mahdal mahdal komentáře u knih

☰ menu

Interpretace Interpretace Zdeňka Kalnická

Dovolím si nesouhlasit s prvním komentářem u této knihy, dostal jsem to, co jsem očekával, přesto ne v takových proporcích, jak bych si přál.
Doufal jsem, že kniha bude více zaměřena na teorii interpretace, na různé metody a přístupy k intepretacím. Ty se čtenáři dostávají, pouze však v nástinu. Doufal jsem v nějaký návod, jak přistupovat k interpretacím, především literatury.
Kniha přináší nové pohledy na interpretace děl (literárních, výtvarných i hudebních), především z pohledu a odbornosti p. profesorky (což je pochopitelné). Ta nalézá v obrazech neviděné a v hudbě neslyšené.
Kniha podotýká, že se jedná o sestavení dílčích studiích do jedné přehledové.

10.03.2024 5 z 5


Muž pod černým deštníkem Muž pod černým deštníkem Jiří Hájíček

J. Hájíčka jsem objevil za dob studií, zabývali jsme se jím především jako prozaikem. Díky literárním časopisům jsem zjistil i skutečnost, že se Hájíček věnuje i poezii. Jeho haiku je zajímavým počinem, inovaci spatřuji především v jeho motivice a tematice. Do svým haiku zařazuje reálie nám blízké; výjevy každodennosti, které touto formou nabývají dalších rozměrů.

13.02.2024 4 z 5


V existencialistické kavárně V existencialistické kavárně Sarah Bakewell

Tato kniha má jednu silnou stránku a zároveň je to i její slabinou: snaží se podat velmi složitou filosofii jednoduchým jazykem (čtivou formou, bulvarizováním apod.). Bylo velmi zajímavé číst o složitých osobnostech těchto filosofů, také myslím zdařile autorka zasazovala filosofii do historických kontextů. Přesto mi tam ta filosofie chyběla: jako bych četl (omlouvám se) "bulvární filosofický časopis". Filosofická kniha bez filosofie. Chápu však, že tohle je popularizační kniha a je i jejím úkolem čtenáře částečně pobavit. Myslím, že to ale bylo na úkor dostatečného vysvětlení filosofie existencialismu a fenomenologie. Velké plus si však autorka zaslouží za zmínění české krve ve světové filosofii, především zmínění Patočkovy fenomenologie.

28.01.2024 4 z 5


Žít rychle Žít rychle Brigitte Giraud

Na tuto knihu jsem narazil díky recenzi v Hostu. tímto děkuji recenzentovi, protože tahle kniha mě zasáhla. Myslím ale, že mě zasáhla jiným způsobem - ne smrtí, ale přemýšlení o smrti. V průběhu četby myslíte, že je to jen příběh vystavěn na kauzalitě, ale po dočtení zjistíte, že měl i filosofický přesah. Sama autorka však v knize občas narazí na "nějakého toho existencialistu", jehož myšlenky jí pomáhají se s událostí vyrovnat.

Kniha byla krátká co do počtu stran, dlouhá je však v bolesti z události. Člověk se sám musí zamýšlet nad tím, co mu a jeho blízkým denně hrozí, jaká obyčejná událost může změnit chod věcí: Půjdu na nákup dnes, nebo zítra? Co může znamenat, že jsem se ráno nechtěně zdržel v koupelně? Pojedu do práce stejnou trasou? Jakou muziku budu poslouchat při cestě do práce?

Myslím, že tahle kniha stojí za přečtení i proto, aby si člověk uvědomil, jak křehké je naše bytí a žití.

26.01.2024 4 z 5


Transfer Transfer Bianca Bellová

Můj názor se asi bude shodovat (dle komentářů) s mnoha ostatními. Kniha je řemeslně dobře zpracována, autorka zvolila velmi čtivý sloh. Rámec příběhu - hala na letišti - se na první pohled zdá jako prvoplánová, plní však svou funkci.
K samotným příběhům - obávám se, že hlubší zážitek nezanechají. Při čtení vám působí potěšení, po dočtení se však vaše mysl zaplní prázdnem.

21.01.2024 3 z 5


Mladík / Událost Mladík / Událost Annie Ernaux

Ubírám jednu hvězdičku za povídku Mladík. Ta v porovnání s Událostí nedosahuje takových kvalit. Ale pojďme popořadě; Spisovatelku Annie Ernaux sleduji od udělení Nobelovy ceny za literaturu. Popravdě jsem o ní do té doby neslyšel. Její knihy (pokud je mi známo) u nás nevycházely, až do doby, než se toho ujalo nakladatelství Host (děkuji!). (Pokud se pletu, opravte mě, prosím!)

