Madax Madax komentáře u knih

☰ menu

Orel přistál Orel přistál Jack Higgins

Jedna z nejlepších válečných knížek, co jsem četl. Líbí se mi, že i když hlavní hrdinové bojují na špatné straně, tak si získají čtenářovy sympatie , jsou to zkrátka bezva kluci. Jejich mise je napínavá, a jelikož bylo už předem jasné, že to s nimi nedopadne dobře, tak jsem celou dobu čekal co se asi pokazí, kde se stane chyba. Závěrečná pointa byla zajímavá. Doporučuju!

05.02.2024 5 z 5


Claudius bůh a jeho žena Messalina Claudius bůh a jeho žena Messalina Robert Graves

Stejně jako předchozí díl, je i "Claudius bůh" spíše vyprávěným dokumentem, jakousi kronikou své doby, nečte se však zrovna snadno. Pan Graves se většinou ani nesnaží o nějakou dramatičnost a napětí, pouze předkládá fakta, a že jich je - dozvíme se spoustu věcí o historii, o dobovém zeměpise, o všech významných osobnostech, které tehdy žily, a mnoho dalšího. Čtenář lačnící po vědomostech si zcela jistě přijde na své. O to více zklamaný může být ten, kdo se chce při čtení spíše odreagovat a bavit - kniha mu může připadnout občas nezáživná a složitá, jak jsem se přesvědčil ve svém okolí. Opravdu to nemusí být četba pro každého, ale mě se to líbilo, už jen proto, že se o danou dobu celkem zajímám a líbil se mi legendární seriál "Já Claudius".

18.09.2023 4 z 5


Ježíš, můj učitel Ježíš, můj učitel Elias Vella

Zezačátku se mi knížka hrozně líbila, pan Vella velice přívětivě vysvětloval mnohé principy křesťanské víry, objasňuje některé věci, které si člověk během čtení Nového Zákona nemusí hned uvědomit. Knížka se čte příjemně. Jenže jak už to tak často bývá, autor začne propagovat jen a pouze svoji katolickou víru, a neopomene si při tom šťouchnout do vyznavačů jiné víry, i do nekatolických křesťanů. Zkrátka a dobře, pokud chce být člověk na té správné duchovní cestě, tak jedině prostřednictvím římskokatolické církve. To nemění nic na tom, že je knížka až do konce čtivá a plná zajímavých poznatků. Katolíci nechť si k mému hodnocení připočtou jednu hvězdičku. Od autora si v budoucnu jistě ještě něco přečtu.

29.08.2023 4 z 5


Královna Margot Královna Margot Alexandre Dumas, st.

Dumas umí, Dumas baví. Postavy jsou skoro všechny zajímavé, příběh je plný intrik, ale přesto celkem přehledný. Kateřina Medicejská je záporňačka k pohledání, a La Mole s Coconnasem zase sympaťáci, kterým jsem držel palce, i když jsem věděl (díky filmu), jak to s nimi dopadne. A Jindřich Navarrský, proplouvající mezi všemi těmi vražednými úklady, je frajer. Snad jen ten konec mohl být více uzavřený, doplněný o nějaký doslov, abychom viděli, jak to se všemi přeživšími nakonec dopadlo. Udělal jste mi radost, pane Dumasi!

29.08.2023 4 z 5


Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Už jsem přečetl celkem dost knížek od pana Cartera, a jelikož jsou si všechny podobné jako vejce vejci, tak se tento komentář vztahuje na většinu z nich. V úvodu je vždy nalezena mrtvola, kterou má na svědomí obzvlášť sadistický pachatel. Pan Carter se vyloženě vyžívá v líčení nejrůznějšího mučení a hyzdění. Geniální detektiv Hunter a jeho parťák Garcia dělají co můžou ale pachatel je pokaždé také geniální, nepolapitelný a nejen že jim uniká, ale také rozšiřuje řady svých obětí. Nakonec se ukáže, že je jím někdo, s kým jsme se v příběhu už setkali, ale nikdo by to do něj neřekl. Zatím to tak skoro pokaždé bylo. Nemyslím si, že by se Carter měl do budoucna změnit - jeho neustále opakovaný model funguje a člověk aspoň ví, co od jeho knížek čekat. Jako oddechovou literaturu může doporučit, jak Sochaře smrti, tak ostatní. Je víceméně jedno, kterou knížkou začnete Cartera číst - všechny mají uzavřený příběh a nijak na sebe nenavazují (zatím).

