Magnat Magnat komentáře u knih

☰ menu

Nepřemožitelný Nepřemožitelný Stanisław Lem

Nadčasová klasika, která nerezaví. Samozřejmě se nám technika trochu kupředu posunula, ale myšlenky zůstaly. Přečteno kvůli PC hře "The Invincible", která má být adaptací této knihy (hru jsem ještě nehrál, tak nemůžu soudit).

18.02.2024 4 z 5


Na stráži Na stráži Dmitry Glukhovsky

Není to Metro, ale zas takový průšvih to není, dalo se to docela dobře číst. Nejspíše dám šanci i druhé části a pak zhodnotím jako celek.

18.02.2024 3 z 5


O krok pozadu O krok pozadu Kaira Rouda

Není dobré mít bývalou a současnou manželku společně ve firmě. Závěr je poněkud překvapivý a poměrně nečekaný.

18.02.2024 4 z 5


Syn lidstva Syn lidstva Adrian J. Walker

Zajímavý příběh - planeta je zachráněna a opět může hostit život. Bude do tohoto světa vzkříšeno i lidstvo, poté co s planetou udělalo? Připravíme malý test, vychováme jednoho člověka, budeme jej pozorovat a pokud uspěje, pak vrátíme lidstvo na Zemi. Překvapivý konec.

18.02.2024 5 z 5


Deepsix Deepsix Jack McDevitt

Pokračování (ve smyslu máme stejnou hlavní postavu) předchozího dílu, který se dá číst samostatně. Napínavý příběh, který se v podstatě čte sám.

18.02.2024 5 z 5


Smrtící Apollo Smrtící Apollo Chris Hadfield

Parádní kniha - to, že je autor bývalým astronautem určitě přidalo na uvěřitelnosti. Autor skvěle míchá skutečnou historii se smyšlenkami a to takovým způsobem, že jsem si na konci knihy musel přečíst co je skutečné a co ne. Jednoznačně doporučuji.

18.02.2024 5 z 5


V odstavném pruhu V odstavném pruhu Adam Pýcha

Jednohubka povídka na kratší cestu tramvají, metrem či vlakem - určitě ne autem, něco by se mohlo stát - třeba by mohl zazvonit telefon.

18.02.2024 5 z 5


Invaze zlodějů těl Invaze zlodějů těl Jack Finney (p)

Na to, že dílo je skoro 70 let staré, tak příběh je aktuální i v dnešní době. Škoda jen "useknutého" konce.

18.02.2024 4 z 5


Na okraji propasti Na okraji propasti Bernard Minier

Dle mého názoru nepříliš povedené - o tom že bych na konci knihy chtěl rozšlápnout mobil a hodit tablet z okna dost pochybuju. Pár vražd - řádně trhlých, nadnárodní korporace, policisté, odhodlaná hrdinka a skryté motivace všech dalších. Detektiva Servaze tohle nemůže překonat, opravdu ne.

01.03.2020 3 z 5


Pandořina hvězda – Invaze Pandořina hvězda – Invaze Peter F. Hamilton

Druhá část space opery Pandořina hvězda je jízda a to co bylo v první části (takový delší úvod) je teď v plném běhu - mimozemšťané (velká část je věnována jejich zrodu, popisu, motivaci), Hvězdoplavec, Ozzie, Toči, Orion, Paula Myo, Adam Elvin, Bradley Johanson, Nigel, atd... Jednotlivé příběhy se začínají hezky do sebe zapojovat a ... v tom nejlepším je konec. Netrpělivě očekávám pokračování (snad letos a opět ve dvou dílech).

07.05.2019 5 z 5


Pandořina hvězda – Bariéra Pandořina hvězda – Bariéra Peter F. Hamilton

Nedá se začít nijak jinak než koncem - kdyby to byl film v televizi, tak právě tady je místo na reklamu. Velmi rozsáhlý prolog, takový náčrt vesmíru s s větším množstvím více či méně osobitých postav. Dějové linky jsou nespojité, těžko říct co odhalí další díl na který už se velmi těším.

19.03.2019 5 z 5


Pomysli na Fléba Pomysli na Fléba Iain M. Banks (p)

Druhý překlad je prý výrazně lepší než zpackaný první pokus, takže čtěte ten. Poměrně velké množství překlepů trochu ruší, ale jinak je příběh velmi dobrý. Poctivá space opera o válečném konfliktu mezi Kulturou a Idirskou říší (kdo je padouchem si každý zvolí dle svého) a putování Chameleona Horzy (hrdiny/padoucha) po stopách mocného artefaktu druhé strany. Těším se na další díly, protože galaxie se zdá dobře vymyšlená a žijou v ní zajímavé druhy.

18.01.2019 5 z 5


Impérium Impérium Roman Bureš

Parádní zakončení celé trilogie. Nové říše a nové výzvy ve kterých bude potřeba opravdu silný kalibr, aby Toňa a přátelé zachránili Římskou říši.

18.01.2019 5 z 5


700 exabytů nesmrtelnosti 700 exabytů nesmrtelnosti Julie Nováková

Zatím nejlepší kniha z mini série ŠkodaIT. Taková jednohubka na delší cestu vlakem. Tentokrát ani reklama není vlezlá a příběh neruší.

18.01.2019 5 z 5


100 miliard neuronů 100 miliard neuronů Petr Stančík

Příběh nebyl špatný, taková oddechovka - jen kdyby tam ta reklama nebyla příliš často a příliš okatě.

18.01.2019 3 z 5


Dvě místa na slunci Dvě místa na slunci Becky Chambers (p)

Kybych měl knihu hodnotit jedím slovem tak bych řekl: "milé". Jedna příběhová linie navazuje na to co se stalo na Poutníkovi, druhá začíná 20 let před Poutníkem a dozvíme se tak něco o Chilli a Blue. Knížka je v podstatě nenásilná, milá, místy humorná.

02.11.2018 5 z 5


Vzestup Persepole Vzestup Persepole James S. A. Corey

Po předchozích slabších dílech série je tohle velmi napínavý a čtivý kousek. Děj rychle odsýpá, pořád se něco děje. Závěr je takový zvláštní a jsem zvědav jak se s ním autoři v dalším díle vypořádají.

29.10.2018 5 z 5


Páté roční období Páté roční období N. K. Jemisin (p)

Příběh Essun, Damaji a Syen v fantasy světě Tišiny, kterou mohou ovládat Orogénové na straně jedná a Strážči na straně druhé - mezi nimi jsou lidé obyčejní magii neovládající. Příběh napínavý od začátku až do konce. Je pravda, že jsem se v návaznostech občas ztrácel, ale to může být chyba čtenářova.

24.09.2018 5 z 5


Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Parádní dovršení příběhu ve kterém autor popustil pořádně uzdu své fantazie a přenesl nás mnohem dál než si umíme představit.

09.09.2018 5 z 5


Blokáda Blokáda Marko Kloos

Hrozba Dlouhánů lidi konečně spojí dohromady a hlavní hrdina se vrhá do svého úkolu... Více než důstojné pokračování předchozích dvou dílů - doufám v brzké vydání dalšího pokračování.

15.07.2018 5 z 5