Nejprve jsem přečetl knihu Roky; ta mě zaujala (jak formátem, tak obsahem). Přesto si myslím, že A. Ernaux sedí více kratší formát, viz Mladík/ Událost.

Povídka Mladík byla zajímavou sondou do myšlenek ženy, která má vztah se mladším muže, potažmo studentem. Bylo zajímavé sledovat, jak se jejich myšlení rozchází a jak se v podstatě spojuje jen fyzická láska. A. Ernaux sice píše, že se navzájem "obohacovali". Z textu však vyplývá, že to byl "neproporční vztah", ze které musel jeden brát více než druhý.

Povídka Událost se už nesla v jiném duchu; musím říct, že tento text mě velmi oslovil (možná i že jsem ho četl v tomto věku?). Dilema mladé ženy, která otěhotní a která usiluje ze všech sil o potrat v tehdejší Francii, mě uhranulo. Možná to bylo i tím strohým stylem, který autorka používá. Naturalistické popisy potratu a pocitů tím spojené dodává příběhu autenticitu. Autorka uvádí, že tento text psala v roce 1999, tudíž s dostatečným odstupem.
Čtenář může tedy sledovat, co všechno tato "událost" v ženě zanechá i po tolika letech. Nedivím se však strohému stylu vyprávění - věrně koresponduje s jejím odhodláním a fyzickou i psychickou sílou.


Doporučuji!

07.01.2024 4 z 5


Tyhle fragmenty Tyhle fragmenty Bianca Bellová

B. Bellovou znám už od dob studií, kdy jsme její knihy na seminářích interpretovali. Od té doby se snažím její dílo sledovat; někdy sáhnu po knize nové, někdy (jako tomu bylo teď) po starší knížce. Nejvíce mě zasáhla novela Jezero, další knihy už ke mně mluvili méně srozumitelným jazykem. Až do teď, kdy jsem se rozhodl přečíst si tuto povídkovou knihu.
Povídky jsou řemeslně zpracovány na vynikající úrovni, gradace příběhu je nutná a setrvalá u vše povídek. Přesto mám po dočtení této knihy pocit, že žádná z povídek mě nezasáhla natolik, abych si ji zpětně celou vybavil.

07.01.2024 3 z 5


Těla Těla Klára Vlasáková

Tahle kniha mi nesedla...příliš překombinovaný příběh na velmi malé ploše. Nevadily mi naturalistické pasáže, které ohmatají život v pravém slova smyslu, ale neviděl jsem za tím něco hlubšího. Častí skoky v ději, nedořečenost (ne ta, co vás pohání dál, ale ta, co vám brání ve čtení) a na konci příběhu v prázdno po příběhu.

15.11.2023 1 z 5


George Harrison: Za zamčenými dveřmi George Harrison: Za zamčenými dveřmi Graeme Thomson

Velmi povedená biografie. O Beatles se zajímám už nějaké ten pátek, a tak tato kniha byla povinnou zastávkou na dlouhé cestě. Musím říct, že velmi povedenou. Harrison nepatří mezi mého nejoblíbenějšího Beatla, ale bez něj byl skládanka nebyla celá.
Musím říct, že mě překvapil kontrast jeho života v kapele a po něm. Nebylo to úplně explicitně vyjádřeno v této monografii, ale v knihách o Beatles se dočtete, že Harrison měl rád své finance pod kontrolou. V dobách Beatles (dle mnohých publikací) se pečlivě zajímal o finanční stránku celé věci. Proto bylo pro mě velmi zajímavé, do jakých finančních potíží se dostal v závěru života. Jako mnoho lidí se svěřil do špatných rukou. S tím souvisí i kontrast jeho osobnosti: na jednu stranu velmi zbožný člověk, který věřil v posmrtný život, na druhou stranu si dovedl velmi užívat světských věcí (ať už materiálních, či drog).
Kniha obsahuje i mnoho smutných kapitol - věčné spory s bývalými spoluhráči, s vydavateli; nejsmutnější kapitolou byla však ta úplně poslední. Děkuji, nejen Harrisonovi za úžasnou skladbu Something, ale i autorovi za biografii.