09.12.2020 3 z 5


Muž, který hledal svůj stín Muž, který hledal svůj stín David Lagercrantz

Dobrá polovina vtipů, kolujících o Chucku Norrisovi, by se skvěle hodila i k Lisbeth Salanderové. Ona už určitě napočítala do nekonečna, stejně jako zná všechna čísla obsažená v Pí. Její tělesná zdatnost od posledně celkem narostla, hned zezačátku tak zřídí nabušeného chlápka, že ten se jí radši podvolí a celou hodinu ji radši poslouchá jako cvičený pes, než aby dostal další nakládačku. Tohle je už opravdu moc, zde se nám autor trochu utrhl ze řetězu. Jinak ale odvedl dobrou práci, kniha je zábavná, čtivá, plná zajímavých postav... mnozí namítají, že to není Larsson, ale podle toho nejde soudit, každý nemůže být Mozart, někdo musí být Salieri, a myslím, že Lagercrantz si s látkou poradil dobře. Přeci jen je to už pátý díl, takže nějaký ten pokles kvality je na místě, příběhy o asociální supermance a čestném novinářském šťouralovi nelze recyklovat donekonečna. Líbí se mi, že konečně zmizela ta Larssonova politická hyperkorektnost. V jeho původní trilogii mě strašně štvalo neustálé zdůrazňování ženské dokonalosti a celkové glorifikování každého, kdo nespadal do kolonky "bílý heterosexuální muž." To se nyní změnilo, mezi padouchy najdeme jak ženy, tak osoby tmavší pleti. Potěší návrat některých vedlejších postav z dřívějška. Líbil se mi epilog, hlavně proslov Lisbeth na pohřbu. Nezlobil bych se, kdyby David napsal i další díl.

27.09.2017 3 z 5


Batman: Ticho: Kniha první Batman: Ticho: Kniha první Jeph Loeb

Takto podle mě Batman NEMÁ vypadat. Spousta pestrobarevných figur, co se neustále mlátí a ještě do toho pouští hlášky, to opravdu nemusím. Batman má být dle mého spíš zasmušilý detektiv a jeho příběhy mají být ponuré, inteligentně napsané, těžící z lidskosti hlavního hrdiny a ostatních postav, ne jako tato maškarní přehlídka pro děcka. Navíc ten děj je opravdu vycucaný z prostu, přesně podle návodu "nacpat tam co nejvíc postav, nechat je bojovat s Batmanem a nakonec vymyslet nějakou šokující pointu, která to celé jakože vysvětlí." Záporáci jsou trapní, nevzbuzují žádný respekt, jak by také mohli, když nikoho nezabijí a ani jejich zločinecká činnost není zrovna působivá. Dokonce i sám velký Joker tu má jen roli lapky a podržtašky. Kresba je prvoplánovitě líbivá, s důrazem na poprsí ženských hrdinek a muskulaturu Batmana. I když to je taková ptákovina, přesto jsem se při čtení celkem bavil, asi jako při sledování filmu Batman & Robin. Nechápu však celkovou oblíbenost tohoto díla.

29.07.2017 2 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Nejlepší Joono Linnovka. Autoři konečně našli sami sebe. Zatímco předchozí knížky považuju jenom za nenáročné čtení do vlaku, u Písečného muže jsem si liboval od začátku do konce. Je tu výborný záporák, děj je překvapivý a zároveň celkem propracovaný. Joona je sympaťák a na rozdíl od svých předchozích příběhů se tentokrát jeví celkem uvěřitelně, má svou zranitelnou stránku, a jak se ukáže ve scéně v přístavišti, i on občas něco nezvládne. Takže za něj palec nahoru. Bohužel mě opět, stejně jako minule, vytáčela postava Sagy, která má víc superlativů, než je zdrávo. Je to taková kýčovitá známka dnešní popkultury, cpát všude neohrožené emancipované hrdinky s vizáží půvabné dívky. Nemám vůbec nic proti ženským akčním superhrdinkám, ale rád bych, aby tomu jejich vizáž odpovídala. Chci namakanou, zjizvenou, zpocenou borku, kterou si její kolegové pletou s chlapem, a ne modelku z mola. Ale co už. Pak už není této knížce moc co vytýkat, je to moc dobrá kriminálka téměř "jehňátkovských" kvalit.

