Mandie Mandie komentáře u knih

☰ menu

Vampýrská akademie Vampýrská akademie Richelle Mead

Tuto knížku hodnotím 5 hvězdičkami, ne proto, že by to byla nějaké super kvalitní, jazykově bohaté mistrovské dílo, ale především proto, že mě mile překvapila a byla přesně takovým počtením, které jsem v tu chvíli potřebovala.
Už dlouho jsem se chystala tuhle sérii začít číst, ale vždycky mě odrazovaly ty obálky a názvy - říkala jsem si, že to bude něco jako další Twilight. Od někoho jsem ale slyšela, že prý to takové vůbec není, že je to i vtipné, podobně jako knihy od Rachel Hawkins. Na Rachel Hawkins nedám dopustit a tak jsem kdysi zkoušela přečíst prvních pár stránek, zjistila jsem, že jí to nesahá ani po kotníky a sérii na dlouhou dobu odložila. Což byla ovšem veliká chyba! Jsem strašně ráda, že jsem se k tomu nakonec dokopala a začala číst první díl. Je to vtipné - a to hodně, chápu, proč to lidé přirovnávají k Rachel Hawkins, ale přece jen je to trochu jiný styl humoru. Nesmějete se na každé stránce, ale je tam toho tak akorát. Sice jsem ze začátku měla problémy zapamatovat si kdo je strigoj, dhampýr a moroj, nakonec jsem se ale celkem rychle zorientovala a knihu si náramně užila. Celkem jsem se bála, že mi nebude sedět hlavní hrdinka Rose - je mým přesným opakem - je sebevědomá, odvážná, drsňácká a celkem drzá. Nakonec jsem si ji ale velmi oblíbila. Líbil se mi kontrast mezi sebevědomou Rose a obětavou a starostlivou Lisou, kterou jsem si také oblíbila a se kterou jsem se dokázala lépe ztotožnit. Líbí se mi tajemný Christian a záhadný Dimitrij. I když některé momenty v knize byly trochu ehm-ehm-klišé, stejně se mi děj moc líbil, byl rychlý, akční, zábavný, zajímavý, sexy a temný. Líbila se mi zápletka s poutem, stínem políbenou a celkově ta věc se sv. Vladimírem i s Natalií a srtýčkem Viktorem. Líbí se mi zasazení do prostředí Akademie. Přestože knížka byla taková ta spíše teenagerská a lehká na čtení, bylo to přesně to, co jsem zrovna hledala a splnila mé očekávání, spíše mě dokonce i mile překvapila. Už dlouho se mi nestalo, že bych dočetla první díl série a hned si běžela pro druhý, právě teď se chystám na Mrazivý polibek. Věřte mi, rozhodně to není žádné Twilight :)).

05.07.2016 5 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Opět jsem se tak trochu rozepsala a opět se mi to sem tak nějak nevešlo. :D Takže kdo by měl zájem o mou kompletní extra krutopřísně dlouhou recenzi na tuto knihu:
http://dreamcatching.blog.cz/1601/gone-girl-zmizela-book-review