01.11.2023 5 z 5


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Knihu jsem objevil díky časopisu Host, už podle recenze bylo jasné, že si novelu musím přečíst. Autor se v této své prvotině zařadil k autorům české psychologické linie. Musím říct, že celkem úspěšně. Čtenář se díky barvitým popisům dokáže (alespoň z části) vcítit do nitra hrdinky, dokáže s ní sympatizovat i prožívat její noční můry. Knihu "pohání nejen" samotný obsah, ale i forma. Struktura kratších kapitol, které znamenají průřez časovým spektrem, dává textu jakousi "naléhavost", nutnost, aby byl čten dál.

Věřím, že čten bude! Doporučuji a těším se na další knihu. P.S.: Tak obálka mohla být nápaditější.

24.10.2023 4 z 5


Rybářská chata Rybářská chata Stein Torleif Bjella

Knihu jsem objevil díky recenzi v časopise Host. Nelituji, že jsem si ji přečetl. Novela, která Vás vtáhne na studený Sever ke stejně studeným lidským vztahům. Nejprve k autorově stylu (překladu!): oceňuji velmi čtivý sloh překladatelky. Věřím, že přeložit některá slova bylo velmi obtížné. Myslím, že se to překladatelce povedlo.
K příběhu...výše jsem uvedl, že příběh vyprávěl o studených vztazích mezi příbuznými...přesto bych při této příležitosti využil metaforu ledu, který je tak studený na dotek, až hřeje.
Pedantská postava Ivara ve čtenáři vyvolává často pocit bezmoci a smutku. Zamýšlí se, proč asi hlavní postava nechává na sobě dříví štípat, proč ignoruje neustálé nepříjemné narážky všeho druhu: od toho, jak je "neschopný", až po smůlu v lásce. Důvod je nevyřčen na konci, přesto ho každý čtenář pochopí. Ryby zde hrají jen "druhé housle", kulisu, na níž je příběh vystavěn.

Kniha také částečně odráží severskou pospolitost, kterou obdivuji.

Novela je jakousi ledovou sondou do studených severských duší.

Doporučuji!

06.10.2023 4 z 5


Tři podoby literární vědy Tři podoby literární vědy Zdeněk Pešat

Velmi zajímavá a poučná kniha; komu bych ji doporučil? Především čtenářům, kteří se na poli literatury už orientují. Kniha obsahuje několik sond do vývoje české literatury, které mohou být pro nepoučeného čtenáře obtížné. Je to soubor studií a statí v průběhu desetiletí, tyto studie mohou v některých ohledech podléhat dobovému kontextu, přesto si o dnes uchovávají vysoké informační hledisko.

05.10.2023 5 z 5


Jak se stát jiným Jak se stát jiným Édouard Louis (p)

Vydání knihy od tohoto autora je pro mě vždycky svátkem; narazil jsem na něj náhodou, spíš jsem po jeho prvních knihách sáhl (přiznám se) kvůli mediálnímu "humbuku". Přesto všechno se mi jeho první knihy líbily. A tak už pár let sleduji jeho tvorbu.
Knihu Jak se stát jiným jsem tudíž nemohl vynechat a těšil jsem se, s čím autor tentokrát přijde. Je to zklamání i nadšení zároveň. Nejprve k tomu nadšení: Je až neuvěřitelné, s jakým naturalistickým popisem dokáže vtáhnout čtenáře do děje svého života, jak poutavě dokáže (a také čest překladatelce) vyprávět svůj příběh. Bylo velmi zajímavé sledovat střet vrstev, hanbu a stud hlavního protagonisty. Velmi obdivuji jeho odvahu hnout se z místa, sebrat se (ať už do Paříže, či za "velkou louži"), nechat vše za sebou a prostě odjet vstříc nejistotě.
Při četbě si čtenář myslí, že hlavnímu protagonistovi rozumí, přesto to vše může být úplně jinak.
Velmi tudíž jeho knihy (nejen tuto) oceňuji díky sociologické sondě, která se v podstatě zabývá tím, jak uniknout navzdory determinovanému osudu.

Na druhou stranu...Čekám, kdy autor dojde s něčím novým, s příběhem. Kdy zanechá svou neutěšitelnou potřebu psát autobiografii a obohatí světovou literaturu něčím novým? Ano, myslím, že autor má dostatek příběhů, se kterými by se mohl čtenářské obci pochlubit, ale nebylo by s další podobně tematicky zaměřenou knihou už přespříliš?

Budeme se těšit...