13.05.2017 4 z 5


Afghánec Afghánec Frederick Forsyth

FF zkrátka ví, o čem píše, nebo to alespoň dokáže znamenitě předstírat. Jeho pojetí světa špionáže a tajných služeb působí hodně věrohodně, i když je všechno to popisování a vysvětlování mnohdy příliš zdlouhavé a na úkor napětí. V této knize se autor zaměřuje na problematiku fundamentálních teroristů, což je v dnešní době aktuální téma, a Forsyth je dokázal zpracovat velice dobře. Hlavní hrdina je vykreslen celkem věrohodně, myslím, že po dokonalém několikaměsíčním výcviku by svoji úlohu - přivlastnění identity někoho jiného - mohl zvládnout. Knížka se mi líbila a těším se na další Forsythova dílka.

01.03.2015 4 z 5


Hádův faktor Hádův faktor Robert Ludlum

Všeho schopný padouch se snaží spustit svoje plány na dobytí světa a získání závratné sumy peněz, neštítí se vůbec ničeho a mezi jeho pobočníky jsou i členové nejvyšší vlády USA. Do cesty se mu však postaví osoba, se kterou ani on, ani jeho společníci nepočítali: doktor Jon Smith, nezničitelný, neprůstřelný, a nepolapitelný klaďák, na kterého zkrátka nestačí ani davy špičkových zabijáků. Ostatně zabijáci můžou byt rádi, ze narazili zrovna na Jona, neboť ten se vyznačuje zajímavou vlastností, že padouchy pokud možno nezabíjí, pouze je poraní a vyřadí z provozu. Zkrátka klaďas jak vyšitý. A pokud přeci jen už Jonovi nestačí na ren boj se zlem síly, tak si hned přivolá na pomoc svoje kamarády, kteří se vyznačují zhruba stejnou měrou dokonalosti jako on sám. Ultrageniální hacker, jenž se dokáže napojit naprosto kamkoli a ve virtuálním světě pro něj neexistuje žádná překážka, nebo člen britské tajné služby, kterému by fyzické vlastnosti záviděl i Chuck Norris, to jsou přátelé našeho hrdiny doktora. Časem se k němu připojí i kráska z emancipované CIA, to aby se neřeklo, že je to jen panská jízda.
Hádův faktor je zkrátka nenáročnou četbou o mocných záporácích a statečných hrdinech, naprosto ideální knížka do vlaku - jenom si od ní neslibovat nic navíc.

01.03.2015 3 z 5


Ztracený svět Ztracený svět Arthur Conan Doyle

Absolutní klasika. Doyle je vynikající vypravěč, a pokud na chvíli vymění detektivní žánr za žánr dobrodružný, vznikne z toho právě Ztraceny svět.

15.02.2015 5 z 5


Případ Kobra Případ Kobra Richard Preston

Na této knížce je vidět, že ji nenapsal žádný komerční hitmaker, chrlící jeden bestseller za druhým, ale člověk, kterého lze v dané oblasti považovat za odborníka a který upřednostňuje seriózní podání před prvoplánovitou zábavností. Pan Preston toho sice moc nenapsal, ale když už něco zplodí, stojí to za to.
Četl jsem spoustu románů na téma "biologické ohrožení", ale drtivá většina z nich jsou jen kýčovité pohádky určené pro rychlé pobavení nenáročných čtenářů. U " Případu Kobra" jsem však toho názoru, že takto nějak by se situace vyvíjela i v reálu. Takové provařené románové prvky, jako je přílišná chrabrost a neprůstřelnost hlavních hrdinů, nečekané zásahy štěstěny, v nebo vzplanutí milostného vztahu mezi mladým hrdinou a mladou hrdinkou, se zde objevují jen sporadicky nebo vůbec, a nijak neruší realistické podání příběhu. Dokonce i ten konec není moc happy, jak jsme zvyklí odjinud.
Celý ústřední příběh je navíc protkán nejrůznějšími poznatky a zajímavostmi ze světa medicíny a biologického zbrojení, které se v drtivé většině opírají o skutečná fakta, a dodávají četbě románu ten správný pocit naléhavosti.
Knížky s tímto tématem mám hrozně rád. Tato je z nich zdaleka nejlepší.