17.01.2016 4 z 5


Hledání Aljašky Hledání Aljašky John Green

Celou dobu jsem byla tak nějak přesvědčená, že se mi tahle knížka nelíbí, ale pak mě rozbrečela a já si uvědomila, jak moc mi přirostla k srdci. Od Johna Greena jsem četla ještě Hvězdy nám nepřály, a kdybych měla říct, kterou z těchto dvou knih mám radši, řekla bych určitě Aljašku. Obou knihám jsem dala stejné hodnocení, protože u Hvězd se mi líbila dějová linie příběhu, ale nijak extra jsem nepřilnula k těm postavám, kdežto tady mi přišlo, že ten děj není nic extra, ale téměř všechny postavy mi přirostly k srdíčku. Strašně se mi líbily citáty v knize, ještě nikdy se mi nestalo, abych si při čtení označovala stránky s citáty, které jsem si potom vypisovala. A celkově mi ta kniha přišla taková poetická a strašně krásně napsaná, taková přemýšlivá, až skoro filozofická. Je to ten typ knihy, který vás nutí přemýšlet a který vtahuje čtenáře do děje tím, že mu klade otázky. Jak bylo na konci napsáno, hlavními dvěma problémy, které se tu řešily, bylo "Jak se kdy dostanu z tohoto labyrintu?" a "Jdu hledat velké Možná." Tato kniha je skvělým důkazem, že na to, aby byla kniha skvělá, nemusí mít úžasný, rychle plynoucí a akční děj. Někdy ten příběh vytváří samy postavy, jak tomu bylo právě tady u té knihy. Jedna z mála knih, u které vím, že si ji najisto přečtu znovu. :)

23.07.2015 5 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Wow. Wow, wow, wow. Šílenější knížku jsem v životě nečetla. Děsivý konec, sice byl celkem předvídatelný, ale to vůbec neubralo na efektu, myslím totiž, že tato knížka byla zaměřená hlavně na postavy, na jejich zvrácenosti a kostlivce ve skříni. Ze začátku se to jeví jako stereotypní thriller-ne příliš úspěšná reportérka ve středním věku se vrací do svého rodného města, aby napsala reportáž o sériovém vrahovi, ovšem věci se zkomplikují a ona se do toho zaplete víc, než by chtěla. Tohle není typ thrilleru, při kterém by vám naskakovala husí kůže, ale spíš u kterého se vám chce zvracet. Nikdy jsem nečetla nic podobného. Může se zdát, že děj je trochu pomalejší, ale rozhodně to stojí za to. Tahle knížka totiž není o ději, ale o postavách.

19.03.2015 5 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Proč? Proč to muselo takhle skončit? Ten konec mi zlomil srdce. Ale na druhou stranu se mi to líbilo. Protože v realitě se to takhle stává. Život není pohádka a každý hold nezažije šťastný konec. :( :( Ale stejně mě to mrzí. Jinak tahle knížka byla strašně roztomilá, a zároveň deprimující. Eleanor a Park jsou tak dokonale odlišní, ale přesto k sobě cítili to samé. :) Komiksy, hudba, problémy ve škole a v rodině a první láska . To vše na 335 stránkách.

23.02.2015 4 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

4.5/5
Páni! Tak dlouho jsem se této sérii vyhýbala, i přesto, že mi ji všichni doporučovali. To byla ale hodně velká chyba!
Nevím proč, ale z nějakého důvodu jsem si myslela, že mi tahle série nesedne. Ale myslím, že jsem teď nová fanynka. Příběh mě naprosto uchvátil. Nonstop akce, vůbec jsem se nenudila. Skvělé, nevypočitatelné postavy a úžasně vykreslené prostředí New Yorku i jeho temných zákoutí. Ukrytá tajemství a nová podezření se objevovala v průběhu celé knihy. Ke konci knihy se objevil nečekaný a šokující zvrat, který vás jednoduše nutí k přečtení další knihy. Už se nemůžu dočkat Města z popela a dalších příběhů ze světa Lovců stínů, které s sebou přinese!
Moc doporučuji!!!
P.S. půl hvězdičky strhuji jenom proto, že některé chvilky v průběhu boje se mi zdály trochu nesmyslné a dost nepravděpodobné, a také proto, že jisté záležitosti jsem příliš nepochopila, to bude ale určitě vysvětleno v dalších dílech. :)

01.02.2015 5 z 5


Loď mezi hvězdami Loď mezi hvězdami Beth Revis

,,Tohle je tajemství hvězd. Nakonec jsme vždycky sami. I když se zdá, že je vám někdo blízký, nikdy se vás nedotkne."
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4.5 hvězdičky

