Makii Makii komentáře u knih

☰ menu

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Kniha se mi moc líbila. Výborně popsané osudy řeckých imigrantů, jejich těžkosti i radosti. Je pravda, že o tomto tématu se často nemluví, je jedině dobře, že tento román vzniknul a jako bonus je i neuvěřitelně čtivý. Doporučuju.

18.04.2024 5 z 5


Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Mně se to tak nějak nelíbilo. Stylu Petry Dvořákové nemohu přijít na chuť, i když jsem se snažila a tohle jsem dokonce narozdíl od Dědiny alespoň dočetla. Vlastně se mi to nelíbilo i z toho důvodu, že to bylo jako číst o svým podělaným dětství na vesnici jen o trochu dýl, v devadesátkách. S rodičema, který obtěžujete úplně vším - dětskýma nemocema, školou, úkolama, strachama, žitím... Neustále jen posloucháte, že nemáte peníze atd. Bylo by to i vtipný, ale ta podobnost fakt děsila.
Navíc opravdu nesnáším kňučení lidí, za jejichž všechny nezdary může někdo jiný. Alena mě doháněla opravdu k zuřivosti.
A hlavně - s četbou jsem chtěla několikrát seknout, ale říkala jsem si, že to přece musí mít nějaký zvrat, děj!! Že se něco stane, znáte to, příběh má mít zápletku, vyvrcholení... Ale ne, tohle byl jen popis života. To bylo celé. Trochu mě začala bavit až poslední čtvrtina.

29.03.2024 3 z 5


Labutí dům Labutí dům Daniela Krolupperová

Moc hezká, pozitivní, motivující a hlavně inspirativní četba. Balzám na duši. Když jste poctiví, cílevědomí a jdete si za svými sny, mohou se splnit :) Líbilo se mi.

29.02.2024 4 z 5


Dýchej za mě Dýchej za mě Eva Kollerová–Střihavková

Hloupá červená knihovna o dvou husách, jedna větší než druhá. Bohužel, takhle to na mě působilo. A když už se padesát stran nic neděje, tak tam "vražte" další potrat a je to. Naprosto o ničem, plus hromada pravopisných a jiných chyb.

22.02.2024 2 z 5


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Tohle bylo... Já nevím. Takhle kraťoučké věci obyčejně moc nečtu, ale když zapátrám tak nedávno např. Gloria od de Fombelle a ta ve mně asi do budoucna zanechá více a i se mi více líbila. U tohodle příběhu jsem měla strašný vztek. Ta bezmoc, paralela moci a zastrašování církve se socialistickou mocí z doby nedávno minulé zanechala dost hořkosti. Je to hodně smutný příběh. Bohužel nepříliš odkloněný od skutečnosti. Zajímavý doslov.

19.01.2024 3 z 5


Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Já jsem nadšená! Je to moc krásná kniha, rozhodně doporučuji. Závidím obyvatelům Budějovic, že se mohou pyšnit tak pěknou a zajímavou sondou do své minulosti. Všechno do sebe skvěle zapadlo.

11.01.2024 5 z 5


Vražda v kryptě Vražda v kryptě Irina Shapiro

Po Klabouchové jsem potřebovala nějakou oddechovku... Tohle to splnilo dokonale. Ale že by to muselo být zas až tak jednoduché a pitomé... :-D To nemuselo no. Nelíbilo se mi.

02.01.2024 2 z 5


U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Asi jsem čekala více fabulace, víc příběh... Půjdu proti proudu, ale je to kniha, kterou bych nedoporučila nikomu, koho mám ráda. O padesátých letech toho vím víc než dost, a když se budu chtít dozvědět více, poslechnu si pamětníka na webu Paměti národa.
Celé to v podstatě vystavět jen na úmrtí dětí... Prostě jsem se s výběrem netrefila.

02.01.2024 3 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Strašně smutné čtení. Obzvlášť pokud z vlastní zkušenosti víte, jaké to je, nemluvit v rodině prostě o ničem. Nikdy.

10.12.2023 5 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Jen bych se opakovala. Zhltnuto za víkend, perfektní oddychová detektivka, čte se to samo. Propracované postavy, překvapivé, avšak naprosto reálné rozuzlení. Rozhodně doporučuji a gratuluji autorce, ptž jako opravdu jedna z mála dokáže držet laťku, co se týká knih v sérii. Dost často mívají série sestupnou tendenci, v tomto případě ne. Zatím :)

28.11.2023 5 z 5


Potápěč Potápěč Håkan Östlundh

Neskutečná nuda. Ninni !! - radši bez komentáře. Ve třetině víte, co se stalo. Vůbec to neutíká, žádná akce. To jsem fakt sáhla vedle.