13.02.2015 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

Pán Prstenů je pro mě absolutním kultem, četl jsem jej nesčetněkrát a stejně tak miluju i ostatní Tolkienovu tvorbu. To ale neznamená, že hned hodím k Silmarillionu plné hodnocení a budu se rozplývat nad tím, kterak je ta kniha geniální a nepřekonatelná. Právě naopak. Na knize je vidět, že ji ve skutečnosti Tolkien nenapsal, přesněji řečeno nenapsal ji v takové podobě, v jaké je vydána. Je to vlastně výtažek z jeho nepublikované tvorby, kterou bohužel nestihl velký Mistr dokončit, a tak je sestavena a vydána jeho příbuzenstvem. A na Silmarillionu jde z velké části vidět, že jsou to spíše takové mytologické "výškrabky", které rozhodně neměly spatřit světlo světa v tomto stavu. Téměř celá první třetina knihy je jedním velkým chaosem, který mohl být radikálně zkrácen, i když je i zde plno zajímavých událostí. Po odchodu Noldor do Středozemě se konečně našla působivá dějová linie, ale je dost zkratkovitě vyprávěna. Zatímco první třetina mela být zkrácena, tak zbytek knihy měl být prodloužen na dvojnásobek, aby se jednotlivé příběhy trochu rozvedly.

Celý Silmarillion je psán, nebo spíš sestaven, dost stroze, bez nějaké výrazné snahy upoutat čtenáře. Proto je k němu nutno přistupovat jako k jednomu velkému dodatku k Pánu Prstenů. Teprve potom je možné plně docenit Tolkienovu genialitu. Jeho dílo je monumentální, má vsak jednu obrovskou chybu - nebylo dokončeno. Škoda.

01.02.2015 4 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Poutavá kniha, která se čte jedním dechem a navíc dokáže čtenáře obeznámit se středověkým světem a nejrůznějšími kulturními zvyky. Hlavní hrdina je sympaťák, a také další postavy jsou celkem zajímavé. Co mi však v Ranhojiči dost chybělo, je nějaká hlubší zápletka. Náš hrdina nejdříve prožívá různé příběhy v Anglii, poté prožívá různé příběhy na cestě do arabských zemí, a poté prožívá různé příběhy v Isfahánu. Ano, téměř celý obsah knihy by se dal shrnout do sousloví "různé příběhy". Každý z těchto příběhů vystačí povětšinou na jedinou kapitolu, málokdy se nějaká linie natolik rozvine, aby se jí mohlo být věnováno více prostoru. Tudíž jsem se nemohl zbavit pocitu, že ač je kniha výborná, něco jí chybí. Přesto jsem ve výsledku hodně spokojený.

25.01.2015 4 z 5


Zlatá liška Zlatá liška Wilbur Smith

Asi do dvou třetin je Zlatá liška vynikajícím románem, ve kterém Wilbur ukazuje svoje znalosti ohledně afrického kontinentu a opět dokazuje, jakým je výborným vypravěčem. Společenské poměry, problematika afrických zemí, nástup komunistů k moci - to všechno je obratně popsáno a zároveň protkáno poutavým příběhem. Jenže poté nastupuje poslední třetina, a s ní supermanské spády rodiny Courteyů. Tato famílie je po všech stránkách tak schopná, silná a chrabrá, až to kýčem smrdí. Samozřejmě, že se jí podaří zachránit celé země, zabránit krveprolití, nakopat komunisty do zadku a nato ještě vyřešit vlastní rodinné problémy - no prostě nadlidská dokonalost sama. Od Smithe jsem četl mnoho výborných knih, ale tahle mu dost ujela.