Dala jsem si hroznou práci s vypisováním detailní recenze a pak mi to tady napíše, že je povoleno jen šest tisíc znaků! Jděte do háje, vážně. Tak jsem svou plnou recenzi hodila na svůj blog, takže pokud by jste někdo měli zájem:
http://dreamcatching.blog.cz/1501/book-review-across-the-universe

03.01.2015 4 z 5


Proroctví sester Proroctví sester Michelle Zink

Pro mě 3.5. Tak nějak nevím, co si mám o téhle knížce myslet. Zezačátku jsem si myslela, že má docela dobrý potenciál, přišlo mi, že má i trochu děsivý nádech, což se mi líbilo, ale jak jsem se dostávala více do středu, začínalo se to stáček k tomu, že tam všichni jenom pořád něco řešili a skutek utek. Chyběla mi tam trochu ta akce a některé postavy-obzvlášť Lia a James mi přišly dost nudné a nevýrazné. Ke konci (asi posledních 50 stránek) to ale začalo být o dost zajímavější, bylo tam pár zvratů, které jsem nečekala, a tak jsem se rozhodla, že dám téhle trilogii ještě šanci a přečtu si i další dva díly. Celkově mi ale tahle knížka připadala taková jako její hlavní postavy-vcelku nudná a bezvýrazná.

18.10.2014 4 z 5


Noční cirkus Noční cirkus Erin Morgenstern

Tahle knížka byla jednoduše kouzelná. Všechno na ní bylo perfektní a nic bych na ní nezměnila. To tajemné porostředí cirkusu, všechny ty čáry, kouzla a iluze. Myslela jsem si, že těch spoustu úhlů pohledu mě bude mást a bude to nepřehledné, ale právě naopak, byla to jedna z hlavních věcí, která se mi na knížce líbila. Také, to, že jste v podstatě byli sami součástí toho příběhu bylo úžasné. A jak se na konci všechny propletené dějové linie spojily dohromady a vše začalo dávat smysl. Postavy v knížce se mi moc líbily, sice jste se o nich mnoho nedozvěděli, kvůli neustále se střídající dějové linii a střídajícím se místům a postavám, ale stejně byly krásně vymyšlené a popsané, takže jste si o nich mohli udělat jasný obrázek. Tahle knížka by se mohla líbit úplně každému-dětem, mládeži i dospělým, takže vřele doporučuji! :)

14.09.2014 5 z 5


Dědička Dědička Amanda Hocking

Původně jsem dala pět hvězdiček, ale nakonec jsem se rozhodla pro čtyři, protože k tomu mám jisté výhrady. Zaprvé se mi zdálo, že jsme se o Wendy vůbec nic nedozvěděli. Jasně, víme, kým je, ale jakou má povahu? Jaká je? Přijde mi taková, nevím, nijaká. Příběh také postrádal trošku originality a lepší promyšlení tryllského světa, trošku mě to zklamalo, že jsou skoro jako lidé, nic extra speciálního. Ale něco na téhle knížce mě nedovolovalo se od ní odtrhnout, nemohla jsem ji odložit. Začátek byl obzvlášť napínavý, prostředek trochu nudný, ale konec byl taky velmi napínavý a intenzivní. Co mi na téhle knížce přišlo nejlepší byla ta věc s obrazy-pěkně děsivé, ale úžasné. Taky se mi líbí vztah mezi Finnem a Wendy. Žádné klišé, aspoň zatím. Jinak všechny postavy kromě Wendy mi přišly pěkně barvité, obzvlášť jsem si oblíbila Tova, Matta, Eloru a Willu. Ale co mi na téhle knížce chybělo byl humor. Všechno bylo tak....vážné. Každá, i sebesmutnější knížka potřebuje kapku humoru. Škoda. Ale stejně se mi knížka líbila. Byla celkem originální, těším se na další díl. :)