22.11.2023 2 z 5


Kořist Kořist Yrsa Sigurðardóttir

Stejně jako "Pamatuji si vás všechny" jsem i tuhle knihu četla pouze za denního světla. Hlavně ze začátku jsem se fakt bála. Autorka umí navodit nepříjemné mrazení v zádech. Podle anotace jsem se bála, že příběh pouze vykrádá Ďatlovovu výpravu, naštěstí to tak ale nebylo. Úplný závěr je slušný mazec!! Doporučuji, líbilo se mi.

30.10.2023 4 z 5


7 dní 7 dní Deon Meyer

Moje třetí kniha od tohoto autora, jedu od začátku.. A ano, bohužel to musím napsat - byla to nuda. Asi tak 300 stran se nic nedělo, až těch posledních 150 se to trochu rozhýbalo. Navíc mě obtěžují neustálé zkratky úplně všeho. Další díl si stejně časem přečtu, ale zklamalo by mě, kdyby série měla sestupnou tendenci, jako většina autorů. Uvidíme.

07.10.2023 3 z 5


Vzpomínání Vzpomínání Eleonora Dujková roz. Bubna-Litic

Nijak zvlášť se mi to nelíbilo. Asi jsem čekala něco jiného. Bavila mě historie rodu, popisy dětství. Méně už části o vlastních dětech, které byly asi nezvladatelné, a manželovi, který byl mírně řečeno divný.

18.09.2023 3 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Z celýho toho příběhu mi bylo zle. Fakt. A to bylo ono. Ta neskutečná syrovost, realita, trauma každýho člena rodiny, vlastně každý postavy, taky zbabělost.. Ta kniha má všechno. Budu si z toho pamatovat ty neskutečný emoce a to je dobře. Jo a je to napsané skvělým jazykem, chvíli mi trvalo se do toho dostat, ale opravdu jen pár stránek. Pak už to byla jenom jízda. Doporučuju všem.
(Možný spoiler - Při popisování Vychcanova podnikání se mi chtělo hodně zvracet a hodně brečet zároveň.)

11.09.2023 5 z 5


Klasztor / Návrat Klasztor / Návrat Petr Sagitarius

Další opět velmi povedené detektivní povídky s majorem Saranem. Návrat se mi líbil trochu více, ale i Klasztor nebyl špatný. Kniha mi velmi zpříjemnila dovolenou. Teď si dám od autora chvíli odpočinek, ale brzy se těším na další pokračování. Doporučuji.

02.09.2023 4 z 5


Trujkunt Trujkunt Petr Sagitarius

Dwur a Kruhy jsem asi před rokem slyšela i na rozhlase, ale ráda jsem si je teď i přečetla a příběhy si připomněla. Celá trilogie se mi moc líbila, skvělý je jazyk a hlavně reálné dialogy. A i když mi Saran dvakrát sympatický není, policajt je to dobrý. Případy jsou uvěřitelné, postavy taky, místa děje jsou super. Takže doporučuji :)

27.08.2023 4 z 5


Efektivně mrtvá žena Efektivně mrtvá žena Václav Erben

Tenhle případ kapitána Exnera mě tolik neoslovil, ale i tak se mi líbil. Bylo zajímavé nahlédnout trochu do chodu tiskové agentury v 70.letech. V dnešním on-line světě už se to dost těžko představuje, alespoň tedy mně :) Vraha jsem si netipla, ale to já vlastně skoro nikdy. Těším se na další "Exnerovku".

08.08.2023 3 z 5


Bereme, co je Bereme, co je Věra Nosková

Poslouchala jsem na rozhlase a docela se mi to líbilo. V knihovně jsem vždy tuto autorku tak nějak obcházela obloukem, myslela jsem, že jde čistě o ženský román. Knize nenapomáhá ani příšerná obálka. Ale ono ne, je to celkem pěkný a zajímavý román. Líbilo se mi to. I když v audio verzi se občas celkem podivně přeskakovalo v čase... Nevím, zda to tak je i v psané verzi.

05.08.2023 4 z 5


Mrtvola v komíně Mrtvola v komíně Alan Bradley

Tohle bylo trochu zamotané :) Ale opět úplný balzám pro duši - moc se mi líbí, jakým jazykem, stylem jsou knihy v této sérii napsány. Tomu samozřejmě napomáhá super překlad. Flavie je srdcovka.

05.08.2023 4 z 5