25.01.2015 3 z 5


Ruiny Ruiny Scott Smith

Pan Smith dokázal něco úžasného - z divného, až brakového námětu dokázal vytvořit mistrně vyprávěný román, který určitě potěší každého milovníka napětí. Příběh o skupince mladých lidí bojujících proti lidožravým liánám (!) mě naprosto pohltil. Protože tato skupinka, to není jen nějaká hromada anonymů určených ke zmasakrování, ale čtenářům pečlivě představení hrdinové, které jsem si oblíbil a fandil jim, a ještě dlouho si budu pamatovat jejich jména. A postavy, které nejsou čtenářům lhostejné, to je skoro vždycky záruka kvality. Jejich boj o přežití a chování v krizové situaci se stále více zaplňuje beznadějí a příběh stále graduje a směřuje k drsnému konci. Po celou tu dobu není jisté, kdo z hrdinů bude "další na řadě", protože každému z nich věnoval autor tolik péče při vykreslování charakteru, až se nechce věřit tomu, že by ho nechal jen tak umřít. Vyprávění je plné nečekaných zvratů a originálních zápletek, trochu zamrzí jen absence nějaké pointy na konci, nějakého vysvětlení, prostě něčeho, co by celému příběhu nasadilo korunu. Příběh se odvíjí a vyvíjí, až skončí..... a já se nemůžu zbavit pocitu, že by to ještě něco chtělo. I tak se mi knížka hodně líbila a po Amy se Stacy mi bude smutno ještě hodně dlouho :)

01.01.2014 4 z 5


Hannibal Hannibal Thomas Harris

Výborná krimi, nelíbí se mi však, že je z Hannibala víceméně kladná postava. Sice zabíjí, to ano, jenže skoro všechny jeho oběti jsou z řad zloduchů, kteří mu jdou po krku, jedná se tudíž o sebeobranu. Kam se poděla ta nebezpečná zrůda, která neváhala při útěku z vězení pozabíjet pět nevinných lidí, zrůda, před kterou se všichni třesou strachy a která musí být v zájmu celé společnosti zneškodněna? Nový Hannibal je celkem normální, uzavřený intelektuál, který nejvíce ze všeho touží po klidném životě v historické Florencii, kde by si plnými doušky užíval všech krás a požitků, vychutnával by si nejvybranější pokrmy, nejlepší vína, kochal by se kulturou a vůbec by při tom všem nemusel zabíjet - s výjimkou starého kustoda, na jehož místo poté nastoupil. Naštěstí o sobě dá vědět jedna jeho bývalá oběť, oplzlý a strašlivě zmrzačený pedofilní zmetek s bezednou peněženkou a jediným cílem - vidět pana doktora trpět a umírat. To je ten skutečný záporák příběhu - i když je nemohoucí, nic mu nebrání stále týrat opuštěné děti, jimž na oko pomáhá. Za tuto postavu jednoznačně palec nahoru. A tak je náš milý Hannibal vypátrán pedofilovými nohsledy a stává se tím starým dobrým zabijákem, kterého máme všichni tak rádi, a který nepřestává čtenáře udivovat svojí genialitou. Už v Jehňátkách nás dr.Lecter přesvědčil o svých výjimečných schopnostech a až nadpřirozené genialitě. Ani zde na něj nikdo nemá, všichni jeho protivníci jsou předem odsouzeni k smrti, neboť on zná všechny jejich tahy o deset kroků napřed. Pan Harris prostě stvořil postavu s tím nejvýkonnějším mozkem na planetě, kterému se může rovnat snad jedině Sherlock Holmes. Také ostatní zdejší postavy nejsou k zahození, krom invalidního pedofila tu máme například jeho sestru lesbickou kulturistku, dále třeba ambiciózního detektiva, který se kvůli vlastnímu prospěchu zřekne klasických policejních metod a spojí se s podsvětím, a samozřejmě nemůžeme zapomenout na agentku Starlingovou, správňačku se srdcem Mirka Dušína. Osudy všech zúčastněných se dramaticky prolínají, Harris vystavěl skutečně košatý příběh, za což mu patří jenom chvála. Knížka se mi moc líbila, ale moc mi nesedla změna charakteru doktora Lectera v porovnání s Drakem a Jehňátky.