17.08.2014 4 z 5


Jestli zůstanu Jestli zůstanu Gayle Forman

Je pro mě docela těžké hodnotit tuto knížku. Líbila se mi, dokonce jsem u ní uronila i pár slziček, ale nijak zvlášť se mě "nedotkla". Byla pěkně napsaná a co se mi na ní líbilo bylo to, že až dokonce jste nevěděli, jak se Mia nakonec rozhodne, jestli zůstane. Konec se mi líbil, jsem ráda, jak to skočilo, ale nemyslím si, že by knížka potřebovala pokračování (Where She Went), zajímalo by mě, o čem bude. Ale musím říct, že jsem od ní očekávala víc. Nějakou hlubší myšlenku, poslání. A nic. Moc jsem se s hlavní hrdinkou nedokázala ztotožnit, Mia byla hrozně vážná, knížka neměla téměř žádný humor. Ale líbila se mi, protože mi hrozně připomíná mou nejlepší kamarádku. Jestli zůstanu mi také hodně připomínala knížku Chvíle před koncem, kterou jsem si zamilovala a asi jsem ji s ní tak nějak celou dobu srovnávala. A že to byla těžká konkurence. Ve Chvíli před koncem se totiž hlavní hrdinka opravdu změní a je to silný příběh, ale tohle, tomu něco chybělo. Žádné velká osobní změna, růst, nic takového tam nebylo. Ale přesto se mi líbila. Obdivuji Gayle Formanovou za to, že zvládla natěsnat poměrně silný příběh na ani ne dvě stě stránek. To jen tak někdo neumí. Takže tleskám. Hrozně se těším na film. Trailer vypadá úžasně. Nikdy bych si nemyslela, že to řeknu, ale přijde mi lepší, než knížka. Některé krásné momenty, které jsem tam zahlédla, v knížce vůbec nebyly, což je škoda.

31.07.2014 4 z 5


Polibek pro Annu Polibek pro Annu Stephanie Perkins

Nádherný, roztomilý příběh, který zahřeje u srdíčka a snadno se čte. Soudě dle té obálky jsem si myslela, že to bude jen nějaký laciný románek, ale vůbec to tak není. Je to spíše o nádherném, překrásném přátelství, rodině a první lásce. Bylo to napsané úžasně vtipným, veselým stylem, mockrát jsem se u té knížky nasmála a měla i krásný konec. Perfektní volba po dočtení Aliance.

28.07.2014 5 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

Právě jsem knížku dočetla a ještě se třesu. Hodně jsem plakala, převážně smutkem, ale trochu i štěstím. I když jsem dopředu věděla, jak to dopadne, překvapilo mě to a otřáslo to se mnou. Samozřejmě, přála bych si, aby to skončilo jinak, ale zase si říkám, že velkolepé příběhy potřebují velkolepé konce. A tohle rozhodně BYL velkolepý příběh. Nikdy bych netušila, že ve mě nějaká knížka může vyvolat tolik emocí. Netušila jsem, že mi všechny postavy tolik přirostly k srdci. Skoro všichni si stěžují na to, jak ta knížka dopadla a na jednu stranu se jim nedivím a cítím s nimi, ale na druhou stranu si říkám, že ne všechny knížky potřebují přeslazený happyend, který je v devadesáti devíti knihách ze sta. Ve skutečnosti to tak totiž není. Ne všechno v realitě končí šťastně a tak, jak si vysníme. A některé knížky takové musí být. S hrdinami, kteří nám svou silou a odvahou dokáží, že i takové věci se dají překonat a že se s nimi dá žít. I takové knihy ve svém životě potřebujeme. I když se mi to díky tomu konci těžko říká, byla to nádherná knížka, nádherný příběh. I když to není "reálný" příběh, ten konec reálně působil. Uvědomila jsem si, že ty postavy v knize jsou také lidé-lidé jako my, kterým se také stávají zlé věci a neví, jestli budou žít "štastně až do smrti", musí se s tím vším vyrovnat, a hrdinové této knihy se s tím vyrovnali se sílou a odvahou, a proto by nám měli jít příkladem. Hrdina, který nás opustil, ale vždycky zůstane v mém srdci, protože ze všech knížek, které jsem četla mi tato postava nejvíce přirostla k srdci a ať to zní směšně jak chce, hodně mě toho naučila. Statečnosti-takové, která nespočívá jenom v "neohrožených" činech, ale i v nesobeckých činech. R.I.P.!
I navzdory tomu konci si stále trvám na svém: tohle je moje nejoblíbenější trilogie a vždycky bude! :)

