 5


Harleen Harleen Stjepan Šejić

Stjepan je geniální! To, že je perfektní ve své schopnosti neskutečně převést do obličeje postavy všechny pocity a myšlenky vím dávno a věděla jsem, že u Harleen tomu nebude jinak, ne-li lépe. Ale sakra, to byla paráda! Celkově samotný příběh, kdy se dostalo konečně k pěknému tématu jak to vlastně s Harley šlo z kopce a i detaily, které v kresbách a příběhu byly, byly perfektní. Rozpad osobnosti Harley, rozkol v Harvey Dentovi, chladná manipulace Jokera, kterému jste v obličeji a úsměvu viděli tu neskutečnou vypočítavost, ale zároveň se na vteřinu zapomněli a věřili, že mluví pravdu. Všechny stíny, detaily, maličkosti jako barvy oblečení jen vylepšovaly kvalitu tohoto díla. Už jen i obálka prodávala tento supr komiks sama o sobě svým zpracováním a chytrostí. Nemám na to nic jinýho než slova chvály a jsem neskutečně šťastná, že spolupráce s tímto mágem kresby nakonec vznikla

12.10.2020 5 z 5


Oheň a krev Oheň a krev George R. R. Martin

Potřebovala jsem vypadnout z reálného světa a potřebovala jsem draky, toho se mi dostalo. Možná jsem taky trochu potřebovala snížit stesk po Westerosu a celkově se podívat zpět do známého světa. Kniha se četla dobře a byť jde o obsažné dílo, byla dost přehledná. Jediná věc je samozřejmě se jmény, s čímž se počítá, byť souznělost některých to moc neulehčovala. Nicméně (jak bylo podotknuto níže) jsem čekala také historii celého rodu a těšila se na bitvu Roberta a převzetí Westerosu zpět od uzurpátorů. Nestalo se. To mě docela zklamalo. Některé zbytečné nebo zbytečně podrobné informace se daly vynechat a vrhnout se mohlo právě na tyto události, které zajímají většinu.

09.07.2020 3 z 5