26.09.2013 4 z 5


Žena lékařkou Žena lékařkou Anna Fischerová-Dückelmannová

Lékařská příručka někdy ze začátku 20.století, která dnes sice už může působit poněkud úsměvně, co se léčebných postupů a rad zde popsaných týče, nedá se jí však upřít historická hodnota. Ve své době to musela být určitě velmi užitečná kniha, která také plnila funkci rádce ve věcech módy a správného životního stylu. Přesto může být člověk rád, že znalosti v oblasti medicíny už zase pokročily, i když v naší zemi mnohdy opravdu jen nepatrně. Kniha je bohatě vybavena moc hezkými ilustracemi, které usnadňují správné pochopení textu. Tuto knihu můžu doporučit všem, kteří mají zájem nahlédnout do historie lékařství a domácího ošetřování, a které neodradí už poněkud archaický jazyk, jímž je kniha psána.

15.04.2013 4 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Klasický příběh o setkání ambiciózního začínajícího spisovatele se dvěma psychicky nemocnými lidmi, kteří nakonec skončí tak, jak asi skončit museli... Styron moc hezky vykresluje život a společenské klima ve Spojených státech koncem čtyřicátých let, stejně jako stísněnou atmosféru v nacisty okupovaném Polsku, ve kterém se také příběh retrospektivně odehrává. Velmi zajímavá je stavba příběhu, kdy autor přesouvá vyprávění z jedné časové roviny do druhé, takže čtenář se dovídá důležité epizody z minulosti postav až v průběhu četby. Patrně nejsilnějšími částmi knihy jsou pasáže odehrávající se ve vyprávění hlavní ženské hrdinky Sophie, která během války zažila věci, po kterých se nelze divit jejímu duševnímu stavu. Velmi slavná je pasáž, ve které je zrůdným nacistickým lékařem donucena učinit nejstrašnější (ne však poslední) volbu svého života. Pak tu ale máme dle mého názoru celkem nudná místa, zejména autorova dlouhá líčení jeho neúspěšného sexuálního života, díky kterým jsem se nakonec přiklonil k nižšímu hodnocení a dávám čtyři hvězdičky. Přesto je Sophiina volba moc povedenou knihou, kterou můžu doporučit všem trpělivým čtenářům - přeci jenom sedm set stran a občasná rozvleklost vyžadují trochu strpení.

26.01.2013 4 z 5


Slimáci Slimáci Shaun Hutson

Absolutní vrchol nechutnosti, jaký snad může v moderní literatuře existovat. Nechutnosti jsou hlavní podstatou této knihy, všechno ostatní je už tak nějak vedlejší. Autor se natolik intenzivně vyžívá v utrpení svých postav, až nastávají pochybnosti ohledně jeho sexuálního zdraví. Čtenář přímo cítí fyzickou bolest, jakou prožívají postavy v textu. A že té bolesti je! Obří hejna masožravých slimáků napadají obyvatele Londýna a požírají je, přičemž nás autor neušetří svých morbidit a detailního popisu požírání. To však ještě není to nejhorší, co kniha obsahuje. Slimáčí sliz totiž obsahuje choroboplodné zárodky, a když se někdo toho slizu dotkne, nakazí se nemocí, která jednak napadá kůži, tudíž není nouze o spoustu boláků, vředů, puchýřů atd, a jednak napadá nervovou soustavu, takže se nemocný na chvíli změní v krutého vraha, než jej ta nemoc zabije. Máme tu tedy tři typy obětí - sežrané od slimáků, mrtvé nemocné a jejich zavražděné. A všechny tyto oběti Shaun zahrnuje svojí autorskou péčí a nevynechá ani takové detaily, jako je rozmístění vředů na těle nemocného. Nějaký děj tu sice také je, ale jen od toho, aby se ty krvavé orgie nějak pospojovaly do nějakého fungujícího celku. Není ani nějak smysluplně vysvětleno, odkud že se ti lidožraví slimáci vzali, a způsob jejich likvidace také vypadá, jako spíchnutý horkou jehlou. Přesto mám tento brak rád, už jenom z nostalgických důvodů. Na nic si nehraje a svoji funkci (čtivo pro úchyláky) plní perfektně (možná až moc). Takže u mě za tři.

22.01.2013 3 z 5