19.07.2014 5 z 5


Hlas nože Hlas nože Patrick Ness

Wow, tahle knížka byla úžasná, zezačátku se mi vůbec nelíbila, nelíbil se mi ten nápad s hlukem a Prentisstownem a vůbec, ale asi po páté kapitole, kdy to teprve pořádně začalo, jsem se trochu více zabrala do děje a začalo se mi to líbit. A když se potom objevila Viola, začalo to být ještě zajímavější a akčnější. Todd a Viola byli docela dobrými postavami, ale nijak extra je nezbožňuji. Možná by se mi tahle knížka více líbila, kdybych ji četla před pár lety. Ale jinak, Patrick Ness má úžasné spisovatelské schopnosti, celý Nový svět, to jak ho vytvořil a popisoval bylo krásně představitelné a nakonec se mi i ten nápad s Hlukem začal líbit. Když už nic tak je to hlavně originální. I Sádráci byli zajímaví a vůbec ta historie Nového světa je taková záhádná a opředená tajemstvími. I když mě upřímně zklamalo to, že ve skutečnosti žádná "díra" v Hluku není, že to bylo jen Violino ticho. To by totiž bylo zajímavé, kdyby tam něco takového bylo. Moje nejoblíbenější postava byl Manchee (smrk =/). Ty jeho průpovídky byly nejlepší a nejvtipnější část na knize, takže pak jsem přestala mít chuť v tom pokračovat. Ale po tom, co tam autor nechal tak příšerný otevřený konec prostě další díly přečíst musím. No ale jinak bych se bez téhle knížky obešla. Dokážu pochopit, proč ji tak ostatní zbožňují, ale ke mě tak nějak nepřirostla, jestli víte, co tím myslím. Čtyři hvězdičky dávám jenom proto, že je to krásně a napínavě napsané, a dát tomu menší hodnocení by byl hřích, ale kdybych měla hodnotit jen to, jak se mi ta knížka LÍBILA, dala bych maximálně 2,5 hvězdičky. Není to zkrátka můj styl čtení....

23.06.2014 4 z 5


Pátá vlna Pátá vlna Rick Yancey

Wow, jednoduše wow. Tuhle knížku jsem si zamilovala natolik, že mám teď doma dvě. =D Nedávno jsem ji totiž viděla v knihovně a řekla jsem si, že toho musím využít, prorože jsem o ní slyšela spoustu dobrých věcí a když jsem se do ní začetla a byla jsem asi tak v půlce, líbila se mi natolik, že jsem si ji i koupila. Tak teď mám doma dvě. =) Má to být trilogie, už se moc těším na druhý díl The Infinite Sea. A prý se natáčí i film, jupííí. =D Jinak-tahle knížka byla úžasná. Cassie-hlavní hrdinka je super, trochu jao já, velmi sarkastická, u jejích poznámek jsem se strašně nařehtala. Mimo vtipné hláky tu ovšem byly i velmi hluboké a dojemné myšlenky, které se mě opravdu dotkly. Všechny postavy v této knize (myslím tím ty kladné, rozhodně ne Vosche =D)-Cassie, Evana, Bena, Sammyho, Eso, Dumbo, Piškota i Pusinku jsem si zamilovala. Každý má něco do sebe a jestli jeden z nich v dalších dílech zemře, myslím, že to nepřežiju. =D Jinak ten milostný trojúhelník mezi Evanem, Cassie a Benem mi drásá nervy. Nemůžu se rozhodnout, který z nich se k ní hodí víc, každý má své klady i zápory. Tahle knížka mi několikrát doslova vyrazila dech-ten děj byl tak nečekaný a překvapující a dokonale promyšlený, všechno dává skvělý smysl a to dělá knížku velmi děsivou. Myslím, že ze všech sci-fi knížek, které jsem kdy četla, jsem téhle jako jediné uvěřila. Tím myslím to, že kdyby už existovali nějací mimozemšťané a rozhodli se napadnout Zemi, vypadalo by to nejspíš takhle, myslím. Co se mi také líbilo bylo to, že byl příběh vyprávěn z mnoha pohledů-samozřejmě, nejvíce z pohledu Cassie, ale i z pohledů Bena, Evana a Sammyho. Tak jste se mohli lépe vžít i do jiných postav a také se pak lépe vytvořily souvislosti a došlo vám mnoho věcí. Ten děj byl tak neskutečně propletený a rychlý, akční a tragický-jedním slovem strhující. To co, nakonec bylo pátá vlna, bych nikdy neodhadla. Velmi originální a tajuplné a přitom to dává největší smysl. Také mě hodně překvapilo to, čím nakonec Jiní ve skutečnosti jsou, je to.....děsivé, ale jedno jim musím nechat-jsou opravdu chytří. Jestli máte rádi sci-fi, tohle je knížka pro vás. Absolutní pecka!

