marapavelka marapavelka komentáře u knih

☰ menu

S devatenáctkou do Bernu S devatenáctkou do Bernu Lubomír Man

Příběh mladého hokejisty, který je určený pro mládež, ale klidně ho doporučím i dospělým. Četl jsem knihu opakovaně a rád se k ní jednou za čas vracím. Ovšem pouze k tomu prvnímu vydání. Podle informací by měl být příběh inspirován skutečnými událostmi ze 70. let a kniha poprvé vyšla v roce 1976. K tomu to soudruhování a ostatní reálie komunistické doby prostě patří. Druhé vydání vyšlo v roce 1992 a Man se v něm právě tyto reálie pokusil odstranit. Tak trochu chápu snahu příběh aktualizovat pro tehdejší mládež, ale už to prostě není ono. Další upravené vydání vyšlo v roce 2011, a když jsem narazil na přirovnání „Utíkal rychle jako Usian Bolt.“, tak jsem knihu odložil.

26.07.2022 5 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Čekal jsem dalšího Marťana, ale nedostal jsem ho. Příběh jednoduchý a hlavní hrdinka mi nebyla moc sympatická.

14.02.2022 3 z 5


Krvavé pohraničí Krvavé pohraničí Vladimír Šlechta

Měsíc po dočtení si vůbec nepamatuju, o čem to bylo, takže asi průměr, který ničím nezaujal :)

17.08.2021 3 z 5


Hledání Uldanů Hledání Uldanů V. Mahaněnko (p)

Mám rád scifi, mám rád piráty, mám rád LitRPG, ale tohle mě moc nebavilo. Zmatená a takové trochu odfláknuté. Hodnocení spíš něco mezi ** a ***.

17.08.2021 3 z 5


Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

(SPOILER) Na to, že to je autorova prvotina, tak paráda. Jsem zvědavý na další díl. Vadilo mi jen "vypuštění" některých pasáží, např. Matrick u draka nebo přelet Wyldu. Jak kdyby autor musel krátit. A některé vtípky mi přišly trochu nevypointované, dalo se z nich vyždímat víc. Ale celkově spokojenost, bylo to čtivé a zábavné.

17.08.2021 4 z 5


Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Je to sice celkem čtivě napsané, ale spousta povídání okolo a hrozně málo akce. Úryvky z deníku jsou úplně zbytečné. Pán Vládce jako hlavní záporák vůbec nefunguje, celou knihu se o něm vlastně jen mluví a přestože to má být nesmrtelný bůh, je na konci celkem jednoduše zneškodněn. Zkrátka mě tahle knížka moc nenadchla. Druhý díl přesto zkusím, jen abych věděl, kam to bude pokračovat.

30.07.2021 3 z 5


Holomráz Holomráz Štěpán Kopřiva

Pokud by kniha obsahovala pouze povídky s Wolrichem, možná bych šel i o hvězdu výše. I když mi hlavní hrdina moc sympatický nebyl, dobře se to četlo. Ale zbylé povídky si zveřejnění nezasloužily.

26.10.2020 3 z 5


Nájezdník z Pustiny Nájezdník z Pustiny Tomáš Sekerka

Jednu hvězdu strhávám za linku Nikkol, která je za mě úplně zbytečná, a druhou za závěr. Jinak celkem čtivé.

26.10.2020 3 z 5


Bílá vydra na hranici lesů Bílá vydra na hranici lesů Josef Kutík

Vlastně je to jen recyklace dříve napsaného a měl jsem co dělat, abych knihu vůbec dočetl. Skoro žádná akce a samé vykecávání, jen závěr to aspoň trochu zachránil. Jelikož se jedná o poslední díl, dovolím si závěrečné shrnutí. Začalo to skvěle. První díl patří mezi mé nejoblíbenější knihy a rád se k němu občas vracím. Další díly však už měly mírně sestupnou tendenci a poslední dva už byly docela zoufalé. To, co se v prvních dílech mohlo zdát aspoň trochu úsměvné, začalo být s přibývajícími díly už jen otravné. Tím myslím věčné "špičkování" s Noatakem, dovádění se psy, popisování kuchařského umění pana barona, všechny ty rádoby vtipné postavičky atd. Ono když se vše opakuje neustále dokola, přestane to rychle bavit.

13.01.2019 2 z 5


Jezero na Vysočině Jezero na Vysočině Jan Karel Čemus

Nevím, jestli vydání z roku 1970 uškodilo převyprávění Dany Fleyberkové, ale kniha je dost krátká a hodně jednoduchá.

25.11.2018 3 z 5


Jeden z devíti Jeden z devíti Alex Drescher

Oproti prvnímu dílu horší po všech stránkách. Nejvíc mě mrzelo, že se vlastně nesetkáme s nikým z prvního dílu. Časté střídaní dějových linek hodně uškodilo spádu děje. Navíc mi vždycky dlouho trvalo, než jsem zjistil, kam jsme zase skočili. Celé mi to přišlo takové chaotické a splácané. Hlášky opět neoriginální a ani ne moc vtipné. Až si říkám, jestli ty tři hvězdičky nejsou moc. Ale ještě dám autorovi šanci s Lovcovým odkazem.

10.08.2018 3 z 5


Tovaryš Tovaryš Alex Drescher

Příjemné, oddechové čtení, které mě hodně bavilo. Zajímavé prolnutí světa techniky a magie. Jen bych uvítal méně dějových linek a originálnější hlášky.

10.08.2018 4 z 5


Stezka odvahy Stezka odvahy Miloš Zapletal

Tak tuhle knížku jsem určitě nečetl naposledy.

22.07.2018 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Hm, tak tohle ne. Film mám rád, ale knihu jsem dočíst nedokázal. Ta spousta keců okolo byla prostě k zbláznění nezáživná.

22.07.2018 1 z 5


Valhala Valhala František Novotný

Tak tohle není můj šálek čaje.

22.07.2018 2 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Tady už mi oproti Naslouchačovi pomalý úvod docela vadil a kniha se rozjíždí dost pozdě.

07.06.2018 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Sice pomalejší úvod a spousta vysvětlování, ale to vůbec nevadilo, knížka je i tak čtivá a naštěstí se to včas rozjede.

07.06.2018 5 z 5


Mezi zlatokopy Mezi zlatokopy Jack London

Knihu jsem četl už několikrát a dobrodružství Smokea Bellewa a Shortyho mě stále baví. Jednotlivé příběhy sice nejsou všechny na plný počet hvězdiček, ale celkově si je kniha rozhodně zaslouží, navíc doslov Ondřeje Neffa je neméně zajímavý.

12.05.2018 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Nevím, co na téhle knize všichni vidí, mně to nijak vtipné nebo zábavné nepřišlo.

12.05.2018 2 z 5


Trůn z dračích kostí Trůn z dračích kostí Tad Williams (p)

Čtvrtá hvězdička je asi jen z nostalgie. Poprvé jsem knihu četl před hodně lety a líbila se mi, mám i zbylé díly. Teď bych tomu dal hvězdičky maximálně tři. Je to moc rozvleklé a moc se toho na tolika stránkách vlastně nestane. Dokud sledujeme osudy Simona, ještě to jde, ostatní dějové linky jsou pro mě nezajímavé a jen ruší.

11.05.2018 4 z 5