26.09.2023 4 z 5


Nástrahy zubařského křesla Nástrahy zubařského křesla Agatha Christie

Hodnotím v rámci knih od A. Christie. Musím říct, že prostředí zubařského křesla mě vzrušovalo myšlenou na zajímavý příběh. Přesto jsem při čtení této nepociťoval takovou radost jako při jiných knihách od této autorky.
Příběh byl zpočátku velmi čtivý, slibná zápletka. Přesto se mi zdálo, že A. Christie, nebo překladatel kroužili kolem jádra problému a tak se do zápletky "zamotali", až z toho byl tento spletitý příběh.
Možná je to okamžitý dojem po četbě, možná jsem knihu nečetl ve "správný" čas. Věřím však, že si kniha najde své čtenáře.

11.08.2023 3 z 5


Směšné lásky Směšné lásky Milan Kundera

Doháním resty ze studií; osud dal, že se spojil s tragickou událostí, která postihla literární svět. Bylo tedy jakousi zvláštní ironií osudu, že jsem se knihu rozhodl číst těsně přes skonem tohoto velikána česko-francouzské (?francouzsko-české) literatury.

Myslím, že Kundera si v tomto díle zkoušel a rozehrával šach své hry v epiku, zkoušel možnosti povídky, které poté povýšil na román. Styl a obsah tříbí následně v dalších dílech.

Nebudu komentovat, která povídka se mi líbila; je jen zajímavé sledovat, jakou zálibu má v lékařském povolání a jak dokáže překvapivě zkoumat lidskou mysl a chování.

Očekávám, že v následujících měsících se spustí na stránkách literárních časopisů vlny diskuzí nad jeho dílem, hodnocení jeho tvorby a různé polemiky. Autor však může být konečně šťasten, konečně za něj bude mluvit jeho dílo!

04.08.2023 4 z 5


Roky Roky Annie Ernaux

K této autorce jsem se dostal díky nominaci na Nobelovu cenu; bohužel v okolních knihovnách byla k dostání (a to s dlouho čekací dobou) pouze její kniha Roky. Četby tohoto titulu však nelituji, byl to velmi zajímavý pohled do života francouzské spisovatelky.
Zároveň se mi částečně interpretace protnula s návštěvou Paříže, tudíž jsem mohl i reálně objevovat místa, která autorka v memoárech popisuje.

Bylo poučné a zajímavé sledovat (nejen po obsahové stránce, ale i po formální), jak autorka zachycuje subjektivně prožívané dějinné události, s jakou lehkostí (?těžkostí) v srdci i peru vzpomínky komentuje.

Doporučuji.

24.07.2023 4 z 5


Přepište dějiny Přepište dějiny Michal Stehlík

O M. Stehlíkovi jsem se dozvěděl díky sérii rozhovorů s Petrem Horkým. Myslím, že od té doby začal být více vidět na veřejnosti (chápej na internetu). Od té doby jsem sledoval téměř každý rozhovor, přednášku s ním. Velmi se mi líbí, jak dokáže poutavě vyprávět o českých? dějinách. Proto když jsem objevil, že podcast je vydán i knižně, s chutí jsem se pustil do četby.

Doporučuji!

12.07.2023 5 z 5


Kniha haiku Kniha haiku Jack Kerouac

Úderné a trefné verše! Poklona překladateli.

11.07.2023 4 z 5


Život po Kafkovi Život po Kafkovi Magdaléna Platzová

Velmi čtivě napsaný příběh; o této knize jsem se dozvěděl díky nominaci na Magnesii Literu, poté následoval boom v podobě různých rozhovorů a recenzí. O Kafkovi jsem měl jen letmé znalosti ze studií, proto se kniha jevila jako zajímavá možnost, jak se dozvědět něco nového. Bohužel se o Kafkovi toho tolik nedozvíte, spíše o jeho milostných vztazích, které nebyly nezajímavé, jen mi téma přišlo bulvarizující. Už jen jeden z motivů - boj o soukromé dopisy Kafky, kolotoč přeplácení apod.
Za mě zklamání...

05.07.2023 2 z 5


Malé kompendium křesťanských dějin Malé kompendium křesťanských dějin Stephen Backhouse

Zajímavý přehled o historii křesťanství; nejvíce se mi líbily úvodní části, kdy je celkem přehled a čtivě rozepsán původ křesťanství. S postupem kapitol jakoby text svou čtivost ztrácel - některé historické milníky byly zbytečně rozepisovány. Čtenáři tak může připadat, že v určitém období (století) neměl autor o čem psát.
Přesto knihu jako přehledovou publikaci doporučuji.

22.06.2023 3 z 5