14.05.2014 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Moje druhá nejoblíbenější knížka a zároveň první dystopie, kterou jsem kdy četla a také důvod, proč jsem si dystopické knihy zamilovala. Úžasně promyšlené a zpracované, celý ten frakční systém, obřad volby, talentová zkouška, simulační séra a krajina strachu-všechno je to fantasticky napsané. Nemluvě o vztahu mezi Čtyřkou a Tris-jsou prostě úžasní a hlavně se mi líbí, že tam jsou jen oni dva, kteří se tak moc milují, není tam žádný hloupý milostný trojúhelník, který je teď v každé druhé knize. Dystopické Chicago mě naprosto uchvátilo-je úžasné a přitom děsivé. Celou knížku jsem si kladla otázku, co se za tím oplocením asi skrývá. Doufám, že to bude v dalších knihách odhaleno. Tuto trilogii mám dokonce radši než Hunger Games, asi hlavně proto, že mi Tris přijde mnohem sympatičtější něž Katniss, dokázala jsem se do její role úžasně vžít (i když je tedy Tris o mnoho statečnější než já =D). Tris je skvělá hlavní hrdinka, v knize jde skvěle vidět, jak moc se změnila, ale že to, co ji změnilo, nebyla volba jiné frakce-jiným člověkěm byla už dávno předtím, hluboko uvnitř, jen tuto část své osoby musela skrývat. Tahle knížka mi hodně dala. Myslím, že jejím hlavním poselstvím je, aby se nikdo nebál překonat svůj strach, protože to, čeho se bojíme možná není ten strach, my se ho jen bojíme překonat. Teď vždy když jsem v nějaké mě nepříjemné situaci a bojím se, řeknu si-buď statečná, buď jako Tris. Já vím, trochu hloupé, ale vždycky mi to pomůže. Kdybych si měla vybrat jednou knižní postavu jako svůj vzor, pak by to byla právě Tris. A Čtyřka? O tom ani nemluvě. Je prostě dokonalý. =D Takového by chtěla každá dívka. A co se mi na tom příběhu také líbilo bylo i to, že přesto, jak tragický a dramatický děj knížka má, byly tam i humorné momenty, u kterých jsem se opravdu zasmála, byla tam pravé láska, a láska k rodině a krásné přátelství. Zkrátka poukazuje na pravé lidské hodnoty. Před nedávnem jsem knížku dočetla podruhé, protože jsem šla do kina na film a musím říct, že se vážně povedl. Samozřejmě, byl odlišný od knihy, některé momety v knize nebyly vůbec, ale co mě naopak potěšilo, bylo to, že spousta skvělých momentů tam byla a to přesně jako v knížce, tak, jak jsem si je představovala. A hlavní ta atmosféra-když jsem se dívala na film, měla jsem stejné pocity jako při čtení knížky. A to se mi moc často nestává. Knížky jsem poprvé četla loni v létě, kdy vyšly pouze první dvě a ty jsem přelouskla jedním dechem. Teď, když vyšla (konečmě!) i třetí knížka, je chci přečíst všechny popořadě za sebou, abych si dokázala lépe uvědomit souvislosti. Bohužel, slyšela jsem o Alianci nějak spoilery, ale i tak se na čtení těším, ale zároveň se bojím. =D Páni, to jsem se trochu rozepsala, no nevadí, jdu (teď už podruhé =D) číst Rezistenci. =)

07.05.2014 5 z 5


Nádherné bytosti Nádherné bytosti Kami Garcia

Byla to dobrá knížka. Očekávala jsem lepší, ale stejně byla dobrá. Možná se více rozjede až s dalšími díly. Na začátku vypadala ale mnohem víc slibně. Měla na víc. Mnohem víc. Jde na tom hodně vidět, že je od 2 autorek-některé části jako by psal někdo jiný. Jedna z nich je holt zřejmě lepší. =D A co mě na tom dost zklamalo bylo to, že tam jako kdyby začala nějaká zajímavá zápletka, ale pak jako by se na ni zapomnělo a už nebyla dokončena. Dost mi také vadila Lena, je teda fakt strašně ufňukaná a nepříjemná. A Ethan taky nic moc. Ta jejich nehynoucí lásky mi příjde jako dost klišé. Zato Ethanův kámoš Link je vážně super postava, stejně tak jako Amma nebo Macon. Ale co bylo na té knížce nejhorší byl ten překlad. Vážně, nejradši bych tomu, kdo to překládal pořádně nafackovala. =D Ta hovorová čeština byla příšerná. Asi to mělo znít tak, jako že to vypráví šestnáctiletý kluk, ale ve výsledku to vyznělo spíš neohrabaně a uměle. Co se mi ale na knížce hodně líbilo, bylo to spojení s minulostí a s válkou, části, kde je medailon přenášel do historie byly nejzajímavější. A taky se mi líbí, že hlavní hrdina je kluk, ne dívka, protože knížek s hlavní hrdinkou dívkou je až přespříliš. Ale celou tu dobu, kdy jsem to četla, jsem měla pocit, že tomu něco chybí. Ani ten konec nebyl nic extra. Snad budou další díly zajímavější. =)

20.04.2014 4 z 5


Chvíle před koncem Chvíle před koncem Lauren Oliver

Krásná knížka. Myslela jsem si (hlavně po přečtení prvních pár kapitol), že to bude jen jedna další knížka z těch trapných dívčích románů, o hledání samy sebe, blablabla. Ano, tahle knížka JE o hledání samy sebe, ale je to napsané tak neuvěřitelně nádherným a dechberoucím způsobem, že mi i na konci ukápla slzička. Určitě je to knížka, která stojí za přečtení, a rozhodně bych se nevzdávala po prvních pár nudných kapitolách, protože ten konec je miliónový. Strašně se mi líbí způsob psaní Lauren Oliverové. I přesto, že je tento příběh tajemný a záhadný, dokázala do něj vnést i trochu skvělého humoru a šťastných okamžiků, celá knížka ukazuje na to, co všechno si v životě necháváme ujít a jak je ten čas, který žijeme tady na zemi nepředvídatelný. Nikdy nevíme, co se kdy stane a někdy také nevíme, proč se to stane. A i když jsem na začátku hlavní hrdinku nesnášela a myslela jsem si kdovíjak není zkažená, na konci knihy jsem si ji oblíbila. To co udělala, nebylo vůbec hloupé, bylo to statečné. Celý tenhle příběh měl všechno, co každá správná knížka potřebuje mít: originální námět, strhující konec, humor, smutek, štěstí, záhadu, lásku, poselství a poukázaní na pravé lidské hodnoty. Co se mi na knížce strašně líbilo bylo to vracení v čase. Časocestovací knížky jsou jedny z mých nejoblíbenějších. Všem vřele doporučuji! (Hlavně holkám =D)

26.03.2014 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Asi před pěti minutami jsem tuto knížku dočetla. A.....nemám slov. Nikdy předtím jsem nečetla nic podobného a myslím, že žádná knížka, kterou kdy ještě přečtu se bude této podobat. Koupila jsem si ji docela nedávno, z chvilkového popuzení a nátlaku internetu. Nikdy předtím jsem o této knížce neslyšela, až vyšel film v kinech a tak jsem si ji chtěla přečíst, ještě než se na film podívám. Ze všech stran jsem slyšela doporučení a kladné ohlasy na tuto knížku a tak jsem se rozhodla si ji přečíst. Ale jednu věc mi nikdo neřekl. Že to bude takovéhle. Očekávala jsem od knihy spoustu, ale tohle opravdu ne. Je to jedna z těch knih, o kterých musíte přemýšlet, i když je nečtete. Je to jedna z těch knih, které vás poznamenají na celý život. Mě změnila. Pokaždé, když teď někde slyším zmínku o smrti, představím si vypravěčku, která má neustále spoustu práce a hlavně která má také srdce. Očekávala jsem, že u této knížky budu brečet. A to hodně. Ale měla jsem jen zamlžené oči. Chtěla jsem plakat, ale neplakala jsem. A přesto mě tahle knížka tolik zasáhla. Byla tak skutečná, tak reálná, tak pravdivá a snadno uvěřitelná a přitom na ní bylo něco kouzelného, něco nadpřirozeného, něco neuvěřitelného. Možná to bylo právě to, že příběh vypraví Smrt. Možná to bylo tím, jak Liesel kradla knihy. Ve skutečnosti je vlastně zachraňovala. Nikdo si nezasloužil vlastnit nějakou knihu víc než Liesel. A jak poté začala psát svou vlastní knihu.......připomnělo mi to mě samotnou. Po celý příběh jsem v Liesel viděla kousek sebe. I přesto, že mě v knize některé věci zmátly, kvůli některým jsem byla rozzlobená a od některých jsem očekávala něco úplně jiného, nechtěla bych na ní změnit ani jedno jediné písmenko. Protože právě tyhle věci dodaly knížce na té opravdovosti a neskutečnosti. Kvůli těm všem malým nedokonalostem je ten příběh dokonalý. Podle mě by si měl každý přečíst tuhle knihu. Tu ve svém životě jednoduše potřebujete.

14.03.2014 5 z 5


13. hodina 13. hodina Richard Doetsch

Právě jsem tuhle knížku dočetla a má u mě 5 hvězdiček. Už od první stránky mě to vtáhlo do děje, bylo to neskutečně napínavé, zajímavé a trochu i tajemné. Bylo tam spoustu akce, bylo to geniálně promyšlené a i když jsem konec odhadovala, nakonec mě překvapil. Na konci bylo všechno krásně vysvětleno a ten způsob cestování v čase byl velmi originální a propracovaný. Jediné, co mi na tom trošku vadilo, bylo to, že to bylo vyprávěno ve 3.osobě, osobně by se mi víc zamlouvalo, kdyby to bylo vyprávěné z pohledu Nicka, to se pak vždy lépe čte a ještě více vás to zatáhne do děje. Líbil se mi způsob očíslování kapitol-od dvanácté až k první, bylo to logické vzhledem k tomu, že hrdina cestoval do minulosti a velmi originální. Také se mi líbí to celkové poselství knihy, že každá malinká věc, kterou teď uděláte, může ovlivnit budoucnost způsobem, který nečekáte.

27.02.2014 5 z 5